Se scumpesc apartamentele din Timișoara, dar se ieftinesc în București
Publicat de adinaiftime, 7 noiembrie 2017, 16:00
Prețurile apartamentelor au crescut în ultimul trimestru al acestui an, deși la nivel național se consemnează un nivel relativ constant. Motivul stagnării aparente o reprezintă tendința de ieftinire a apartamentelor din București.
În marile orașe ale țării, apartamentele s-au apreciat în ansamblu cu 3,5%, iar casele s-au scumpit cu 3,9%. Și în acest trimestru, prețurile apartamentelor disponibile au continuat să recupereze scăderea consemnată în perioada de criză.
În Timișoara, apartamentele s-au scumpit cu 2,8%, până la 1.110 euro pe metru pătrat util – valoare cu 9,5% mai mare decât cea atinsă în perioada similară a anului trecut. Față de trimestrul al treilea din 2014, locuințele din oraș sunt cu 30,6% mai scumpe, chiar dacă acestea rămân cu 11,5% mai ieftine decât în 2008.
Conform analizei realizate de Imobiliare.ro, nivelul actual al prețurilor cerute pentru case și apartamente este cu 9,7% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut, respectiv, cu circa un sfert mai mare decât cel din urmă cu doi ani. Pretențiile vânzătorilor sunt, astfel, cu 38% mai mici acum decât în 2008, dar aproximativ egale cu media anului 2010.
Spre comparație, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arătau că, în trimestrul al doilea al anului în curs, valoarea de tranzacționare a locuințelor era cu circa 14% mai mare decât în 2015. Potrivit Eurostat, această diferență se situa, la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, la doar +8%.
Singura excepție o reprezintă Capitala unde prețurile apartamentelor au scăzut, iar analiștii imobiliari pun situația pe seama epuizării treptate a fondurilor Prima Casă, cât și pe seama creșterii dobânzilor la credite.