Reşedinţa ambasadorului Republicii Pakistan şi casa lui Gheorghe Hagi, ambele situate în Voluntari, au fost prădate de hoţi, în perioada sărbătorilor de iarnă, poliţiştii căutând în acest moment făptaşii, au precizat, pentru Mediafax, reprezentaţii IPJ Ilfov.
Conform sursei citate, atât reşedinţa ambasadorului, cât şi cea a lui Gheorghe Hagi, se află în apropiere una faţa de cealaltă, fiind amplasate în zona Pipera-Voluntari.
Nici ambasadorul şi nici Gheorghe Hagi nu se aflau acasă în momentul în care a avut loc spargerea, iar până în acest moment, nu s-a putut stabili prejudiciul.
În cazul oficialului din Pakistan, furtul a fost descoperit de secretara sa, care a găsit casa în dezordine.
Referitor la incidentul din casa ambasadorului, Jandarmeria Capitalei precizează că, în baza protocoalelor încheiate, se asigură paza obiectivului cu un post permanent, asigurat cu un jandarm.
De asemenea, Jandarmeria susţine că pătrunderea în interiorul reşedinţei ambasadorului nu s-a făcut prin zona supravegheată de angajatul structurii.
Mare atenție cui deschideți ușa, mai ales în aceste zile de sărbătoare. S-ar putea să primiți în casă hoți care vor să dea lovitura prin metoda ”împrietenirii”.
Cu povești bine ticluite, aceștia pretind că dau de pomană sau vând diverse produse ieftine. În timp ce unul vă ține de vorbă, ceilalți fură banii și obiectele de valoare.
În urmă cu o lună, o bătrână în vârstă de 87 de ani din Capitală a căzut pradă hoţilor, fără să îşi dea seama, pentru că le-a deschis uşa unor necunoscuţi.
Indivizii i-au spus că sunt de la compania de gaze şi că au nevoie să facă verificări în apartament. În timp ce unul dintre ei o ţinea de vorbă , ceilalţi doi căutau în casa, aşa au reuşit să îi fure femeii 7000 de lei.
Aproape acelaşi scenariu, însă cu alţi actori, s-a repetat şi la o instituţie publică: ministerul cercetării şi inovării.
Aceste metode sunt tot mai folosite, spun poliţiştii. Dacă în urmă cu 5 ani, spargerile din locuinţe sau societăţi prin forţarea uşii reprezentau trei sferturi din cazuri, şi doar 10 la sută erau prin metoda împrietenirii, acum procentele s-au inversat.
De cele mai multe ori, infractorii acţionează în grupuri de câte două sau trei persoane, spun poliţiştii.
“Unul dintre ei ține de vorbă partea vătămată pentru a-i distrage atenţia sau îi cere un pahar cu apă, îi cere voie să meargă la toaletă, iar ceilalţi intră în locuinţa căutând de obicei valori care sunt uşor de ascuns, bani şi bijuterii”, explică Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al poliţiei Capitalei.
Însă cum ajung să păcălească victimele? Psihologii criminalişti spun că hoţii au învăţat în primul rând să joace teatru.
“Manipularea victimei fără îndoială că este una dintre strategii şi asta presupune un oarecare talent, aptitudinile care să te facă să ai joc actoricesc, limbajul trupului să nu aibă nimic riscant în exprimarea lui sau devoalator vizavi de intenţiile viitoare”, a precizat Tudorel Butoi, psiholog criminalist.
Ca să nu ajungeţi în astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc în primul rând să nu lăsaţi necunoscuţi în casă. Îi ţineţi la uşă, iar dacă insistă că trebuie să intre să verifice ceva, cel mai bine sunaţi la compania de la care pretind că sunt şi verificaţi-i.
In fiecare an, in Romania se inregistreaza peste 300 de furturi de masini. De unde provin acestea si ce marci tintesc romanii? Aflati in cele ce urmeaza.
De cele mai multe ori, masinile furate provin fie din cazuri normale, in care hotii gasesc masini nesupravegheate in parcari sau garaje. In medie, 8 masini din 100 inchiriate nu se mai intorc inapoi. Hotii au tentative destul de dese de a fura masini de la firmele de profil de inchiriere masini.
Care este cea mai furata marca auto in Romania?
Cea mai ghinionista masina in ceea ce priveste furturile auto este Dacia. Spre deosebire de masina de pe locul doi, Dacia Logan este atat de ghinionista incat este de 3 ori mai des furata in Romania.
Conform unei statistici realizate de DRPCIV, peste 450 de Dacii au disparut in ultimul an, iar pe locul doi se afla Wolkswagenul, cu doar 156 si masini furate.
Atunci cand iti cumperi o masina, ar trebui sa tii cont de aceste statistici, insa in primul rand ar trebui sa stii normele de siguranta si calitatea sistemelor de protectie fiecare masina. Asta deoarece si hotii sunt constienti de acestea. Iar in functie de sistemele de protectie sunt si marci de masini care sunt evitate.
Printre acestea se afla: Citroen, Peugeot si Fiat. Insa in cazul Fiat nu avem nicio surpriza, deoarece masinile Fiat sunt in general evitate de catre toata lumea.
De asemenea, este foarte rar intalnit cazul unor masini furate din gama Volvo. Aceasta este cunoscuta ca fiind cea mai sigura masina, iar acest lucru o face si greu de furat.
Care sunt tendintele pe piata neagra auto?
Hotii care fura masinile vor incerca necontenit sa le vanda. Asa incat vom observa preferinta hotilor pentru masini vechi si SH, ba chiar pentru masini neinscrise sau inscrise ilegal (cu acte in strainatate).
In conformitate cu aceste statistici si cu diverse declaratii ale specialistilor, ar trebui sa fim foarte atenti cand cumparam o masina rulata din gama clasei medii, precum: VW Passat, Opel, BMW sau Audi.
In cazul in care masina dumneavoastra a fost furata, este indicat sa va adresati organelor de ordine in cel mai scurt timp. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Deoarece, intotdeauna masinile pot fi gasite intr-o perioada scurta de timp. Daca trece prea mult timp de la incident, este posibil ca paguba sa nu mai poata fi recuperata.
Iar in aceste situatii, singura solutie salvatoare este incheierea unui contract CASCO. Este intotdeauna mai bine sa previi decat sa incerci sa combati.
Suntem la început de sezon estival şi implicit ne pregătim de petrecerea concediilor sau vacanţelor, iar pentru a vă bucura de relaxarea şi bucuria pe care vi le oferă această perioadă a anului, poliţia doljeană transmite câteva recomandări care au drept scop reducerea riscului de a deveni victime ale infracţiunilor de furt din autoturisme:
Nu lăsaţi niciodată deschisă portiera, geamul sau capota autovehiculului, chiar dacă vreţi să intraţi pentru un minut într-un magazin.
Nu lăsaţi la vedere bunuri care i-ar putea tenta pe hoţi: genţi(chiar dacă acestea nu conţin valori), haine, documente, aparate antiradar, telefoane mobile, aparatură electronică. În cazul în care nu le puteţi lua cu dumneavoastra, încuiaţi-le în portbagaj!
Nu vă lăsaţi niciodată documentele autovehiculului (acestea îl pot ajuta pe hoţ să o vândă), cardurile sau alte înscrisuri în torpedou.
Scoateţi cheia din contact şi închideţi autovehiculul, chiar şi atunci când parcaţi în propriul garaj.
Încercaţi, pe cât posibil, să parcaţi întotdeauna în locuri amenajate şi iluminate.
Montaţi sisteme de alarmă pentru că acestea pot reduce considerabil grija dumneavoastră pentru autovehicul.
În situaţia în care, în parcarea unui centru comercial, vă găsiţi autoturismul cu una dintre anvelope dezumflate, vă recomandăm:
Fiţi atenţi la persoanele care ar putea încerca să vă distragă atenţia în scopul de a sustrage bunuri din autoturismul dumneavoastră.
Nu lăsati cheile în contact sau obiecte de valoare (genti, borsete, etc.) la vedere şi asigurati autoturismul, chiar dacă lipsiti doar câteva minute.
Dupa ce scoateţi din portbagaj roata de rezervă şi uneltele necesare, închideţi portierele şi portbagajul, înainte de a începe operaţiunea de schimbare a roţii.
Mai mulți hoți, încă neidentificați, au furat aproximativ 170.000 de lei, banii proveniți din încasare taxelor de intrare.
Sfârșitul săptămânii trecute a adus încasări record pentru castel, turiștii venind în număr mare să-l viziteze. Totuși, banii i-au tentat pe infractori, care au dat o spargere, în noaptea de luni spre marți, 1 spre 2 mai, iar hoții au plecat cu încasări de aproximativ 170.000 de lei.
Au loc cercetări într-un dosar pentru infracţiunea de furt calificat, după ce Poliţia a fost sesizată de reprezentanţii Castelului Corvinilor, cu privire la comiterea infracţiunii, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.
Castelul este supravegheat de o firmă de pază. Agentul care era de serviciu în noaptea spargerii a reclamat furtul banilor, spun unele surse din rândul anchetatorilor. Cercetările sunt în curs de desfășurare.
Sunt doar câteva din măsurile pe care cetățenii le iau împotriva spărgătorilor de locuințe!
Furturile din locuințe au un trend descendent în ultima vreme, iar polițiștii ne sfătuiesc pe toți să ne protejăm în continuare.
Hoții s-au specializat – un grup identifică imobilele, unul urmărește victimele, iar când acestea pleacă intervin spargatorii.
Spargerile se dau de regulă în apartamentele de bloc, pe timp de zi, potrivit oamenilor legii.
În timp ce unii oameni spun că și-au instalat sisteme de supraveghere, alții se înțeleg bine cu vecinii și se verifică între ei.
Numărul spargerilor de locuințe diferă de la o perioadă la alta a anului, iar pentru prevenirea acestora, Diana Sarca de la Poliția Capitalei ne dă câteva sfaturi care pot păstra în siguranță bunurile pe care le avem în propriile case.
Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei recomandă:
Adoptaţi o conduită preventivă şi să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.
Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că vin din partea unor rude care sunt plecate în străinătate sau locuiesc din alte localităţi.
Manifestaţi atenţie atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi. Solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul de identitate, şi reţineţi, pe cât posibil, numele, prenumele sau seria actului de identitate. Daca persoanele refuză să se identifice, nu continuaţi discuţia – este mai sigur pentru dvs.
Dacă aveţi cel mai mic dubiu, nu ezitaţi să contactaţi instituţiile pe care aceste persoane pretind că le reprezintă, pentru a vă convinge de veridicitatea celor ce v-au fost spuse. În acest caz, nu lăsaţi acea persoană să vă oprească să faceţi această minimă verificare, sub pretextul că s-ar grăbi. Un reprezentant al unei instituţii sau companii nu ar avea nimic împotriva acestui lucru şi va aştepta până te vei convinge de veridicitatea celor afirmate de acesta. Pe toată durata acestor verificări, nu uitaţi să păstraţi usa închisă şi asigurată, până în momentul în care aveţi garanţia că cele afirmate de persoana în cauză sunt reale.
Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră unor astfel de persoane sau celor care pretind că oferă diverse servicii.
Învăţaţi copiii ca atunci când sunt singuri în casă şi sună cineva la uşă, să nu dea de înţeles că în locuinţă nu se află persoane adulte. Învatati copiii sa nu dea relatii nimanui despre locuinţă sau bunurile din aceasta şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs.
Totodată, pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să nu lăsaţi niciodată o cheie de rezervă într-un loc ascuns, cum ar fi preşul de la uşă, într-un ghiveci sau în cutia poştală. Înlocuiţi imediat încuietoarea dacă aţi pierdut o cheie.
Uşile trebuie să fie solide, cu sisteme de închidere sigure. Montaţi la uşă un vizor. Întotdeauna trebuie să vedeţi din casă cine este la uşă şi să deschideţi numai după ce v-aţi convins asupra identităţii şi intenţiilor persoanelor respective.
Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare aflate în locuinţă. Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuteri în casă, neasigurate şi nu lăsaţi impresia că deţineţi astfel de bunuri.
Dacă părăsiţi locuinţa în timpul nopţii lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.
Nu spuneţi când sunteţi plecaţi în vacanţă. Nu lăsaţi bilet în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să certifice absenţa dumneavoastră. Nu lăsaţi mesaje similare pe reţelele de socializare si nu utilizaţi noile tehnologii sau mijloace de comunicare moderne pentru a vă anunţa absenţa de la domiciliu.
În cazul caselor la curte şi a apartamentelor situate la parter este necesar să vă protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Draperiile sau jaluzelele vă pot feri locuinţa de priviri indiscrete şi fac ca bunurile de valoare să nu fie vizibile din stradă. În plus, pentru cei care locuiesc la curte, Poliţia Capitalei le recomandă să nu depoziteze, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.
În situaţia în care locuiţi într-un bloc, nu lăsaţi necunoscuţii să pătrundă în imobil sau nu ţineţi uşa deschisă pentru cineva care soseşte când tu ieşi din clădire. Instalarea unui interfon, montarea unei yale la uşile de acces în scara blocului şi existenţa de chei numai la cei ce locuiesc cu forme legale în imobil, vă oferă un sentiment de siguranţă şi vă protejează totodată împotriva persoanelor cu intenţii infracţionale.
Administraţia blocului trebuie să acorde o mai mare atenţie persoanelor angajate să asigure curăţenia în spaţiile comune, întrucât acestea ajung să cunoască foarte bine programul locatarilor şi pot furniza aceste informaţii unor indivizi răuvoitori.
De asemenea, pentru a reduce riscul de victimizare, Poliţia Capitalei recomandă ca la, atunci când se lasă seara, la intrarea în holul blocului dar şi pe palierele acestuia, să existe o lumină permanentă.
Becurile de iluminat interior şi exterior vor fi montate cu sisteme de asigurare pentru a nu fi sparte sau scoase din circuit cu uşurinţă. Similar, tablourile electrice şi contoarele de pe paliere sau de la parterul imobilului trebuie să fie asigurate corespunzător prin montarea unor cutii metalice.
Montarea de grilaje metalice pentru uşile de acces în subsoluri, boxe, terasă şi intrările suplimentare constituie o serie de măsuri ce cresc gradul de protecţie a bunurilor şi persoanelor din acel imobil.
Asiguraţi contragreutăţiile metalice ale ascensorului prin sudarea acestora cu ajutorul unor dispozitive metalice, astfel încât să împiedicaţi sustragerea lor.
În plus, instalarea unui dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei împreună cu un sistem de alarmă, dar şi a unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare în curtea imobilului, contribuie semnificativ la creşterea gradului de protecţie a bunurilor dvs. şi a persoanelor aflate în locuinţă.
Poliţia Capitalei vă recomandă să vă asiguraţi locuinţa cu sisteme de închidere sigure, dar şi cu orice alte elemente de siguranţă precum gratii, obloane, sisteme de alarmare etc., care pot spori gradul de siguranţă al bunurilor şi persoanelor aflate în imobil.
Totodată, pentru a minimiza riscul victimal, puteţi apela la unul dintre vecini pentru a supraveghea locuinţa în intervalul în care sunteţi plecat. Nu lăsaţi la vedere indicii care să ateste lipsa de la domiciliu sau existenţa anumitor bunuri în locuinţa dvs. De asemenea, este recomandabil să asiguraţi în imobil un iluminat de veghe.
Dacă, din nefericire, aţi devenit victima unui furt din locuinţă, vă sfătuim să anunţaţi Poliţia de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi să nu atingeţi ori să mişcaţi de la locul lor bunurile din locuinţă, întrucât aţi putea şterge urme şi să îngreunaţi astfel activitatea poliţiştilor care vor veni pentru cercetări la faţa locului.
Totodată, în această situaţie, încercaţi să oferiţi Poliţiei cât mai multe date de care aţi luat la cunoştinţă şi să apelaţi la vecinii care au observat orice detaliu ce ar putea să sprijine investigaţia poliţiştilor.
Două familii de turişti cazaţi într-o vilă din cartierul Faleză Nord al Constanţei au fost jefuiţi, de trei persoane necunoscute.
Indivizii aveau feţele acoperite cu cagule şi au pătruns prin efracţie în imobilul în care, la momentul respectiv, se aflau doar femei şi copii, bărbaţii fiind plecaţi în staţiunea Mamaia.
Potrivit poliţiştilor, indivizii au furat două poşete şi au fugit de teamă să nu fi prinşi, cercetările pentru identificarea şi prinderea lor fiind în derulare.
Una dintre femei a intenţionat să se baricadeze în cameră în timp ce hoţii erau în casă.
Femeia şi-a anunţat fiul aflat în Mamaia despre cele petrecute, acesta alertând autorităţile prin numărul unic de urgenţe 112.
Bucureștiul se află în topul preferințelor pentru hoții de biciclete, cele mai vizate zone fiind Piața Romană, Universitate, Militari și Pantelimon.
Peste 90% din bicicletele furate în România nu mai sunt recuperate niciodată.
Potrivit unui studiu, realizat de firma de asigurări Otto Broker, mai mult de jumătate din cele aproape 1.000 de persoane chestionate, au spus că s-au confruntat cu astfel de situații cel puțin o dată în viață.
Deși păgubiții au raportat furtul bicicletelor la Poliţie, mai mult de o treime dintre ei au preferat să nu facă nimic, chiar dacă vehiculele costau între 500 și 2.000 de lei.
Studiul a mai stabilit că hoții preferă bicicletele negre sau albastre și nu sunt intimidați de lumina zilei și nici de echipamentele de blocare a vehiculelor.
Cele mai multe biciclete sunt furate din scările de bloc și din spațiul public, iar anotimpurile preferate pentru astfel de apucături sunt primăvara și vara, mai arată studiul realizat de firma de brokeraj.
Poliţiştii Capitalei au documentat, în luna august, activitatea infracţională a unui grup, specializat în săvârşirea infracţiunii de furt calificat din societăţi comerciale.
În urma unor informaţii cu privire la faptul că membrii grupului intenţionează să sustragă bunuri de pe raza sectorului 1, poliţiştii au organizat o acţiune de prindere în flagrant a acestora.
Până acum, 8 persoane au fost reţinute.
Din primele cercetări ale poliţiştilor, a reieşit faptul că suspecţii ar fi sustras din şase societăţi comerciale cabluri din cupru, bucăţi de carcase de motor din fontă, motoare electrice de diferite capacităţi şi aparate de sudură.
Prejudiciul produs a fost estimat la aproximativ 200.000 lei.
Cercetările sunt continuate de către judiciariştii bucureşteni, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat în formă continuată, cu cei în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentat magistraţilor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.