Edi Nicola (realizator rubrică): În contextul acțiunilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, Bulgaria și Polonia au participat la o videoconferință cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, cu fostul șef al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și cu actualul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
Dialogul cu echipele de comandă ale detașamentelor dislocate în teatrele de operații a reliefat că starea moralului este foarte bună, iar relațiile de cooperare cu militarii aliați și parteneri se mențin la un nivel excelent.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale:Mă bucur că starea de spirit și moralul sunt foarte bune. Vă doresc la mulți ani și să vă felicit cu ocazia Zile Naționale pentru misiunile pe care le îndepliniți.
Am un cuvânt și pentru familiile voastre care sunt private de prezența voastră într-o perioadă în care sărbătorile ne trimit spre familie și ne țin în mijlocul familiilor.
Îmi exprim aprecierea și pentru această formă de sacrificiu pe care o faceți pentru a vă servi țara și, la rândul meu, să vă doresc la mulți ani și sărbători cu bine tuturor.
Edi Nicola (realizator rubrică): Țara noastră are cea mai importantă contribuție cu militari la misiunea Uniunii Europene de sprijin pentru autoritățile centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate, asigurând și comanda EUTM la nivel de general de brigadă. Detalii despre situația din zonă ne oferă comandantul EUTM, generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.
Generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan:Dacă ne referim la situația de securitate din perioada similară a anului trecut, se poate observa o scădere destul de semnificativă, atât în ceea ce privește numărul evenimentelor, cât și amploare acestora. Două ar fi cauzele care au dus la acest lucru.
În primul rând, forțele armate centrafricane au ajuns la grad de maturitate care le permite să controleze mai bine situația de securitate, iar în ceea ce privește grupurile armate, în mare parte dintre acestea au aderat la Acordul de Pace.
Edi Nicola (realizator rubrică): Fostul șef al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a apreciat rolul pozitiv al militarilor români din teatrele de operații, subliniind maturitatea de care aceștia dau dovadă în modul exemplar de îndeplinire a misiunilor.
Generalul Daniel Petrescu:Am fost implicat în operațiile executate de Armata României din 1995 încoace.
Prin participarea contingentelor, dumneavoastră dați măsura profesionalismului Armatei României, iar măsura pe care o dați în acest moment este una despre care putem să fim mândri.
Edi Nicola (realizator rubrică): Aflat la început de mandat, actualul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cunoaște foarte bine nivelul de pregătire al militarilor români.
Generalul Gheorghiță Vlad:Sunteți foarte bine pregătiți, aveți experiența corespunzătoare pentru a vă duce misiunile la bun sfârșit. Aveți grijă de oamenii din subordine!
Vă doresc din tot sufletul să vă întoarceți acasă cu echipa completă. Nu uitați că sunteți ambasadori ai României în țările în care vă desfășurați acum activitatea.
Edi Nicola (realizator rubrică): În prezent, aproximativ 800 de militarii români se află în misiuni și operații sub comandă sau sub mandat NATO, Uniunea Europeană și ONU.
Publicat de Gabriel Stan,
30 octombrie 2023, 12:56
Teodora Mazere (realizator rubrică): În contextul acțiunilor organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, precum și cele ale detașamentelor din Bulgaria și Polonia, au participat la o videoconferință cu ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.
Agenda convorbirilor a cuprins informări ale militarilor privind preluarea misiunilor, integrarea în structurile multinaționale, precum și despre condițiile de cartiruire și muncă.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, le-a transmis militarilor aflați în misiuni internaționale faptul că modul în care își îndeplinesc misiunile contribuie zi de zi la întărirea profilului de securitate și a prestigiului României în plan internațional.
Totodată, le-a adresat mulțumiri familiilor militarilor care îi susțin necontenit: Mă bucur că ni s-a raportat că, în funcție de specificul fiecărei zone în care activează, militarii români reprezintă piloni de stabilitate.
În Bosnia, de exemplu, avem cea mai puternică reprezentare din punct de vedere numeric.
De asemenea, în Kosovo, partenerii și colegii mei vorbesc întotdeauna la superlativ de activitatea militarilor români și mă bucur că și acolo militarii români își fac datoria așa cum își fac datoria și în Bulgaria sau, mai nou, în Republica Centrafricană, o zonă care merită atenția noastră și unde, iată, România este prezentă și face o treabă foarte bună.
Teodora Mazere (realizator rubrică): A fost ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
Continuăm seria veștilor de la colegi aflați în misiuni externe, iar primele noutăți le aflăm din Kosovo, acolo unde NATO și-a întărit recent forța de acțiune în zonă prin suplimentarea efectivelor cu un contingent format din 200 de militari britanici și 130 de militari români.
La două săptămâni de la sosirea în acest teatru de operații, Vânătorii de Munte desfășoară misiuni alături de partenerii NATO, în vederea menținerii unui mediu sigur și stabil, cât și pentru asigurarea libertății de mișcare a tuturor locuitorilor.
Cu ocazia Zilei Armatei României, colegii noștri au fost felicitați de către camarazii din celelalte armate.
Martha Nigrelle:Sunt locotenent-colonel Martha Nigrelle, ofițer în cadrul Armatei Statelor Unite ale Americii. Este o onoare să particip la această misiune alături de camarazii din România. De Ziua Armatei Române, le urez tuturor: La mulți ani!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Balcani poposim în Polonia, unde continuă procesul de predare-primire a misiunii între cele două detașamente românești. Zilele acestea s-au făcut recunoașteri în poligoanele de instrucție și în zonele de desfășurare a prezentărilor de tehnică.
Pe lângă ceremonia dedicată Zilei Armatei, colegii noștri au participat la o vizită oficială organizată de către Ambasada României din Polonia, vizită la care au avut invitați aliați americani și polonezi din cadrul Grupului de Luptă NATO și din cadrul națiunii gazdă, Polonia.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima oprire o facem în baza Hohenfels din Germania, acolo unde militarii detașamentului românesc, participant la exercițiul „Combine Resolve XIX”, au sărbătorit Ziua Armatei prin muncă, ei fiind angrenați într-o simulare a unei lupte reale, bazată pe un scenariu fictiv, al cărei obiectiv a fost perfecționarea deprinderilor militarilor în vederea îndeplinirii misiunilor specifice.
Participarea la exercițiu constituie o oportunitate reală de a dezvolta relații de cooperare cu structuri din cadrul NATO și asigură capacitatea de reacție la nivel tactic, precum și perfecționarea capabilităților de dislocare și instruire în comun
Un nou sediu al Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO a fost inaugurat în România
Publicat de Gabriel Stan,
30 octombrie 2023, 12:19
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu a devenit complet operațional la cinci ani de la formare și după trei săptămâni de evaluare în cadrul exercițiului STEADFAST JUPITER 23.
Comandamentul are ca misiune comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO, la nivel de corp de armată pe timp de criză sau de război, cu scopul de a întări postura de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice în România și Bulgaria, zona sa de responsabilitate.
Este a zecea structură de acest tip înființată de NATO în Europa, iar termenul de operaționalizare a fost devansat cu un an datorită contextului de securitate din regiune, a declarat la Sibiu, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu: Alături de cei 5.000 de colegi aliați, avem acum și capacitatea operativă de 100% a unei structuri multinaționale în măsură să-și asume comanda de până la cinci divizii provenite din structura de forțe a NATO, din contribuții naționale aliate, în conformitate cu planurile regionale aprobate, o structură de nivel corp de armată care poate contribui la descurajarea intențiilor ostile la adresa NATO și care poate asigura comanda și controlul operațiilor terestre în orice situație.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Pe teritoriul țării noastre funcționează patru structuri de comandă NATO: Comandamentul de corp la Sibiu, un comandament de brigadă la Craiova, unul de nivel divizie și o unitate de integrare a forțelor, ultimele două la București.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Noul președinte al Comitetului întrunit al șefilor de state majore din Armata Statelor Unite ale Americii este generalul Charles Brown.
Acesta a preluat responsabilitățile de la generalul Mark Milley, în cadrul unei festivități desfășurate în Fort Myer, statul american Virginia.
Prezent la ceremonia de peste Ocean, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că, în viitor, contribuția aliaților americani va rămâne semnificativă pentru securitatea regională, europeană și relevantă în planul consolidării apărării României, atât prin prezența forțelor americane pe teritoriul național, cât și în privința realizării capabilităților prin programele majore de înzestrare.
Șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul maior Sheryl Gordon la București
Publicat de gabrielasaksa,
18 septembrie 2023, 16:25
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, luni, la București, cu șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul maior Sheryl Gordon. Cei trei oficiali au discutat despre securitatea la Marea Neagră și despre impactul războiului din Ucraina asupra spațiului euroatlantic. Referindu-se la recentele atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, ministrul Tîlvăr a arătat că monitorizarea și securizarea spațiului aerian al României vor fi întărite prin sistemele proprii, dar și prin cooperarea cu aliații din NATO. A fost salutată și recenta decizie a Statelor Unite de a disloca în țara noastră aeronave F-16 pentru misiunile de poliție aeriană. Programul delegației americane în România a mai inclus vizite în unități militare din garnizoanele București, Sibiu, Târgu Mureș și Sighișoara.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit la București cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos, generalul Onno Eichelsheim, cu care a discutat despre situația de securitate în regiunea Mării Negre și despre proiectul privind realizarea centrului de pregătire a piloților de F-16 în România. Generalul Petrescu a evidențiat relațiile bune de cooperare cu militarii francezi, belgieni, olandezi și luxemburghezi din Grupul de Luptă NATO găzduit de țara noastră și relevanța acestuia pentru capacitatea aliată de descurajare și apărare în contextul crizei din regiune. Generalul Petrescu a declarat că militarii olandezi au avut o remarcabilă prestație profesională atât în cadrul grupului de luptă, cât și pe timpul exercițiilor multinaționale întrunite și a apreciat sprijinul aliaților olandezi în pregătirea piloților de F-16 și pentru operarea sistemelor de rachete Patriot.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Joi, 10 august, a avut loc ceremonia militară de înființare a Batalionului 24 Infanterie Târgu Jiu, din subordinea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, de la Craiova. La eveniment au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, precum și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin. Cu această ocazie, a fost organizată și o expoziție de tehnică militară și armament cu transportoare blindate de tip Piranha III și Piranha V.
