Ascultă Radio România Regional Live

Gheorghe Boboc

Începe anul școlar și la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova

Începe anul școlar și la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova

Publicat de prosavioleta, 16 septembrie 2021, 01:07

Teodora Mazere (realizator rubrică): Invitat la „Subiectul săptămânii” este colonelul Gheorghe Boboc, comandantul Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. Domnule colonel, bine aţi venit la „Jurnal militar”.
Colonelul Gheorghe Boboc: Bine v-am găsit. Bună ziua dvs şi ascultătorilor dvs.
Reporter: Suntem în septembrie şi ca în fiecare septembrie începe şcoala. Sunteţi pregătiți pentru noua provocare dvs, profesorii, comandanţii de subunităţi?
Colonelul Gheorghe Boboc: Da, încă de câteva săptămâni bune am trecut la pregătirea pentru noul an de învăţământ. Pregătirea atât a spaţiilor de cazare, a spaţiilor de servire a mesei, totodată pregătirea manualelor pentru elevi, pregătirea ţinutelor, astfel încât atât tinerii boboci, cât şi ceilalţi elevi să intre în normalitate.
Teodora Mazere (realizator rubrică): După lupta cu pandemia din prima jumătate a anului, iată că lucrurile par a se complica din nou. Credeţi că veţi fi mai pregătiţi pentru încă o eventuală perioadă de restricţie?
Colonelul Gheorghe Boboc: Cu siguranţă suntem mai pregătiţi decât anul trecut, pentru că avem destulă experienţă în spate, avem foarte multe lucruri – deja le-am verificat şi ştim că funcţionează şi pe care vom continua să le punem în aplicare, astfel încât să avem cât mai puţine cazuri, dacă nu, deloc, şi să desfăşurăm activităţile cât mai aproape de normalitate.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Domnule Boboc, sunteţi de aproximativ un an de zile comandantul Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” de aici, din Craiova, un liceu cu mare tradiţie, care a fost mai întâi şcoala fiilor de militari din Craiova şi apoi, din 1914, avea să devină Liceul Militar Sturza. A avut parte liceul militar de aici de poate cea mai zbuciumată istorie, fiind desfiinţat de două ori, iar în aceste zile iată că se împlinesc cinci ani de la reînfiinţare. Poate fi considerat şi chiar este Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova cel mai modern colegiu militar, având în vedere şi investiţiile făcute în ultimii ani.

Colonelul Gheorghe Boboc: Anul acesta a fost un an foarte special pentru noi. Pe lângă cei cinci ani de la renfiinţare, noi sărbătorim şi 140 de ani de la punerea primei pietre de temelie, aşa cum aţi spus dvs, a şcolii fiilor de militari, şi, totodată întreaga Oltenie s-a aflat în „Anul Tudor Vladimirescu”, respectiv 200 de ani de la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu. Într-adevăr, beneficiem de nişte condiţii de pregătire, de studiu, de trai foarte bune. Ele vor deveni zic eu, execepționale în foarte scurt timp.
În cazarma noastră se află în derulare un proiect foarte ambițios, acesta se află într-un stadiu foarte avansat, constructorii crezând că acesta va fi finalizat cel puțin cu un an mai devreme. Noul amplasament va beneficia de condiții de cazare excelente, doi elevi în cameră, de asemenea de condiții de desfășurare a cursurilor la nivel european, zic eu, beneficiind fiecare de sală proprie de clasă, un număr destul de generos de laboratoare de informatică, chimie, fizică, limbi străine și, de asemenea, săli foarte generoase pentru profesori, respectiv săli de consilii, cancelarii, așa cum ar trebui să fie. Totodată, liceul va beneficia de o sală de sport – cred eu, a doua din județul Dolj, capacitate și condiții de desfășurare a activităților sportive – și, totodată, o facilitate de servire a mesei, la fel, pe două niveluri, cu standarde foarte-foarte înalte. Sperăm noi ca cel puțin în jumătatea anului viitor să putem să beneficiem deja de această nouă locație și să ne reîntregim, pentru că, după cum știți, la acestă oră noi funcționăm în două cazărmi, lucru care nu ne este foarte la îndemână în acest moment.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Așa cum ați amintit și dumneavoastră, se împlinesc cinci ani de la reînființarea colegiului și 140 de ani de învățământ preuniversitar militar. Cum v-ați pregătit pentru această dublă aniversare?
Colonelul Gheorghe Boboc: Prima festivitate am desfășurat-o pe 15 aprilie, atunci când am împlinit cinci ani de la reînființare. După aceea, am continuat cu activitățile dedicate anului Tudor Vladmirescu, culminând cu un simpozion în ziua de 25 mai, totodată cu deschiderea sălii-muzeu care a fost înființată la noi în curtea colegiului.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Și care poartă numele lui Tudor Vladimirescu.
Colonelul Gheorghe Boboc: Și care, bineînțeles, poartă numele lui Tudor Vladimirescu. Luni, 13 septembrie, noi am pregătit o ceremonie specială dedicată acestei zile, care va marca atât începerea anului de învățământ 2021-2022, dar va marca și cei 140 de ani de la punerea primei pietre de temelie. Totodată, pe lângă evenimentele care se vor desfășura în cadrul simpozionului, am primit și un bust al lui Tudor Vladimirescu, și în încheierea activității va avea loc și dezvelirea acestuia. Bustul se află la intrarea în colegiu și cred eu că va face o primire foarte prietenoasă elevilor colegiului nostru.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Unul dintre reperele acestei istorii de aproape un veac și jumătate este și momentul alegerii Eroului Necunoscut.
Colonelul Gheorghe Boboc: Un moment foarte important în istoria colegiului nostru. În anul 1923, pentru desemnarea sicriului cu osemintele Eroului Necunoscut a fost ales elevul Amilcar Săndulescu, elev al Liceului Militar din Craiova în clasa I, cum era organizată la acea vreme. Și ce a rămas foarte important în memoria colectivă a neamului, cuvintele rostite de acesta la slujba religioasă care a avut loc cu prilejul acestui eveniment. El a rostit, desemnând sicriul cu osemintele, celebrul citat: „Acesta este tatăl meu”.  La ora actuală noi avem în îngrijire și un monument al Eroului Necunoscut, dedicat și lui Amilcar Săndulescu. Acesta se află în Cimitirul Sineasca și îl îngrijim cu mândrie.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Vă bucurați de prezența unui corp didactic tânăr în continuă căutare de noi talente în rândul elevilor. Ați avut vreodată curiozitatea să participați la ore, să vedeți cum se desfășoară și ce metode de predare sunt adoptate?

