Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov într-un dosar privind infracţiuni la regimul materiilor explozive
Poliţişti de la DGPMB, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pun în aplicare 10 mandate de percheziţie domiciliară în Capitală şi în judeţul Ilfov, într-un dosar privind constituirea unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni la regimul materiilor explozive.
Întreaga acţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Suspectii ar fi achiziţionat in cursul acestui an, din străinătate, o cantitate însemnată de articole pirotehnice pe care le comercializează prin intermediul mai multor persoane. Au fost confiscate peste 60 de kilograme de torţe şi fumigene.
Audierile vor avea loc la sediul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.
După deja celebra metodă de înșelăciune „Accidentul“, rău-făcătorii dau lovitură după lovitură la Constanța folosind o nouă tehnică numită de oamenii legii „Împrietenire“.
Polițiştii din Constanța, cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale, au efectuat 17 percheziţii la persoane bănuite de furt calificat prin metoda „Împrietenire“. 15 persoane au fost reținute, informează un comunicat al IPJ Constanța.
La data de 13 decembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța, cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, au efectuat 17 percheziţii domiciliare în județele Galați, Brăila și Tulcea, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat și furt calificat prin metoda „împrietenire – oferire produse cosmetice/detergenți”.
În sarcina membrilor grupării au fost reținute, în perioada noiembrie 2016 – decembrie 2017, comiterea a 33 de infracțiuni de furt calificat, fapte comise în județele Constanța, Brăila, Vâlcea, Argeș, Cluj, Brașov, Sibiu, Prahova și în București.
Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 300.000 de lei.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au confiscat 150.000 de lei, 22.000 de euro. 1,3 kilograme de bijuterii din aur, precum și alte bunuri cu valoare probatorie.
De asemenea, au fost indisponibilizate 4 autoturisme, în valoare de aproximativ 80.000 de euro.
În urma administrării probatoriului, 15 persoane au fost reținute și încarcerate în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Constanța, urmând a fi prezentate magistraților, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă.
Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în care sunt cercetate 18 persoane.
Instanţa Supremă se pronunţă astăzi asupra contestaţiei depuse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la sechestrul pe întreaga sa avere impus de DNA în dosarul „Tel Drum”.
Procurorii au estimat un prejudiciu de peste 127 de milioane de lei în acest dosar. Pentru recuperarea lor au decis, acum o săptămână, să pună sub sechestru bunurile mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi.
În dosarul ”TelDrum” Liviu Dragnea este acuzat de construire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudare de fonduri europene.
Alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, vizaţi de anchetă sunt alţi 4 funcţionari din Teleorman şi acţionari ai Tel Drum.
Dosarul a fost înregistrat la instanţa supremă la sfârşitul săptămânii trecute și s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă OLAF.
Cântăreaţa Sanda Ladoşi şi soţul ei, Ştefan Tache, au fost ridicaţi marţi de procurorii DIICOT, într-un dosar de înşelăciune şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
În prezent, Sanda Ladoşi este director adjunct interimar la Circul Globus.
Potrivit surselor citate, omul de afaceri Ştefan Tache este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, împreună cu Ilie Cristian, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în dauna unor instituţii de credit şi spălare de bani prin disimularea originii ilicite a unor sume de bani.
El mai este acuzat de înşelăciune în formă continuată, deoarece în perioada 2008 – 2014, în calitate de asociat/administrator sau împuternicit în cadrul firmelor SC Exclusive Finance SRL, SC Resoc Construct SRL, SC Emanuela Trading Company SRL, SC Metal Group SRL, SC MGS Niat Impex SRL (fostă Niat Impex SRL) a indus în eroare Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA IFN cu ocazia încheierii şi executării a două contracte de credit (acorduri cadru de finanţare) şi şase acte adiţionale, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase (finanţarea activităţii de leasing financiar) şi prin folosirea de mijloace frauduloase, producându-se o pagubă de 4.344.939 lei.
De asemenea, Tache este acuzat de spălare de bani în formă continuată, constând în aceea că, în perioada aprilie – iunie 2008, în calitate de asociat/administrator sau împuternicit al celor cinci firme a primit sume de bani în contul acestora şi le-a transferat mai departe în conturile altor societăţi controlate de grupare, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în scopul ascunderii şi disimulării originii lor ilicite.
Sursele judiciare mai spun că Sanda Ladoşi (Tache) este acuzată de constituire a unui grup unui grup infracţional organizat (în varianta aderării şi sprijinirii), constând în aceea că a aderat la grupul constituit de Ştefan Tache şi Ilie Cristian, asumându-şi rolul de administrator/asociat în cadrul SC Resoc Construct SRL, firmă utilizată în activitatea infracţională.
Ea mai este acuzată de spălare de bani în formă continuată, deoarece a primit în luna aprilie 2008, în calitate de asociat/administrator sau împuternicit în cadrul SC Resoc Construct SRL, sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestora, după cum urmează: din contul SC MGS Niat Impex în contul SC Resoc Construct SRL – 113.500 lei şi 21.000 lei; din contul SC SRS Investment Group în contul SC Resoc Construct SRL – 232.050 lei.
Procurorii DIICOT au anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat 10 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.
În cauză se efectuează cercetări faţă de 17 persoane. La sediul DIICOT, vor fi aduse la audieri 45 de persoane.
La acţiune au participat şi poliţişti de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Vâlcea, Călăraşi şi Teleorman, precum şi jandarmi.
Ştefan Tache a mai fost implicat, în 2013, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro.
Beneficiari au fost atât cetăţeni străini, cât şi români stabiliţi în străinătate şi care se aflau în ţară pentru perioade scurte de timp.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul acestui an, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri oficiale. Totodată, membrii grupării au înşelat mai multe persoane, substituindu-şi calităţi oficiale, solicitând bani şi creându-le impresia că le vor ajuta să obţină permisul de conducere mai uşor. Sumele obţinute astfel variau între 1.000 – 2.000 de euro pentru fiecare persoană.
În urma unor percheziţii efectuate ieri, au fost identificate şi ridicate componente IT, zeci de telefoane mobile şi cartele SIM, card-uri bancare, obiecte folosite la falsificarea de documente, permise falsificate şi înscrisuri sau copii xerox privind documente de identitate, precum şi sumele de 2.270 de euro, 480 de lire sterline şi 1.800 de lei.
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi, astăzi, la Tribunalul Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Procurorii DIICOT desfăşoară joi 29 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la persoane suspectate de cămătărie şi de deturnare de licitaţii publice.
DIICOT – structura centrală coordonează 29 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Prahova. Acţiunea vizează persoane bănuite de constituirea de grup infracţional organizat. Grupul este specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătă, înşelăciune, deturnarea licitaţiilor publice şi spălare de bani.
Potrivit DIICOT, ”Începând cu anul 2014, liderul PETRE ȘTEFAN, zis FANE, persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăți comerciale a constituit alături de alti făptuitori un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunii de camătă prev. de art. 351 C.pen. – oferirea cu împrumut a unor sume de bani cu dobândă către terțe persoane aflate , de regulă într-un impas financiar de moment. Ulterior, pentru a-și asigura veniturile, dar și pentru a aveo pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanție imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.
Această opțiune a grupului infracțional organizat a venit și ca o consecință a preluării incriminării infracțiunii de camătă (reglementată iniţial prin Legea 216/2011 privind interzicerea activității de cămătărie, precum și a destructurării unor grupări infracționale organizate de notorietate (CLANUL CĂMĂTARILOR, CLANUL CARAN ș.a.).
Astfel, atât pentru a-și asigura veniturile, precum și pentru a îngreuna o eventuală activitate de cercetare penală, respectiv dovedirea infracțiunii de camătă, persoanele care activau pe această plajă de infracțiuni, au ales, așa cum este cazul și în dosarul de faţă, să „mascheze” activitatea de cămătărie în încheierea unor acte notariale de împrumut în care debitorii, având în vedere nevoia stringentă de sume de bani erau convinși să semneze acte notariale în care erau stipulate ca sume acordate cu împrumut de creditori sume mult mai mari decât cele remise efectiv, respectiv sume de bani ce erau compuse din suma reală împrumutată plus dobânda ce trebuia plătită (obiect material al infracțiunii de camătă),
Ulterior, membrii inițiali ai grupului infacțional, au identificat în afaraă de perceperea dobânzii mascae, o altă metodă de a realiza profituri,în afa de această dată mult mai însemnate, respectiv prin executarea silită a debitorilor chiar imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente ci acela de a obţine proprietatea .
Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea în circuitul infracțional a unui nou membru, care să aibă atribuțiile necesare realizării acelui scop, respectiv a executorului judecătoresc POPA MIHAIL, persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanție imobiliară.
Alături de infracțiunea de camătă prev. de art. 351 C.pen. principala infracțiune care a intrat în scopul grupului infracțional organizat după rafinarea mecanismelor ilicite de realizare rapidă de venituri însemnate a fost cea de înşelăciune prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 C.pen.
Astfel, membrii grupului infracţional organizat, în exercitarea îndeletnicirii lor obişnuite de a obţine venituri prin acordarea de împrumuturi cu dobândă, au pus la punct un întreg sistem de operaţiuni având o aparenţă de legalitate, menite să scadă vigilenţa debitorilor cu privire la scopul real urmărit în activitatea lor.
Toate operaţiunile efectuate au fost de natură să inducă în eroare debitorii prin invocarea pretinsului interes al membrilor grupului de a crea o aparenţă de legalitate a activităţii de acordare a împrumutului cu dobândă. Prin încheierea în acest sens a unui contract autentificat de un notar public, aceștia își atingeau scopul scopul real al activităţii lor care nu era acela de a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda convenită ci acela de a obţine un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă ulterior la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care să şi le adjudece beneficiind de concursul strict dedicat în acest sens al executorilor judecătoreşti susţinut de participarea prin persoane interpuse la licitaţiile publice , trucate şi beneficiind totodată de consultanţa juridică a avocatului care s-a erijat într-un veritabil “consigliere” prin furnizarea de sfaturi şi soluţii juridice aparent legale, menite să sprijine realizarea scopurilor ilicite ale grupului infracţional organizat.
În sprijinul înscrierii în tiparul normei de incriminare a infracţiunii de înşelăciune a acţiunilor concertate desfăşurate de membrii grupului infracţional organizat este şi modul în care “creditorii” şi executorii judecătorești înţeleg să treacă la urmărirea bunurilor debitorilor, neexistând nicio diligenţă din partea acestora în scopul identificării altor venituri ale debitorilor sau al urmăririi unor bunuri mobile proprietatea debitorilor.”
Contestația fostului șef al CNAS va fi judecată luni
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 09:30
Amânare în dosarul în care este cercetat fostul președinte al CNAS.
Instanța va judeca pe 18 septembrie contestațiile formulate de fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea și de alte cinci persoane împotriva deciziei de arestare preventivă.
Cei șase au fost arestați pe 1 septembrie, pentru 30 de zile.
Aceștia, împreună cu alți șapte angajați ai Casei de Asigurări de Sănătate a Capitalei, sunt acuzați că au constituit un grup infracțional organizat și și-au folosit influența pentru obținerea unor foloase personale, necuvenite.
Este vorba despre decontarea unor servicii medicale fictive.
Procurorii spun că există dovezi potrivit cărora, prin activitățile infracționale desfășurate de inculpați, bugetul CASMB a fost păgubit cu aproximativ 3 milioane de euro.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.