Comandantul de brigadă multinațională, generalul Constantin Nicolaescu:Contextul actual solicită la mai multe unități de manevre. În al doilea rând, majoritatea marilor unităţi de nivel brigadă au în compunere patru unități de manevră, și nu trei, așa cum avem noi.
Pe de altă parte, activitățile Brigăzii multinaționale, care are în control operațional structuri multinaționale din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord și cooperează îndeaproape cu grupul de luptă aflat pe teritoriul României, cel condus de Franța. Ne cere nouă ca la un moment dat să ridicăm presiunea de pe unitățile de manevră actuale, cele trei batalioane pe care le avem în subordine și pe undeva să o creăm pe a patra, care ne va ajuta nu doar pe timpul procesului de instruire, dar și pe timpul producerii acțiunilor de luptă, în cazul în care situația o cere.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 1 august, la ceremonia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Brigăzii 1 rachete sol-aer ‘General Nicolae Dăscălescu’. Cu acest prilej, drapelul de luptă al unității a fost decorat cu ordinul Virtutea militară în grad de Ofițer, cu însemn de pace. Prima mare unitate de rachete antiaeriene a Armatei Române a luat ființă în anul 1973. În prezent execută Serviciul de Luptă Poliție Aeriană.
Daniel Petrescu: Deciziile de la summitul de la Vilnius au demonstrate soliditatea legăturii transatlantice și unitatea aliată. Este foarte important pentru noi că s-au adoptat noi planuri de apărare ale NATO
Săptămâna trecută a avut loc Summitul de la Vilnius, una dintre cele mai importante summituri din ultimii ani, având în vedere faptul că Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se cronicizează, iar implicațiile pentru România sunt foarte serioase având în vedere că suntem la granița de Est a NATO.
Cristian Dumitrașcu a realizat în exclusivitate pentru Jurnal Militar un scurt interviu cu Șeful Apărării, generalul Daniel Petrescu, la încheierea summitului de marți și miercuri.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule general, bună dimineața, bine ați revenit la radio!
Daniel Petrescu:Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație și îi salut și pe radioascultători.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): O ocazie foarte bună pentru această revenire, pentru că Summitul de la Vilnius a fost unul dintre cele mai importante summituri din ultimii ani și am vrea să aflăm care au fost principalele decizii din punctul nostru de vedere, pentru că au fost comentate multe alte lucruri din punct de vedere politico-militar, relația Statelor Unite cu Ucraina.
Pe noi ne interesează principalele decizii ne privesc pe noi și care privesc Armata Română.
Daniel Petrescu:A fost într-adevăr o săptămână plină. Am avut ocazia și onoarea să participi nu numai la Summitul de la Vilnius, dar să și folosesc această oportunitate, faptul că mă aflam în Lituania, și să vizitez detașamentul nostru de forțe aeriene care execută acolo poliție aeriană. Referitor la summit, am mai participat pe parcursul mandatului meu la Summitul de la Madrid și la Summitul de la Londra.
De fiecare dată, pot să vă spun că pleci cu un sentiment foarte puternic referitor la soliditatea articolului 5 și la solidaritatea relației transatlantice și cu sentimentul că s-au luat decizii importante care vor influența modul în care este asigurată securitatea Alianței pentru următoarea perioadă.
Deciziile de la Summitul de la Vilnius au demonstrat, după părerea mea, în primul rând, soliditatea legăturii transatlantice și unitatea aliată. În ceea ce ne privește, ne-au interesat foarte mult postura de descurajare și apărare aliată, și aici este foarte important pentru noi că s-au adoptat noi planuri de apărare ale NATO.
Pentru orice amenințare de securitate care ar viza și țara noastră, alianța are un răspuns pe măsură pregătit și suntem parte la acest răspuns pe care alianța poate să îl dea. Există, de asemenea, un cadru foarte bun pentru creșterea grupurilor de luptă dislocate la flancul estic, și aici este cuprins și grupul de luptă din România, în care Franța este națiune-cadru, poate crește la nivel de brigadă prin forțe de întărire, dar și prin prepoziționarea unor echipamente.
Ați văzut și anunțul Spaniei privind participarea cu forțe la grupul de luptă din România. De asemenea, au fost discuții și decizii importante referitor la stabilirea unui nivel minim de 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile de Apărare în fiecare dintre statele NATO.
Este un nivel pe care noi l-am îndeplinit de câțiva ani, iar începând cu acest an avem 2,5% din PIB alocați pentru Apărare, din care peste 30%, și aici este un procent important, asigurăm pentru achiziția de noi echipamente pentru Armata României.
Este și un bun prilej de a dezvolta relația cu industria de apărare și capacitatea industriei de apărare de a asigura ceea ce este necesar pentru construcția capabilităților armatei. Am anunțat noi, alături de Bulgaria, la acest summit, constituirea unui comandament regional dedicat forțelor speciale – lucrăm la implementarea acestei decizii și, de asemenea, mie mi se pare foarte important și faptul că Marea Neagră a avut un capitol special dedicat în comunicatul summitului, în special ceea ce se referă la monitorizarea, evaluarea mediului de securitate din regiunea Mării Negre.
Mai sunt decizii și referitoare la reziliența aliată, și la modul de acțiune, și la evoluțiile viitoare.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Pentru că ați vorbit despre Marea Neagră, este cumva o situație debalansată între Baltică și Marea Neagră? – pentru că acum a fost comunicat acest termen de ‘lac NATO’ deja, Marea Baltică. Aici sunt mai multe probleme la noi și dacă se vizează un plan regional pentru zona Mării Negre?
Daniel Petrescu:Am vorbit la nivel operativ de planurile regionale. Regiunea Mării Negre este cuprinsă în Planul Regional Sud-Est, la fel cum este inclusă și Marea Mediterană.
Acestea sunt planurile de nivel operativ, care detaliază modul de acțiune în zona noastră. Eu cred că sunt toate premisele, după aprobarea acestor planuri, pentru o abordare unitară și echilibrată a întregului flanc estic.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Perspectiva unui hub, care să vizeze antrenarea piloților de F-16 în România, piloților ucraineni, este?
Daniel Petrescu:Hub-ul pentru antrenarea piloților de F-16, și aș menționa în primul rând antrenarea piloților români pe avioane F-16, antrenarea piloților aliați din regiune pentru avioanele F-16 și, bineînțeles, antrenarea și piloților din state partenere este un proiect la care lucrăm de ceva vreme.
Dacă vă amintiți, în decizia CSAT din 6 iulie a.c a fost analizată și implicarea României în acest proiect, crearea unei facilități de instruire pentru operarea avioanelor F-16. Este un proiect la care lucrăm împreună cu aliații, dar și cu compania care proiectează acest avion de luptă.
Va fi un hub regional în România pentru antrenamentul piloților. Se vor antrena, cum spuneam, în primul rând piloții români.
A fost semnat la summit, am semnat împreună cu Olanda, Danemarca și alte state aliate acest proiect.
Ceea ce s-a semnat la summit dovedește că există voință politică. Acum lucrăm la detalii pentru implementarea acestei voințe politice și a face funcțional acest hub.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Încheiem cu aviația, pentru că aici eram. Ați fost, după cum ați spus mai devreme, în Lituania, în baza Šiauliai și, îmi aduc aminte perfect, la ultima videoconferință pe care ați avut-o cu o ocazie, cred că de Paște, i-ați întrebat foarte specific pe piloții noștri atunci dacă există diferențe de proceduri între ceea ce se întâmplă acum pe cerul Lituaniei și ce se întâmpla de regulă aici. Ce v-au spus piloții noștri înainte să plecați?
Daniel Petrescu:Nu numai că nu există diferențe de proceduri, dar capacitatea de acțiune a detașamentului nostru este la nivelul tuturor detașamentelor care execută poliție aeriană întărită, oriunde în statele NATO.
A fost o plăcere, a fost o ocazie importantă să-i văd cum își îndeplinesc misiunile la locul de dislocare.
Mi-am făcut un obicei să merg în toate teatrele de operații în care avem prezenți militari români și cred că este important să subliniem că avem o prezență importantă, aproape 600 de militari în misiuni din Mozambic până în Republica Centrafricană, Mali, Balcani, Polonia, ţările baltice, Marea Britanie – ați văzut deschiderea pentru Operația Interflex, și oriunde militarii noștri sunt prezenți avem numai cuvinte de laudă referitor la modul în care își execută misiunile. I-am felicitat și le-am mulțumit pentru ceea ce fac acolo.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Aș vrea să închei totuși cu mesajul tradițional, când ne dați interviu ”Jurnal militar” vă întreb același lucru: oamenii de acasă pot să fie liniștiți, după ceea ce ați spus dumneavoastră mai devreme, că plecați de acolo cu un sentiment foarte puternic de încredere și de respectare a Articolului 5, la o adică?
Daniel Petrescu:Oamenii de acasă să aibă încredere că Armata României e capabilă să își îndeplinească misiunile și să aibă încredere că facem parte dintr-o alianță în care sentimentul unității există, sentimentul solidarității există și care poate să răspundă oricărei provocări.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Invitat la „Subiectul săptămânii”, la „Jurnal militar” generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. Domnule general, vă mulțumesc și vă mai aşteptăm la Radio.
Daniel Petrescu:Mulțumesc și eu! Am onoarea să vă salut.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, miercuri, în capitală, cu membrii comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și din Camera Deputaților.
Reprezentanții legislativului au fost informați cu privire la evoluția situației de securitate din proximitatea României, stadiul și perspectivele programelor de înzestrare ale Armatei și cu alte teme de interes din sfera securității și apărării, aflate în competența Ministerului Apărării Naționale.
Ministrul Tîlvăr a arătat că este foarte important un dialog constant între instituțiile statului, iar analizele făcute în cadrul acestor întâlniri contribuie la deciziile luate pentru întărirea politicii de apărare și securitate.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Miniștrii apărării din țările NATO s-au reunit joi și vineri la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuții privitoare la sprijinul pentru Ucraina și la consolidarea postului de apărare și descurajare a Alianței, în preambulul summit-ului de la Vilnius de luna viitoare.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianța va adopta noi planuri, va avea o nouă structură de forțe și va fi nevoie de întărirea angajamentelor de a investi mai mult în apărare.
Jens Stoltenberg:Mesajul principal la summit-ul de la Vilnius va fi că toți aliații sunt alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie. Trebuie să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă acest război și că Ucraina va triumfa ca națiune suverană și independentă.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministeriala NATO a fost precedată de consultări ale Grupului de Contact pentru Ucraina, condus de Statele Unite.
Aliații NATO intenționează să mărească sprijinul pentru Kiev și să crească producția pentru propriile stocuri de armament.
Secretarul american al apărării, Loyd Austin:Săptămâna trecută, Statele Unite au anunțat un nou pachet în valoare de peste 2 miliarde de dolari în cadrul inițiativei de asistență pentru Ucraina. Ajutorul include muniție suplimentară pentru sistemele de apărare anti-aeriană Patriot și Hawk, proiectile de artilerie de diverse calibre.
Marți, președintele Biden a autorizat o nouă livrare de echipamente militare din stocurile americane, în valoare de 325 milioane de dolari, care conține muniții pentru sistemele ucrainene Nasams și Himars, vehicule de luptă Bradley și transportoare blindate Striker, armament antitanc și alte capabilități critice.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România a fost reprezentată la Bruxelles de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
România a fost reprezentată la Bruxelles de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, și de șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): S-a încheiat „Saber Guardian 23”, cel mai important exercițiu militar desfășurat în acest an în România.
10.000 de militari din 13 țări aliate și partenere sau antrenat în comun în exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, a acțiuni cu specific medical de evacuare a răniților, parașutări sau forțări ale cursurilor de apă.
Antrenamentele au avut loc în poligoanele de la Cincu, Smârdan, Babadag, Capu Midia, în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și în alte raioane de instruire din țară.
Aflat la una dintre secvențele exercițiului, în zona localității Bordușani din județul Ialomița, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că seria de exerciții „Saber Guardian” a însemnat, cu fiecare ediție, o creștere a nivelului profesional al structurilor participante: La nivel tactic, înregistrăm o creștere a capacității de reacție, care a condus la integrarea trupelor în grupuri de luptă multinaționale, capabile să ducă rapid acțiuni de luptă.
La nivel operativ și strategic, am înregistrat o îmbunătățire a capacității de comandă, o îmbunătățire a capacității de sprijin al națiunii gazdă pentru a executa operații majore în context multinațional și întrunit.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Comanda structurilor implicate în exercițiu a fost asigurată de Comandamentul Forțelor Întrunite. „Saber Guardian 23” a fost integrat în complexul de exerciții Defender, planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii în Europa.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Palatul Cercului Militar Național din Capitală a găzduit marți conferința Black Sea Defense & Aerospace 2023, care prefațează expoziția internațională dedicată industriei aeronautice, apărării, securității naționale și securității private de anul viitor.
Prezent la eveniment, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a arătat că astfel de platforme de dialog pot fi cheia corelării cerințelor operaționale ale forțelor armate cu ofertele industriei de apărare.
Armata Română este în proces de realizare a unor programe majore de înzestrare. 2,5 procente din produsul intern brut sunt alocate pentru Apărare, dintre care 30% sunt destinate achiziții de echipamente moderne.
Aceste resurse financiare trebuie să se regăsească în accelerarea procesului de dotare și în consolidarea adecvată a capacității operaționale a forțelor, a mai declarat șeful apărării.
Expoziția BSDA a fost creată în anul 2007 pentru a promova pe plan internațional industria de apărare din România și pentru realizare a compatibilității tehnice și echipamentelor românești cu cele din NATO și Uniunea Europeană.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a organizat, joi, ceremonii militare dedicate Zilei Eroilor.
La monumentele, mausoleele și cimitirele eroilor din toată țara s-au rostit, în mod simbolic, nume ale militarilor români căzuți la datorie în războaie sau în misiuni executate în teatrele de operații.
La cercurile și bibliotecile militare ale armatei au avut loc întâlniri cu istorici și cu veterani de război, simpozioane și expoziții de carte.
La Sibiu, președintele Klaus Iohannis, împreună cu ministrul apărării, Angel Tîlvăr, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava.
Klaus Iohannis:Ziua Eroilor ne oferă prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem față de generațiile viitoare.
Este rândul nostru să înfruntăm cu demnitate și curaj riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică, în pace, într-o lume liberă.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Eroilor a fost legiferată pentru prima dată ca sărbătoare națională în anul 1920, de Înălțare.
Legea 48 din 1995 a reînnodat tradiția interbelică a celebrării Zilei Eroilor, confirmată și în anul 2003 prin Legea 379 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat la Conferința Șefilor Apărării din Balcani pe probleme de cooperare militară, organizată la Sofia.
Forumul a ajuns la ediția cu numărul 16, iar oficialii militari au analizat situația de securitate în zona balcanică, precum și modalitățile de colaborare între statele din regiune.
Conferința în acest format se desfășoară anual și reunește șefii apărării din nouă țări din Europa de Sud-Est, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia.
Întâlnirile în acest format au ca scop dinamizarea cooperării militare regionale, dezvoltarea unui mecanism de gestionare a crizelor și participarea în comun la exerciții a forțelor armate din regiune.
La ediția din acest an au fost invitați și șefii apărării din Croația și Slovenia, precum și reprezentanți de nivel înalt ai NATO și Uniunii Europene.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat miercuri și joi la ședințele Comitetului militar al NATO, respectiv Comitetului militar al Uniunii Europene, în formatul șefilor apărării, desfășurate la Bruxelles.
În cadrul reuniunii comitetului militar aliat a fost analizată dinamica războiului Federației Ruse în Ucraina și au fost evaluate măsurile de consolidare a costului de descurajare și apărare înainte de summit-ul NATO de la Vilnius din luna iulie.
La nivel european, șefii apărării au discutat pe marginea provocărilor curente din domeniul securității și al apărării.
Aceștia au analizat și modalitățile de sprijinire în continuare a Ucrainei. Pe timpul întâlnirii a fost evaluată participarea statelor membre și partenere la misiunile și operațiile Uniunii.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit miercuri, la București, cu locţiitorul șefului Biroului Gărzii Naționale a Statelor Unite ale Americii, generalul locotenent Mark Sasseville.
Cei doi oficiali au analizat situația regională de securitate și au discutat despre activitățile pe linia instruirii bilaterale și evaluarea proiectelor de infrastructură pentru instruire.
Întrevederea a avut loc în contextul marcării în acest an a trei decenii de cooperare militară în cadrul programului de parteneriat statal dintre Armata României și Garda Națională a statului Alabama.
Programul american de parteneriat statal a început în anul 1993, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier.
În prezent funcționează circa 100 de parteneriate între națiuni și state americane.
Sonia Raicu (realizator rubrică): O nouă reuniune a miniștrilor apărării în formată B9 (București 9) a avut loc marți, 25 aprilie, la Varșovia. Aceasta a fost coprezidată de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, alături de omologul din Polonia, Mariusz Blaszczak.
S-au analizat provocările de securitate generate de ultimele evoluției ale războiului din Ucraina și implicațiile în plan regional și euroatlantic, continuarea sprijinului internațional pentru Ucraina, evaluarea implementării deciziilor adoptată la Summitul de la Madrid privind postura de descurajare și apărare de pe Flancul Estic, precum și pregătirea Summitului de la Vilnius din 11 iulie 2023.
Ministrul apărării naționale a menționat necesitatea implementării deciziilor Summitului NATO de la Madrid în domenii privind securitatea la Marea Neagră, regiune de importanță strategică pentru Alianță, precum și necesitatea continuării eforturilor NATO-UE pentru sprijinirea Ucrainei și partenerilor din regiune.
Şi tot din agenda Ministerului Apărării, joi, ministrul Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit cu generalul James B. Hacker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa și comandant al Comandamentului Aerian Aliat.
Vizita în România a oficialului american a inclus întâlniri cu echipele de comandă și militarii români din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Baza 86 Aeriană Borcea și Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, precum și cu o delegație a Statului Major al Forțelor Aeriene, condusă de șeful acestei categorii de forțe, generalul-locotenent Viorel Pană.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.
În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase, de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial.
Și în acest an, între 20 și 29 aprilie, s-a desfășurat campania „Recunoștință veteranilor de război”, acțiune ce a inclus și distribuirea unor pachete cadou pentru veterani din România și Republica Moldova.
Miercuri, 26 aprilie, la Palatul Cercului Militar Național din București s-a organizat o acțiune de împachetare a cadourilor pentru aproximativ 600 de veterani de război, acțiune la care au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Nicoleta Pauliuc, secretarul de stat din Ministerul Apărării, Simona Cojocaru, și șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.
Ministerul Apărării organizează în fiecare an acțiuni de cinstire a veteranilor de război, în 29 aprilie, iar în ultimii ani i s-au alăturat organizației din societatea civilă, așa cum s-a întâmplat anul acesta cu Asociația „Alături de Eroi”.
Directorul Statului Major al Apărării, generalul locotenent Corneliu Postu: E un gest simplu. Dar e un gest despre respect pentru înaintașii noștri.
E un gest, de asemenea, de unitate, pentru că, așa cum spuneați și dumneavoastră, ați văzut, nu doar Ministerul Apărării Naționale sau reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, ci și societatea civilă, nu doar reprezentanții instituțiilor statului, ci și simpli cetățeni, oameni care au simțit nevoia să participe la acest gest, pe care noi îl facem pentru cinstirea veteranilor.
Sonia Raicu (realizator rubrică): În urma celui de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi, iar în total, efortul de război a implicat dislocarea pe front a unui număr de 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.
În prezent, pe teritoriul României mai sunt în viață aproximativ 1.100 de veterani și veterane de război, 24 de văduve de război, iar în Republica Moldova numărul lor este semnificativ mai mic.
La acțiunea de miercuri de la Cercul Militar Național a participat și generalul în retragere Octavian Leru, veteran de război ajuns la vârsta de 102 ani.
Octavian Leru: Este un gest care nu se va uita de toți veteranii care mai sunt în viață. Au luptat pentru țară și trebuie să le dăm onorurile pe care le merită, cât mai sunt, că sunt foarte puțini.
Dacă au fost cu zecile de mii, acum putem să spunem că abia atingem 3.000 de suflete încă în viață.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Schimbare la comandă a Forţelor Terestre Române. Noul şef al acestei categorii de forţe a armatei este generalul-maior Ciprian Marin, care a preluat mandatul de la generalul-locotenent Iulian Berdilă, promovat în funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie la Statul Major al Apărării.
Ceremonia de predare-primire a comenzii şi drapelului de luptă a avut loc marţi, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Angel Tâlvăr, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Anterior noii poziţii, generalul-maior Ciprian Marin a comandat Divizia II Infanterie şi Brigada 8 LAROM şi a fost şeful Direcţiei Operaţii la Statul Major al Apărării.
Generalul Marin a participat la două misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan şi are un tur de misiune la Comandamentul NATO de la Madrid.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat zilele trecute o videoconferință la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor dislocate în teatrele de operații din Kosovo și Bosnia și Herțegovina, precum și ai detașamentelor aflate în misiune în Bulgaria, Lituania și Polonia.
În deschiderea acestei întrevederi, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a ținut să sublinieze faptul că apreciază modul în care militarii dislocați peste hotare își îndeplinesc sarcinile și reprezintă Armata României în fața partenerilor și aliaților.
Daniel Petrescu:Mă bucur că îmi spuneți că situația de securitate vă permite executarea misiunilor și că nu sunt pericole în acest moment la adresa militarilor noștri. Nu trebuie să lăsăm garda jos.
Aveți misiuni dificile, în special în Lituania, dar și în teatre de operații din Balcani. Vă doresc sărbători binecuvântate acolo unde sunteți în slujba țării și în slujba misiunilor Armatei României pe care le executăm în teatrele de operații!
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Lituania, au luat cuvântul piloții români din cadrul Detașamentului Carpathian Vipers, care participă cu patru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon la acțiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO.
Misiunea acestui contingent este de a proteja integritatea spațiului aerian al țărilor baltice și reprezintă o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi, prima provocare venind la nici o săptămână de la preluarea misiunii.
Comandor Mihăiță Marin, locțiitorul comandantului Detașamentului Carpathian Vipers:Aeronavele F-16 au efectuat prima lor misiune reală în scopul identificării a două aeronave care zburau în spațiul aerian internațional fără a avea un plan de zbor depus și fără a respecta convențiile aeronautice internaționale.
Aeronavele au fost alarmate de Centrul de operații aeriene NATO, au interceptat și au identificat două avioane Suhoi-27 Flanker care aparțineau Federației Ruse.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Misiune îndeplinită! – au raportat militarii Detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, dislocat în baza Bemowo Piskie din Polonia.
După șase luni de pregătire intense alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi din cadrul grupului de luptă NATO, artileriștii focșăneni se întorc acasă, sarcinile lor fiind preluate de colegii din Detașamentul de apărare antiaerieană Iron Cheetahs, generat de Batalionul 348 Dobrogea.
Un alt grup de lupte NATO în cadrul căruia acționează militarii români este cel din Bulgaria, acolo unde un contingent de comunicații și informatică mobilă desfășoară misiuni de sprijin pe linie de specialitate, a raportat comandantul detașamentului românesc, căpitanul Sebastian Motriuc:Misiunea detașamentul de comunicații o reprezintă asigurarea comenzii controlului a Diviziei Multinaționale Sud-Est, cu structurile NATO, dislocate în Bulgaria, aflate sub control opera al acesteia.
De asemenea, detașamentul asigură sprijinul de comunicaţii şi informatică pentru grupul de luptă multinațional din Bulgaria, atât pentru operațiile curente, cât și pentru exercițiile de antrenament planificate pe întreg teritoriul Bulgariei.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situaţia de securitate din zona Balcanilor de Vest, mai precis Kosovo, unde România este reprezentată de o structură compusă din 50 de militari, noutățile fiind aduse de locotenent-colonelul Lucian Pârvu:Nivelul general al amenințării la adresa mediului de securitate și libertății de mișcare se menține la un nivel mediu.
Situația generală de securitate în Kosovo este calmă, dar potențialul de tensionare a acesteia se menține pe fondul persistenței unor factori destabilizatori.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, le-a mulțumit militarilor pentru efortul depus în vederea îndeplinirii misiunilor cele revin în cadrul diferitelor structuri în care acționează, îndemnându-i ca și de acum înainte să demonstreze prin profesionalismul lor că sunt o forță pe care aliații se pot baza.
Angel Tîlvăr:Mă bucur că sărbătorile pascale o să aducă alături de dumneavoastră și de reprezentanți ai Bisericii.
Vă doresc un Paște fericit, liniștit, lipsit de evenimente și să ne vedem cu bine, sănătoși, acasă!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Președintele comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, s-a aflat în perioada 11-14 aprilie într-o vizită de lucru în România.
La Ministerul Apărării Naționale, oficialul NATO a discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, despre operațiile și misiunile Alianței Nord-Atlantice și despre evenimentele majore de instruire în acest an.
Pe timpul întâlnirii cu amiralul Bauer, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a referit, printre altele, la contribuția țării noastre în misiunile desfășurate sub egida NATO și la prezența militară aliată în România.
Daniel Petrescu:Prin participarea consistentă a militarilor români la operații și misiuni internaționale, țara noastră își îndeplinește angajamentele asumate.
În acel moment, peste 700 de militari români sunt prezenți alături de aliați și parteneri în diferite misiuni internaționale. Susținem creșterea prezenței aliate pe flancul estic.
O participare consistentă aliată crește efectul de descurajare a oricărui tip de agresiune militară convențională și, nu în ultimul rând, crește consistența pregătirii pe care o desfășurăm în comun și interoperabilitatea.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Amiralul Rob Bauer a subliniat că împreună, statele membre ale Alianței Nord-Atlantice sunt mai puternice, iar România este un aliat important în cadrul NATO.
Rob Bauer:Timp de 19 ani, România s-a dovedit a fi un aliat puternic. România este un exemplu al angajamentului sacru al NATO privitor la apărarea colectivă, reziliență și solidaritate. Nu am niciun dubiu, cu ajutorul României, Alianța va continua să apere libertatea noastră și va contribui la o lume mai pașnică.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Președintele comitetului militar este principalul consilier militar al Secretarului General al NATO. Amiralul Rob Bauer deține această funcție din luna iunie a anului 2021.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, marți, la București, cu omologul polonez Mariusz Blaszczak.
Cei doi oficiali au apreciat nivelul cooperării militare dintre România și Polonia, atât în plan bilateral, cât și la nivelul NATO și al Uniunii Europene. Polonia este un aliat important și un partener strategic pentru România.
Parteneriatul îndelungat dintre cele două țări a dus la maturizarea unor proiecte importante, cum ar fi abordarea unitară a postului de apărare și descurajare pe flancul estic, a declarat ministrul Tîlvăr.
Armata Română are un contingent de militari în grupul de luptă NATO din baza poloneză de la Bemowo Piskie, iar Polonia are în țara noastră un detașament în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova.
Ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, sunt zilele acestea în Statele Unite ale Americii, unde au programate întâlniri cu secretarul apărării, Lloyd Austin, cu șeful Statelor Majore Întrunite, generalul Mark Milley, și cu alți oficiali americani.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Chișinău cu omologul moldovean Anatolie Nosatîi, cu care a discutat despre intensificarea cooperării în domeniul militar.
România susține Republica Moldova în parcursul pro-european și încurajează participarea la proiectele subsumate inițiativei regionale -Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, format în care țara noastră va exercita președinția începând cu a doua jumătate a acestui an.
Ministrul Tîlvăr a dat asigurări că România va susține creșterea fondurilor alocate Moldovei prin facilitatea Europeană pentru pace.
Partea română a apreciat demersurile Guvernului de la Chișinău de a contribui la misiunile de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene, iar șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a aflat în Italia la invitația omologului său, amiralul Giuseppe Cavo Dragone.
Cei doi oficiali militari au analizat situația regională de securitate și au discutat despre dezvoltarea capabilităților de apărare prin intermediul Mecanismului de Cooperare Structurată Permanentă al Uniunii Europene, precum și despre implementare a măsurilor NATO destinate întăririi posturii de descurajare și apărare pe flancul estic aliat.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a făcut luni o nouă vizită în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. El a fost însoțit de noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Agenda vizitei a cuprins întâlniri cu militarii români și cu cei aliați din Divizia 101 Aeropurtată americană, detamentul Forțelor aeriene italiene și din echipa de legătură a Armatei franceze.
Ministrul apărării a apreciat angajamentul consistent al forțelor Statelor Unite dislocate în țara noastră pentru consolidarea securității spațiului euroatlantic pe Flancul estic.
Misiunile de pregătire în comun cu cele de poliție aeriană extins și de vigilență sporită și dezvoltarea unor infrastructuri militare sunt dovezi concrete ale parteneriatului strategic româno-american, a mai declarat ministrul Tîlvăr.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele pentru Operații Speciale din Armata României au împlinit 20 de ani de existență. Evenimentul a fost marcat joi, la Târgu Mureș, printr-o ceremonie militară.
La festivitate au fost prezenți prim-ministrul Nicolae Ciucă, parlamentari, miniștri și militari în activitate, în rezervă sau în retragere. Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța acestei structuri de forțe a armatei și experiența acumulată în cadrul exercițiilor și misiunilor internaționale.
Angel Tîlvăr:La 20 de ani de la înființarea primei structuri a Forțelor pentru Operații Speciale, aici, la Târgu Mureș, ne mândrim cu faptul că România se află într-o companie restrânsă și selectă.
O companie a țărilor care dispun de structuri cu nivel de pregătire și dotare cu tehnică de ultimă generație, așa cum este Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale al Armatei României.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În Cetatea Medievală Târgu Mureș au avut loc prezentări de tehnică și echipamente militare, precum și o expoziție organizată în colaborare cu Industria Națională și Internațională de Apărare.
50 de companii din România și din străinătate și-au prezentat tehnica și echipamentele de ultimă generație.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu:Au fost prezentate elemente de tehnică modernă, am văzut legătura cu industria de apărare, a fost un semn al modernității în Forțele pentru Operații Speciale și un semn al normalități.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Batalionul 1 Forțe Speciale a fost prima structură de acest tip din Armata Română și s-a înființat la 1 martie 2003, la Târgu Mureș.
Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO
Publicat de Gabriel Stan,
20 februarie 2023, 14:34
Sonia Raicu (realizator rubrică): La Cartierul General al NATO de la Bruxelles au avut loc în zilele de 14 și 15 februarie Reuniunea grupului de contact pentru Ucraina și, respectiv, cea a miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice.
În cadrul ministerialei s-a decis continuarea întăririi posturii de descurajare și apărare a Alianței, care include și noi orientări pentru planificarea apărării NATO, a declarat la finalul întâlnirilor secretarul general Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg:Trăim într-o lume mai periculoasă, în care avem comportamentul agresiv al Rusiei, amenințarea continuă a terorismului și provocările puse de China.
Planurile de apărare ale NATO vor conduce la schimbări de capacitate în anii următori pentru a ne asigura că descurajarea și apărarea noastră rămân puternice și credibile.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Miniștrii apărării au discutat și despre modalitățile de creștere a capacităților industriale pentru a reface stocurile de armament și muniții aflate la o cerere mai mare ca niciodată, în condițiile sprijinului aliat pentru Ucraina.
S-a făcut referire, de asemenea, la importanța investițiilor mai mari în apărare și despre viitoarele angajamente în acest sector dincolo de orizontul anului 2024.
România a fost reprezentată la Bruxelles de ministrul apărării, Angel Tîlvăr, și de șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.
Publicat de Gabriel Stan,
13 februarie 2023, 17:02
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Miercuri a avut loc ședința de bilanț a Statului Major al Apărării. Anul 2022 a fost marcat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, iar, în acest context, prioritățile Armatei au urmărit întărirea posturii de descurajare și apărare, atât pe plan național, cât și în cadru aliat.
În analiza prezentată, șeful apărării, generalul Daniel Petrescu, a punctat ca obiective ale anului trecut consolidarea resursei umane, inclusiv pe linia retenției personalului și a modernizării sistemului de învățământ militar, achiziția de armament și tehnică moderne și accentuarea procesului de instruire a militarilor.
La capitolul înzestrare, în anul 2022 a fost semnat contractul de achiziții a 32 de avioane F-16, au fost recepționate echipamente aferente sistemelor HIMARS și derivatelor Piranha 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă și s-a realizat acordul cadru pentru furnizarea de aeronave fără pilot.
În ceea ce privește apărarea colectivă, a fost întărit dispozitivul defensiv aliat pe flancul estic, grupul de luptă NATO de la Cincu, creșterea efectivelor americane în baza Mihail Kogălniceanu și augmentarea cu noi trupe aliate a Brigăzii Multinaționale de Sud-Est.
Vizita conducerii MApN în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și la Regimentul 74 Patriot
Publicat de Gabriel Stan,
13 februarie 2023, 16:54
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au aflat luni în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-au informat despre condițiile de muncă ale personalului, despre proiectele de modernizare a infrastructurii și starea echipamentelor.
Acolo s-au întâlnit și cu reprezentanții structurilor aliate dislocate în Baza 57 Aeriană, Divizia 101 aeroportată a Statelor Unite ale Americii, detașamentul forțelor aeriene italiene și echipa de legătură a Armatei franceze.
Mihail Kogălniceanu este mai mult decât o bază militară, a devenit un simbol al felului în care lumea liberă se raportează la evenimentele de securitate care au loc la est de România, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Angel Tîlvăr:Aici am văzut toate condițiile de interoperabilitate pe care trebuie să le îndeplinească forțe care acționează împreună și care sunt pregătite să acționeze împreună. Avem o atmosferă de exercițiu permanent.
Astăzi am asistat la un exercițiu de poliție aeriană pe care l-a desfășurat componenta italiană.
Activitatea aici presupune, din perspectiva noastră, și asigurarea celor mai bune condiții de viață și de trai pentru militarii noștri și cele mai bune condiții pentru ca aceștia să-și desfășoare misiunile conform ordinelor primite.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Iar, marți, ministrul Tîlvăr și generalul Petrescu au vizitat Regimentul 74 Patriot de la Mihai Bravu, unde au fost informați despre stadiul programului de înzestrare cu sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot și s-au întâlnit cu militarii care operează cele două sisteme intrate până acum în dotarea regimentului.
Livrarea următoarelor două sisteme din totalul de 7 al programului a început anul trecut, iar testarea și recepționarea lor vor fi finalizate până la sfârșitul lunii aprilie.
România a achiziționat cea mai modernă configurație de sisteme Patriot, aflate în serviciu, testate în luptă și capabile să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii români participanți la operația EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herţegovina au fost vizitați de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Aceștia au fost informații despre evoluția situației de securitate din regiune și despre misiunile, exercițiile și antrenamentele pe care militarii noștri le desfășoară în comun cu forțele armate locale.
România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menținere a unui climat sigur și stabil în Balcanii de Vest – a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Angel Tîlvăr:Militarii români își fac datoria cu onoare și cu responsabilitate. Toți cei care asigură elementele de comandă sau elementele de coordonare au vorbit la superlativ despre felul în care militarii români își îndeplinesc misiunile.
Felul în care sunt priviți de către comunitățile pe care le acoperă cu activitatea lor este unul extrem de apreciativ.
Aliații noștri, partenerii noștri consideră România un partener de nădejde, predictibil, un partener stabil în viziuni și în felul care-și îndeplinesc misiunile și vom continua pe această linie.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata Română contribuie la misiunea Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina cu un detașament de 200 de militari.
Operația EUFOR ALTHEA a fost lansată în anul 2004, în baza unui mandat al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Efectivele actuale numără 1.100 de militari din 21 de state.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii portughezi dislocați în România în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est au primit vizita șefului Statului Major General al Forțelor Armate Portugheze, amiralul António Silva Ribeiro, aflat în țara noastră la invitația șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Portugalia contribuie cu forțe, alături de Polonia, Macedonia de Nord și țara noastră la structura NATO de nivel brigadă, constituită în anul 2017 pe teritoriul României.
Amiralul Ribeiro consideră că prezența contingentelor statelor aliate în această parte a Europei este încă un semn al coeziunii în interiorul Alianței Nord-Atlantice.
António Silva Ribeiro:Portugalia și România au colaborat excelent în programul aeronavelor F-16.
Acum avem ocazia să ne arătăm solidaritatea și să menținem securitatea în interiorul teritoriului Alianței Nord-Atlantice.
De aceea avem trupe aici, în aceste momente speciale, când Rusia atacă Ucraina. Este o excelentă ocazie să demonstrăm coeziunea Alianței Nord-Atlantice.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Generalul Petrescu a apreciat contribuția militarilor portughezi pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare în zona de est a Alianței și a Uniunii Europene.
Daniel Petrescu:Portugalia este un aliat important pentru noi. Este un aliat care are o prezență consistentă în cadrul Brigăzii Multinaționale de la Craiova.
Este și un fel de vizită de rămas bun pentru domnul amiral, urmând să se retragă și să fie înlocuit de un alt șef al apărării.
Am fost onorat, de asemenea, să-i prezint Ordinul Național „Steaua României”, conferit de președintele României, pentru întreaga activitate desfășurată și pentru sprijinul constant pe care îl oferă Armatei României.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Prima sesiune din acest an a Comitetului Militar NATO în formatul șefilor Apărării a avut loc la Bruxelles, sub conducerea amiralului Rob Bauer, președintele Comitetului Militar.
România a fost reprezentată de generalul Daniel Petrescu, care, împreună cu ceilalți șefi de State Majore din țările aliate, au analizat războiul din Ucraina, provocările actuale de securitate și posibilitatea dezvoltării unor capabilități militare.
La reuniune au fost prezenți și comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Tod Wolters, comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare, generalul Phillipe Lavinie, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Comitetul Militar NATO este cea mai înaltă autoritate militară în cadrul organizației și are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate.
Reuniunea s-a desfășurat într-o perioadă critică pentru securitatea euroatlantică. a declarat, în deschiderea dezbaterilor, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Mircea Geoană:Lumea noastră este diferită față de cum era cu un an în urmă. Regulile de bază ale ordinii internaționale se confruntă cu mari provocări.
Este în joc securitatea noastră, democrația este atacată și sunt afectate economiile și popoarele noastre. Cu aproximativ un an în urmă, președintele Putin a pornit propriul război pentru a prelua controlul Ucrainei și pentru a lua libertatea oamenilor, dar a subestimat priceperea și curajul poporului ucrainean, forțele armate și conducerea ucrainene.
A subestimat unitatea noastră și solidaritatea noastră cu Ucraina. El a subestimat reacția țărilor noastre. Am furnizat o asistență fără precedent pentru a susține dreptul Ucrainei de autoapărare.
Sonia Raicu (realizator rubrică): La Ramstein, în Germania, a avut loc vineri, 20 ianuarie, o reuniune crucială pentru Ucraina, în care 11 țări au anunțat continuarea sprijinului pentru susținerea războiului de apărare împotriva Federației Ruse.
Întâlnirea a avut loc pe fondul solicitărilor Ucrainei de accelerare a livrărilor de arme occidentale, cererea principală fiind pentru tancuri grele. Marea Britanie și Polonia au declarat că vor trimite un escadron de tancuri Challenger 2 și o companie de Leopard.
România a fost reprezentată de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și de ministrul Angel Tîlvăr, care a menționat în exclusivitate pentru Radio România Actualități care sunt întâlnirile imediate la nivel de alianță la care va participa.
Angel Tîlvăr:Este o inițiativă a secretarului american al apărării, al domnului Lloyd Austin, și anticipez o continuare a sprijinului internațional pentru Ucraina și acest lucru este considerat și de mine și de către colegii mei din minister ca fiind o atitudine importantă nu doar pentru poporul ucrainean, ci şi pentru întreaga comunitate internațională.
România a participat la toate aceste reuniuni. După Ramstein, săptămâna viitoare eu voi merge pentru o întâlnire bilaterală cu noul ministru al apărării din Germania, urmând ca în săptămâna următoare întâlnirii mele să mă deplasez probabil la Bruxelles, unde vom avea în alt format discuții pe aceleași teme.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii focșăneni din cadrul Detașamentului românesc de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, dislocat în Baza Bemowo Piskie din Polonia, au primit vizita unei delegații formată din ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Pe agenda de lucru a oficialilor s-a numărat și întâlnirea cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, discuțiile axându-se pe abordări unitare în ceea ce privește perspectiva de asigurare a stabilității situației regionale de securitate.
Mariusz Blaszczak:Înzestrăm armatele noastre cu echipament modern. România are sistemele Patriot și HIMARS, iar în Polonia sunt avioanele F-16, astfel încât să putem colabora, să facem schimb de experiență pentru a-i arăta agresorului că suntem împreună, că luptăm și nu îl lăsăm să treacă mai departe.
Colaborarea noastră este o garanție pentru securitatea din această parte a Europei. Împreună suntem mai puternici.
Teodora Mazere (realizator rubrică): A fost ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în cadrul întrevederii cu omologul său Angel Tîlvăr. Părăsim continentul european și ajungem în Africa.
Desfășurată sub cupola Organizației Națiunilor Unite, misiunea UNMISS din Sudanul de Sud vizează asigurarea sprijinului pentru consolidarea păcii, cât și a dezvoltării economice. Odată cu declararea independenței, la 9 iulie 2011, Sudanul de Sud se constituie din 10 state și 3 zone administrative.
România participă cu 6 militari la această misiune de monitorizare și observare. Cu detalii despre situația din zonă vine colonelul Eduard Vitalis, ofițerul de legătură senior în Yambio, statul Ecuadoria de Vest.
Col. Eduard Vitalis:Populația este, aș spune, împărțită, dar nu neapărat în crezuri politice, ci în asigurarea nevoilor. Țara încă nu știe ce înseamnă democrație, nu cred că știe ce înseamnă nici autocrație, nici alte forme de guvernare, ci doar află despre ele.
Încă există zone unde poliție n-a apărut sau a fost un polițist și a dispărut. Acesta este un caz concret, l-am întâlnit la postul de poliție, undeva aproape de granița cu Congo, unde polițistul a dispărut și nimeni nu știe unde este.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Sudanul de Sud ne îndreptăm spre Oceanul Indian și poposim în Somalia, acolo unde din 2010 Uniunea Europeană desfășoară misiunea EUTM, al cărei mandat se reînnoiește la 2 ani de zile.
Unul dintre pilonii principali ai acestui program presupune organizarea și desfășurarea de cursuri de instruire pentru armata somaleză, în vederea dezvoltării stabilității și a securității în țară.
Unul dintre punctele de referință pentru locuitorii acestei țări îl reprezintă unitatea familială. Despre acest aspect vorbește maiorul Laura Istrate, reprezentantul național în Somalia.
Laura Istrate:Despre modul în care petrec sărbătorile în familie, sunt surprinsă că ei s-au obișnuit cu această instabilitate în care se află țara de foarte mulți ani şi momentele petrecute în familie sunt normale, așa cum le înțelegem și noi, inclusiv sărbătorile, inclusiv mesele tradiționale.
Singura diferență între noi, românii și ei este că familiile lor sunt foarte mari. În momentul în care se întâlnesc se adună toată familia extinsă, nu neapărat cea imediat apropiată.
Daniel Petrescu: Marea Britanie este un aliat important și un partener strategic. Avem sprijinul aliaților noștri în a ne constitui capabilitățile necesare pentru descurajare și apărare
Cristian Dumitrașcu (realizator): Săptămână plină în mediul militar și mai ales pentru șeful apărării, pentru generalul Daniel Petrescu. A fost săptămâna aceasta în Kosovo, în Polonia, iar acum se află undeva în Marea Britanie.
La telefon este generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, undeva în Marea Britanie. Bună dimineața, domnule general, bine ați venit la Radio România Actualități!
Gen. Daniel Petrescu:Bună dimineața, domnul Dumitrașcu, mulțumesc pentru invitație! Am onoarea să-i salut pe ascultătorii noștri!
Cristian Dumitrașcu (realizator): V-am primit cu o piesă pur sânge englezească. Cum e vremea?
Gen. Daniel Petrescu:E bună pentru o vizită aici. Noi spunem că e după sufletul omului.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Bun, deci dacă nu plouă este foarte bine, mai ales că în curând veți zbura către România.
V-am sunat pentru că este importantă vizita, mai ales, pe care… vizitele pe care le-ați efectuat la începutul săptămânii în teatrele de operații și vrem să ne spuneți care este concluzia celor două întâlniri cu militarii români din Kosovo şi din Polonia – ați fost acolo și cu ministrul apărării, cu domnul Tîlvăr.
Gen. Daniel Petrescu:Într-adevăr, am avut ocazia să începem anul în forță. Ne-am dorit simbolic ca prima vizită din acest an să fie în teatrele de operații – am mers în Kosovo şi am mers în Polonia.
Scopul a fost să luăm contact din nou cu realitatea din teatru, pentru că, vă amintiți, după încheierea misiunii din Afganistan, după problemele apărute cu pandemia din COVID, la nivelul conducerii Statului Major al Apărării și al ministerului nu am mai fost atât de des alături de militari în teatrele de operații.
Am vrut să vedem situația de securitate, situația militarilor noștri, dar în mod deosebit să ne exprimăm în fața lor aprecierea față de ceea ce fac și față de importanța pe care o au față de profitul strategic al Armatei României.
Am discutat cu ei, am văzut ce probleme putem rezolva. Ați văzut în Kosovo, la sfârșitul anului 2022, acest început de an au fost mai multe episoade în care situația a fost tensionată; în Polonia, începe un nou an de pregătire pentru grupul de luptă pe care îl avem acolo. Eu spun că avem concluzii pozitive referitoare la rolul militarilor noștri, la ceea ce pot să facă și la aprecierea aliaților față de ceea ce fac ei acolo.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Dumneavoastră ați tras un semnal de alarmă pe parcursul anului trecut, și nu doar, despre ceea ce se poate întâmpla în Balcani, tensiunile de acolo nu sunt de azi, de ieri, și chiar și în timpul în care noi aveam militari în teatre de operații considerate mai importante, cum era Afganistanul, tot mi se pare că opinia publică a minimalizat cumva importanța prezenței noastre în Balcani și mai ales acolo, în Kosovo.
Gen. Daniel Petrescu:Nu aș vrea să inflamăm situația, aș vrea să spun doar că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră are legătură cu ceea ce se întâmplă în Balcani și că trebuie să avem grijă astfel încât situația să nu degenereze într-o nouă criză de securitate.
Odată cu încheierea misiunii din Afganistan, noi ne-am reorientat efortul către Balcani. În acest moment, avem cea mai importantă contribuție referitoare la numărul de militari în Bosnia și Herţegovina.
Am menținut o participare relevantă, cu capabilități și în Kosovo, urmărim permanent ce se întâmplă acolo și suntem în măsură să intervenim. Noi avem și rezervele strategice și operative dedicate pentru acest teatru de operaţii.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Avem un mesaj care a venit, iată, dinspre Ministerul Apărării, un mesaj al dumneavoastră către militari, odată cu începerea anului de instituție, care va fi punctată această începere săptămâna viitoare, avem și un interviu, că generalul Pop, cu șeful Direcției Instruire și Doctrină.
Spuneți aici, în mesaj, că sunt lucruri încă de rezolvat și asta era următoarea întrebare: cum stăm la începutul anului de instrucție 2023?
Gen. Daniel Petrescu:Întotdeauna avem lucruri de rezolvat, iar instrucția, după mine, este un factor determinant al capacității de luptă. Avem nevoie nu numai de personal prezent în unități, avem nevoie de personal instruit în unități.
Instrucţia este responsabilitatea fiecărui comandant și este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Nu trebuie să ne orientăm numai pentru instruirea noilor recruți. Toți ne instruim permanent și să nu uităm, instruim o armată de militari profesioniști.
Instruindu-ne, cred că unitățile se încheagă mai bine, cred că starea disciplinară se îmbunătățește. Trebuie să avem grijă să facem o analiză unde stăm mai bine și unde trebuie să îmbunătățim lucrurile.
Cel puțin pe noi, de la Statul Major al Apărării, ne preocupă foarte mult să creștem capacitatea noastră de a ne instrui în poligoane, să creștem capacitatea de a ne instrui pe tehnica de luptă nouă pe care am primit-o în dotare, să inovăm, să nu repetăm obiceiul de a ne pregăti pentru ultimul război, ci de a gândi cum va evolua conflictul în viitor și ce fel de militari avem nevoie pentru acest conflict.
Anul acesta avem și un exercițiu important Defender Europe 2023, care se va desfășura în luna mai. Trebuie să ne pregătim împreună cu aliații care sunt dislocați pe teritoriul României, trebuie să îmbunătățim interoperabilitatea, trebuie să îmbunătățim și recrutarea și apoi, prin instruire, să avem mai mulți militari pe care să putem conta.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Defender Europe acesta pare a fi cel mai important exercițiu de anul ăsta?
Gen. Daniel Petrescu: Pentru noi și pentru această zonă a Europei acesta este, pentru că este un exercițiu multinațional cu o participare consistentă. Sunt angajamente pe care țările le-au luat la Madrid privind constituirea grupurilor de luptă pe teritoriul României.
Va trebui să pregătim brigăzile noastre împreună cu aceste grupuri de luptă și împreună cu alte forțe care vor fi prezente pe parcursul exercițiului.
Dar fiecare eveniment de instruire este important. Avem nevoie de creșterea capacității de instruire individuală. Avem nevoie de grupe, plutoane, companii pregătite pentru a putea exersa cu grupurile de luptă și, apoi, cu brigăzile.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Mesaj de siguranță la final pentru ascultători, pentru cei care sunt acum pe frecvențele Radio România Actualități. Această prezență aliată este un sprijin esențial pentru noi în contextul geopolitic pe care îl vedem cu toții?
Gen. Daniel Petrescu:Este un sprijin pentru noi, în același timp ne sprijinim și singuri, creștem interoperabilitatea, suntem în măsură să acționăm ca un tot unitar. Eu întotdeauna am accentuat și pe capacitatea noastră de a ne constitui capabilitățile care sunt necesare pentru apărarea națională.
Elementul de siguranță este întotdeauna prezent, Armata României este în măsură să își îndeplinească misiunile. Am avut discuții importante și în Marea Britanie, pentru că tot spuneați de evenimentele din acest început de an.
Am văzut că vedem lucrurile la fel cu aliatul nostru. Marea Britanie este nu numai un aliat important, ci și un partener strategic, avem același mod de a aborda situația la Marea Neagră, avem același mod de a aborda situația de securitate și avem sprijinul aliaților noștri în a ne constitui capabilitățile necesare pentru descurajare și apărare.
Eu sunt întotdeauna optimist referitor la modul în care putem crește Armata României, putem moderniza ceea ce facem și, mai ales, privind nevoia noastră de inovare.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Vești bune, așadar, la început de an. Mulțumesc mult și să aveți un zbor liniștit înapoi spre casă. Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Domnule general, vă mulțumesc și vă voi așteptăm la radio.
Gen. Daniel Petrescu:Mulțumesc. Toate cele bune și un an mai bun decât 2022!
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministrul apărării, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, i-au vizitat pe militarii români aflați în Misiunea Forței Multinaționale NATO din Kosovo și în Grupul de Luptă Aliată din Polonia.
Cei doi oficiali români s-au întâlnit la Priștina cu generalul-maior Angelo Michele Ristuccia, comandantul KFOR, cu care au evaluat situația de la granița sârbo-kosovară, în condițiile intensificării tensiunilor interetnice din regiune.
În Baza Militară din Bemowo Piskie, ministrul Tîlvăr și generalul Petrescu au discutat cu ministrul polonez Mariusz Błaszczak despre adaptarea apărării pe flancul estic aliat, potrivit situației de securitate din Europa Centrală și de Est.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării:Am stabilit împreună să ajutăm la instruirea și pregătirea militarilor noștri pe echipamentele cele mai moderne pe care fiecare țară le are și la care are acces.
Miniștrii apărării spaniole și italiene au vizitat bazele aeriene de la Borcea și Mihail Kogălniceanu
Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2022, 12:38
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministrul apărării spaniol, Margarita Robles și cel italian, Guido Crosetto, au vizitat Bazele Aeriene 86 de la Borcea și respectiv, 57 de la Mihail Kogălniceanu.
Cei doi miniștri ai apărării s-au întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Eduard Bachide și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, cu care au discutat despre situația de securitate regională și despre misiunile în comun efectuate de forțele aeriene române, spaniole și italiene sub comandă NATO.
Spania și Italia au în țara noastră câte un detașament de aviație pentru misiunile de poliție aeriană întărită.
Secretarul de stat Eduard Bachide:Prezența militarilor spanioli și italieni în România în cadrul misiunilor de poliție aeriană extinsă demonstrează faptul că Alianța Nord-Atlantică este coezivă și pe deplin pregătită pentru îndeplinirea menirii sale: apărare și securitatea populație pe teritoriul aliat.
Întrevedere în Portugalia dintre generalul Daniel Petrescu și amiralul António da Silva Ribeiro
Publicat de Gabriel Stan,
12 decembrie 2022, 13:19
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a aflat timp de trei zile în Portugalia, la invitația omologului său, amiralul António da Silva Ribeiro.
Oficialii celor două armate au discutat despre situația de securitate din estul Europei, despre programul comun al militarilor români și portughezi în țara noastră, precum și despre continuarea pregătirii în Portugalia a unor piloţi și a personalului tehnic de sprijin din Forțele Aeriene Române.
Forțele armate portugheze au în România un detașament de militari care fac parte din Brigada Multinațională de Sud-Est.
Publicat de Gabriel Stan,
12 decembrie 2022, 13:01
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Peste 1.000 de militari din comandamentele NATO dislocate în România și din Comandamentul Forțelor Terestre Aliate din Turcia au participat în perioada 30 noiembrie – 9 decembrie la exercițiul LOYAL LEDA 2022.
Exercițiul a fost organizat de Centrul de Instruire al Forțelor Întrunite din Polonia, pe teritoriul mai multor state NATO, și s-a desfășurat în cadrul unui scenariu fictiv, care a urmărit planificarea și conducerea unei operații aliate majore în cazul activării Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.
Exercițiul a confirmat rolul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu pentru asigurarea integrării operaționale a forțelor aliate în flancul estic al NATO.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu: Acest exercițiu a confirmat și a reconfirmat capacitatea operațională a structurilor și este îmbucurător să constatăm nu numai progresul, ci și faptul că aceste structuri pot exercita comanda și controlul într-o operație aliată de intensitate ridicată, tip Articol 5.
Este adevărat, un exercițiu care a fost planificat cu mult timp înainte, un exercițiu care nu este îndreptat împotriva nimănui, dar în cadrul căruia nu putem să facem abstracție de actualul context de securitate, agresiunea ilegală și neprovocată a Federației Ruse asupra Ucrainei.
Certificarea detașamentelor Forțelor Aeriene Italiene și Spaniole dislocate în România
Publicat de Gabriel Stan,
12 decembrie 2022, 12:52
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În Baza 86 Aeriană de la Borcea a avut loc certificare detașamentelor Forțelor Aeriene Italiene și Forțelor Aeriene Spaniole dislocate în România pentru a executa misiuni de poliție aeriană întărită.
La ceremonie au fost prezenți ministrul apărării, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, comandantul Centrului de Operații Aeriene Multinaționale de la Torrejón, generalul-locotent Fernando de la Cruz, și reprezentanții ambasadelor și ministerelor apărării din Italia și Spania.
Aeronavele Eurofighter Typhoon ale aviației italiene și cele F-18 spaniole vor executa împreună cu Forțele Aeriene Române misiuni de poliție aeriană întărită și misiuni în cadrul conceptului Vigilența Aeriană Întărită, sub comanda NATO, în următoarele patru luni.
Este cea de-a treia misiune în țara noastră a Forțelor Aeriene Italiene, după cele executate în anii 2019 și 2021, în timp ce aliații spanioli sunt pentru prima oară când România.
Cătălin Micloş, comandantul Bazei 86 Aeriene, general de flotilă aeriană:Începând de astăzi avem trei categorii de aeronave care patrulează cerul României și, bineînţeles, e mult mai sigur.
Am ascultat trei imnuri: imnul Spaniei, Imnul României şi imnul Italiei – ne-am dat seama ce înseamnă NATO, ce înseamnă şi fii în aceeaşi alianţă, având acelaşi obiectiv care înseamnă siguranța NATO, dar și a României.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Miercuri, 30 noiembrie, conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat o videoconferință la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor care acționează în mai multe zone de pe glob, în misiuni externe.
În acest moment, România are aproximativ 500 de militari dislocați în afara granițelor țării, care execută misiuni sub egida NATO, ONU sau OSCE, iar despre importanța acestor misiuni a vorbit șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Daniel Petrescu:Rămân foarte importante activitățile dumneavoastră, contribuie la o situație stabilă în zona în care sunteți, dar contribuie și la consolidarea profilului strategic al țării noastre în cadrul Alianței și al Uniunii Europene.
Transmiteți militarilor aprecierea mea și a colegilor din Statul Major al Apărării pentru ceea ce faceți!
Sărbătoriți Ziua Națională așa cum o face de fiecare dată, în spirit românesc! Vă doresc ”La mulți ani” și toate cele bune! Succes în misiune!
Gabriel Stan (realizator rubrică): Una dintre misiunile la care participă militarii români este și cea din Polonia, acolo unde, timp de aproximativ șase luni, militarii Detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani, sunt dislocați în Baza de Instrucție Bemowo Piskie, unde se instruiesc într-un mediu multinațional, alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi.
Chiar dacă săptămâna aceasta a fost una extrem de încărcată, militarii participând la activități de instruire în cadrul unor exerciții, aceștia au sărbătorit joi, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, alături de colegii din grupul de luptă.
Maior Florian Ion, comandantul Detașamentului de Apărare Antiaerian Sky Guardians:Am sărbătorit Ziua Națională alături de ceilalți militari din grupul de luptă NATO. A fost organizată o ceremonie în care au fost premiați și câștigătorii competițiilor sportive ce au avut loc la începutul săptămânii.
Pentru cinci dintre militarii rașamentului a fost o zi specială, deoarece au fost avansați în gradul următor. A fost cu adevărat o atmosferă de sărbătoare. Nu am fost alături de cei dragi, însă ceilalți militari din battlegroup ne-au făcut să ne simțim ca acasă.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Părăsim continentul european și ajungem în Orientul Mijlociu, mai exact în Irak, acolo unde, ca urmare a solicitării Guvernului irakian, începând cu anul 2018, se desfășoară misiunea NATO Mission Irak, o misiune de consiliere, instruire și consolidare a capacităților statului gazdă.
Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în această parte a lui de către militarii care sunt dislocați în Baza UNION Trade din Bagdad, aceștia participând la activitatea organizată de Ambasada României în Irak.
Colonel Vasile Botinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul NATO Mission Iraq: În după-amiaza zilei de 1 decembrie, am participat la o activitate organizată de Ambasada României în Irak, unde au fost invitați foarte mulți români care își desfășoară activitatea în Bagdad.
Am avut plăcerea de a transmite ambasadorului României în Irak, Excelența Sa domnul Radu Octavian Dobre, Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa a II-a, acordată de șeful Statului Major al Apărării, domnul general Daniel Petrescu.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, luni, în Polonia, la deschiderea conferinței GlobState 2022, la invitația omologului său, generalul Rajmund Andrzejczak.
Reuniunea internațională de la Varșovia, cu tema „Ajustări ale securității naționale pentru a răspunde viitoarelor provocări ale mediului operațional”, a urmărit schimbul de experiență dintre experți militari și civili în viitorul mediu de acțiune.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Șeful apărării din România a discutat cu omologul polonez despre dezvoltarea capacității defensive în măsură să ofere răspunsul în fața provocărilor viitoare de securitate.
Vizita comandantului forțelor terestre SUA pentru Europa și Africa la București
Publicat de Gabriel Stan,
28 noiembrie 2022, 13:38
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Generalul Daniel Petrescu, șeful statului Major al Apărării, s-a întâlnit miercuri la București, cu generalul Darryl Williams, comandantul forțelor terestre ale Statelor Unite ale Americii pentru Europa și Africa.
Cei doi oficiali au discutat despre consolidarea capacității defensive aliate pe flancul estic al NATO, postura forțelor americane în România și despre pregătirea militarilor celor două țări în cadrul evenimentelor majore de instruire.
Programul comandantului USAREUR a cuprins și întrevederi la comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est și la Statul Major al Forțelor Terestre.
Publicat de Gabriel Stan,
21 noiembrie 2022, 14:36
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Securitatea Balcanilor Vest și cooperarea în format bilateral și aliat au fost discutate de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, cu omologul său macedonean, generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski, aflat într-o vizită în România.
Cei doi oficiali au anunțat că brigada multinațională sud-est de la Craiova va avea curând în compunere și un detașament de militari din Macedonia de Nord.
Militarii români cooperează cu partenerii macedoneni în misiunea Alianței Nord-Atlantice din Kosovo KFOR și în misiunile Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina, EUFOR, Althea și din Republica Centrafricană.
Iar secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, s-a întâlnit, la Haga, cu secretarul olandez al apărării, Christoff Vandermat.
Ambii demnitari au punctat importanța menținerii unității aliate și au agreat continuarea dialogului susținut între cele 2 țări, mai ales în actualul context de securitate.
Daniel Petrescu: Suntem pe acelaşi trend excelent şi am încredere că şi pe viitor contribuţia Statelor Unite în România va fi una semnificativă. Avem o cooperare extraordinară între Forțele Speciale Române și Forțele Speciale Americane
Publicat de Gabriel Stan,
14 noiembrie 2022, 15:27
S-au împlinit 163 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a înființat, prin decret domnesc, o structură centrală de coordonare a Armatei, realizând astfel Unirea celor două armate, a Moldovei și a Țării Românești.
De Ziua Statului Major al Apărării am stat de vorbă cu șeful Apărării, generalul Daniel Petrescu, care a revenit de curând dintr-o vizită realizată în Statele Unite ale Americii.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la „Subiectul săptămânii” este generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. Domnule general, bine ați venit la Radio!
Daniel Petrescu:Bună ziua! Mulțumesc pentru invitație! Bine v-am găsit!
Cristian Dumitrașcu (realizator): Și la mulți ani pentru Ziua Statului Major al Apărării! 163 de ani – istorie îndelungată și cu realizări pe parcursul acestor ani mulți.
Daniel Petrescu:Avem o tradiție la Statul Major al Apărării și spun eu că în ultima perioadă activitățile noastre s-au înscris pe un trend care arată că știm ce avem de făcut.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Un răspuns pentru cei care ascultă la radio și care ne-au întrebat…
A suscitat foarte mult interes această vizită dumneavoastră îndelungată în Statele Unite și vă mărturisesc că este un subiect care ne interesează – și pe oameni îi interesează – ce s-a întâmplat acolo și care este situația noastră geopolitică în contextul actual.
Daniel Petrescu:Dacă urmăriți parcursul lucrurilor, în general, în fiecare an în cadrul mandatului, am avut o vizită în Statele Unite ale Americii. Statele Unite sunt partenerul nostru strategic cel mai important, sunt un aliat în cadrul NATO, avem o foaie de parcurs pe zece ani în ceea ce privește cooperarea între Statele Unite și România și avem și rezultate deosebite în această cooperare.
Tot din Statele Unite – Alabama este statul cu care avem un parteneriat. Este prima vizită pe care am întreprins-o în Alabama de la preluarea mandatului și am discutat elemente care țin de parteneriatul nostru cu Alabama. Am fost la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale și am discutat.
Este o cooperare, la fel, extraordinară pe care o avem între Forțele Speciale Române, construcția Forțelor Speciale ale Armatei României și Forțele Speciale Americane și am avut întâlniri, la Washington, cu aproximativ întreg leadershipul, șefii categoriilor de forțe, la Comitetul întrunit al șefilor statelor majore, comandantul Gărzii Naționale din Statele Unite și structurile de cooperare în domeniul apărării.
M-a interesat un schimb de informații și discuții pe marginea situației de securitate, la Marea Neagră, perspectiva cooperării noastre, perspectiva întăririi posturii de cooperare, posturii de descurajare și apărare aliate și aici activitățile comune avem dislocat un contingent semnificativ la Mihail Kogălniceanu și urmarea programelor de înzestrare, avem destule programe de însestrare, destul de mature pe care le desfășurăm cu Statele Unite ale Americii.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Există elemente de schimbare de parcurs în urma, să zicem, războiului, în urma lucrurilor care poate că au schimbat cumva planurile pe care le știți dumneavoastră de atâta timp?
Daniel Petrescu:În ceea ce priveşte cooperarea noastră, suntem pe acelaşi trend excelent şi am încredere că şi pe viitor contribuţia Statelor Unite în România va fi una semnificativă şi, de asemenea, că vom putea să ducem la îndeplinire ceea ce ne propunem în privinţa realizării capabilităţilor prin programele de procurare de armament.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Ca de obicei, la sfârşit, mesajul dvs către ascultători.
Daniel Petrescu:Lucrăm cu toţii astfel încat să ne putem îndeplini misiunea, lucrăm la consolidarea şi modernizarea Armatei României.
Avem aliaţi, avem toate premisele ca împreună, în cadrul NATO, al UE şi al parteneriatului strategic cu Statele Unite, să ne realizăm aceste obiective.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Domnule general, vă mulţumesc şi vă mai aştept la radio.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, se află până pe 9 noiembrie într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.
Programul cuprinde întâlniri cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore, cu șefii categoriilor de forțe, precum și cu reprezentanți ai unor organizații din domeniul securității.
Vizita generalului Petrescu peste ocean se înscrie în cadrul acțiunilor de consolidare a cooperării militare cu Statele Unite, conform Parteneriatului strategic dintre cele două țări.
Șeful Statului Major al Apărării s-a întâlnit și cu militarii români aflați la post în comandamentele de la Tampa, Florida.
Daniel Petrescu: Le transmit militarilor toată aprecierea mea pentru eforturile pe care le depun zi de zi. Le mulțumesc pentru ceea ce fac și pentru devotamentul lor
Publicat de Gabriel Stan,
24 octombrie 2022, 14:17
La „Subiectul săptămânii” vorbim în această săptămână despre Armata României, despre imaginea ei și despre oameni în uniformă.
Invitatul lui Cristian Dumitraşcu a fost șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Domnule general, bine ați venit la „Jurnal militar”!
Daniel Petrescu:Mulțumesc pentru invitație și am onoarea să îi salut pe toți militarii activi, militarii în rezervă și pe civili!
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Așa este, pentru că Armata Română este o micro-societate, așa cum le-aţi spus și elevilor de liceu cu care v-ați întâlnit, săptămâna aceasta, la Colegiul Șincai din București.
Despre asta aș vrea să vă întreb, despre imaginea actuală a armatei și despre felul în care este percepută armata și de către tineri, dar și de către toți oamenii de acasă care ascultă acum la radio.
Daniel Petrescu:Era o campanie pe care o desfășurăm în mai multe școli, încercăm să popularizăm cariera militară. Mie mi-a plăcut foarte mult interesul celor prezenți.
Faptul că au venit foarte mulți din propria inițiativă şi faptul că au avut multe întrebări, asta mi-a arătat că, în gândul lor, armata poate reprezenta un proiect.
Mi-au arătat din întrebări că știu foarte bine cu ce ne ocupăm și mi-au arătat așa un fel de apreciere pentru ceea ce militarii noștri fac pentru societate.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Da, și pentru că ați încheiat cu acest cuvânt, societate, așa era și acum 37 de ani pe când dumneavoastră ați pășit prima dată în armată, oglinda societății, așa cum este și astăzi, că așa le-ați spus copiilor.
Daniel Petrescu:Le-am spus copiilor că nu putem fi nici mai buni, nici mai răi decât societatea din care facem parte. Dar eu cred că ceea ce se cristalizează mai bine în armată este un respect pentru valorile pentru apărarea națională, pentru securitate națională. Le-am vorbit despre camaraderie, despre cutezanță și le-am vorbit despre caracter.
Sunt valori în care noi credem, e ceea ce căutăm pentru cei care vor să ni se alăture. Suntem o instituție foarte necesară, suntem o instituție al cărei destin e legat de destinul României și în perioade grele, cum este perioada pe care o traversăm în acest moment, este normal ca societatea să se orienteze către noi, să dăm și seamă de ceea ce facem, dar să dăm și încredere societății că dacă este nevoie, putem să ne facem datoria.
Eu cred că este evident în toate sondajele că imaginea armatei este pozitivă și eu cred că oamenii percep eforturile pe care le facem cu bune și cu rele, dar ne facem datoria. Suntem mândri de realizările noastre.
Mai avem foarte mult de lucru, dar eu am încredere în colegii mei, am încredere și în societate și sunt convins că putem să ne îndeplinim misiunile. Ăsta este semnalul pe care trebuie să-l dăm.
Este un ceas în care sărbătorim ziua Armatei României. Am fost zilele trecute la ceremonii de depunere a jurământului militar de către cei care ni se alătură și îmbracă uniforma militară. Am fost în academiile categoriilor de forțe.
Este o emulație, așa, foarte pozitivă, dar eu cred că fiecare își măsoară în interior dragostea față de armată și satisfacția pe care o are pentru instituție, iar noi avem datoria să facem ce depinde de noi, această satisfacție să fie cât mai mare.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): În final, pentru că tot ați vorbit despre jurământ, presupun că tot într-un 25 octombrie ați depus și dumneavoastră jurământul.
Daniel Petrescu:Da, le spuneam și colegilor de aici, este un moment pe care nu îl uiți niciodată nici tu, nici familia. Este un moment în care te legi să servești țara chiar cu prețul vieții și peste ani te uiți, te întrebi ce ai făcut și cred că toți care au îmbrăcat haina militară se pot uita cu mândrie înapoi pentru că și-au făcut datoria față de țară.
Și aș vrea să folosesc ocazia pentru a transmite militarilor toată aprecierea mea pentru eforturile pe care le depun zi de zi, nu sunt clipe ușoare momentele prin care trecem, știu că activitatea fiecăruia, orele de muncă peste program au crescut. Am avut de lucru și în COVID. Vreau să le mulțumesc pentru ceea ce fac și pentru devotamentul lor.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu. Domnule general, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la radio.
Delegație NATO în vizită la Academia Forțelor Terestre
Publicat de Gabriel Stan,
17 octombrie 2022, 14:16
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Comandantul suprem aliat pentru transformare, generalul Philippe Lavigne, s-a aflat, în această săptămână, în România la invitația șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Cei doi oficiali au discutat în principal despre situația de securitate în regiune și despre adaptarea Alianței la provocările și complexitatea acesteia.
Generalul Petrescu a afirmat că reconfigurarea defensivă pe flancul estic al NATO a condus la întărirea postului de descurajare și apărare în această zonă a Europei.
Daniel Petrescu:Prezența aliată consistentă în regiunea Mării Negre este deopotrivă o consolidare a scutului aliat în această zonă și un accelerator al dezvoltării capabilităților naționale de apărare, inclusiv pe componenta creșterii capacității de reacție a structurii de forțe din Armata României.
Generalul Lavigne a apreciat că Europa este în fața celei mai mari provocări de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial și a evidențiat angajamentul României față de Alianța Nord Atlantică.
Philippe Lavigne:Întâlnirea de astăzi a fost o excelentă ocazie de a împărtăși viziunea noastră și să discutăm pe teme comune de interes.
Mă ajutați să înțeleg mai bine, la fața locului, perspectiva României. Capacitatea noastră de a lucra împreună, de a schimba informații și cele mai bune practici sunt cu siguranță puncte cheie pentru ca instrumentele noastre militare de putere să fie vigilente.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.