Ultima ediție de primăvară a Caravanei Gaudeamus Radio România 2022 (cel puțin din punct de vedere calendaristic!) se va desfășura între 25 și 29 mai în Piața Libertății din Timișoara.
Cel mai citit târg de carte din țară, de la cel mai ascultat radio, a ajuns acum la ediția cu numărul 127, palmares care confirmă statutul de reper al pieței naționale de carte al întregului proiect inițiat de Radiodifuziunea Română în urmă cu aproape trei decenii.
Ediția bănățeană a Târgului de Carte Gaudeamus este organizată de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio România Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, iar în postura de președinte de onoare al evenimentului se va afla domnul Cristian Rudic, managerul Operei Naționale Române din Timișoara.
Deschiderea oficială a acestei ediții va avea loc miercuri, 25 mai, la ora 12.15; programul de vizitare este zilnic, între orele 10:00 și 21:00. Accesul publicului este gratuit.
În premieră pentru Timișoara, evenimentul va fi găzduit de mai multe pavilioane expoziționale, într-o formulă de amenajare relaxată și atractivă practicată începând din anul 2021.
Peste 40 de participanți, reprezentând câteva dintre cele mai active domenii din industria cărții și a materialelor educative – edituri, agenții de difuzare de carte românească și străină, producători și distribuitori de jocuri educaționale și muzică – le propun timișorenilor, pentru săptămâna viitoare, cele mai recente apariții editoriale, best seller-uri și titluri în curs de afirmare, oferte și pachete speciale.
Prin intermediul standurilor virtuale, „oglinda” târgului desfășurat în formatul clasic în Piața Libertății și al evenimentelor transmise live, website-ul www.gaudeamus.ro va oferi și celor care nu vor fi prezenți în Timișoara în acest interval prilejul de a participa online a această ediție.
Pentru mai multe informații despre participanții la această ediție și programul integral al evenimentelor care se vor derula cu acest prilej, puteți accesa website-ul www.gaudeamus.ro.
Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 13 aprilie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Evenimentul, ajuns în acest an la ediția cu numărul 21, este organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, și se desfășoară în perioada 13 – 17 aprilie.
Deschiderea oficială a ediției va avea loc miercuri, 13 aprilie, la ora 12:00. Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10:00 și 20:00.
Timp de cinci zile, cartea, pentru toate vârstele, preferințele și preocupările, va lua în stăpânire, cu voia gazdelor, unul dintre spațiile emblematice ale Ardealului, Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Peste 60 de participanți (edituri, distribuitori de carte românească și străină, jocuri educative și muzică), aproape 40 de sesiuni de lansări, prezentări de carte și întâlniri cu scriitorii, vor transforma în aceste zile centrul orașului în centrul vieții literare din România.
Toate standurile amenajate în Piața Unirii se vor regăsi și în format virtual, alături de cele ale participanților care au optat exclusiv pentru formula online, pe website-ul www.gaudeamus.ro.
Astfel, informațiile despre noile apariții editoriale și campaniile promoționale ale participanților la târg, precum și o parte dintre evenimentele care se vor desfășura în incintă, vor deveni accesibile și cititorilor care nu pot ajunge săptămâna viitoare la Cluj-Napoca.
Editura Casa Radio la Gaudeamus Radio România XXVII: Sub semnul prieteniei!
Publicat de Andra Radu,
16 noiembrie 2020, 15:00 / actualizat: 16 noiembrie 2020, 16:19
Editura Casa Radio vă așteaptă la cea de-a XXVII-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus Radio România, în perioada 16-22 noiembrie 2020, într-o formulă în pas cu vremurile. În premieră, în acest an, târgul va avea loc online. Oferta editorială, prezentată pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro), s-a îmbogățit cu noi și atractive titluri.
În Colecția „Biblioteca de Poezie Românească” este propusă o apariție de excepție: A fost un timp când vă spuneam şi vouă. Poeme rostite la Radio (2002), carte şi CD, o antologie de poezii de Emil Brumaru, ilustrată de Zamfira Zamfirescu și prezentată de Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Șerban Foarță și Veronica D. Niculescu. Un document scris şi sonor ce restituie publicului o voce poetică de colecţie şi imortalizează creaţia poetului Emil Brumaru.
În Colecția „Radio-Prichindel” puteți să ascultați, să citiți și să desenați, alături de Ali Baba, Sindbad și Ivanușca. Albumele grafice (bandă desenată!) Ali Baba și cei 40 de hoți, Nemaipomenitele călătorii pe apă ale lui Sindbad Marinarul și Căluţul cocoşat sunt semnate de Alexandru Ciubotariu – Ali Baba, Cristiana Călin – Sindbad și Octavian Curoșu – Căluțul cocoșat și sunt însoțite de CD-uri cu teatru radiofonic pentru copii (înregistrări antologice din Fonoteca de Aur Radio România).
În Colecția „Noapte bună, copii!” există două noi albume de povești care vă vor purta pe toate meleagurile lumii: volumele 16 și 17, realizate sub genericul Din basmele lumii, reunesc, pe fiecare CD, câte șapte dintre cele mai frumoase basme ale lumii, rostite de mari actori: Leopoldina Bălănuță, Octavian Cotescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Liliana Tomescu, Costache Antoniu, Elena Pop ș.a.
Alexandru Ciubotariu, aka Ciubi, binecunoscutul street artist Pisica Pătrată, a adus un plus de culoare albumelor. Mai mult, în interiorul lor se află câte un afiș. Cine poate să-l redeseneze?
De asemenea, au apărut noi titluri în colecțiile muzicale Jazz forum, Radio România Muzical, Profil interpretativ, Lada de zestre, Maeștri ai artei corale: Luiza Zan & Big Band Radio (dirijor: Ionel Tudor), Night and day; Alexandru Tomescu, Concerto – Mozart, Saint-Saëns, Dvořák – cu Orchestra Națională Radio, dirijori Cristian Măcelaru și Tiberiu Soare; Cristian Măcelaru, Orchestra Naţională Radio – Ceaikovski, Dvořák; Beethoven, Simfonia a V-a și Simfonia a VII-a, cu Orchestra Naţională Radio, dirijori Horia Andreescu și Cristian Măcelaru; Imago Mundi, Isvor – Cantemir, Enescu, Brâncuși, Corul de Copii Radio, Ah, ce bucurie! (disc aniversar – 75 de ani).
La Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte. Mai multe detalii despre fiecare titlu pe www.edituracasaradio.ro
Cele mai noi apariții în Colecțiile „Radio-Prichindel” și „Noapte bună, copii!”
Ali Baba și cei 40 de hoți. Roman grafic de Alexandru Ciubotariu după o adaptare radiofonică de Marin Traian. O înregistrare de colecție Radio România din 1965, cu Ștefan Mihăilscu-Brăila, Nicolae Gărdescu, Mircea Constantinescu, Marian Hudac ș.a.
Nemaipomenitele călătorii pe apă ale lui Sindbad Marinarul. Roman grafic de Cristiana Călin după un scenariu radiofonic de Marin Traian. O înregistrare istorică Radio România din 1969 care ne prilejuieşte reîntâlnirea-surpriză, ca într-o capsulă a timpului, cu mari voci ale teatrului românesc. Amintim aici doar numele lui Fory Etterle, cel care joacă magistral rolul lui Sindbad.
Căluţul cocoşat. Roman grafic de Octavian Curoșu după dramatizarea unui basm rusesc semnată de Victor Frunză. Pe CD găsiți o înregistrare memorabilă Radio România din 1964, cu Nicolae Gărdescu, Dumitru Furdui, Marin Moraru ș.a.
