Adrian Gîtman (realizator rubrică): Miercuri, 9 martie, a fost Ziua deținuților politici anticomunişti din perioada 1944 – 1989. După instaurarea regimului comunist, în anul 1948, elita intelectuală a României a fost distrusă, iar printre cei care au fost supuși sistemului de exterminare în închisorile comuniste sau executaţi fără judecată s-au numărat și mulți militarim ofițeri și generali ai fostei Armate Regale.
La monumentul “Aripi” din Piața Presei Libere din București a avut loc cu acest prilej o ceremonie militară cu depuneri de coroane de flori din partea Administrației prezidențiale, Senatului, Camerei Deputaților, Guvernului, Ministerului Apărării Naționale și Asociației “21 Decembrie 1989”. Îl ascultăm pe fostul președinte al României, Emil Constantinescu:
Emil Constantinescu:Populația este o noțiune statistică, poporul este așa cum suntem, națiunea este un ideal şi acest ideal de demnitate îl păstrează cei care apără libertatea, dreptatea, cu prețul suferințelor și cu prețul vieții lor.
Avem nevoie mai mult ca oricând acum, în aceste vremuri tulburi, să ne amintim că în neamul nostru au existat oameni care în momente grele și-au asumat aceste idealuri.
Siegfried Mureșan, după misiunea oficială a Parlamentului European la Chișinău: „Guvernul Maia Sandu va putea să deblocheze asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro”
„Dacă este lăsat să-și desfășoare activitatea, Guvernul Maia Sandu va putea să deblocheze asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene și să reformeze Republica Moldova mai mult decât orice guvern din ultimii 28 de ani”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, după misiunea oficială a Parlamentului de luni la Chișinău.
Misiunea oficială a Parlamentului European la Chișinău a avut luni întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu liderul Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, și cu președintele Grupului parlamentar al Partidului Democrat, Pavel Filip.
„Scopul misiunii noastre de ieri de la Chișinău a fost să vedem cum putem ajuta cel mai bine din Parlamentul European parcursul european al Republicii Moldova. De aceea, m-am bucurat să văd la Chișinău un guvern nou, proeuropean, în care putem avea încredere, un guvern care vrea cu adevărat să adopte reforme și să aducă Republica Moldova spre Uniunea Europeană. Este o diferență ca de la cer la pământ față de ceea am văzut la Chișinău în dialogurile cu guvernul precedent.
Dacă acest guvern este lăsat să facă ceea ce își propune și ceea ce ne-a prezentat ieri la Chișinău, va reuși să deblocheze într-un singur an toată asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro alocată de Uniunea Europeană. Această asistență macrofinanciară a fost blocată din cauză că precedentul guvern nu și-a îndeplinit angajamentele asumate în fața partenerilor europeni privind combaterea spălării banilor, alegeri democratice, sistem transpartinic, combaterea corupției, întărirea sistemului bancar și reformarea justiției.
Noul guvern are capacitatea să reformeze Republica Moldova mai mult decât orice alt guvern din ultimii 28 de ani, trebuie doar lăsat să își facă treaba”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după vizita de la Chișinău.
„Am transmis noului guvern de la Chișinău că îi voi acorda tot sprijinul meu în implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Voi reveni foarte curând la Chișinău și voi veni ori de câte ori va fi nevoie pentru a ajuta noul guvern în parcursul său european. La fel, mă voi lupta ca și până acum în Parlamentul European pentru ca Republica Moldova și celelalte țări din vecinătatea estică să beneficieze de cât mai multe fonduri europene care să ajute la creșterea nivelului de trai al oamenilor din aceste țări”, a mai spus Siegfried Mureșan.
Din misiunea Parlamentului European de luni de la Chișinău au făcut parte vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, și eurodeputata Clare Moody, din partea Grupului Socialiștilor Europeni.
EMERGING EUROPE: România ia în vizor copiii țării pentru a-și finanța deficitul bugetar
Publicat de Camelia Teodosiu,
7 ianuarie 2019, 16:08 / actualizat: 11 ianuarie 2019, 14:32
Disperat după lichidități, guvernul român a pus ochii pe copiii țări în calitate de nouă sursă de finanțare. Începând de la 1 ianuarie, tuturor copiilor români cu vârstă sub 18 ani li s-a oferit un cont de economii la trezoreria statului, guvernul promițând o dobândă anuală de 3%, plus o primă de 600 de lei pentru copiii (sau părinții lor) care depun mai mult de 1.200 de lei pe an.
Există însă și o șmecherie.
Cu foarte puține excepții (în principal privind plata unor tratamente medicale), nu poate fi retras nici un leu până când copilul nu împlinește 18 ani. Nici prima anuală de 600 de lei nu va fi plătită decât atunci când copilul va împlini 18 ani.
„În cazul copiilor născuți anul acesta, nici ei și nici părinții lor nu vor vedea vreun ban timp de 18 ani”, a declarat economistul Cristian Păun. „Banii vor fi blocați vreme îndelungată, bani care ar putea fi investiți altundeva, în ceva care oferă o rată de profit mult mai mare.”
Dl Păun și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la modul în care a fost introdusă schema.
„E iritant că statul a deschis aceste conturi fără a întreba pe nimeni”, a continuat el. „Am devenit, peste noapte, deținători de conturi la trezorerie fără a fi întrebați dacă dorim acest lucru. E ceva periculos într-o economie de piață, unde investițiile personale ar trebui să fie un lucru de care se ocupă sectorul privat.”
„Cu inflația la 4,7%, [ministrul finanțelor] Eugen Teodorovici efectiv le garantează părinților că vor retrage mai puțini bani decât au depus. Este o schemă piramidală pe o perioadă de 18 ani”, a declarat Vlad Alexandrescu, senator al partidului de opoziție Uniunea Salvați România (USR). „Ce bancă îi va oferi acum lui Teodorovici un împrumut la 3% pe cinci ani, ca să nu mai vorbim de 18 ani? E ca și cum el ar fi spus «hai să nu mai luăm bani de la bănci – ele sunt rele – hai mai bine să-i luăm de la copii.» La urma urmei, copiii poate vor plânge un pic, dar până când vor ajunge la vârsta votului le va fi trecut.”
Ministerul român al Finanțelor a raportat săptămâna trecută că se așteaptă ca deficitul țării să atingă aproape 5% în 2019, cu mult peste limita de 3% a UE. Penuria de fonduri depășește 20 de miliarde de lei (4,3 miliarde euro), făcând inevitabile noi împrumuturi.
BERD afirmă că guvernul a înţeles ce trebuie făcut şi va acţiona în consecinţă
Băncile estimeză că infrastructura şi fondurile UE de coeziune necesită atenţie sporită
Potrivit estimărilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), România trebuie să adopte un alt model economic pentru a evita o eventuală criză provocată de actuala sa dezvoltare economică bazată pe consum.
Cu o creştere economică ajunsă la limită prin reducerea impozitelor şi majorarea salariilor din sectorul public, guvernul ar trebui acum să se orienteze spre o traiectorie mai uşor de susţinut, a declarat Matteo Patrone, directorul regional al băncii de credit cu sediul la Londra. Oficialii pot face acest lucru impulsionând investiţiile în infrastructură şi îmbunătăţind gradul de absorbţie al fondurilor UE pentru dezvoltare, a mai spus el.
„Autorităţile par să înţeleagă întrutotul necesitatea de a schimba modelul de dezvoltare”, a subliniat Patrone într-un interviu. „Să sperăm ca acest lucru să se pună cât de curând în practică”.
Această ţară riverană Mării Negre a înregistrat ritmul economic cel mai rapid din UE în cel de-al treilea trimestru al anului 2017, când PIB-ul a atins la nivel anual o creştere de 8,8%. Dar tulburările politice, printre care şi schimbarea a trei guverne într-un singur an, au descurajat investiţiile, infrastructura şi sistemul de sănătate din România fiind catalogate de Eurostat drept cele mai slabe din uniune. Complicând şi mai mult lucrurile, deficitul bugetar începe să depăşească limita de 3% din PIB, stabilită de UE.
Noul premier, Viorica Dăncilă, afirmă că principala sa prioritate va fi aceea de a mări „dimensiunea europeană” a guvernului şi de a folosit banii primiţi de la Bruxelles pentru finanţarea unor mari investiţii. În primul său discurs rostit în faţa parlamentului, ea a spus că, până în anul 2020, doreşte să dechidă cel puţin 350 km. de autostradă, 250 km. de căi ferate şi mai multe şcoli, grădiniţe şi spitale.
