Discutiile pe tema securitatii energetice continua si dupa consiliul european de primavara
Publicat de Andrei Cretoiu, 23 martie 2015, 10:45
Colegul nostru, Sorin Pavel de la Bucuresti fm ne ofera amanunte de la dezbaterile organizate la Bruxelles de German Marshall Fund, o organizatie americana dedicata promovarii cooperarii intre America de nord si Europa.
Una dintre temele importante ale Consiliului european de primavara a fost definirea si stabilirea ca obiectiv a crearii Uniunii energetice europene.
Oficialii europeni au cazut de acord ca fiecare stat sa aiba libertatea de a-si alege propriul mix energetic si sa isi valorifice propriile resurse.
De asemenea este necesar ca sursele si rutele de aprovizionare sa se diversifice iar viitoarea Uniune a energiei sa asigure o protectie reala a consumatorilor vulnerabili.
Folosirea fondurilor si instrumentelor financiare europene pentru dezvoltarea infrastructurii si cresterea eficientei energetice, cercetarea si inovarea in vederea reducerii emisiilor de carbon si a cresterii competitivitatii sunt alte directii cheie ale viitoarei uniuni energetice.
Comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Canete a reiterat aceste proiecte cu ocazia forumului gazduit de German Marshall Fund:
“Este evident ca Uniunea europeana este dependenta de importurile de energie, importam in valoare de 4oo de miliarde de euro anual, adica 1 miliard pe zi, iar in unele cazuri, mai ales in privinta gazelor sunt cateva tari care depind in mare masura de o singura sursa de aprovizionare. Tocmai de aceea este necesar sa punem in miscare acest proiect al uniunii energetice. Trebuie sa avem surse diferite de aprovizionare, din acest motiv sprijinim politic, tehnic si economic construirea coridorului sudic de transport al gazelor.”(canete).