Noapte bună, copii! Vol. 16, 17. Din basmele lumii, 7+7 dintre cele mai frumoase basme ale lumii rostite de mari actori: Leopoldina Bălănuță, Octavian Cotescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Liliana Tomescu, Alexandrina Halic, Costache Antoniu, Elena Pop ș.a. Participă: un grup de elevi de la Școala Metropolitană ARC, partenera evenimentului, îndrumați de profesorii Marina Luiza Cristea și Dănuț Mitruț. Invitat special: Alexandru Ciubotariu, coordonatorul seriei BD „Radio-Prichindel” a Editurii Casa Radio.
Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 11:45
Lansarea unei noi apariţii în Colecţia „Biblioteca de Poezie Românească”, seria Colecționarul de voci.
Emil Brumaru, A fost un timp când vă spuneam și vouă. Poeme rostite la Radio (2002). O ediție ilustrată de Zamfira Zamfirescu și prezentată de Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Șerban Foarță și Veronica D. Niculescu. Participă: Cosmin Ciotloș, Bogdan Crețu, Zamfira Zamfirescu.
De astăzi, timp de 5 zile, Caravana Gaudeamus Radio România va rămâne în inima Transilvaniei. Evenimentele din acest an se vor derula sub semnul Anului Cărţii în România și o vor avea ca președinte de onoare pe Gabriela Lungu, traducătoare, eseistă, doctor în filologie și cadru universitar.
Inaugurarea oficială a Târgului de Carte Gaudeamus este programată la ora 13:00, eveniment transmis în direct la Radio Cluj și pe pagina de facebook Radio Cluj.
Coordonatorul târgului, Connie Chifor, ne-a dezvăluit, în avanpremieră, câteva informații despre eveniment:
„Sunt peste 80 de edituri, în 70 de standuri, din nou am bătut un record, se pare că în fiecare an venim cu această formulă, avem toate editurile de top din România. E foarte greu ca un vizitator să plece nemulțumit sau să nu găsească ceva pe gustul lui, fie că este vorba de apariții foarte recente, pentru că toți editorii fac acest efort ca în preajma Târgului Gaudeamus să vină cu noutăți, fie de volume consacrate care poate nu se mai găsesc atât de ușor în librării și atunci faptul că vin la târg și discută direct cu editorii, le dă o șansă în plus celor interesați să facă rost de aceste cărți. Oferta târgului include promoții și oferte speciale, pachete, serii de autor care se pot completa de către doritori venind și stând de vorbă și răsfoind la fața locului.”
Astăzi, de la ora 17:00, Casa Cărții de Știință lansează o carte despre un subiect foarte actual: violența psihologică în familie. Este vorba despre un volum tradus din limba franceză și semnat de psiholoaga Yvane Wiart.
Seara de miercuri, 17 aprilie, este dedicată poeziei la Gaudeamus. Trei volume de versuri apărute la editura Ecou transilvan vor fi lansate de la ora 17.30.
Târgul poate fi vizitat în fiecare zi până la ora 20:00, iar duminică până la ora 16:00.
Caravana GAUDEAMUS Radio România a ajuns în premieră la Brașov!
Timp de cinci zile, vă așteptăm să sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri, 90 de ani de Radio România și Ziua Limbii Române, în Piața Sfântul Ioan. Cartea și muzica își dau întâlnire în centrul cetății între 29 august și 2 septembrie, când prima ediție a Târgului Gaudeamus Brașov se va desfășura simultan cu ediția 2018 a Festivalului Cerbul de Aur.
Târgul Gaudeamus Brașov este organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio Târgu Mureș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov.
Deschiderea oficială a ediției va avea loc miercuri, 29 august, la ora 14.00. Programul de vizitare este, zilnic, între orele 11.00 și 21.00, iar accesul publicului este liber.
Vineri, 31 august, Ziua Limbii Române va fi celebrată la Târgul Gaudeamus Brașov printr-o serie de evenimente organizate de Primăria Municipiului Brașov și de Radio România în Piața Sfântul Ioan.