Proasta infrastructură
„Proasta infrastructură a ţării a devenit o piedică serioasă în procesul de aliniere la standardele UE şi trebuie luate măsuri”, a mai spus Patrone. „În prezent, se poartă un dialog între instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană pe tema dezvoltării infrastructurii din România”, a subliniat el.
În acest an, creşterea economică ar urma să se încetinească pe măsură ce consumul începe să scadă, iar stimularea fiscală devine mai limitată. În ultimii ani, BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu o cifră de investiţii de aproximativ 1,7 miliarde euro ($2,1 miliarde), a finanţat mai ales proiecte din sectorul privat. În anul 2017, a finanţat 29 astfel de proiecte, totalizând aproximativ 500 milioane euro.
Guvernul a amanat pana la 1 iulie plata contributiilor, a TVA si a impozitului pe profit in contul unic de la Trezorerie.
Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta in acest sens
Astfel, pana la 1 iulie 2018, vor putea fi utilizate cele doua conturi unice valabile pana la 31 decembrie 2017.
Guvernul arata ca „masura are scopul sa protejeze contribuabilii de buna-credinta, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plata sau de calculare a obligatiilor fiscale in cazul nevalabilitatii platii.
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 09:29
Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget, în avans, sumele sub formă de dividende deoarece are nevoie de fonduri pentru a începe unele proiecte foarte mari, a declarat premierul Mihai Tudose. El a dat ca exemplu tronsonul de autostradă Braşov – Ploieşti şi a precizat că Executivul trebuie să demonstreze că are banii necesari pentru a începe proiectul şi pentru a convinge Banca Mondială să-i devină partener. Mihai Tudose a mai spus că nu este nicio problemă pentru companiile de stat să plătescă în avans dividendele.
UPDATE: Guvernul a adoptat Hotărârea privind acordarea unei zile libere pentru bugetari în 14 august. Aceasta va fi recuperată, în 19 august, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până în 25 august.
Ziua de luni, 14 august, ar putea fi liberă pentru angajaţii din sistemul public. Guvernul intenţionează să adopte joi, 20 iulie, o Hotărâre în acest sens.
Bugetarii ar putea avea astfel, o minivacanţă, legând week-end-ul de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, zi liberă legală conform Codului Muncii.
Pe ordinea de zi a Executivului se mai află printre altele, un proiect de Ordonanţă privind unele măsuri pentru administraţia publică centrală, precum şi bilanţul general al Trezoreriei statului.
Membrii Cabinetului se vor pronunţa şi asupra unui raport privind datoria publică guvernamentală.
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care 2 iunie 2017 a fost stabilită zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, se arată într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Conform sursei citate, ziua liberă va fi recuperată în 10 iunie 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 16 iunie 2017.
‘Prin stabilirea zilei de 2 iunie ca fiind nelucrătoare, se face ‘punte’ între 1 iunie, declarată nelucrătoare, şi zilele de sâmbătă, duminică şi luni, a doua zi de Rusalii, sărbătoare legală’, se precizează în comunicat.
Potrivit Executivului, 2 iunie 2017 nu este considerată zi nelucrătoare pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 2 iunie 2017.(Agerpres/FOTO arhiva libertatea)
În sedinta de astăzi, Guvernul va aproba o Hotărâre potrivit căreia şi ziua de 2 iunie să fie liberă pentru a lega mai multe zile libere nelucrătoare declarate prin lege. Astfel, ziua de 1 iunie este declarată sărbatoare legală. Urmează 2 iunie, iar 3 şi 4 iunie sunt sâmbătă şi duminică.
Ziua de 5 iunie, luni, este tot o sărbătoare legală nelucrătoare – cea de-a doua zi de Rusalii.
Anul acesta, românii au 14 zile libere, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, cu două zile mai mult faţă de anul trecut.
Ministerul Finanţelor Publice a suspendat temporar concursurile de ocupare a posturilor vacante şi a promovărilor pentru personalul din aparatul central şi din instituţiile subordonate.
Măsura va dura până în momentul în care guvernul va aloca fonduri suplimentare pentru cheltuielile de personal.
Într-un comunicat, Ministerul de Finanţe a explicat ca a luat decizia întrucât trebuia să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe acest an.
Premierul Sorin Grindeanu a promis ieri, dupa o întâlnire cu şeful Fiscului, că va readuce de la 5 la 25 la sută sporul de risc şi de suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii Direcţiei Antifraudă din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. (Rador/ FOTO qmagazine.ro)
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.