Ziua limbii tătare sărbătorită în spiritul Anului Centenarului Marii Uniri
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 30 mai 2018, 08:55
La inițiativa CCD Constanța, reprezentată de profesor metodist Narciz Amza în cadrul Centrului de Documentare şi Informare al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tuzla și în spiritul marcării Centenarului și a diversității multiculturale a fost sărbătorită Limba Tătară.
Au participat elevi, cadre didactice, părinți, primarul comunei, reprezentantul DRI, membri ai comunității tătare din Tuzla și Constanța, reprezentanți ai comunității armene și elene. Vocile etnicilor tătari, armeni și eleni s-au făcut auzite subliniind caracterul pământului dobrogean, acela de mozaic etnic și cultural.
Dintre momentele evenimentului amintim: prezentarea localității Tuzla de către directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1, prof. Radu-Emil Buzan, rememorarea evenimentelor ce au marcat istoria neamului nostru de către prof. de istorie, Crăciun Vasilica, recital de cântece și poezii în interpretarea elevilor școlii de etnie tătară coordonate de prof. Gemil Meral și Nedret Abduraman, simboluri ale comunității armene – dr. Arsen Calpaccian de către Alice Semedichian Platon, emblema a comunității elene – Demostene Tranulis (căruia îi datorăm construcția Teatrului Fantasio) înfățișat de Marilena Papazoglu Fiacescu și, nu în ultimul rând, domnul Aidun Curt-Mola, reprezentant al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, care cu emoție în glas a realizat un portret al domnului Etem Curt-Mola (Baș Muftiu), bunicul său. De asemenea, din rândurile invitaților nu au lipsit: membrii Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Nr.1, Tuzla, preot paroh Fîrte Robert și profesor Mihai Ioana, profesor Comșa Luminița, reprezentant al Consiliul Profesoral, custodele Centrului pt. Tineret ”Ion Creangă” Tuzla, doamna Damian-Pascal Maria și fostul director al școlii, prof. Marcoșanu Afrodita.
Activitatea a fost moderată de către prof. Narciz Amza și directorul adjunct al Școlii Tuzla, prof. Mihaela Fulea. În discursul susținut în fața participanților la eveniment prof. Narciz Amza a declarat: „De când s-a legiferat în Parlamentul României, Ziua Limbii Tătare a fost sărbătorită cu mult drag de tătari. Este un moment important din istoria recentă a etniei noastre, una din multele minorități ale curcubeului dobrogean.„
Sărbătoarea limbii tătare -scurt istoric:
În urma unui demers parlamentar, al fostului deputat tătar Aledin Amet, în anul 2010 a fost adoptată Legea nr. 256/2010 privind instituirea Zilei limbii tătare. Data de 5 mai a devenit, aşadar, în mod oficial, o sărbătoare, promovându-se, şi în acest fel, reperele spirituale ale comunităţii tătare din România. În data de 5 mai 1985, cinci profesori, redactori ai revistei “Renkler”, au pus bazele unui alfabet în care s-au publicat din acel moment revistele în limba tătară din România. 5 mai, este deci, ziua în care s-a născut limba tătară cu caractere dobrogene. Limba maternă înseamnă, indiscutabil, un mod consistent de a asigura continuitatea, inclusiv în domeniul creaţiei. Cu prilejul acestei sărbători sunt organizate manifestări cultural – artistice menite să readucă în atenţia etnicilor tătari și nu numai importanţa păstrării limbii materne.
Ghiulșen Ismail Iusuf
Radio România Constanța