Câteva dintre reperele ediţiei de debut a Târgului Gaudeamus Braşov:
cele mai recente apariţii editoriale din ţară şi de peste hotare (prin participarea a peste 30 de edituri şi agenţii de difuzare de carte, românească și străină), bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă în ultima perioadă, precum şi o bogată selecţie de muzică și de jocuri educative;
‘’Limba română, limba Unirii’’, dezbatere și recital poetic, eveniment organizat de Radio România Culturalvineri, 31 august, de la ora 16.00, de Ziua Limbii Române
Participă scriitorul și criticul literar Adrian Lăcătuș, decanul Facultații de Litere din Brașov, Dan Mircea Cipariu, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale, poetul Robert G. Elekes, și poeta Naomi Ionică. În an Centenar vorbim despre evoluţia sau, după unii, involuţia limbii române, în aceşti o sută de ani și nu numai. Am reușit oare să respectăm testamentul spiritual al lui Simion Bărnuțiu, care devine cu atât mai actual astăzi: „vedeți cum ne-am luptat noi pentru limba şi românitatea noastră: luptaţi-vă și voi şi le apărați ca lumina ochilor voștri”.
La finalul dezbaterii, cei patru scriitori vor citi câte un scurt fragment din creația proprie.
Tombola Gaudeamus, organizată zilnic din 90 în 90 de minute pe tot parcursul evenimentului, pe baza buletinelor de vot al publicului
Cele câteva zeci de premii care îi așteaptă pe brașovenii iubitori de carte și pe turiștii aflați în zonă în aceste zile, vor fi oferite de sponsorii ediției: Emex (vouchere pentru achiziționarea de produse ale companiei, în valoare de câte 300 de lei), HidroProtect (2 imprimante), sportpartner.ro (articole sportive – seturi de badmington, mingi de volei și de fotbal).
Standul Centenar România, care reunește volume cu această tematică, sau publicate în onoarea acestui moment istoric, care pot fi studiate aici și achiziționate de la standurile participanților;
Sâmbătă și duminică, cititorii pasionați sunt așteptați să-și exerseze și să își îmbunătățească performanțele prin participarea la atelierele de citire rapidă care vor avea loc, în mai multe sesiuni de câte 30 de minute, la Târgul Gaudeamus; înscrierea la ateliere se poate face fie la Secretariatul care funcționează în incintă, fie printr-un mesaj trimis pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus.
concursul Miss Lectura adresat celor mai frumoase vizitatoare, al cărui premiu va fi oferit de Blue Lily Cosmetics;
Campania Cărțile se întorc acasă, care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice, subfinanţate la capitolul achiziţii. Destinația volumelor donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Brașov 2018 este biblioteca publică din comuna Sânpetru din județul Brașov.
Premiile GAUDEAMUS Brașov 2018 vor fi decernate duminică, 2 septembrie,începând cu ora 17.00, astfel:
Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;
Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului; ·Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare.
Târgul GAUDEAMUS Brașov face parte din Programul LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale.
Târgul Gaudeamus Brașov: un eveniment Radio România, organizat în parteneriat cu Primăria Brașov
Parteneri: Emex, sportpartner.ro, HidroProtect
Parteneri media: Agenția de Presă Rador, mediaTRUST
Publicat de Camelia Teodosiu,
12 august 2018, 13:33 / actualizat: 14 august 2018, 13:49
Târgul Gaudeamus Litoral 2018 s-a deschis ieri sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri, 90 de ani ai Radio România și 10 ediții de Gaudeamus la malul mării, împreună și fiecare în sine, excelente motive de sărbătoare.
Valuri răcoroase de premii, carte și muzică vă așteaptă de astăzi până în ziua de Sfânta Maria în Piaţeta Perla din Mamaia, la cea de a zecea ediție estivală a celui mai îndrăgit târg de carte din România.
Târgul Gaudeamus Litoral este organizat de Radio România – Echipa Gaudeamus și Radio România Constanța – în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța.
Târgul este deschis zilnic în intervalul 11 – 15 august, între orele 15.00 şi 23.00.
Intrarea este liberă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.