Ascultă Radio România Regional Live

Helsinki

Vasile Dîncu: România nu are o problemă de securitate în acest moment. Avem nevoie în continuare să fim vigilenți, să ne consolidăm flancul estic alături de aliații noștri

Vasile Dîncu: România nu are o problemă de securitate în acest moment. Avem nevoie în continuare să fim vigilenți, să ne consolidăm flancul estic alături de aliații noștri

Publicat de Gabriel Stan, 23 februarie 2022, 13:41

Subiectul săptămânii a fost cu siguranță întâlnirea miniștrilor apărării din NATO care a avut loc la Bruxelles, săptămâna precedentă. Vasile Dîncu, ministrul apărării, a fost acolo. Am vorbit cu domnia sa chiar la sfârșitul unei runde de întâlniri.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule ministru, bun venit la subiectul săptămânii! Bun venit la „Jurnalul militar”!

Vasile Dîncu: Bine v-am găsit!

Cristian Dumitrașcu (realizator): Întâlnire cu multe semnificaţii, mai ales într-una dintre cele mai importante crize pe care le traversează Europa şi întreaga lume.

Vasile Dîncu: Da, sunt două zile foarte importante pentru alianță, și nu numai pentru alianța NATO, dar și pentru întregul sistem de securitate european și mondial, aş spune, pentru că pe lângă faptul că discutăm o temă de o mare urgență, cea legată de criza descrisă de Rusia prin masarea de trupe la granița Ucrainei, avem și lucruri de esenţă strategică pe care trebuie să le hotărâm aici.

De exemplu, am discutat despre conceptul strategic al NATO, o discuție sigur care va fi finalizată în iunie la Madrid.

Am discutat, deasemenea, despre modul cum se vor face în viitor alocările financiare, despre nevoia de resurse pe care o are NATO, despre statutul NATO în viitor, despre cum vor trebui adaptate conceptele strategice, atât busola strategică, cât și conceptul NATO la noile amenințări, pentru că, să nu uităm vechiul concept strategic al NATO avea ca an de naştere 2010, ori de atunci multe lucruri s-au întâmplat, au apărut noi actori strategici, au apărut noi tipuri de ameninţări, alte forme de agresiune şi s-a deteriorat, să zicem așa, decalogul care a fost lansat la Helsinki acum câteva decenii.

Deci, clar că este o acțiune deosebit de importantă, aceasta de a ne consulta încă o dată asupra celor mai importante probleme atât de strategie viitoare, cât și cele legate de urgențele de astăzi.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule ministru ştiu că aveţi în urmă o carieră didactică și că sigur sunteți pasionat de istorie. Aveți, iată, şansa de a vă întâlni într-o reuniune importantă la Bruxelles, la NATO, cu actori importanți, cu ministrul apărării turc, cu ministrul apărării norvegian. Vi se pare că este, în sfârșit, România într-o poziție interpretată corect în zona asta în care suntem noi?

Vasile Dîncu: Da, apelul la istorie pe care l-aţi făcut are mai multe semnificația aici. Avem senzația acum că de fapt suntem în momente în care se face istoria, în care suntem în același timp, ca sociolog eu, să zicem, atât ca actor, dar în același timp putem și reflecta asupra viitorului. Deci, este un lucru foarte important.

Apropo de istorie, sigur că am făcut o bilaterală cu ministrul apărării din Turcia, un reputat intelectual, profesor de istorie, de altfel, cu care am putut să setăm o serie de lucruri legate de colaborarea bilaterală și evident am vorbit pentru a obține sprijinul pentru acțiunile pe care România le face.

Același lucru am avut o bilaterală cu Norvegia, o țară cu care noi avem o relație foarte bună, avem o serie de colaborări recente nu numai în domeniul educației, instrucției, dar și achizițiile de F16, alte proiecte pe care de asemenea le avem și am stabilit o serie de linii directoare în ceea ce privește educația, instruirea viitoare, pregătirea tehnicienilor pentru mentenanță în cazul achiziției de aeronave.

De asemenea, am discutat, în aceste zile, aici, despre o serie de elemente care arată că România este în acest moment un furnizor de securitate și este privită cu respect aici. Să nu uităm că în această reuniune, din această seară, am reafirmat angajamentul României de a aduce în continuare pentru al șaselea an consecutiv o contribuție la bugetul de apărare național, dar până la urmă face parte și din bugetul alianței, a 2% din PIB, cel puțin 25% pentru înzestrare, cercetare și inovare.

Deci, am avut câteva lucruri în care România și-a spus cuvântul în ceea ce privește postura NATO, în ceea ce privește actuala situație de pe flancul estic și evident că am construit împreună cu alți colegi, cu prietenul meu, cu ministrul apărării din Polonia, cu alți miniştri de pe flancul estic, un front comun în ceea ce privește prioritizarea amenințărilor din această zonă pe lista riscurilor și, de asemenea, în ceea ce privește prezența înaintată a forțelor NATO în această zonă, constituirea de battlegroup-uri și alte forme până la urmă de participare colectivă la ceea ce înseamnă descurajare și securitatea țărilor noastre. Au fost momente foarte importante și sunt în aceste zile momente importante și pentru România.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule ministru Dîncu, două întrebări foarte scurte. Spuneați că suntem priviți cu respect acolo la reuniunea NATO. Cum simți dumneavoastră ca român din interiorul, iată, al alianței?

Aveți un sentiment de siguranță acum la granița de est a NATO?

Vasile Dîncu: Da. Cu cât avansăm mai mult în acest angajament colectiv, cu cât primim tot mai multe semne, nu numai declarative, dar prezența unor trupe, prezența unor battlegroup-uri în România și nu numai asta, tot angajamentul practic pe care îl arată în acest moment țările din NATO îmi dau un sentiment, sigur, de securitate și evident că aș vrea să și pot transmite acest lucru pentru toți concetățenii noștri.

Sigur că aici sunt bucuros și un lucru în special aș vrea să îl spun: simt un și un sentiment mai mare, aici, la sediul NATO, de securitate și de familiaritate, ca să spun așa, pentru că prietenul meu, domnul Mircea Geoană, fostul meu coleg de politică de acum mulți ani, este secretar general adjunct, ne sprijină aici, sprijină România, nu este un lucru puțin să ai la acest înalt nivel un înalt demnitar, un patriot care să sprijine țara. Mă bucur și de acest lucru și a fost o mare bucurie să mă reîntâlnesc și cu Mircea Geoană aici.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Iată că ați răspuns înainte de a vă întreba. Îmi propusesem la sfârșit să vă rog să transmiteți un mesaj pentru concetățeni. Ați făcut asta.

Vasile Dîncu: Da, eu cred că România nu are o problemă de securitate în acest moment. Sigur că avem nevoie în continuare să fim vigilenți, avem nevoie să ne consolidăm flancul estic alături de aliații noștri.

Trebuie să creștem reziliența României în ceea ce priveşte acestei campanii de dezinformare, războiul hibrid. Va trebui să ne pregătim în ceea ce privește securitatea cibernetică și alte lucruri. Oamenii pot să se simtă liniștiți într-o țară normală.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Vă mulțumesc foarte mult! Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu. Domnule ministru, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la Radio!

Vasile Dîncu: Vă mulțumesc și eu!

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Bucureşti FM: Investeşte în educaţie! Investeşte în creativitate!

Bucureşti FM: Investeşte în educaţie! Investeşte în creativitate!

Publicat de Camelia Teodosiu, 8 iulie 2017, 06:40 / actualizat: 25 iulie 2017, 6:56

Libertate în gândire, aripi deschise spre creativitate, idei care pot schimba lumea, sunt prezente în România noastră de nota 10 pe care nu încetăm să o proiectăm plini de încredere şi speranţă.

La sfârşitul lunii mai, am participat la un eveniment adresat tinerilor care care doresc să transforme o idee de afacere într-un proiect pilot.  Este ceea ce se cheamă un start-up. Anul acesta, din peste 150 de echipe selectate, au ajuns în finala națională 35 de proiecte pilot, prezentate în faţa publicului la Gala Junior Achievement  Compania Anului – cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru elevi și studenţi.
Tinerii au concurat pentru premii nationale și burse de participare la finalele europene:

•    JA European Company of the Year 2017, Bruxelles, Belgia, care va avea loc între 11 – 13 iulie 2017 – pentru secțiunea elevi;
•    JA Europe Enterprise Challenge 2017, Helsinki, Finlanda, care a avut loc între 28-30 iunie 2017 – pentru secțiunea studenți.

Anul trecut, România a fost vedeta celor doua competiţii anuale internaţionale:

  • la JA Europe Enterprise Challenge 2016 (secțiunea studenți), echipa ţării noastre a câştigat marele premiu pentru dezvoltarea unei prize inteligente care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor aparate atunci când acestea sunt în stand-by,
  • cea de-a doua recunoaştere a inteligenţei şi creativităţii spiritului antreprenorial a fost la Gala JA European Company of the Year 2016 prin acordarea premiului de excelență în IT la (secțiunea elevi), pentru dezvoltarea unor ochelari inteligenți care ajută nevăzătorii sau persoanele cu deficiență mare de vedere să se integreze mai ușor în mediul înconjurător.

Vă invit să rămâneţi în spaţiul României de nota 10, unde vom sta  de  vorbă cu organizatorii evenimentului şi cu tineri ale căror idei puse în valoare, au fost selectate pentru etapa finală şi chiar pentru premiere la cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru elevi și studenţi.

Investeşte în educaţie! Investeşte în creativitate!

Este tema propusă în această ediţie a emisiunii noastre, realizată la Gala JA Hall of Flame  2017.

Despre cum se realizează selecţia acestor proiecte antreprenoriale pilot, care sunt principalele domenii de interes şi ce a a dus nou competiţia din acest an, aflăm de la Dna Ştefania Pop, director executiv al organizaţiei Junior Achievement România.

Gala JA Hall of Fame – Investește în educație!®, ediţia a VII-a, a reunit peste 600 de elevi, studenţi, profesori, reprezentanţi ai companiilor şi ai instituţiilor publice din România,  care se implică active în programe educaţionale.

Premiul 1, la categoria elevi, pentru cea mai bună Companie a Anului, a fost acordat  echipei de la Liceul Teoretic Octavian C. Tăslăuanu din Topliţa, Harghita, pentru invenţia numită Find me anywhere.

Pe Locul 2 s-a situat proiectul V-tech al echipei de la Colegiul Economic A.D. Xenopol, Bucuresti – Un produs de iluminat, GreenLight care funcţioneză pe bază de energie solară captată cu un panou fotovoltaic.

Locul 3 a fost acordat proiectului Colorax. Echipa de la Liceul Teoretic Al. I. Cuza din Bucureşti propune un model de bijuterii inedit, cu cristale din bismut, având integrate cipuri care comunică cu telefonul mobil. Se pot accesa diferite aplicaţii – muzică, internet sau poţi localiza un anumit obiectiv.

Tot la categoria elevi au fost acordate două  PREMII SPECIALE la secţiunea Investment in Agribusiness pentru:

  • Compania Oua preţioase, de la Lic teoretic nr. 1 din Salonta. Compania îşi propune să comercializeze ouă care provin de la cea mai echilibrată rasă de găini ouătoare Hy- Line Brown, grupul ţintă vizat fiind copii.
  • Compania Grape Junior de la Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir din Huşi, care propune mai multe sortimente dint-un magiun de struguri, 100% natural cu nuci, scorţişoară sau migdale.

La Gala JA Hall of Flame – Investeşte în educaţie, premiile acordate în competiţia COMPANIA ANULUI 2017 la categoria studenţi  au fost:

  1. Compania InstaHouse, pentru o platform on-line care pune în legătură oamenii, care au nevoie de servicii de curăţenie, cu agenţi locali de încredere. Echipa InstaHouse vrea să înlocuiască procesul greoi şi lung de a găsi o menajeră cu efectuarea unei comenzi simple, în doar 3 minute.
  1. Compania DeliverMe, tot pentru un serviciu on-line, prin intermediul căruia orice persoană îşi va putea face cumpărăturile de la orice supermarket local, partener.
  1. Compania Save Art, pentru o idee care constă în recondiţionarea mobile vechi, mâncată de carii, ştearsă, deteriorate, dar care se întoarce la client frumoasă, elegantă, cu un aspect mult îmbunătăţit.

Tot în această ediţie a emsiunii,  aflăm de la George Dumitru cum poţi deveni, la vârsta studenţiei, un antreprenor plin de încredere, cu o afacere care a crescut de la an la an. El face ţesturi pentu pâine pe vatră. Ţestul este un cuptor arhaic mobil pentru copt pâinea.

JA Compania anului, organizat Junior Achievement, este un eveniment internaţional prestigios, dedicat recunoaşterii rolului important pe care îl au elevii, studenții şi profesorii, implicați în programe internaționale educaționale de tip learning by doing, precum și a liderilor, managerilor sau antreprenorilor care își aduc contribuția la dezvoltarea legăturii dintre comunitatea academică și cea economică în România.

Dacă vrei să trăieşti într-o Românie de nota 10, Investeşte în Educaţie!

Gala MERITO 2020 – premii pentru performanțe deosebite în educație
Romania de nota 10 miercuri, 9 septembrie 2020, 15:00

Gala MERITO 2020 – premii pentru performanțe deosebite în educație

Comunitatea MERITO a ajuns la un total de 55 de dascăli care lucrează împreună la transformarea meseriei de profesor în România. Comunitatea...

Gala MERITO 2020 – premii pentru performanțe deosebite în educație
Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară
Romania de nota 10 joi, 4 iunie 2020, 21:51

Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară

De curând ne-am bucurat cu cei mici de Ziua copilului. Este o sărbătoare cu multă bucurie și voie bună și de aceea doresc să păstrez...

Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară
Radio Timişoara: Universul, mai aproape ca niciodată
Romania de nota 10 duminică, 10 februarie 2019, 07:33

Radio Timişoara: Universul, mai aproape ca niciodată

Societatea Română pentru Astronomie Culturală (SRPAC) este o mare familie de oameni pasionaţi de astronomie şi cultură care s-au aventurat...

Radio Timişoara: Universul, mai aproape ca niciodată
Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever
Romania de nota 10 joi, 24 ianuarie 2019, 09:24

Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever

Se spune că în spatele fiecărui produs de calitate există o poveste. Astfel crede cel care și-a croit, cu răbdare, un drum spre un vis...

Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever
Romania de nota 10 joi, 1 noiembrie 2018, 12:35

La mulţi ani, Radio România de nota 10

Aici Bucureşti Radio România. De 90 de ani, NOI dăm Ora exactă La 1 noiembrie, în fiecare an, spunem “La mulţi ani, Radio România!”....

La mulţi ani, Radio România de nota 10
Romania de nota 10 vineri, 30 martie 2018, 11:51

Radio Reșița – Pilotul Cristian Iorgov reprezintă România în elita acrobației mondiale!

Românul de nora 10, Cristian Iorgov este în prezent comandantul Aeroclubului din Caransebeș, unul dintre cei mai experimentați piloți...

Radio Reșița – Pilotul Cristian Iorgov reprezintă România în elita acrobației mondiale!
Romania de nota 10 joi, 8 martie 2018, 14:30

Radio Timişoara: Lucas Kohl, pianistul peregrin

Timişoreanul Lucas Kohl, care a obţinut locul întâi pe ţară la Olimpiada Naţională de Pian, studiază şi şase ore pe zi. Are însă timp...

Radio Timişoara: Lucas Kohl, pianistul peregrin
Romania de nota 10 joi, 1 martie 2018, 16:39

Radio Craiova: ”Europa ta, părerea ta”

În această ediție a emisiunii România de nota 10, Andrada Cojocaru ne propune să o însoțim la Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta Turnu...

Radio Craiova: ”Europa ta, părerea ta”

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene este bine coordonat

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene este bine coordonat

Publicat de Andrei Cretoiu, 19 ianuarie 2017, 12:00

Potrivit unui nou raport al Curții de Conturi Europene, răspunsul UE la situații de urgență reprezentate de dezastre naturale și de epidemii majore din întreaga lume este, în general, bine coordonat.

Curtea de Conturi Europeană a examinat Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene (UCPM), care este gestionat de Comisia Europeană și care a fost înființat pentru a coordona răspunsurile la dezastre survenite în întreaga lume.

Au fost analizate trei dezastre internaționale recente pentru care a fost activat mecanismul: inundațiile din 2014 din Bosnia și Herțegovina, epidemia cauzată de virusul Ebola în Africa de Vest în perioada 2014-2016 și cutremurul din Nepal din 2015.

Curtea a ajuns la concluzia că gestionarea acestor dezastre de către Comisie, prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență a fost, în linii mari, eficace.

Hans Gustaf Wessberg, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest raport, a arătat că o bună gestionare a dezastrelor poate salva vieți, iar o coordonare eficace între diferitele organisme de intervenție este indispensabilă pentru a se asigura reușita pregătirii și a reacției în caz de dezastre.

Curtea a identificat însă o serie de domenii care necesită îmbunătățiri suplimentare și a adresat Comisiei mai multe recomandări.

Între acestea figurează identificarea modalităților prin care se poate câștiga timp în primele faze ale dezastrelor, dar și ameliorarea comunicării și a informării în caz de dezastre.

În raportul Curții de Conturi Europene se mai arată că pentru situații de urgență viitoare, cu consecințe pentru sănătatea publică, Comisia ar trebui să coopereze cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor pentru a evalua modul în care pot fi optimizate mecanismele pentru trimiterea de experți în domeniul medical în afara UE.

La rândul său, Christos Stylianides, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor este de părere că atunci când survine un dezastru, reacția trebuie să fie rapidă, pentru a evita pierderile de vieți omenești.

Mai mult decât atât, în cadrul unei alocuțiuni rostite la al 7-lea Forum European pentru Reducerea Riscului la Dezastre de la Helsinki, oficialul European aținut să sublinieze că trebuie să avem o atitudine preventivă, pentru că prevenția este mai bună decât tratamentul:

„Știm cu toții că vor exista în continuare provocări. Odată cu schimbările climatice dezastrele vor fi, cu siguranță, mai numeroase.

Trebuie să ne pregătim mai bine și să abordăm riscurile înainte ca dezastrele să apară, înainte să avem pierderi de vieți omenești.

A preveni e întotdeauna mai bine decât a trata. Este un efort colectiv care necesită o acțiune colectivă.”

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene a fost creat în 2001.

Rolul său este de a promova o cooperare operațională rapidă și eficace între serviciile naționale de protecție civilă.

Mecanismul are două obiective principale: consolidarea cooperării dintre UE și țările participante (statele membre plus alte șase țări din afara UE) și facilitarea coordonării în domeniul protecției civile în vederea îmbunătățirii eficacității sistemelor de prevenire, pregătire și răspuns la dezastre.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al Comisiei este operațional 24 de ore din 24 ca platformă de monitorizare a crizelor și de coordonare.

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
EuranetPlus vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Generația Z
EuranetPlus joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
EuranetPlus luni, 20 noiembrie 2017, 10:59

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)
EuranetPlus vineri, 17 noiembrie 2017, 11:20

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri

Cu ocazia Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană, între 16-17 noiembrie, la Paris, Agenția Europeană de Mediu va lansa un...

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri
EuranetPlus joi, 16 noiembrie 2017, 08:05

Uniunea Europeană pentru cetăţeni

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni
EuranetPlus miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:11

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România

În momentul în care Grecia intra în furtuna perfectă, rezultat al „negocierii” din 2015 care se bazate pe iluzii de tipul (creditorii...

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România

Pe 5 iunie am marcat Ziua internațională a mediului

Pe 5 iunie am marcat Ziua internațională a mediului

Publicat de Andrei Cretoiu, 6 iunie 2016, 10:30

Locuitorii din 83 de orașe europene au fost rugați să răspundă următoarei cerințe:

” La modul general vorbind, vă rog să îmi spuneți dacă sunteți foarte satisfăcut de calitatea aerului respirat și de nivelul zgomotului din orașul dumneavoastră, mai degrabă mulțumit, mai degrabă nemulțumit sau deloc mulțumit!”

Tot general privind rezultatele acestui studiu publicat de Eurostat, se poate spune că în Europa lumea este mulțumită de ambele aspecte, dar la o analiză în detaliu se observă foarte mari diferențe între statele membre.

De exemplu, în Dublin, Helsinki și Viena 88% dintre respondenți s-au declarat foarte sau mai degrabă satisfăcuți de calitatea aerului. Și Luxembourg a marcat la această întrebare, 83% din răspunsuri fiind pozitive.

La polul opus găsim Bucureștiul, doar 22% dintre locuitori declarându-se mulțumiți de ceea ce respiră. Înaintea capitalei României, tot la coada clasamentului, sunt Sofia, Paris, Madrid și Roma.

Lucrurile nu stau diferit nici în ceea ce privește nivelul zgomotului înregistrat în oraș. În fruntea clasamentului este tot Dublin, cu 82% din populație foarte și mai degrabă mulțumită. Urmează Helsinki, Luxembourg, Vienna și Riga.

Bucureștiul se remarcă din nou prin numărul mic de răspunsuri favorabile, doar 31%. Foarte aproape de noi ca percepție sunt locuitorii din Sofia, dar și din Atena, Madrid, Roma, Valletta și Varșovia.

Studiul a fost comandat de Comisia Europeană, instituția manifestând o preocupare continuă față de creșterea calității vieții inclusiv în orașe.

De altfel, recent, comisarul pentru mediu, Karmenu Vella sublinia:

Europa de astăzi s-a transformat din majoritar rurală în predominant urbană.

Aproape 70% dintre noi trăim în orașe.

Această concentare de oameni pune o mare presiune pe mediul urban. Principala provocare este să asigurăm mai mult verde rural și mai puțin gri urban în orașele noastre.

Un sfat bun de urmat în București, cel mai poluat oraș european după cum reiese din sondajul Eurostat, realizat în 83 de orașe din Europa.

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European
EuroStiri vineri, 19 iulie 2019, 13:06

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European

Deputații europeni au ales un nou președinte pentru Comisia Europeană: Ursula von der Leyen. Pe ordinea de zi au mai fost președințiile...

Cele mai importante subiecte din cea de a doua sesiune a Parlamentului European
Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene
EuroStiri miercuri, 17 iulie 2019, 09:48

Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene

În urma votului secret din 16 iulie, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen în funcția de Președinte al Comisiei Europene cu 383...

Ursula von der Leyen a fost aleasă de Parlamentul European în funcția de Președinte al Comisiei Europene
David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European
EuroStiri miercuri, 3 iulie 2019, 16:54

David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European

David-Maria SASSOLI candidatul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, a fost ales azi, 3 iulie 2019, cu o...

David-Maria Sassoli este noul Președinte al Parlamentului European
Constituirea oficială a noului Parlament European
EuroStiri marți, 2 iulie 2019, 16:56

Constituirea oficială a noului Parlament European

Cea de-a noua legislatură a Parlamentului European a fost constituită oficial astăzi la Strasbourg la ora 10.00 de către Președintele în...

Constituirea oficială a noului Parlament European
EuroStiri marți, 28 mai 2019, 14:42

Rezultate alegeri europene 2019 în diferite ţări

Potrivit rezultatelor provizorii ale Parlamentului European, privind alegerile desfăşurate în perioada 23-26 mai, Partidul Popular European (PPE,...

Rezultate alegeri europene 2019 în diferite ţări
EuroStiri sâmbătă, 25 mai 2019, 21:09

Parlamentul European va găzdui cel mai mare exercițiu din lume de democrație transnațională

Duminică, Parlamentul European va fi transformat într-un mare centru de informare în care aproximativ 1300 de jurnaliști vor urma și vor raporta...

Parlamentul European va găzdui cel mai mare exercițiu din lume de democrație transnațională
EuroStiri joi, 23 mai 2019, 21:04

Alegeri europene: „Giganții web” îi invită pe utilizatori să voteze

Platformele social-media și serviciile web, folosite de milioane de europeni, s-au alăturat efortului de a reaminti cetățenilor să-și exprime...

Alegeri europene: „Giganții web” îi invită pe utilizatori să voteze
EuroStiri joi, 11 aprilie 2019, 14:09

Proiecții privind alegerile europarlamentare

Site-ul Europe Elects, care se ocupă cu agregarea de sondaje și analize electorale, relevă trendul ascendent, din ultimele două luni, al celor...

Proiecții privind alegerile europarlamentare