Janos Bolyai – românul care a revoluţionat geometria
Publicat de Mihaela Costache, 26 septembrie 2015, 12:30
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Janos Bolyai.
A fost atras de ştiinţele exacte şi iniţiat în tainele matematicii de tatăl lui, matematician la rândul său. Se spune că nu a supravieţuit secolelor nici un portret original al lui Janos Bolyai, însă oamenii de ştiinţă sunt unanim de acord: a rămas în istorie pentru că a conceput o geometrie nouă, diferită de cea clasică, atribuită lui Euclid.
S-a născut la Cluj în anul 1802, iar familia lui s-a mutat la Târgu-Mureş doi ani mai târziu, pentru că tatăl lui a primit un post de profesor la Colegiul Reformat din oraş. Tot în Târgu-Mureş a făcut primele studii, apoi s-a înscris la Academia de Geniu din Viena, devenind ofiţer-inginer al armatei austriece. Primele contribuţii majore în domeniul matematicii datează încă de la vârsta de 19 ani, când într-o scrisoare trimisă tatălui său, spune: „din nimic am creat o lume nouă”.
Janos Bolyai a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă, că se poate dezvolta o nouă geometrie, mai generală, pe care a denumit-o ştiinţa absolută a spaţiului.
Janos Bolyai a fost preocupat şi de numerele complexe. Tot el a formulat principiile geometrizării fizicii, şi din acest motiv poate fi considerat un precursor al lui Albert Einstein.