Publicat de Gabriel Stan,
18 noiembrie 2024, 15:45
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul său de luptă a fost decorat de către președintele României cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Comandor, cu însemn de pace pentru militari.
La ceremonia militară desfășurată la sediul instituției, șeful Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a arătat că situația internațională de securitate este una diferită astăzi, ca urmare a acțiunilor Federației Ruse, iar Armata română s-a adaptat la noile realități: Indicatorii situației actuală de securitate ne avertizează că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european. La nivelul regiunii Mării Negre, zonă de interes strategic a NATO, avem o situație de criză în domeniul apărării.
Armata României și-a reconfigurat arhitectura defensivă, au fost adoptate procedurile, s-a recalibrat capacitatea de reacție a forțelor și s-au consolidat structurile destinate serviciului permanent de luptă, Poliției aeriene și întărirea vigilenţei.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Aniversare și la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” de la Câmpulung Moldovenesc. Instituția liceală de învățământ militar împlinește, pe 25 noiembrie, 100 de ani de la înființare. Momentul a fost marcat, joi, printr-o ceremonie militară.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Exercițiul multinațional Dacian Fall 2024 al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est a avut loc în perioada 14-31 Octombrie în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, din Cincu.
La exercițiu au fost prezenți aproximativ 1.500 de militari din România, Belgia, Luxembourg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Franța, ca națiune cadru, simultan, în poligoanele Cincu, Smârdan, Capu Midia și Bogata.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, prezent la eveniment: Ne pregătim pentru anul următor la Decem Spring, când ne dorim să dezlocăm brigada de reacție rapidă franceză în cadrul acestui battlegroup în România.
Și, într-adevăr, ați urmărit astăzi o primă etapă de instruire și de antrenare a militarilor noștri pentru atingerea interoperabilității de pline.
Ceea ce este de apreciat, comandamentul Diviziei Multinaționale a sincronizat acțiunile din cele patru locații și a fost o imagine complectă a unei acțiuni militare, așa cum ne-am planificat-o.
La exercițiu au participat și aeronave IAR 330 Puma Socat și F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române, respectiv F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, dislocate în țara noastră pentru serviciul de Poliție Aeriană Întărită. Exercițiul se înscrie în seria evenimentelor de instruire care urmărește consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic al alianței.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a aflat într-o vizită oficială de 3 zile în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu omologul său, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc și cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Oficialii celor două țări au discutat despre colaborarea bilaterală în domeniul militar, modernizarea armatei naționale, participarea la operațiile de menținere a păcii sub mandat internațional și despre situația de securitate din regiune.
Ministrul Nosatîi a vorbit despre sprijinul primit de la Guvernul român pentru reforma sectorului de apărare și a subliniat că România a fost și este un partener strategic extrem de important pentru Republica Moldova.
Generalul Vlad și generalul Ohladciuc au trecut în revistă progresele înregistrate în ultimii ani prin numeroase la activități și proiecte comune de instruire ale celor două armate.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit, luni, la București, cu managerul general al Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții, Stacy Cummings.
Întrevederea a urmărit intensificarea sprijinului agenției în derularea achizițiilor și susținerea logistică în toate domeniile operaționale ale Armatei României.
Șeful apărării a arătat că dispunerea de capabilități credibile în arhitectura defensivă a flancului estic aliat reprezintă o componentă importantă a posturii aliate de descurajare și apărare, iar soluțiile de sprijin prin intermediul agenției sunt o modalitate foarte importantă pentru derularea coordonată a înzestrării.
Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții este principalul furnizor de servicii al Alianței Nord-Atlantice și asigură soluții eficiente și rentabile de sprijin pentru țările membre și pentru parteneri.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat miercuri, la Bruxelles, la ședința Comitetului Militar al Uniunii Europene. Reuniunea s-a axat pe situația curentă de securitate și planurile de menținere a stabilității pe continent.
Discuțiile șefilor europeni ai apărării au vizat asigurarea sprijinului militar pentru Ucraina, desfășurarea operațiilor maritime Eunavfor Aspides și Eunavfor Atalanta și continuarea operaționalizării capacității Uniunii Europene de dizlocare rapidă.
Generalul Vlad a subliniat importanța operațiilor și misiunilor executate, sub egida politicii de securitate și apărare comună, pentru menținerea relevanței Uniunii Europene ca actor de securitate în plan global.
Armata României contribuie în prezent la toate operațiile și misiunile militare ale Uniunii. Șefii apărării au ales în acest cadru următorul președinte al Comitetului Militat, generalul-locotenent Seán Clancy din Irlanda, al cărui mandat va începe în 2025.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Conducerea Ministerului Apărării Naționale s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere. Discuțiile au vizat probleme punctuale, cum ar fi corelarea componentei corespunzătoare soldei de grad din pensia militară cu solda de grad a militarilor în activitate, modul de stabilire a impozitului lunar pentru pensiile militare de stat, creșterea calității asistenței medicale și situația ajutoarelor stabilite la trecerea în rezervă sau direct în retragere. Ministrul apărării, Angel Tâlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au stabilit cu delegația asociațiilor de rezerviști o serie de măsuri privind îmbunătățirea dialogului între instituția militară și structurile militarilor în rezervă, iar consultările dintre părți să aibă un caracter periodic, pentru a putea asigura eficiență eforturilor de soluționare a problemelor ridicate.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit marți cu președinții comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament, senatoarea Nicoleta Pauliuc și deputatul Laurențiu Dan Leureanu. Agenda discuțiilor a fost axată pe identificarea soluțiilor de transmitere rapidă către legislativul României pentru dezbatere și adoptare a proiectelor de lege prioritare, necesare asigurării cadrului adecvat de acțiune pentru forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale în actualul context de securitate. Au fost analizate, de asemenea, stadiul și perspectivele programelor de înzestrare ale armatei, precum și soluții care pot să decurge din derularea acestor programe pentru sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare.
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la Ankara, în perioada 29-31 ianuarie, cu şi la invitația omologului său, comandantul forțelor armate turce, generalul Metin Gürak, și cu ministrul apărării din Turcia, Yașar Guler.
Discuțiile purtate au vizat situația de securitate din regiunea Mării Negre, întărirea apărării pe flancul estic al NATO și dezvoltarea în continuare a cooperării militare dintre cele două state.
Șeful român al apărării a declarat că memorandumul de înțelegere pentru constituirea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine în Marea Neagră este un instrument important pentru îmbunătățirea siguranței navigației atât pentru cele trei state semnatare – Bulgaria, România și Turcia, cât și pentru celelalte țări partenere riverane bazinului Pontic.
În cadrul întâlnirii, generalul Vlad a discutat și despre implementarea planurilor cuprinse în conceptul descurajării și apărării în spațiul euroatlantic și a evidențiat angajamentul aliaților turci în misiunile de stabilitate din Balcanii de Vest.
Vizita la Cincu a conducerii Apărării din Regatul Belgiei
Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2023, 14:32
Trupele belgiene din cadrul Grupului de Luptă NATO staționat în poligonul de la Cincu au fost vizitate de ministrul apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și de șeful Statului Major al Apărării, amiralul Michel Hofman.
Cei doi oficiali s-au întâlnit în acest context cu secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
Dialogul a urmărit analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre, stadiul operaționalizării Grupului de Luptă pentru creșterea la nivel brigadă și planificarea exercițiilor, operațiilor și investițiilor pentru anul viitor.
Simona Cojocaru a declarat că țara noastră este angajată în dezvoltarea grupului de luptă, care înseamnă și îmbunătățirea infrastructurii, iar România va continua să ofere sprijinul necesar în calitate de națiune gazdă.
Primul vânător de mine britanic a ajuns la Constanța
Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2023, 14:26
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Primul dintre cele două vânătoare de mine achiziționate de România de la Forțele Regale Britanice a ajuns marți în Portul Militar Constanța, unde a avut loc o ceremonie de sosire a navei. Marșul spre țară a durat mai bine de o lună și circa 4500 de mile marine parcurse în apele Oceanului Atlantic, Egee și Neagră.
Nava va deveni un instrument important în inițiativa României, Bulgariei și Turciei de curățare a mării negre de minele derivante un acord care va fi semnat la începutul anului viitor.
Prezent în dana portului militar, Șeful Statului Major al Apărării, Generalul Gheorghiță Vlad, a declarat: Dorim prin această capabilitate să întărim postura de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței Nord Atlantice.
Este un echipament absolut modern, în momentul de față Forțele Navale Române alături de celelalte Forțe Navale din Marea Neagră sunt singurele care au această capabilitate pentru a acționa împotriva minelor derivante și cred că suntem portdrapelul Alianței în acest domeniu.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Vânătorul de mine M270 a intrat în compunerea Divizionului 146 Nave Minare – Deminare al Forțelor Navale Române și va avea ca misiune principală identificarea și neutralizarea minelor în Marea Neagră.
Am aflat de la comandantul navei, locotenent-comandorul Denis Giubernea:Misiunea principală pe care o are de executat este de cercetare, cercetare de la suprafața apei cel puțin până la 200 de metri.
Sonarul propriu-zis pe care îl avem la bordul navei poate fi lăsat la o adâncime de 200 de metri, iar amprenta propriu-zisă a acestui sonar ar trebui să ajungă undeva la 1500 de metri în fața navei.
Putem vedea orice tip de obiect, să spunem așa, mina atât de fund cât și ancorată cât și la suprafața apei în derivă.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cel de-al doilea vânător de mine cumpărat din Marea Britanie este planificat să vină în România la mijlocul anului viitor. Programul de achiziție a celor două nave a costat țara noastră 150 de milioane de euro.
Edi Nicola (realizator rubrică): În contextul acțiunilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, Bulgaria și Polonia au participat la o videoconferință cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, cu fostul șef al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și cu actualul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
Dialogul cu echipele de comandă ale detașamentelor dislocate în teatrele de operații a reliefat că starea moralului este foarte bună, iar relațiile de cooperare cu militarii aliați și parteneri se mențin la un nivel excelent.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale:Mă bucur că starea de spirit și moralul sunt foarte bune. Vă doresc la mulți ani și să vă felicit cu ocazia Zile Naționale pentru misiunile pe care le îndepliniți.
Am un cuvânt și pentru familiile voastre care sunt private de prezența voastră într-o perioadă în care sărbătorile ne trimit spre familie și ne țin în mijlocul familiilor.
Îmi exprim aprecierea și pentru această formă de sacrificiu pe care o faceți pentru a vă servi țara și, la rândul meu, să vă doresc la mulți ani și sărbători cu bine tuturor.
Edi Nicola (realizator rubrică): Țara noastră are cea mai importantă contribuție cu militari la misiunea Uniunii Europene de sprijin pentru autoritățile centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate, asigurând și comanda EUTM la nivel de general de brigadă. Detalii despre situația din zonă ne oferă comandantul EUTM, generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.
Generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan:Dacă ne referim la situația de securitate din perioada similară a anului trecut, se poate observa o scădere destul de semnificativă, atât în ceea ce privește numărul evenimentelor, cât și amploare acestora. Două ar fi cauzele care au dus la acest lucru.
În primul rând, forțele armate centrafricane au ajuns la grad de maturitate care le permite să controleze mai bine situația de securitate, iar în ceea ce privește grupurile armate, în mare parte dintre acestea au aderat la Acordul de Pace.
Edi Nicola (realizator rubrică): Fostul șef al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a apreciat rolul pozitiv al militarilor români din teatrele de operații, subliniind maturitatea de care aceștia dau dovadă în modul exemplar de îndeplinire a misiunilor.
Generalul Daniel Petrescu:Am fost implicat în operațiile executate de Armata României din 1995 încoace.
Prin participarea contingentelor, dumneavoastră dați măsura profesionalismului Armatei României, iar măsura pe care o dați în acest moment este una despre care putem să fim mândri.
Edi Nicola (realizator rubrică): Aflat la început de mandat, actualul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cunoaște foarte bine nivelul de pregătire al militarilor români.
Generalul Gheorghiță Vlad:Sunteți foarte bine pregătiți, aveți experiența corespunzătoare pentru a vă duce misiunile la bun sfârșit. Aveți grijă de oamenii din subordine!
Vă doresc din tot sufletul să vă întoarceți acasă cu echipa completă. Nu uitați că sunteți ambasadori ai României în țările în care vă desfășurați acum activitatea.
Edi Nicola (realizator rubrică): În prezent, aproximativ 800 de militarii români se află în misiuni și operații sub comandă sau sub mandat NATO, Uniunea Europeană și ONU.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Noul șef al Statului Major al Apărării este generalul Gheorghiță Vlad, numit în funcție prin decret prezidențial, la propunerea ministrului apărării naționale, și avansat la cel mai înalt grad militar din armată.
Generalul Vlad a preluat comanda structurii de forțe a Armatei României de la generalul Daniel Petrescu, aflat la finalul celor patru ani de mandat.
General Daniel Petrescu:O perioadă extrem de dinamică, în care mediul de securitate s-a transformat fundamental: încheierea operațiilor din Afganistan, revenirea conflictului armat în Europa, în apropierea granițelor României, izbucnirea unui nou conflict în Orientul Mijlociu.
În acești ani, România și-a consolidat profilul militar în NATO și Uniunea Europeană, în relația cu Statele Unite ale Americii, dar și la nivel globală.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Generalul Gheorghiță Vlad a comandat Batalionul 631 Tancuri Bacău, Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu și Divizia 2 Infanterie Buzău.
Din august 2022 și până în prezent a fost locţiitor al șefului Statului Mjor al Apărării. În anul 2007 a fost ofițer de Stat Major în Comandamentul Forței Multinaționale din Irak.
General Gheorghiţă Vlad:Rămân înscris pe traseul continuității, acela al accelerării consolidării capacității de luptă a structurii de forțe a Armatei României. Rămân angajat în procesul de modernizare a marilor unități și unităților.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): La final de mandat este și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul locotent Viorel Pană, care a trecut în rezervă în cadrul unei ceremonii militare, desfășurate miercuri în Capitală. Generalul Pană a condus Forțele Aeriene Române în ultimii cinci ani.
General-locotent Viorel Pană:Este un moment extrem de important în cariera mea și, sper eu, un moment important și pentru colegii mei prezenți astăzi aici.
După atâția ani, nu îmi permit să dau sfaturi. Am să vă îndemn ca dincolo de a continua să lucrați ca echipă, să aveți grijă de dumneavoastră.
Mă întorc către cealaltă familie a mea, către soție și către fată, care m-au sprijinit în toți acești ani. Le mulțumesc.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.