Ascultă Radio România Regional Live

imaginație

Mintea umană este un lucru incredibil și misterios!

Mintea umană este un lucru incredibil și misterios!
Foto: Sursa foto: youtube

Publicat de Andra Radu, 9 februarie 2023, 12:47

Mintea umană este un lucru incredibil și misterios. Ea are puterea de a crea, de a imagina, de a învăța și de a memora în moduri pe care nicio altă specie nu le poate egala.

Totodată, mintea umană poate fi folosită pentru a rezolva probleme complexe, pentru gândi creativ, pentru a face conexiuni și pentru a procesa informații complexe. Ea poate atinge niveluri de perfecțiune și claritate, câteodată fiind foarte aproape de ceea ce mulți am putea numi „o minune”.

Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), mintea umană are capacitatea de a se concentra asupra unui singur lucru și de a bloca complet orice altceva.

Acest lucru se numește atenție selectivă. De exemplu, atunci când conducem, ne concentrăm asupra drumului și blocăm orice altceva în jurul nostru, permițându-ne să ne concentrăm pe ceea ce este important și să nu fim distrași de lucruri care nu sunt importante.

„Creierul uman este, de asemenea, uimitor pentru că poate procesa o mulțime de informații în același timp. Poate prelua informații senzoriale de la ochii, urechile, nasul, limba și pielea noastră și le poate transforma în gânduri și sentimente. Și poate face toate acestea în doar o fracțiune de secundă! Mintea umană este, de asemenea, incredibil de puternică, deoarece are capacitatea de a crea. Putem să ne folosim imaginația pentru a veni cu noi idei, concepte și soluții la probleme. De asemenea, ne putem folosi creativitatea pentru a crea artă, muzică sau orice altceva putem visa. Mintea umană este capabilă de lucruri uimitoare, dacă ne facem timp pentru a-i debloca potențialul”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Explorarea adâncurilor gândirii și imaginației

Totodată, specialistul afirmă că mintea umană este deseori menționată ca fiind cel mai puternic instrument pe care îl avem la dispoziție. Și nu e de mirare de ce. Creierul uman este capabil de unele lucruri uimitoare.

„Pentru început, este responsabil pentru toate gândurile, sentimentele și acțiunile noastre. De asemenea, este responsabil pentru tot ceea ce vedem, auzim, gustăm, mirosim și atingem. Incredibil, nu-i așa? Dar asta nu este tot ce este capabil creierul uman. Acesta poate stoca, de asemenea, o cantitate incredibilă de informații. De fapt, oamenii de știință estimează că o persoană obișnuită își poate aminti în jur de 140 de biți de informații la un moment dat! Și dacă asta nu era de ajuns, creierul uman este, de asemenea, incredibil de eficient. Acesta poate procesa până la 60.000 de gânduri pe zi! Toate acestea pentru a spune că creierul uman este un instrument uimitor pentru care ar trebui să fim cu toții recunoscători. Dar ce anume face creierul uman atât de special? Haideți să aruncăm o privire mai atentă”, continuă psihologul.

Aprecierea capacităților noastre mentale: o reflecție asupra minunilor

Psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că mintea umană este capabilă de mult mai mult decât îi acordăm noi de multe ori, fiind capabili să ne concentrăm asupra unor sarcini complexe, să ne minunăm de lumea din jurul nostru și să creăm lucruri frumoase.

„Ar trebui să ne luăm un moment pentru a aprecia tot ceea ce poate face mintea noastră. Creierul uman este un lucru uimitor. Este capabil să se concentreze asupra unor probleme complexe și să vină cu soluții creative. Deseori luăm abilitățile noastre mentale ca fiind de la sine înțelese, dar acestea sunt cu adevărat remarcabile. Capacitatea de a ne minuna de lumea din jurul nostru este unul dintre cele mai incredibile lucruri ale minții umane.

Putem aprecia frumusețea unui apus de soare, complexitatea unei flori sau misterul stelelor. Capacitatea noastră de a ne minuna este ceea ce face viața atât de specială. Concentrarea este un alt aspect important al minții umane. Putem să ne îndreptăm atenția către orice alegem, ceea ce ne permite să învățăm și să ne atingem obiectivele.

Fie că ne concentrăm să învățăm pentru un examen sau să lucrăm la un proiect, capacitatea noastră de concentrare ne ajută să ne atingem potențialul. Mintea noastră este un instrument incredibil de puternic pe care ar trebui să îl apreciem. Ele ne permit să gândim profund, să simțim profund și să creăm lucruri frumoase. Data viitoare când vă găsiți minunându-vă de lumea din jurul vostru sau realizând ceva dificil, luați un moment pentru a vă aprecia mintea voastră uimitoare”, explică specialistul.

Sărbătorirea strălucirii creative: îmbrățișarea capacității cognitive

Totodată, psihologul afirmă că mintea umană este sursa întregii creativități, motorul care conduce toate inovațiile și, de asemenea, cel mai puternic instrument de care dispunem pentru a înțelege și a ne modela lumea.

„Într-o lume în care schimbarea este constantă și în care ritmul progresului pare să se accelereze, capacitatea noastră de a gândi creativ și de a ne adapta la noi provocări este mai importantă ca niciodată. Creativitatea nu înseamnă doar a veni cu idei noi. Este vorba, de asemenea, de a vedea lucrurile în moduri noi, de a face conexiuni pe care alții nu le-au observat și de a găsi soluții creative la probleme.

Cel mai bun mod de a stimula creativitatea este de a crea un mediu care să o încurajeze. Acest lucru înseamnă să le oferiți oamenilor timpul și spațiul necesar pentru a explora idei noi, să le oferiți resurse și sprijin și să îi încurajați să își asume riscuri. Aceasta înseamnă, de asemenea, să prețuiți gândirea creativă și să sărbătoriți strălucirea creativă atunci când aceasta apare. În acest fel, putem crea o cultură care valorizează inovația și îi recompensează pe cei care gândesc în afara cutiei”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Prezentul este real!

Prezentul este real!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 5 februarie 2020, 10:46

Trecutul și viitorul sunt doar scenarii cărora le dăm viață în mintea noastră. Le punem pe repeat, revedem aceleași scene de un milion de ori, retrăim emoțiile și conversațiile până când avem senzația că totul se întâmplă din nou chiar în acest moment.

Trecutul a fost și nu va mai fi niciodată. Rămân doar impresiile noastre și ceea ce ne reconstruim în mintea noastră. Amintirea momentelor trecute este reconstruită din nou și din nou în mintea noastră și capătă semnificația pe care alegem noi să i-o dăm.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), generațiile anterioare experimentau mai des fericirea deoarece obișnuiau să concentreze experiența pe momentul prezent, rareori proiectându-și viața în viitor.

„Mergând și mai în spate, să zicem 2-3-4-5 secole în urmă, oamenii erau atât de preocupați cu supraviețuirea încât proiecția viitorului nu era pe lista lor de priorități. Acesta a fost si motivul pentru care până și conceptul de “călătorie în timp” a fost menționat foarte târziu în istoria omenirii, când oamenii își satisfăceau mai ușor nevoile fundamentale (hrană, adăpost etc.) și puteau să se gândească la mai multe lucruri decât la supraviețuire”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Viitorul este doar plăsmuirea imaginației noastre. Prezentul este real!

Specialistul afirmă că dintr-un moment trist putem alege să ne focusăm pe durerea pe care o readucem în mod constant la viață. Ne conectăm în mod repetat la ce s-a întâmplat, prin a accentua totul și a păstra cât mai vie amintirea tristeții de atunci. O altă variantă ar fi să ne amintim părțile frumoase, lecțiile și modul în care ne-a ajutat să devenim mai buni. În acest fel, ne concentrăm resursele pe părțile bune și dăm naștere unor emoții și stări plăcute.

„Viitorul nu există. Nu apucăm niciodată să îl trăim cu adevărat. Viitorul este o construcție a minții noastre, menită să ne pregătească pentru posibile scenarii care să nu ne scoată prea mult din zona de confort. Este o proiecție a viselor, obiectivelor, dorințelor noastre, care există doar în mintea noastră.

Este drumul imaginar pe care ni-l trasăm, astfel încât să trăim cu simțul unei direcții în viață; însă el nu există ca un moment ce poate fi trăit cu adevărat, ci noi ajungem să trăim ceea ce am visat despre viitorul nostru, în momentul prezent. Singurul moment cu adevărat viu este acum! Scurt dar plin de viață!

Dintr-o multitudine de acum-uri scurte, construim un prezent dinamic, în continuă mișcare; prezent care este cu adevărat singurul moment care contează, singurul moment în care poți real să zâmbești, să plângi, să te întristezi, să te bucuri, să iubești”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

De ce este bine să citim?

De ce este bine să citim?

Publicat de Andra Radu, 30 mai 2019, 14:48

Trăim într-o lume în care societatea progresează în anumite domenii, cum ar fi medicina, tehnologia, însă ne îndepărtăm de anumite aspecte ce făceau parte din trecutul nostru și ne defineau. Unul dintre acestea este plăcerea de a ține o carte în mână, de a simți mirosul paginilor și de a citi.

Este ușor să spunem că timpul nu ne permite să mai deschidem o carte, însă aceasta este doar o scuză. Am uitat de plăcerea pe care o aveam când descopeream o altă lume, evadam din cotidian și făceam parte din povestea personajelor.

Sunt nenumărate motive pentru care toți ar trebui să citim. S-au făcut și se fac în continuare nenumărate studii care să ne răspundă întrebării ”De ce este bine să citim?”

8 motive pentru care este bine să citim

  1. Îți dezvolți imaginația! Einstein spunea despre imaginație că ”este mai importantă decât cunoaşterea. Cunoaşterea este limitată. Imaginaţia face ocolul lumii.”
  2. Îți dezvolți comunicarea! Cititul te ajută să comunici mai bine, să te exprimi mai bine și să creezi relații mai bune cu cei din jur.
  3. O să poți să îți depășești limitete! Cititul îți mărește perspectivele, nu te limitează și nu te face să bați pasul pe loc. Te ajută să evoluezi.
  4. O să poți gândi liber! Cititul te ajută să gândești critic, să te dezvolți mental și astfel nu vei putea fi influențat.
  5. O să te concentrezi mai bine! Cititul te ajută să te concentrezi mai bine și să fii mai atent.
  6. Cititul previne apariția bolii Alzheimer! Stimularea creierului reduce riscul apariției aceste boli. Dacă citești atunci creierul este activ, stimulat.
  7. Reduce stresul! Stresul face parte, din păcate, din viața noastră. În loc să spargi lucruri prin casă sau să țipi, mai bine deschizi o carte și citești.
  8. Cititul te relaxează! Este cea mai bună și comodă metotă prin care poți să relaxezi și să evadezi din cotidian.
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc