Ascultă Radio România Regional Live

Grupului de Luptă NATO

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 5 august 2024, 12:01

Teodora Mazere (realizator rubrică) – Primul popas al acestei săptămâni îl facem pe Marea Mediterană, acolo unde Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor, sub comandă românească, desfășoară misiuni specifice, în conformitate cu graficul de generare al forțelor stabilite de Comandamentul maritim aliat al NATO. Obiectivele principale ale grupării sunt: asigurarea capacității de reacție imediată a NATO, creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate, precum și promovarea imaginii Alianței Nord-Atlantice. Despre acțiunile din ultimele zile, ne vorbește căpitanul Răzvan Tătăruşanu, ofițer în cadrul grupării navale permanente NATO.
Răzvan Tătăruşanu: Gruparea navală NATO de luptă contra minelor numărul 2 a desfășurat o serie de antrenamente pe mare în comun cu nava italiană tip vânător de mine ITS Gaeta și cu nava turcească tip vânător de mine TCG ENEZ, pentru a spori securitatea maritimă din zona de responsabilitate și nivelul de interoperabilitate între aliații NATO. Navele au efectuat operațiuni specifice de luptă și cercetare contra minelor pe rute prestabilite în apele teritoriale italiene.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Pe valurile Mediteranei, ne îndreptăm spre portul Bodrum, unde Nava-Şcoală Mircea a acostat pentru 4 zile în vederea refacerii capacității operaționale. Perioada escalei a reprezentat o oază de relaxare pentru echipaj și cadeți, după zilele în care marea a fost foarte agitată. Tot în această perioadă, nava a fost deschisă pentru vizitare și a existat și un eveniment de diplomație navală, o recepție organizată la bord împreună cu Ambasada României la Ankara și Consulatul General al României la Izmir. Detalii despre acțiunile din penultima etapă de marş, ne oferă căpitan-comandorul Silviu Marius Moraru, comandantul Navei-Şcoală Mircea.
Silviu Marius Moraru, comandantul Navei-Şcoală Mircea: Ne-am concentrat pe activități atât de instruire cât și partea de bună dispoziție. Am reușit să concentrăm cumva atenția cadeţilor pe partea de utilizare a sextantului. În continuare, i-am folosit ca să facă carturi alături de membrii echipajului, să înțeleagă ce presupune partea de navigație pe timp de zi, pe timp de noapte, în mare, cu condiții puțin mai neprielnice.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea oprire este în Polonia, unde îi găsim pe artileriștii anti-aerieni focşăneni, membri ai Grupului de Luptă NATO. Zilele acestea au participat la o sesiune trageri de luptă cu complexele antiaeriene Ghepard, fiind primul exercițiu întrunit al grupului de luptă după rotația contingentului american. Locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al contingentului Sky Guardians, cu un mesaj dedicat colegilor tanchiști.
Locotenentul Valentin Alexandru: Le doresc colegilor tanchiști un sincer ‘La mulți ani!’ Ziua dumneavoastră sper să vă aducă multe împliniri atât pe plan personal cât și profesional.

Teodora Mazere (realizator rubrică): O nouă rotație a elementelor naționale de sprijin din Kosovo și Bosnia și Herțegovina a avut loc săptămâna aceasta. După șase luni de misiune, militarii aparținând Brigăzii 122 Sprijin logistic Muntenia au raportat ‘Misiune îndeplinită’ în cadrul ceremoniei de repatriere. Detalii despre misiunea acestui tip de detașament ne oferă locotenent-colonelul Valeriu Pârvan, comandantul Elementului Național de Sprijin(ENS) rotația a 4-a din Bosnia și Herţegovina, aflat la început de mandat.
Valeriu Pârvan: ENS-ul asigură sprijin logistic de linia a treia pentru toate structurile naționale dislocate acolo. Cu militarii din celelalte părți armate cooperăm și colaborăm pentru realizarea diferitelor sarcini încredinţate.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 10 aprilie 2023, 14:38

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): România și Portugalia au preluat, într-un cadru oficial, de la partenerii polonezi și francezi, conducerea celei de a 62-a rotație a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Contingentul românesc „Carpathian Vipers”, format din aproximativ 100 de militari, se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite din România și a comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Comandor Cosmin Vlad, comandantul Detașamentului „Carpathian Vipers”: După predarea misiunii la sol a avut loc o predare simbolică și în aer, aliații francezi, cu două aeronave de vânătoare Rafale, predând serviciul de poliție aeriană întărită, aeronavelor românești F16 Viper, prin executarea în comun a unei misiuni de poliție aeriană.

Colaborarea dintre cele două națiuni reprezintă o dovadă clară a nivelului înalt de pregătire a personalului și a interoperabilității membrilor Alianței.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem pe Flancul nord-estic al Alianței, mai exact în Polonia, acolo unde, chiar dacă militarii români din Detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” se află în proces de predare-primire a misiunii, aceștia își continuă programul de instruire alături de partenerii de coaliție.

Cu detalii vine locotenentul Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: A avut loc „Zalev-23”, un exercițiu multinațional la care au participat, pe lângă militarii din contingentele Grupului de Luptă NATO din Polonia, și militari germani.

A fost un exercițiu de amploare, la care au participat structuri de tancuri din Polonia, Statele Unite și Germania și structuri de artilerie ale croaților, polonezilor și americanilor. Apărarea antiaeriană a fost asigurată de noi și de militarii polonezi.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Polonia coborâm până în Balcanii de Vest, mai precis, în baza militară Camp Butmir din Sarajevo din Teatru de Operații Bosnia și Hertegovina, acolo unde compania de manevră alteia rotația a doua generată de Batalionul 22 Infanterie Romanați și-a încheiat misiunea predând zona de responsabilitate colegilor din Batalionul 341 Infanterie Constanța.

Un scurt bilanț al misiunii avem de la comandantul companiei de manevră, căpitanul Aurelian Ivici: Misiunea s-a desfășurat în condiții bune. Am reușit să îndeplinim toate misiunile ordonate de Batalionul Multinațional, fiind compania cu cel mai mare număr de oameni de aici. Am fost foarte vizibili pe teren și relația cu ceilalți militari.

În momentul de față, rotația următoare este în efectiv complet. De o săptămână jumate suntem în proces de predare-primire și sperăm să le transmitem toate informațiile de care au nevoie astfel încât să-și îndeplinească misiunea în condiții foarte, foarte bune.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Ajungem și pe continentul african, în Somalia, unde misiunea Uniunii Europene de instruire se desfășoară de aproape 13 ani, mai exact din 10 aprilie 2010.

România este și ea parte a acestui efort de asigurare a stabilității și securității în Somalia și participă cu instructor la această misiune, care își reînnoiește mandatul odată la doi ani.

Despre una din marile probleme cu care se confruntă statul somalez ne vorbește maiorul Laura Istrate, mentor în elaborarea doctrinei militare: Problema principală și recunoscută de toată lumea este prezența organizațiilor teroriste, care, susținute sau nu, capătă din ce în ce mai multă putere.

În principiu, Somalia este împărțită și divizată pe sectoare. Fiecare sector în parte este condus de un anumit clan. Conflicte minore există și între aceste clanuri, care împreună au un scop comun în a elimina organizațiile teroriste din Somalia.

 

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale