La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în ultima săptămână, s-au prezentat 8 pacienți ucraineni. 6 pacienți aveau simptomele unei infecții cu virusul SARS-CoV-2 și alți doi pacienți erau infectați cu virusul HIV.
Pacienți infectați cu virusul HIV nu au putut proba, în fața autorităților ieșene, tratamentele pe care le urmau.
„În ultimele 3 zile, 8 refugiați ucraineni s-au adresat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași pentru evaluarea stării de sănătate. 6 dintre aceștia prezentau tablou sugestiv pentru patologia COVID-19.
În urma consultului clinic și paraclinic, 3 pacienți au fost confirmați COVID pozitiv, din care 2 au refuzat internare, iar cea de-a treia persoană, a necesitat îngrijire în cadrul spitalului.
În triajul spitalului, s-a prezentat o pacientă, împreună cu copilul acesteia, declarativ fiind HIV pozitiv. Nu a putut preciza cu exactitate schema terapeutică pe care o urmează și nici nu deținea vreun document medical.
Încurajăm persoanele aflate în dificultate în taberele de refugiați să se prezinte la medic și le îndemnăm să procedeze la fel în continuare.”, a declarat managerul spitalului, Florin Roșu.
Potrivit unui raport UNICEF publicat astăzi, numărul total de copii infectați cu HIV a ajuns la 2,8 milioane. Documentul, numit Reimagining a resilient HIV response for children, adolescents and pregnant women living with HIV (Regândirea unui răspuns rezilient pentru copii, adolescenți și gravide care trăiesc cu HIV), avertizează că, în lupta împotriva HIV, copiii sunt lăsați în urmă.
Eforturile de prevenție și tratamentul pentru copii rămân unele dintre cele mai scăzute în rândul populațiilor principale afectate. În 2019, puțin peste jumătate dintre copiii din întreaga lume au avut acces la tratamente vitale; procentul este semnificativ mai mic decât cel pentru mame (85%) și, respectiv, pentru toți adulții care trăiesc cu HIV (62%). Aproape 110.000 de copii au murit din cauza SIDA anul trecut.
În ciuda unor progrese înregistrate în lupta dusă de decenii împotriva HIV și SIDA, există încă disparități regionale profunde între toate categoriile de populație, în special în ceea ce privește copiii, se arată în raport. Acoperirea pediatrică a tratamentului antiretroviral este cea mai ridicată în Orientul Mijlociu și Africa de Nord (81%), urmată de Asia de Sud (76%), Africa de Est și de Sud (58%), Asia de Est și Pacific (50%), America Latină și Caraibe (46%) și Africa de Vest și Centrală (32%).
„Chiar în timp ce omenirea se luptă cu o pandemie globală, sute de mii de copii continuă să sufere din cauza epidemiei de HIV”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Încă nu există vaccin împotriva HIV. Ratele de infectare a copiilor sunt în continuare alarmante, iar copiii continuă să moară din cauza SIDA. Acest lucru se întâmpla și înainte ca pandemia de COVID-19 să întrerupă serviciile vitale de tratament și prevenție a HIV, ceea ce pune în pericol și mai multe vieți”.
Criza COVID-19 a agravat și mai mult inegalitățile în ceea ce privește accesul la servicii vitale pentru copiii, adolescenții și femeile însărcinate cu HIV de pretutindeni.
Într-un sondaj realizat recent de UNICEF în 29 de țări în care infecțiile cu HIV reprezintă o prioritate, o treime dintre respondenți au afirmat că acoperirea serviciilor pentru copii, adolescenți și femei care trăiesc cu și sunt vulnerabili la HIV este mai mică cu cel puțin 10% decât înainte de pandemie.
Datele UNAIDS privind întreruperea serviciilor pentru persoane cu HIV, citate în raport, ilustrează în continuare impactul măsurilor de control necesare, perturbările la nivelul lanțului de aprovizionare, lipsa echipamentelor de protecție personală și redirecționarea lucrătorilor sanitari către serviciile HIV.
În lunile aprilie și mai, ce au coincis cu stări de izolare parțială sau completă, tratamentul pediatric HIV și testarea încărcăturii virale la copii au scăzut, în unele țări, cu 50-70%, iar inițierea tratamentelor noi a scăzut cu 25-50%.
În mod similar, s-a raportat că livrarea tratamentului în unitățile medicale și tratamentul pentru mame s-au redus cu 20-60%, testarea HIV pentru mame și inițierea tratamentului cu antiretrovirale au scăzut cu 25-50%, iar serviciile de testare a sugarilor au scăzut cu aproximativ 10%.
Deși relaxarea măsurilor de control și direcționarea strategică a tratamentelor către copii și femei însărcinate au condus cu succes la o revenire a furnizării serviciilor în ultimele luni, încă există provocări, iar omenirea este încă departe de atingerea obiectivelor globale HIV 2020 pentru copii și adolescenți.
Alte date referitoare la 2019 incluse în raport:
150.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani au fost infectați cu HIV, ceea ce duce numărul total de copii din această grupă de vârstă care trăiesc cu HIV la 1,1 milioane.
• 170.000 de adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani au fost infectați cu HIV, ceea ce duce numărul total de adolescenți infectați cu HIV la 1,7 milioane.
• 130.000 de adolescente au fost infectate cu HIV în 2019.
• Numărul total al deceselor legate de SIDA în rândul copiilor și adolescenților a fost de 110.000, dintre care 79.000 în categoria de vârstă 0-9 ani și 34.000 în categoria de vârstă 10-19 ani.
• Accesul mamelor la terapia cu antiretrovirale, menită să prevină transmiterea virusului la copiii lor a crescut, la nivel global, la 85%, iar diagnosticul timpuriu al sugarilor a ajuns la 60%.
• Numărul femeilor însărcinate infectate cu HIV a fost de 1,3 milioane; se estimează că 82.000 de copii cu vârsta sub cinci ani au fost infectați în timpul sarcinii sau nașterii, iar 68.000 au fost infectați în timpul alăptării.
Raportul face apel la toate guvernele să protejeze, să susțină și să accelereze progresele în ceea ce privește combaterea infectării cu HIV, prin menținerea serviciilor esențiale de sănătate și consolidarea sistemelor de sănătate.
Zece noi medicamente vor intra pe lista celor compensate și gratuite. Acestea au fost avizate de Agenția Națională a Medicamentului pentru a intra pe listele respective.
Data introducerii lor urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătății.
Șefa Departamentului de Evaluare a Tehnologiilor Medicale, Felicia Constantinescu, a precizat pentru ce boli sunt prescrise cele zece noi medicamente:
”În funcție de legislație, este vorba despe anumite medicamente pentru tratarea infecției cu virusul HIV. De asemenea, pacienții cu limfom folicular, cei cu hemofilie B, pacienții cu cancinom hematop celular, cei cu diabet zaharat, cu mielom multiplu și cei ce au virusul hepatic de tip C vor primi luna aceasta o veste bună.”
Un test pentru depistarea HIV, care va putea fi făcut de acasă, va fi disponibil în curând pe piaţa din România.
Acest test presupune analiza unei picături de sânge prelevate din vârful degetului şi va fi disponibil fără reţetă în farmacii.
Acţiunea face parte dintr-o campanie de conştientizare a importanţei testării HIV pentru depistarea timpurie a maladiei SIDA şi accesul pacienţilor la tratament adecvat şi eficient.
Campania este desfăşurată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 20:30
Nouă medicamente noi urmează să intre pe listele de compensate şi gratuite conform proiectului de hotărâre dezbătut luni, 18 septembrie, la Ministerul Sănătăţii, informează Agerpres.
Dintre acestea, cinci molecule se adresează pacienţilor care suferă de HIV/SIDA, iar restul sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare.
Aceste medicamente noi ar trebui să poată fi prescrise bolnavilor cel târziu până la sfârşitul lunii viitoare.
Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Viorica Predună, a reiterat necesitatea eliminării taxei clawback şi a solicitat Guvernului să găsească bani pentru a permite accesul tuturor pacienţilor la tratamente, nu doar al unei anumite categorii. Viorica Predună a arătat că suplimentarea bugetului ar putea fi o soluţie.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a anunţat că trei cazuri de infectare cu virusul HIV au fost descoperite în Dolj, în urma testelor care s-au făcut pe parcursul lunii decembrie a anului trecut în mai multe laboratoare din judeţ.
Între acestea şi o persoană care intenţiona să doneze sânge însă a fost diagnosticată la timp ca purtătoare a virusului HIV. Anul trecut, cele mai multe cazuri de infectare cu HIV s-au înregistrat la categoria de vârstă 25-29 de ani, mai ales la tineri din mediul urban.
Nouă bolnavi au murit din cauza acestei afecţiuni. În ultimii 25 de ani, 419 doljeni au decedat din cauza SIDA, iar 288 de persoane se află sub tratament.
Acest lucru se datorează lipsei alocărilor bugetare pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA.
Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a declarat pentru Radio România Actualităţi că în ultima lună au fost întreruperi de tratament în mai multe judeţe, printre care: Cluj, Galaţi, Sibiu şi Olt. El a precizat că situaţia cea mai gravă este întâlnită în două unităţi spitaliceşti aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Iulian Petre a precizat că lipsa tratamentului pentru un pacient cu infecţie HIV pune în pericol viaţa acestuia, deoarece poate să dezvolte rezistenţă la schema de tratament ceea ce duce la eşec terapeutic.
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere buna funcţionare a acestuia anul trecut, când era gestionat de Casă.
Decalaraţia aparţine managerului spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ care a precizat că situaţia a fost rezolvată pînă la 1 septembrie. Acest lucru se datorează rectificării bugetare de la nivelul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, a fost încheiat contractul cadru cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, conform noilor prevederi din 2014, care are în vedere evaluarea pacienţilor cu HIV şi a celor cu virusul hepatitic B şi cu virusul hepatitic C. Suma este mai mare cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Este vorba despre o suplimentare a bugetului cu 450.000 de lei, însă suma ajunge pentru tratamente doar până la 1 septembrie.
Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, în urma suplimentării suma destinată judeţului Suceava este de 3.582.000 de lei. „Banii alocaţi asigură o aprovizionare rezonabilă până la data de 1 septembrie 2014. Aşteptăm ca la rectificarea bugetară sumele să fie suplimentate pentru a asigura necesarul până la sfârşitul anului”, a declarat Cătălina Zorescu.
Până la sfârşitul lunii iunie 2014, în judeţul Suceava erau înregistraţi 199 de pacienţi HIV-SIDA, din care 182 se află în evidenţă medicală activă, iar 174 sunt în tratament.
Cheltuielile lunare pentru pacienţii care se află în tratament antiretroviral sunt de 487.573 de lei.
Europa și-a deschis spitalele și pentru români – Formularul E112
Publicat de Monica Slavici,
26 mai 2014, 10:00 / actualizat: 30 mai 2014, 16:17
Formularul E112 ofera o nouă șansă la viață romanilor grav bolnavi, care au nevoie de tratament performant sau operatii complicate in clinici din vestul Europei. Este vorba de cazuri ce nu pot fi rezolvate în spitalele noastre. În cei 7 ani de la intrarea ţării în Uniunea Europeană, peste 5.000 de români au beneficiat de prevederile formularului E112.
Din acest an, Casa de Asigurări de Sănătate va deconta tratamentele doar în limita preţurilor din România. Asta înseamnă că pacienţii care nu au bani pentru diferenţă nu vor mai avea acces la unele servicii medicale din Uniunea Europeană. Statul român a impus şi restricţii, astfel că radioterapia, naşterea sau anumite investigaţii pentru cancer se vor putea face în străinătate doar dacă pacientul are aprobare din partea Casei de Asigurări.
In acelasi timp, in tara, mii de persoane vor fi testate gratuit pentru virusul HIV si pentru hepatita B si C pana in 2016. Este vorba despre un proiect lansat la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals. Pacientii cu hepatita vor fi inregistrati intr-un registru electronic national.
De asemenea, se va continua programul prin care utilizatorii de droguri injectabile vor primi gratuit seringi si va avea loc o campanie de informare la nivel national referitoare la HIV si hepatita. România îsi propune sã elimine virusul hepatitei C în 5-10 ani si sã reducã la mai putin de 1% numarul persoanelor infectate cu virusul hepatic B. Proiectul este finantat de Guvernul Norvegiei si de statul roman
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.