Colonelul Gheorghe Boboc: Chiar dacă perioada pe care am petrecut-o în liceu până acum – cum spuneați dumneavoastră, un an de zile – a fost una foarte delicată, pe o perioadă destul de mare de timp orele s-au desfășurat online, atât din cadrul cadrul colegiului, cât și din locațiile de domiciliu ale acestora, totuși a fost o perioadă destul de mare în care elevii au desfășurat cursurile față în față, asta fiind un mare avantaj pentru noi, ca liceu militar. Am participat la cursuri. Profesorii noștri sunt foarte dedicați acestei meserii, ei interacționează foarte mult cu elevii și țin permanent contactul cu aceștia. Elevii sunt foarte receptivi, foarte activi și, de asemenea, sunt implicați și în proiectele extrașcolare, nu numai în cele de la învățătură. Şi noi avem organizate și participăm la foarte multe concursuri, atât pe disciplinele… – aici reamintesc informatică, istoria…
Teodora Mazere (realizator rubrică): Matematică, fizică.
Colonelul Gheorghe Boboc: Matematică, fizică, cele consacrate.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Care sunt avantajele absolvirii unui colegiu militar?
Colonelul Gheorghe Boboc: Eu cred că la ora actuală avantajele sunt foarte mari pentru cei care au ales această profesie, această modalitate de a-și dezvolta cunoștințele militare și nu numai. Vă dau numai un exemplu: anul acesta toți elevii noștri au absolvit examenul de Bacalaureat, și cu note destul de bune, media fiind 8,67 – o medie destul de mare. Mai mult decât aceasta: toți elevii noștri au acces către academiile militare, niciun elev neorientându-se către o altă formă de învățământ. Toți elevii Colegiului Național Militar, promoția 2020-2021, sunt la ora actuală, pentru că ei deja au început școala, studenți în anul I la academiile militare din România.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Domnule colonel, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la radio.
Colonelul Gheorghe Boboc: Și eu vă mulțumesc!

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Subiectul saptamanii - AM luni, 20 mai 2024, 18:26

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Subiectul saptamanii - AM miercuri, 27 martie 2024, 15:02

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”

Cristian Dumitrașcu: Suntem într-o serie de interviuri care vorbesc de ceva vreme încoace despre cei 20 de ani pe care România îi împlinește...

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 19 februarie 2024, 16:27

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”

Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM marți, 7 noiembrie 2023, 12:36

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”

Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 30 octombrie 2023, 13:07

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări

Operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est găzduit de țara noastră este, fără doar și poate, unul dintre cele mai...

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări
Subiectul saptamanii - AM luni, 23 octombrie 2023, 18:49

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”

Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Subiectul saptamanii - AM luni, 16 octombrie 2023, 11:50

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 9 octombrie 2023, 16:11

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate