Sinaia a câştigat, în cadrul galei World Ski Awards, trofeul şi statutul de cea mai bună staţiune de schi din România pe 2017.
World Ski Awards este singura iniţiativă globală care premiază şi promovează excelenţa în turismul de iarnă.
În acest an, România a fost inclusă pentru prima dată pe lista nominalizărilor.
În cadrul galei au fost premiate staţiuni, hoteluri, cabane şi agenţii de turism, din peste 30 de ţari din toată lumea.
Nouă staţiuni de schi din ţara noastră au fost nominalizate în cadrul galei: Sinaia, Poiana Braşov, Predeal, Azuga, Rânca, Arena Platoş, Straja, Vatra Dornei şi Vidra Transalpina.
Între timp, la Sinaia, au început pregătirile pentru sezonul de iarnă.
Instalaţiile de zăpadă artificială au fost pornite la Cota 2000 şi urmează ca în funcţie de temperatura aerului şi precipitaţii, sezonul de schi să fie deschis în prima jumătate a lunii decembrie.
Programul „Litoralul pentru toţi”, ediţia de toamnă, începe astăzi. Turiştii care vor merge la mare ar putea plăti chiar şi cu 75% mai puţin faţă de tarifele din iulie.
Până acum, în program s-au înscris doar opt hoteluri care pun la dispoziţie un număr de 800 de locuri pe serie.
În Mamaia, un sejur de 6 nopţi de cazare la un hotel de 5 stele cu mic dejun inclus costă 605 lei de persoană, la 4 stele costă 485 de lei, iar la 3 stele 425 de lei. Preţuri mai mici sunt practicate în Venus, Neptun, Costineşti sau Olimp.
Un sejur de 6 nopţi de cazare cu mic dejun inclus costă 469 de lei şi ajunge la 329 de lei pentru o persoană la 3 stele.
Toate hotelurile şi pensiunile din România ar putea fi obligate să introducă datele personale ale clienţilor lor, dar şi alte informaţii într-un nou Sistem Informatic de evidenţă a Activităţii de Turism din România, ce va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale STS.
Prevederea apare în proiectul Legii Turismului, pus în dezbatere publică de Ministerul Turismului.
Pe lângă datele personale ale turiştilor români şi străini, hotelierii vor trebui să introducă în noul sistem informatic şi date despre cum au plătit aceştia sejurul şi de la ce agenţie de turism au cumpărat biletul.
Ministerul Turismului susţine că în acest fel se va cunoaşte cu exactitate gradul de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor, precum şi încasările acestora, prevenind în acest fel evaziunea fiscală, un fenomen foarte des întâlnit în industria turismului.
În Uniunea Europeană erau disponibile, în 2015, aproximativ 31,2 milioane de paturi în unitățile de cazare turistică (hoteluri, campinguri, parcuri de rulote), pe primul loc în rândul statelor membre fiind Franța cu 5,1 milioane locuri de cazare (16,5% din totalul UE), urmată de Italia cu 4,9 milioane locuri sau 15,6% și Spania 3,5 milioane locuri de cazare, arată datele statistice publicate luni de Eurostat.
România se situează în zona inferioară a acestui clasament, cu 326.098 locuri de cazare în 2016, în creștere ușoară față de 325.841 în 2015, fiind devansată de țări precum Austria peste un milion de locuri de cazare în 2016, Croația, 987.272 locuri de cazare, Polonia, 749.191 locuri, Cehia, 716.563 locuri, Ungaria, 446.400 locuri, Finlanda, 252.902 locuri, și Bulgaria, 328.264 locuri de cazare în 2016, în creștere față de 322.465 locuri în 2015.
România devansează la acest capitol doar țări precum Slovacia, 183.903 locuri de cazare, Slovenia, 113.157 locuri, Cipru, Malta, Luxemburg și țările baltice, toate cu mai puțin de 100.000 de locuri de cazare fiecare în 2016.
Investitor în turism și președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc Mohamad Murrad s-a declarat împotriva mediatizării deficiențelor descoperite în urma controalelor comisarilor de la Protecția Consumatorului. În opinia acestuia, descoperirile comisarilor CJPC și atenția acordată de presă strică imaginea litoralului în general.
„Controlează 10 hoteluri, găsesc un hotel cu nereguli, fac din asta mare tam-tam, ca să le arate șefilor lor că ei fac treabă, dar indirect ne fac imaginea negativă. Normal ar fi dacă au fost la 10 hoteluri dintre care 9 sunt în regulă, în comunicatul de presă să spună cele 9 hoteluri sunt ok, iar unul care nu este în regulă, încât presa să aibă și știri negative și știri pozitive. Nu sunt de acord să se facă imagine negativă unui sector economic important“, a declarat Mohamad Murrad.
Premierul Mihai Tudose este de părere că organismele de control trebuie să acționeze responsabil și fără exagerări.
„Atâta timp cât aceste armate de oameni în control și în verificări vor acționa cu bună credință și pentru interesul cetățeanului și al turismului sunt perfect de acord. Nu îmi plac acei eroi de peste noapte care se trezesc foarte brusc că ei sunt salvatorii nației și taie în carne vie chiar și acolo unde nu este cazul, neaplicând nici măcar legislația pe legea prevenției. Bineînțeles, acolo unde sunt cazuri flagrante cu alimente stricate, cu spații de cazare demne de orice altceva numai de cazarea unui turist nu, evident că măsurile drastice se impun și pot fi date și ca exemplu“, a precizat premierul Mihai Tudose.
Contactat de Radio Constanța pentru un punct de vedere în acest sens, comisarul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, a afirmat că se acționează în spiritul respectului pentru consumator.
Constantinescu: Mesajul ferm pe care l-am transmis, scoţând la lumină lucrurile pe care le-am găsit ca derapaje mă ajută atât pe mine, în calitate de comisar-şef să transmitem comercianţilor, în general, că înaintea oricărei idei de înavuţire trebuie să stea respectul faţă de consumator.
Reporter: Cam cât la sută din ce aţi controlat prezintă deficienţe?
Constantinescu: Mult sub 30% prezintă deficienţe, dintre care majoritatea sunt minore. Undeva în jurul cifrei de 5-6% se ridică cele pe care le-am găsit cu derapaje majore. Am efectuat, în ultimele două luni, peste o mie de acţiuni de control“.
Comisarul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu a mai afirmat că, din cauza restrângerii duratei sezonului estival putem considera că în această perioadă încă se lucrează pentru pregătirea afluxului maxim de turiști care vor veni pe litoral după terminarea admiterii la facultăți. Însă, abaterile grave care pun în pericol sănătatea sau chiar viața consumatorilor nu intră sub incidența principiilor legii prevenției.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat pentru Radio Constanţa că Direcţia de control a instituţiei pe care o conduce a aplicat mai multe amenzi contravenţionale de câte 50.000 de lei şi a retras certificatele de clasificare mai multor unităţi de cazare de pe litoral, dar nu numai, în urma controalelor efectuate în perioada 4-9 iulie 2017.
Unităţile declasificate sunt: hotelurile Unirea şi Naţional din staţiunea Mamaia, hotel Banat din Olimp, hotelurile Clăbucet, Romanţa, Bâlea, Terra, Caraiman, Slatina şi Craiova din Neptun, iar în judeţul Caraş Severn, din Băile Herculane hotelul Cerna.
Deficienţele constatate ţin, susţine ministrul Turismului, de un minim de confort.
Mircea Dobre a precizat că cei de la Ministerul Turismului vor continua controalele pe litoral cu precădere în unităţile unde au mai fost în control în anii precedenţi şi unde s-au constatat deficienţe. Acesta a precizat, însă, că Direcţia de control a Ministerului are doar 16 angajaţi.
Două hoteluri din staţiunea Mamaia au fost închise după mai multe sesizări cu privire la condiţiile improprii de cazare oferite.
Ministerul Turismului a retras certificatele de clasificare ale unităţilor Unirea şi Naţional, a dispus scoaterea lor din circuitul turistic şi i-a amendat pe administratori cu 100.000 de lei.
Tot în această perioadă, patru restaurante şi două magazine alimentare de pe litoral au fost sancţionate cu 12.000 de lei.
Inspectorii sanitar-veterinari au constatat că nu se respectau normele de etichetare şi depozitare a produselor şi nici cele de igienă a spațiilor.
Patru kilograme de produse alimentare au fost confiscate şi retrase de la comercializare.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională pentru Turism au efectuat, joi, un nou control în sudul litoralului, la hotelurile Amfiteatru şi Belvedere din Neptun – Olimp.
Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a anunţat că au fost găsite, din nou, condiţi de cazare improprii şi produse neconforme în bucătărie.
Au fost aplicate sancţiuni de 80.000 de lei, din partea ANPC şi de 50.000 de lei, de către Autoritatea Naţională pentru Turism. În plus, unităţile au fost şi declasificte.
Marius Dunca ne-a mai declarat că impresia generală lăsată de hoteluri era, mai mult, de cămine studenţeşti.
Controalele a fost „condimentate” de două incindente, petrecute la ambele hoteluri, unde reprezentanţii presei au fost îmbrânciţi şi agresaţi verbal de reprezentanţii unităţilor de cazare.
Am încercat să obţinem o explicaţie de la aceştia din urmă, însă, până la această oră (15.30), fie nu ne-au comunicat un punct de vedere, fie nu au răspuns la telefon.
Situată la doi kilometri distanţă de oraşul cu acelaşi nume, staţiunea Turistică Tăşnad reprezintă un adevărat magnet pentru turiştii din judeţul Satu Mare şi cei din judeţele învecinate care doresc să-şi petreacă vacanţa de vară la soare.
Motivul e simplu: apa termală cu proprietăţi curative deosebite, descoperită din vechime pe teritoriul localităţii, şi pusă în valoare începând cu anul 1978 când a fost forat primul puţ de captare la o adâncime de peste 1.300 de metri, atrage anual sute de mii de turişti!
Pentru cine doreşte să ajungă în Tăşnad, câteva repere pot fi importante: oraşul este amplasat în sud-vestul judeţului Satu Mare, la 60 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ şi de municipiul Zalău, la 80 de kilometri de Oradea, şi la 25 de kilometri de Carei.
Odată ajunşi în Tăşnad şi mai apoi în staţiunea turistică, trebuie doar să alegeţi unde doriţi să vă cazaţi, iar oferta e generoasă:peste 800 de locuri în hoteluri, moteluri și pensiuni – din care aproape 300 în unități clasificate la trei stele, 378 în unități clasificate la două stele, iar 143 de locuri în unități clasificate la o stea.
Ștrandul din staţiune, frecventat anul trecut de peste 250.000 de turişti, are patru bazine pentru adulți și unul pentru copii, toate cu apă termală, un pavilion de iarnă, dotat cu dușuri, saună şi cabine de schimb, precum şi o piscină cu apă rece.
Iar acum vine surpriza: în perioada octombrie-aprilie, în această piscină turiștii pot beneficia de apa termală care, potrivit recomandărilor Institutului de Medicină Fizică și Balneoclimatologie București, este indicată în tratarea afecţiunilor reumatismale degenerative, neurologice periferice, ginecologice şi posttraumatice, precum şi a numeroase boli asociate.
În scopul valorificării cât mai optime a proprietăţilor terapeutice ale apei termale din staţiunea Tăşnad, conducerea Primăriei oraşului a pregătit documentaţia pentru construirea unei baze de tratament. Potrivit proiectului, baza de tratament va fi amplasată pe locul fostelor sere ale oraşului, va avea o capacitate de 80 de locuri şi va fi prevăzută cu opt cabinete medicale de specialitate.
Proiectul bazei de tratament are o valoare de 2,5 milioane de euro, iar odată cu realizarea obiectivului, oraşul Tăşnad are toate şansele de a primi statutul de staţiune turistică naţională.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.