Update: La etajul 1 al instituției medicale au fost semnalate degajări de fum. Mai multe persoane au fost evacuate în curtea spitalului. Au fost evacuați 50 de copii şi 150 de persoane adulte, anunţă ISU.
Incidentul a fost în corpul nou al spitalului.
………………………………………………………………………………………..
În aceste moment, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași a izbucnit un incendiu.
Printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 s-a sesizat faptul că la etajul 1 al unităţii medicale s-au înregistrat degajări de fum.
Publicat de Andra Radu,
13 mai 2022, 11:00 / actualizat: 13 mai 2022, 16:07
Update: Incendiul a fost stins în jurul orei 12:30, în intervenţie fiind implicaţi peste 100 de pompieri militari, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca.
………………………………………………………………………………………….
Un incendiu violent a izbucnit, vineri dimineaţă, la un depozit al unei firme de pe Calea Borşului din Oradea.
La faţa locului sunt mobilizate forţe de intervenţie din cadrul detaşamentelor de intervenţie 1 şi 2 din municipiu.
Din primele informaţii, focul ar fi izbucnit la un depozit al unei firme producătoare de ţevi.
Potrivit reprezentanţilor ISU Bihor, incendiul se manifestă cu flăcări înalte, iar degajările de fum sunt foarte mari, putând fi văzute din mai multe zone ale municipiului Oradea.
Un incendiu a izbucnit, joi, la fabrica unui producător de cauciucuri din Dej, iar o hală este în pericol de prăbuşire, fără să fie semnalate persoane rănite.
„Intervenţie complexă pentru stingerea unei hale din Dej. În aceste momente pompierii din cadrul Detaşamentului Dej, 1 Cluj-Napoca şi Turda intervin pentru stingerea unui amplu incendiu care a cuprins o hală a unei companii cu obiectiv de activitate producţia de cauciucuri.
În momentul sosirii pompierilor flăcările se manifestau cu violenţă. La faţa locului au fost dislocate patru autospeciale pentru stins incendii, trei autoscări şi un echipaj SMURD. Au fost solicitate o autospecială pentru stins incendii din cadrul Detaşamentului Beclean a ISU Bistriţa Năsăud şi două cisterne cu apă ale Primăriei municipiului Dej. Preventiv a fost dislocat la faţa locului şi un echipaj SMURD, iar până în aceste momente nu au fost persoane care să solicite consult medical”, informează ISU Cluj.
Potrivit sursei citate, operaţiunile de stingere sunt solicitante pentru forţele de intervenţie, având în vedere că pereţii halei şi acoperişul prezintă pericol de prăbuşire.
Pompierii militari vâlceni intervin pentru stingerea unui incendiu izbucnit la mansarda unui bloc de locuinţe din cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. Suprafaţa afectată este de circa 300 metri pătraţi.
Reprezentanţii ISU Vâlcea au precizat că incendiul se manifestă în mai multe apartamente situate la mansardă. În zonă se intervine cu şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi două autoplatforme de lucru la înălţime. Nu sunt anunţate victime.
Potrivit sursei citate, locatarii blocului s-au autoevacuat înainte ca focul să se extindă.
Conducerea ISU Vâlcea a solicitat sprijin din partea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele vecine – Sibiu, Argeş şi Dolj.
Marți, în jurul orei 12:30, ISU Dobrogea a primit o solicitare de intervenție la fabrica de amidon din Medgidia. Potrivit primelor informații, acolo a avut loc o explozie, urmată de incendiu.
La fața locului au intervenit patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială de intervenție la înălțime, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială CBRN și două ambulanțe SMURD.
Incendiul a fost lichidat în jurul orei 13:00, iar pompierii intervin pentru răcirea zonei. În urma recunoașterii, nu au fost identificate victime.
Un incendiu violent de vegetaţie uscată a izbucnit, ăn această după-amiază, în Breaza. Există pericolul ca focul să se propage la pădure şi să ajungă şi în proximitatea unor case, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform sursei citate, incendiul se manifestă cu violenţă pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare.
Pompierii acţionează pentru localizarea şi lichidarea focului, existând pericol de propagare la pădure şi în apropierea unor locuinţe.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat incidentul în urmă cu câteva ore
Russian army is firing from all sides upon Zaporizhzhia NPP, the largest nuclear power plant in Europe. Fire has already broke out. If it blows up, it will be 10 times larger than Chornobyl! Russians must IMMEDIATELY cease the fire, allow firefighters, establish a security zone!
Incendiul de la o fabrică de mezeluri din Mizil a fost stins!
Publicat de Andra Radu,
22 februarie 2022, 20:00 / actualizat: 22 februarie 2022, 21:38
Incendiul, care a cuprins o fabrică de mezeluri din Mizil, a fost stins de pompieri după o intervenţie de circa 15 ore, la faţa locului rămânând un echipaj care va supraveghea zona pe timpul nopţii, a anunţat ISU Prahova.
În continuare se acţionează pentru înlăturarea efectelor negative, iar o autospecială de stingere va rămâne în dispozitiv pentru supravegherea zonei pe toată durata nopţii.
Datele comunicate anterior de ISU arată că pentru stingerea focului au intervenit 6 ofiţeri şi 45 subofiţeri, 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 3 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de descarcerare, două autospeciale de salvare de la înălţime, o ambulanţă SMURD TIM şi o autospecială SMURD B2.
Flăcările violente au afectat o hală pe schelet metalic de aproximativ cinci mii de metri pătraţi care cuprindea şi un spaţiu administrativ, arată datele transmise de Prefectura Prahova.
Din cauza temperaturii foarte ridicate, plafonul halei s-a prăbuşit, iar din această cauză focarele continuau să se reaprindă. În timpul intervenţiei, doi pompieri din cadrul ISU Prahova au fost răniţi. Cei doi se află la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Publicat de Andra Radu,
22 februarie 2022, 19:30 / actualizat: 22 februarie 2022, 21:46
Aproximativ 400 de elevi şi 25 de profesori s-au autoevacuat din cantina Liceului „Octavian Goga”, unde a izbucnit un incendiu în camera frigorifică, din cauza unui scurtcircuit, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Alina Voina.
„Ca urmare a declanşării sistemului de avertizare, 17 clase de elevi s-au autoevacuat în curtea şcolii. Cauză probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de scurtcircuit electric produs la un corp de iluminat din camera frigorifică. Au ars sticle din plastic cu ulei depozitate în apropiere”, a precizat Alina Voina.
Potrivit sursei citate, o femeie de 67 de ani cu atac de panică a fost asistată de echipajul SMURD şi a refuzat transportul la spital.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de trei metri pătraţi, cu degajare de fum dens din cauza uleiurilor arse, la venirea pompierilor. Focul a fost stins în mai puţin de jumătate de oră.
Publicat de Andra Radu,
3 februarie 2022, 09:00 / actualizat: 3 februarie 2022, 10:43
Peste 300 de pacienţi internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au fost evacuaţi, în noaptea de miercuri spre joi, în urma unui incendiu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată.
Incendiul s-a produs la etajul al patrulea al spitalului, acolo unde funcţionează Secţia de obstretică şi ginecologie, fără a fi înregistrate victime.
„La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta, cu flacără şi degajări de fum, la elemente combustibile ale instalaţiei electrice – izolaţie cabluri şi ale instalaţiei de ventilare, dispuse în planşeul holului de la etajul IV, Secţia Obstetrică-Ginecologie, în dreptul salonului nr. 7. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a afirmat reprezentantul ISU Suceava.
Iniţial, la faţa locului mai multe echipaje de pompieri de la Detaşamentul de Pompieri Suceava, cu cinci autospeciale cu apă şi spumă, o descarcerare uşoară, o autoscară de intervenţie la înălţime, o ambulanţă SMURD B2 şi o autospecială de transport personal şi victime multiple, ulterior fiind activat şi Planul Roşu de Intervenţie.
„Pe lângă subunităţile pompierilor militari suceveni, au mai fost solicitate resurse şi de la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Botoşani şi Iaşi, în total, fiind alocate intervenţiei, etapizat, şapte autospeciale cu apă şi spumă, opt ambulanţe SMURD, trei autoscări de intervenţie la înălţime, cinci Autospeciale de Transport Personal şi Victime Multiple, două autospeciale de intervenţii complexe şi un echipaj pentru descarcerare. De asemenea, în sprijin, au intervenit şi nouă echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava. Deoarece incendiul a fost localizat în timp scurt, din totalul forţelor şi mijloacelor alocate, o parte au fost întoarse la bază”, a precizat Alin Găleată.
Oficialii ISU menţionează că, în paralel cu acţiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor, pacienţi, personal medical şi auxiliar, de la nivelul etajului IV şi de la etajele superioare.
Pe parcursul intervenţiei au fost evacuaţi, de către pompierii militari şi personalul de la locul de muncă, 329 de pacienţi, dintre care, 102 copii (57 nou-născuţi). Pacienţii au fost evacuaţi pe secţiile de la etajele inferioare şi în Unitatea de Primiri Urgenţe. Aceştia nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicaţii cu fum şi gaze toxice.
Incendiul a fost localizat la ora 0:42, iar lichidarea acestuia a fost declarată zece minute mai târziu.
Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic al curentului electric, generat de un aparat electric, care făcea parte din agregatul de ventilare, cu defecţiuni.
Un incendiu a izbucnit, luni, la o policlinică din oraşul Costeşti, flăcările fiind observate la nivelul acoperişului, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.
„Nu sunt victime (…). Din primele informaţii, din interior s-au evacuat pe cont propriu cinci persoane, printre care şi trei pacienţi”, au precizat reprezentanţii ISU Argeş.
Conform aceleiaşi surse, la faţa locului au intervenit două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat de la Secţia de Pompieri Costeşti.
De asemenea, au fost direcţionate o autoscară şi o autospecială de stingere cu apă şi spumă de la detaşamentele din Piteşti şi Bradu.
Un incendiu a izbucnit vineri după-amiază la Vila Casino din staţiunea Băile Herculane, mai multe echipaje deplasându-se la faţa locului pentru stingerea flăcărilor, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.
Spre locul incendiului se deplasează echipaje de stingere de la Punctul de Lucru şi de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Băile Herculane şi Detaşamentul de pompieri Caransebeş. În sprijinul acestora a mai fost solicitat un echipaj din cadrul ISU Mehedinţi.
„Sunt alocate patru echipaje de stingere, o autospecială de intervenţie şi salvări de la înălţime şi 13 subofiţeri”, a precizat sursa citată.
De asemenea, la locul incendiului se află şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, într-un mall din municipiul Arad, înainte de ora deschiderii, focul fiind stins repede datorită instalaţiei speciale cu apă care s-a declanşat automat şi intervenţiei pompierilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, George Pleşca, a declarat că incendiul a izbucnit într-un magazin de haine din Atrium Mall. S-au deplasat două autospeciale de stingere, una de descarcerare şi o autospeciala SMURD.
„În momentul sosirii echipajului de intervenţie, incendiul se manifesta la un panou publicitar prevăzut cu instalaţie electrică, din interiorul magazinului, cu posibilitatea de propagare, interiorul magazinului fiind inundat cu fum. Datorită instalaţiilor speciale de stingere din interiorul magazinului care au pornit automat şi intervenţiei rapide şi punctuale a echipajelor de intervenţie, incendiul a fost stins în aproximativ 10 minute, fără a se extinde”, a declarat Pleşca.
El a precizat că în complexul comercial se afla doar personalul care asigură paza, neexistând persoane rănite sau evacuate.
Pompierii spun că incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a panoului publicitar.
În urmă cu o lună, în acelaşi mall a mai izbucnit un incendiu, în vestiarul firmei de curăţenie, cauza fiind tot un scurtcircuit, produs la instalaţia de aer condiţionat care funcţiona pe modul de încălzire. Focul a fost stins înainte de sosirea pompierilor şi nu a fost necesară evacuarea.
Publicat de Andra Radu,
16 decembrie 2021, 09:30 / actualizat: 16 decembrie 2021, 15:06
Aproximativ 250 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate de pompieri, iar opt adulţi şi minori – transportaţi la spital, după ce un bloc din municipiul Constanţa a fost în noaptea de miercuri spre joi cuprins de flăcări.
Incendiul s-a extins după ce focul a cuprins mai multe maşini aflate în parcarea subterană a imobilului.
Au fost avariate 36 de autovehicule, dintre care 25 se aflau în parcarea subterană, iar 11 pe laturile exterioare ale blocului.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, cele opt persoane duse cu ambulanţele la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au suferit intoxicări cu fum şi arsuri.
La faţa locului au fost mobilizate peste 200 de forţe de intervenţie, inclusiv echipaje de la ISU Ialomiţa şi ISU Călăraşi, şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie pe o perioadă de aproape trei ore.
„La ora 00:58 am fost solicitaţi să intervenim în Constanţa la un incendiu la 2 autoturisme parcate în subsolul unui bloc de pe str. Prelungirea Nicolae Grindeanu, nr 6. La faţa locului au fost mobilizate 11 ASAS, 11 SMURD, 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 9 ambulanţe SAJ. La ora 01:52 a fost activat Planul Roşu”, a informat ISU „Dobrogea”.
Şeful ISU „Dobrogea”, col. Cristian Amarandei, a declarat că, în jurul orei 04:00, incendiul a fost localizat, intervenindu-se pentru lichidarea acestuia.
Patru persoane au murit şi alte patru au fost rănite în urma unei explozii care s-a produs, joi, la Uzina Mecanică Băbeni, au anunţat reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.
Potrivit pompierilor vâlceni, explozia s-ar fi produs ca urmare a manevrării unei mine antipersonal.
„Se intervine cu un echipaj de Descarcerare, un SMURD, două ambulanţe de tip C, două de tip B şi un echipaj ASAS. Deflagraţia nu este urmată de incendiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu.
Un incendiu a izbucnit, în această dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, care este unitate suport COVID-19. Din primele date reiese că 20 de pacienți au fost evacuați, iar doi au sunt decedat, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova. Incendiul a fost lichidat.
Incendiul s-a manifestat la parterul unităţii sanitare, pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, fără flacără, cu degajare de fum.
A fost activat Planul Roșu de intervenție. Au fost mobilizate şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o descarcerare şi 20 de ambulanţe SMURD şi SAJ, cu 57 de pompieri militari, precizează ISU Prahova.
În jurul orei 5:00 dimineața, autorităţile au început transferul pacienţilor către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Prahova, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, la Ploieşti, că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a fost lichidat în trei minute, o infirmieră care se afla la acel moment în salon suferind arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.
„Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la Spitalul Floreasca”, a spus Raed Arafat.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, medicul Bogdan Nica, a declarat joi, după incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase, că instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.
„Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă… Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii”, a spus Bogdan Nica.
Spitalul de Boli Infecţioase este secţie a Spitalului Judeţean Ploieşti.
Prefectura Constanţa a informat că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI), unitate unde la începutul lunii trecute a avut loc un incendiu soldat cu pacienţi decedaţi, ar putea fi redeschis, cel puţin parţial, în luna decembrie.
„În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, reprezentanţii Primăriei Constanţa estimează că, în luna decembrie, unitatea medicală ar putea fi redeschisă, cel puţin parţial. De asemenea, aceştia au transmis că astăzi, 01.11.2021, a fost depus proiectul tehnic la ISU ‘Dobrogea’ Constanţa, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberate avizele necesare. Concomitent, se lucrează la expertiza tehnică a clădirii, precum şi la refacerea circuitelor şi a instalaţiilor electrice, astfel încât clădirea să prezinte o siguranţă absolută în exploatare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului.
În urma discuţiei deschise de reprezentanţii federaţiilor sindicale privind situaţia angajaţilor din spital, managerul interimar al SCBI a informat că, în acest moment, 40 dintre angajaţi sunt detaşaţi la diverse unităţi medicale pe o perioadă de trei luni.
Alţi 95 de angajaţi sunt detaşaţi pe o perioadă de 30 de zile, care va fi prelungită în urma demersurilor realizate împreună cu managerii unităţilor sanitare din judeţ şi cu DSP Constanţa.
Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-un apartament al unui bloc din municipiul Piatra-Neamţ, din cauza unei candele, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.
Potrivit sursei citate, pompierii au găsit în interiorul apartamentului o persoană decedată.
„Pompierii au intrat într-un apartament situat la etajul şase, unde au constatat că o persoană era decedată, iar un dulap ardea mocnit. Militarii au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite şi au acţionat pentru evacuarea fumului din interiorul apartamentului.
Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza unei candele care a fost lăsată nesupravegheată. (…) Precizăm faptul că persoana nu a decedat din cauza incendiului, aceasta fiind declarată decedată în cursul acestei dimineţi, de către un echipaj SAJ”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Persoana decedată este fostul director al Teatrului Tineretului, actorul Cornel Nicoară.
În urma incendiului nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că nu este necesar transferul în alte judeţe al pacienţilor evacuaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde a avut loc un incendiu în care au murit şapte oameni.
În spital erau 125 de pacienţi, din care 120 diagnosticaţi cu COVID, 10 dintre ei fiind internaţi la terapie intensivă.
Aceştia au fost transferaţi la alte unităţi sanitare, iar după discuţiile cu autorităţile locale s-a stabilit că nu sunt pacienţi cu arsuri printre cei care sunt internaţi şi nu este necesar transferul unor pacienţi în alte judeţe.
Raed Arafat a explicat că DSP Constanţa avea identificate 201 paturi, din care mare parte cu oxigen, care urmau să fie activate şi la care s-a apelat în această situaţie.
„La început s-a confirmat cifra de 9 persoane decedate, după care a fost corectată şi actualizată la 7. Când raportăm date în dinamică, astfel de lucruri pot să se întâmple. (…) Informaţiile pot veni în dinamică şi uneori poate să (…) se calculeze de două ori cei doi pacienţi care au fost, din păcate, decedaţi în afara zonei spitalului. (…) Ne cerem scuze pentru situaţia iniţială. (…) Asta înseamnă situaţia în dinamică, datele pot să se schimbe pe parcurs”, a precizat Raed Arafat.
UPDATE: Plan Roșu de Intervenție la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa!
Publicat de Andra Radu,
1 octombrie 2021, 11:16 / actualizat: 1 octombrie 2021, 15:03
Update: Şapte oameni au murit în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, a anunţat vineri ministrul de Interne, Lucian Bode.
Anterior, autorităţile anunţaseră că sunt 9 oameni morţi în incendiul de la Constanţa.
……………………………….
Update: Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că evacuarea pacienţilor de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unde vineri a avut loc un incendiu la Secţia ATI COVID, soldat cu decesul a 9 pacienţi, este în curs, aceştia fiind transferaţi la Spitalul Judeţean şi la Spitalul de Pneumoftiziologie, iar „dacă va fi cazul”, şi la spitalele din Medgidia şi Mangalia.
Cauza incendiului, va fi stabilită de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Cseke Attila a adăugat că, din punct de vedere medical, măsurile impuse la acest spital după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ au fost efectuate.
S-au făcut şi cursuri de prevenţie, pentru eventuale cazuri de suprasolicitare a sistemului medical la secţiile de terapie intensivă.
Nouă pacienţi au decedat în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit sursei citate, incendiul a fost lichidat.
……………………………..
Un incendiu a izbucnit astăzi la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie.
Echipaje de la ISU Călăraşi şi ISU Ialomiţa au fost trimise la Constanţa pentru a ajuta la stingerea incendiului. De asemenea, ISU Galaţi a trimis o autospecială pentru transport victime multiple.
113 oameni au fost evacuați. Până în prezent, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești. A fost instalat un spital mobil pentru triajul pacienților.
Mai multe persoane au decedat. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Sănătăţii.
Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat că, din informaţiile pe care le deţine, patru persoane au decedat în urma incendiului care a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa.
Potrivit acestuia, este vorba despre pacienţi COVID.
Prefectul a precizat că opt pacienţi ai spitalului au fost duşi la Spitalul Militar, circa 40 se află la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa, care are pregătită şi Secţia ATI, iar ale 40 de locuri cu oxigen sunt disponibile la Spitalul de Pneumologie şi alte două la Secţia ATI a Spitalului Mangalia.
Premierul Florin Cîţu i-a solicitat şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, să meargă la Constanţa pentru a gestiona operaţiunile desfăşurate în urma incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase.
Update: Trei persoane au fost rănite în urma exploziei produse la Rafinăria Petromidia, două dintre ele suferind arsuri, arată bilanţul actualizat al evenimentului comunicat de IGSU.
În zonă este aşteptat să ajungă şi elicopterul SMURD.
Incendiul se manifestă la o instalaţie de transport petrolier, iar în acest moment salvatorii acţionează pentru închiderea robineţilor şi întreruperea alimentării cu combustibil.
……………………………
Planul Roşu de Intervenţie a fost activat, astăzi, în urma exploziei urmate de incendiu care s-a produs la Rafinăria Petromidia din Năvodari, localnicii fiind alertaţi prin mesaj RO-ALERT despre degajările mari de fum.
„Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Totodată, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitate a fost transmis mesaj RO-ALERT”, precizează IGSU.
O explozie urmată de incendiu s-a produs la o instalaţie de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, IGSU precizând că, din informaţiile primite până la acest moment, două persoane ar fi rănite.
Pentru gestionarea incidentului, la faţa locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, două ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensivă mobilă.
Anterior, ISU Constanţa a informat că o persoană a suferit arsuri pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului.
O linie telefonică destinată rudelor şi aparţinătorilor pacienţilor de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina a fost deschisă de autorităţi, în urma incendiului care a izbucnit, astăzi, în izolatorul acesteia.
Potrivit IGSU, rudele şi aparţinătorii se pot interesa de starea pacienţilor şi de locul unde au fost relocaţi la numărul de telefon 0722.359.050.
Un incendiu a izbucnit astăzi la Secţia de Psihiatrie a SJU Slatina, fiind activat planul roşu de intervenţie. Incendiul a fost lichidat. Acesta s-a manifestat la izolatorul spitalului, la nivel parter şi etaj 1, precizează IGSU.
Potrivit sursei citate, au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.
Patru clădiri de spitale din judeţul Arad nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Printre acestea se află și clădirea principală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Aceasta este cea mai mare unitate medicală din judeţ, a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad.
În judeţ există nouă unităţi sanitare de stat şi private care deţin 11 clădiri în care se asigură spitalizare continuă.
Două dintre acestea nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu, iar din cele nouă rămase, cinci clădiri deţin autorizaţie de securitate la incendiu, autorizaţia vizând întreaga clădire.
Pentru două dintre cele patru imobilele neautorizate, există totuşi aviz de securitate la incendiu, în timp ce două clădiri nu au nici avizul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat că autorizaţia pentru SCJU nu poate fi obţinută decât după finalizarea investiţiilor care se derulează de mai mulţi ani în spital.
„Am alocat sumele necesare pentru realizarea avizării clădirilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, realizări care au fost făcute în decembrie anul trecut. Astăzi, din punct de vedere al autorizării, avem probleme pentru că atâta vreme cât vom munci pe secţii şi vom avea investiţii, primim doar aviz. Doar la terminarea lucrărilor Spitalul Judeţean poate solicita autorizarea. Dar, având avize, suntem în regulă din punct de vedere legislativ”, a spus Cionca.
În sediul principal al SCJU funcţionează şi o secţie ATI, pentru pacienţii cu patologie non-COVID-19.
10 din 18 spitale nu au autorizație de securitate la incendiu, în județul Constanța!
Publicat de Andra Radu,
17 noiembrie 2020, 16:30 / actualizat: 17 noiembrie 2020, 19:22
Zece unităţi sanitare cu spitalizare continuă din judeţul Constanţa, dintr-un total de 18 astfel de unităţi, nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” a informat că în anul în curs cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul instituţiei au efectuat 21 de controale la unităţile spitaliceşti din judeţul Constanţa, precum şi exerciţii de evacuare.
„În urma controalelor au fost aplicate 277 sancţiuni, 259 de avertismente şi 18 amenzi în valoare totală de 91.000 lei. În evidenţele inspectoratului funcţionează 18 unităţi sanitare cu spitalizare continuă, din care 10 construcţii nu au autorizaţie de securitate la incendiu, 7 sunt autorizate şi una nu necesită”, a transmis ISU „Dobrogea”.
Conform sursei citate, autorizaţia de securitate la incendiu reprezintă „actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări”.
Prin aviz de securitate la incendiu se înţelege „actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – a construcţiilor, instalaţiilor şi altor amenajări”.
Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.
Vestea bună este că pericolul a fost eliminat, dar nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei, citat de AFP şi Reuters.
Structura catedralei a fost salvată, precum și două turnuri. Pagubele au fost importante, însă 30% dintre operele din patrimoniul UNESCO au fost salvate.
Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv „coroana de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, dar și o mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris.
Cauza incendiului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el. La această oră au loc 15 audieri. Este vorba despre muncitorii care lucrează la refacerea turlei.
”La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea”, a informat Nunez presa.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că „Vom reconstrui Notre-Dame”. Acesta a lansat un apel un apel internaţional de strângere de fonduri pentru refacerea catedralei.
Un miliardar francez a anunţat că va dona 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei, care atrage 13 milioane de turişti anual.
Reacțiile pe care acest incendiu le-a provocat au apîrut imediat.
Mesajele s-au înmulţit luni seară, după incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, notează AFP. Acestea au venit din partea Germaniei, Marii Britanii, Statelor Unite, Belgia, Uniunea Europeană, Spania, Italia, Austria, Norvegia și România.
De asemenea, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Cultură, UNESCO, a transmis următorul mesaj :”alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil”.
Vaticanul şi-a exprimat tristeţea luni seară în timp ce un incendiu devasta Catedrala Notre-Dame din Paris, ”simbol al creştinătăţii, în Franţa şi în lume”.
”Suntem alături de catolicii francezi şi populaţia Parisului. Ne rugăm pentru pompierii şi pentru toţi cei care fac tot posibilul pentru a înfrunta această situaţie dramatică”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Vaticanului într-un comunicat
Primul pas, precizează iniţiatorii, este lansarea în şcolile din România pentru copiii din clasele primare a cărţii ‘Povestea luptei dintre Apă şi Foc’, care reprezintă o lecţie de supravieţuire în caz de incendiu.
Pentru implementarea proiectului ‘Lupta dintre Apă şi Foc – O lecţie de supravieţuire în caz de incendiu’, Asociaţia face un apel la donaţii.
Printr-o donaţie de 50 de lei, susţinătorii contribuie la educarea a 10 copii din mediul rural în ceea ce priveşte prevenirea şi reacţia în caz de incendiu, precizează comunicatul.
În schimb, donatorii vor primi două exemplare ale cărţii ‘Povestea luptei dintre apă şi foc’, ce va fi lansată în vara anului 2018.
Cel puțin 29 de persoane au fost ucise și alte 28 au fost rănite grav în urma unui incendiu produs intr-un imobil, susține AFP.
Incendiul a izbucnit la ora 16.00 (09.00, ora României) într-o clădire de opt etaje, din Jecheon – în centrul Coreei de Sud.
Acolo se aflau un centru sportiv, o baie publică şi restaurante.
Circa 20 de cadavre au fost găsite în saună, iar celelalte în alte părţi ale imobilului, a precizat Agenţia naţională antiincendiu.
Se pare ca focul a pornit într-o parcare situată în partea inferioară a imbobilului, a precizat un purtător de cuvânt al pompierilor.
Organizatorii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din 2018, au anulat predarea torţei olimpice, care urma să aibă loc maine în acest oraş.
Pompierii au stabilit cauza incendiului care a mistuit, aseară, complet un depozit de construcții din municipiul Arad.
Potrivit unui comunicat dat de ISU Arad, „acțiunea unor persoane iresponsabile” a cauzat incendiul extrem de violent, care s-ar fi putut transforma într-o tragedie dat fiind faptul că exista riscul extinderii la o locomotivă și 10 autoturisme aflate în imediata apropiere a depozitului.
În urma cercetărilor la locul incendiului, s-a stabilit că persoane fără adăpost, refugiaţi în zonă, au făcut foc pentru a se încălzi apoi au părăsit depozitul. Săptămâna trecută o altă construcție din apropiere a fost incendiată în același mod”, spun reprezentanții ISU Arad. În acest moment perimetrul este închis accesului, existând în continuare riscul prăbușirii unor părți din structura clădirii.
Primăria clujeană oferă locuințe temporare și mâncare pentru 8 familii ale căror barăci improvizate au ars în urma incendiului de vineri seara, 20 octombrie.
Este vorba despre 18 adulți și 16 copii care primesc hrană timp de 7 zile.
Primarul Emil Boc le-a propus familiilor să se mute în centrele coordonate de municipalitate, dar au refuzat această variantă și au preferat să meargă la rude.
Emil Boc a mai spus că două sau trei familii fac deja parte din programul de incluziune prin care 35 de familii au primit locuinţe în Apahida, Floreşti, Cluj, prin Asociaţia de Dezvoltare Metropolitană, investiţie din fonduri locale şi norvegiene, însă nu au apucat să se mute până la momentul izbucnirii incendiului.
Pericolul e tot mai mare in apropiere de Los Angeles, asa că primăria a declarat stare de urgenţă.
Mii de oameni care traiesc intr-o suburbie a metropolei au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele si sa fuga din calea unui incendiu considerat deja “cel mai mare din istoria oraşului”.
Pana acum, mai bine de 2.000 de hectare de pădure şi vegetaţie au fost mistuite de foc.
Peste 500 de pompieri încearcă să oprească înaintarea flăcărilor. Alti 100 de salvatori, trimişi initial în Houston să ajute sinistratii din zonele inundate, au fost chemaţi înapoi în California.
Groapa de gunoi a orașului Lipova, județul Arad, arde de 22 de zile, în ciuda intervențiilor ample ale pompierilor.
Incendiul a pornit în data de 3 august, iar în primele 15 zile, forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vasile Goldiș” din Arad și cele ale serviciilor locale Lipova și Zăbrani au intervenit fără oprire.
Incendiul nu a putut fi stins din cauza multiplelor focare dar și a materialului combustibil din abundență. De asemenea, focul nu a putut fi lichidat și din cauza impozibilității refulării apei direct asupra focarelor precum și a suprafeței mari de 2 hectare pe care se manifestă incendiul.
Autoritățile au decis să acopere focarele cu pământ pentru a opri alimentarea cu oxigen a incendiului să monitorizeze locurile unde arde cu flacără deschisă pentru a evita propagarea.
Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă; Lipova, Zăbrani, Păuliş şi Ghioroc vor interveni cu resurse proprii pentru acoperirea cu pământ a focarelor.
La ora actuală, 40% dintre focare sunt stinse și acoperite cu pământ, iar misiunea continuă până la lichidarea incendiului.
În judeţul Mehedinţi, incendiul de pădure izbucnit ieri în nordul localităţii Sviniţa s-a extins şi a cuprins aproape 50 de hectare de vegetaţie în Parcul Naţional Porţile de Fier. Pe teren sunt zeci de pompieri din trei judeţe şi se aşteaptă ca în ajutorul lor să vină aeronava militară Spartan care a intervenit şi aseară. Avionul poate arunca asupra focarelor 6.000 de litri de apă la fiecare trecere, însă realimentarea se poate face doar de la Bucureşti. Aeronava a executat aseară prima misiune de stingere a unui incendiu. Corespondentul RRA Mihai Bădescu mai transmite că seceta extremă care afectează judeţul a uscat complet câmpurile şi animalele nu mai au ce să mănânce. Pentru că hrana lipseşte, fermierii au ajuns să îşi vândă animalele, iar în târguri, preţul la kilogramul de carne de miel sau de ied au scăzut aproape la jumătate faţă de lunile aprilie sau mai.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență primește o macara de intervenții la mare înălțime de la Primăria Timișoara.
Investiția a fost aprobată de Consiliul Local Timișoara, care va achiziționa macaraua și o va pune la dispoziția ISU. Pompierii au mai primit și de la Consiliul Județean o astfel de macara, dar potrivit consilierului Simion Moșiu, pentru un oraș ca Timișoara e nevoie de două astfel de utilaje:
“Una este să ai în partea de sud a orașului un garaj undeva sunt macarele și incendiul să fie în nord și doar să traverseze – o macara din aceasta nu e elicopter, trebuie să meargă prin trafic, iar traficul de la noi vedeți cât de complicat este. Pentru operativitate și pentru a ajunge cât mai repede la incendiu sau la intervenția respectivă s-au gândit, și bine au făcut, să fie două macarale: una dată de Consiliul Județean într-o parte a orașului și alta pe care o va cumpăra Primăria în altă parte a orașului. Dacă este o intervenție rapidă în respectiva zonă să se ajungă mult mai repede decât să traverseze tot orașul”, spune Simion Moșiu.
Investiția în macaraua ce urmează a fi pusă la dispoziția ISU se ridică la aproape patru milioane de euro.
Un puternic incendiu de vegetaţie a făcut ravagii în Drobeta Turnu Severin!
Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit ieri cu 4 autospeciale de lucru cu apă și spumă, un ATV, 2 autospeciale de primă intervenție, o autospecială de transport, un ofițerși 41 de pompieri militari, sub comanda grupei operative formată din doi ofiteri, pentru stingerea a două incendii izbucnite la vegetație uscată în municipiul Drobeta Turnu Severin, zona Schela Cladovei și Dealul Viilor.
În sprijin au intervenit șase pompieri militari din cadrul Detașamentul de Pompieri Orșova cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, doua servicii private pentru situatii de urgenta cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, un operator economic cu o autocisternă având capacitatea de 6 tone, 10 agenți de poliție din cadrul IPJ Mehedinți, 10 agenți de la Poliția Locală Drobeta Turnu Severin, precum si primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Incendiul s-a propagat cu repeziciune din cauza vegetației uscate și a vântului puternic punând în pericol locuințele din zonă, dar și circulația pe centura ocolitoare din cauza degajărilor mari de fum. Timp de peste cinci ore, pompierii au actionat pentru limitarea si stingerea incendiului, care a cuprins circa 85 ha de vegetație uscată lăstăriș și mărăciniș, 30 ml gard de lemn, 66 ml stâlpi de gard, 4 anexe gospodărești, 2 scutere și un autoturism scos din uz radiat și dezmembrat.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de crearea intenționată sau din culpă a condițiilor pentru a genera incendiul.
Ministerul Afacerilor Externe informează românii care călătoresc în Muntenegru că în ultima perioadă s-au produs mai multe incendii de vegetaţie din cauza temperaturilor foarte ridicate.
Rafalele puternice de vânt au contribuit la răspândirea focului care arde în aproximativ 20 de zone frecventate de turiști din regiunea Tivat.
Stațiunile mediteraneene Lustica Bay și Plavi Horizonti au fost evacuate ca măsură de precauție.
MAE menţionează că autorităţile muntenegrene depun toate eforturile pentru stingerea flăcărilor în cel mai scurt timp şi gestionarea acestui fenomen, destul de frecvent în perioada estivală.
Serviciul de pompieri din Spania a anunţat pentru azi o suplimentare a efectivelor pentru stingerea incendiului de pădure din sudul ţării, care continuă să înainteze. Focul ajuns în parcul natural Dońana din Andaluzia ameninţă şi rezervaţia cu acelaşi nume aflată în patrimoniul universal. Potrivit corespondentului Radio România flăcările se propagă din cauza vântului şi a secetei. Peste 2000 de persoane au fost evacuate, iar un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că nu există victime. În Portugalia vecină, 64 de oameni au murit în incendiile de vegetaţie de acum câteva zile.
Marea Britanie a ținut luni un minut de reculegere pentru victimele incendiului devastator produs săptămână trecută la Grenfell Tower, în vestul Londrei, unde bilanțul a ajuns la cel puțin 79 de morți, fiind considerat de pompieri cel mai grav incident cu care s-au confruntat vreodată, relatează DPA și Reuters.
Sute de rezidenți locali, pompieri și alți membri ai personalului de urgență au ținut un minut de reculegere în apropierea blocului de 24 de etaje.
„Locuitorii de la Grenfell Tower, familiile care i-au pierdut pe cei dragi și serviciile de urgență care au lucrat atât demult pentru a-i ajuta pe oameni au trecut prin una dintre cele mai grave și traumatice experiențe imaginabile”, a afirmat premierul britanic Theresa May într-o declarație, înainte de ținerea minutului de reculegere.
Numărul persoanelor confirmate moarte sau dispărute a ajuns la 79 și ar putea crește după incendiul de săptămâna trecută, a anunțat Poliția metropolitană.
Comandantul poliției metropolitane Stuart Cundy a declarat că bilanțul victimelor de la Grenfell Tower ar putea crește, dar probabil nu atât de mult ca în ultimele zile.
Unele familii care locuiau în bloc au pierdut mai mult de un membru al familiei, a afirmat el.
Stuart Cundy a afirmat de asemenea că cinci persoane care fuseseră date dispărute au fost găsite tefere și în stare bună de sănătate.
Cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 70 au fost rănite în estul Londrei, după izbucnirea unui incendiu în blocul-turn în care locuiau. Autorităţile britanice au precizat că numărul victimelor ar putea creşte. Oficialii serviciilor de pompieri au declarat că încă nu se cunoaşte cauza incendiului care a cuprins întreaga clădire de apartamente şi nu se ştie câte persoane sunt date dispărute.
Echipele de salvare caută în continuare victime în clădire, mai ales că mulţi au fost prinşi în somn de incendiu. Autorităţile de la Londra au declarat că au deschis o anchetă pentru stabilirea cauzelor dezastrului, unul dintre aspectele care vor fi cercetate fiind faptul că incendiul s-a răspândit cu viteză exagerat de mare.
UPDATE: 30 de persoane internate la Londra în urma incendiului de la clădirea din vestul capitalei.
Serviciul londonez de ambulanţă anunţă că acestea au fost transportate la cinci spitale în urma unui mare inciendiu izbucnit la o clădire de apartamente din Londra.
Natura afecţiunilor celor 30 de oameni nu a fost precizată.
200 de pompieri s-au străduit toată noaptea să stingă incendiul de la clădirea din vestul oraşului, relatează corespondentul BBC.
Misiunea diplomatică română din Anglia a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă în urma incendiului au fost afectaţi cetăţeni români, precizează MAE.
Rador
***
Clădirea riscă să se prăbuşească. Potrivit martorilor citaţi de BBC, există oameni blocaţi în interior, dar autorităţile nu pot confirma încă această informaţie.
Aproximativ 200 de pompieri încearcă să stingă focul, dar blocul de 27 de etaje este aprins în întregime.
Cauza incendiului din capitala britanică este necunoscută pentru moment.
Trei copii cu vârste de 6, 8 și 9 ani au decedat, joi dimineață, într-un incendiu care a cuprins casa în care locuiau, în satul Slobozia Nouă, comuna Stănișești, a declarat, pentru AGERPRES, căpitanul Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.
‘Inițial a fost anunțat incendiul la o casă de circa 25 de metri pătrați. La ora 07,55 a fost lichidat incendiul și ulterior, când au intrat colegii în ceea ce mai rămăsese din ea, au fost găsite trupurile minorilor de 6, 8 respectiv 9 ani. Părinții erau plecați’, a declarat căpitanul Andrei Grecu.
Potrivit sursei citate, cauza probabilă a izbucnirii incendiului este sistemul de încălzire sau o candelă ori o lumânare.
O explozie urmată de incendiu a avut loc, duminica, în jurul prânzului la parterului unui bloc de locuințe situat pe strada Nicolae Milescu din Constanța.
Pompierii din cadrul ISU Dobrogea s-au mobilizat de urgență la locul deflagrației, unde se pare că există și o puternică degajare de fum, . De asemenea, din primele informații, s-ar părea că proprietarul apartamentului unde a avut loc nenorocirea a reușit să iasă din casă la timp, fără a fi rănit. Pagubele materiale produse de suflul exploziei sunt totuși însemnate.
Medicii de la ambulanță spun că bărbatul de 56 de ani care se afla singur în casă când a avut loc explozia nu a suferit arsuri sau alte răni mai grave. Chiar și așa, cadrele medicale consideră că el a trebui văzut și de un medic de la Urgența Spitalului Județean. Bărbatul refuză însă să fie dus la spital.
Cauza probabilă a deflagrației, spun pompierii, ar fi o acumulare de gaze de la o butelie de aragaz.
Pompierii ISU Delta Tulcea au fost solicitați în jurul orei 03.20, să intervină la stingerea unui incendiu produs la o autoutilitară, care era parcată pe strada Carpați din orașul Babadag.
Echipajul de pompieri al Stației Babadag a lichidat incendiul, însa autoturismul a ars în proporție de 80%.
Cauza probabila de izbucnire a incendiului a constituit-o un scurtcircuit electric.
Trei maşini au ars, azi-noapte, în zona Calea Martirilor din Timişoara.
În jurul orei 2:00, un autoturism BMW a fost cuprins de flăcări, iar focul s-a extins cu repeziciune la alte două maşini din vecinătatea sa, un Ford şi un Minicooper, ameninţând să cuprindă şi alte vehicule.
Oamenii treziţi din somn au sunat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii au intervenit cu două autospeciale, reuşind să lichideze incendiul. Două maşini, BMW şi Minicooper s-au făcut scrum în vreme ce Ford-ul a ars pe jumătate, scrie opiniatimisoarei.ro.
Din primele verificări reiese că focul a pornit din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică a BMW-ului.
Iar sunt două Românii: una tot mai mică, cu mizerabili și șnapani și una solidară, mult mai mare … România normală. E drept, ca s-o vedem au ars oameni, oameni buni, oameni cu rost pe lume, cu talent. Cu idei, cu viitor. Rockeri … (culoarea inimii mele ).
Au murit ca să sfâșie puțin pânza gri sub care de abia mai respirăm … să se vadă omenia și bunătatea și … normalitatea.
Acestui fel de oameni îi aparșin. Nu mai vreau să treacă niciun jipan de mitocan prin și peste România asta ranită … și a mea.
Acestui fel de a fi om vreau să-i fiu adept și de acum înainte: care simte, care sare în ajutor, care dăruiește, care nu doarme-n cizme și-n like-uri ci face.
Poate ca vor și alții în partea asta a spiritului românesc.
Poate ar trebui să ne batem cu dictatura neamprostiei. Să nu mai fim așa … mioritici și arsi pe rug, pe altarul lăcomiei și nepasării … veșnic victimizați și resemnați.
Vă cer să economisiți ani din viață … (eu nu mai am așa de multi înainte) și mai exact să nu uitați clipa asta și să nu amânați: să începeți să trăiți altfel.
Altfel, adică așa cum sunteți în zilele astea … mai puternici decât durerea și mult, mult mai buni decât credeați ca puteti fi.
Am uitat ceva? Da, să spun mulțumesc. În stradă, când scriu, sunt mii de oameni. Ei vin din partea mea de Românie … arsă … DAR nu pârlită și lașă..
Filmul celui mai mare dezastru petrecut in Romania in ultimii 20 de ani!
Publicat de Andrei Cretoiu,
31 octombrie 2015, 10:14 / actualizat: 31 octombrie 2015, 16:48
Societatea Română de Radiodifuziune îşi exprimă sentimentele de compasiune şi solidaritate faţă de familiile şi prietenii victimelor incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti. Suntem profund îndureraţi şi permanent aproape de toţi cei care au avut de suferit în urma tragicului accident.
Serile de vineri sunt moment de petrecere pentru bucuresteni, iar ziua de 30 octombrie 2015 nu era nicidecum o exceptie de la regula nescrisa a Capitalei.
In Clubul Colectiv aproape 500 de tineri venisera la lansarea celui mai recent album al trupei Goodbye to Gravity, eveniment in timpul caruia s-a produs incendiul soldat cu cel putin 27 de morți. Vezi AICI premoniția tragică a trupei Goodbye to Gravity.
La ora 22:36 a fost facut primul apel la 112
22:43 Cristian Grasu, medic la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov declara ca primul echipaj a ajuns la fata locului.
Situatia era disperata, peste 160 de răniți grav, transportati cu ambulantele Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov si SMURD, precum și peste o suta de raniti.
sursa foto: CNN
„Goodbye to gravity: lansare album Mantras of War” era evenimentul care avea sa ajunga inclusiv in presa internationala, desi intr-o maniera nedorita de nimeni…
Pe pagina de Facebook a evenimentului 568 de persoane anuntasera că merg acolo. CNN facea BREAKING NEWS de la Bucuresti…
23:56 Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că, potrivit unui bilanț provizoriu, 18 persoane și-au pierdut viața.
00:09 Au murit 25 de persoane în incendiul din Capitală, a anunțat ministrul de Interne Gabriel Oprea.
Peste 80 de răniți au fost transportați la toate spitalele de urgență din București, a precizat Raed Arafat.
Unul dintre cei care a fost în această seară în club, a povestit că în timpul concertului a pornit un incendiu din cauza unor artificii. Incendiul s-a extins rapid din cauza spațiului mic.
”Totul era negru în jur”, declară în exclusivitate pentru BucureștiFM un martor al tragediei din clubul Colectiv. VEZI AICI CUTREMURATOAREA MARTURIE!
00:12 Răniții au fost tranportați la toate spitalele de urgență din București.
„Este alarmă generală la Ministerul de Interne, l-am informat și pe președintele Iohannis”, a spus Gabriel Oprea.
„Au intervenit 11 mașini de pompieri, 28 de mașini de prim-ajutor de la SMURD, 29 de mașini de la Serviciul de Ambulanță, două mașini de terapie intensivă de la SMURD”, a spus și Raed Arafat.
00:21 Începe trasferarea unora dintre pacienții de la Floreasca la alte spitale. Cei care nu sunt răniți grav sunt duși la alte unități medicale.
Între timp, la locul accidentului a început ancheta pentru a se stabili cauzele incendiului.
00:25 Presedintele Klaus Iohannis: „Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune„.
00:28 Surse medicale spun că numărul persoanelor care au murit în incendiu se apropie de 40.
Pe de altă parte, unii dintre cei care au ajuns la spitalul Floreasca cu răni grave sunt străini.
La acest spital au ajuns zeci de răniți. Surse medicale spun că nu mai e loc în saloane și că sunt tărgi inclusiv pe holuri. Sursele mai spun că un centru de primire ar putea fi organizat și în sediul unei bănci din apropiere. În niciun spital de urgență din Capitală nu mai sunt locuri.
Surse din Ministerul de Interne spun că la nivelul MAI este cod roșu pentru situații de urgență, ceea ce înseamnă că se poate cere sprijin de la orice structură de salvare din țară.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că se suplimentează garda în toate spitalele din București.
00:38 Bilanțul a crescut la 26 de morți.
Mai mulți răniți au ajuns la spital cu mașini particulare sau taxiuri. 154 de persoane au ajuns la spital.
Raed Arafat a anunțat un număr de telefon pentru membrii familiilor și prietenii celor care au fost în club în această seară. Aceștia sunt rugați să sune la 021 206 9291.
01:00Ministerul Sănătății a făcut un apel la donare de sânge pentru răniții din incendiul din această seară.
Numărul răniților care au ajuns la spitalele din București:
Floreasca – 50 de persoane
Spitalul de Arși – 27
Elias – 4
Spitalul Militar – 4
Pantelimon – 3
Spitalul Județean Ilfov – 1
Sf. Ioan – 9
Bagdasar – 24
Municipal – 16
Colțea – 7
01:38 Comitetul pentru situații de urgență se reunește la Guvern în această dimineață, la ora 07.00.
02:08 Una dintre persoanele internate la Spitalul Universitar, care nu a fost încă identificată, a murit în urmă cu scurt timp.
Ceilalți răniți sunt în stare stabilă, dar sunt monitorizați permanent.
Între timp, secretarul de stat Raed Arafat face un tur al spitalelor, pentru a vedea dacă medicii au nevoie de ajutor.
La Floreasca nu se poate dona sânge în această noapte.
Donatorii sunt rugați să meargă în această dimineață la Centrul de Transfuzii din Str. Constantin Caracas nr. 2, sectorul 1. Se poate dona, de asemenea, și la Spitalul Universitar începând cu ora 08.00, a anunțat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
„Pentru noaptea aceasta există rezerve de sânge pentru toate spitalele”, a spus ministrul. El a adăugat că, pentru urgențe, centrul de transfuzii este deschis.
02:35 Noi informații despre pacienții de la Spitalul Floreasca:
Bogdan Oprița: „Au ajuns 56 de victime care au necesitat stabilizare, tot personalul din UPU a venit de acasă, conducerea spitalului, șefii secțiilor de terapie intensivă.”
Medicul a precizat că au fost aduși 16 răniți foarte grav, 14 dintre ei au ajuns la terapie intensivă și apoi chirurgie.8 răiniți intubați și ventilați au fost trimis la alte spitale.Vor mai fi trimiși și alții.
Raed Arafat: „Sunt 155 de persoane în spitale, o parte s-ar putea să plece acasă, cei care au răni minore. Și-au oferit ajutorul Spitalul Militar, Spitalul SRI. Fiecare spital va decide dacă o parte dintre pacienți trebuie transferați. Sunt 10 numere anunțate, dar să aibă răbdare, se vorbește tot timpul la ele. Unele persoane nu au fost încă identificate pentru că nu au acte la ele. Este o tragedie fără precedent și este o intervenție fără precedent”, a mai spus Raed Arafat.
02:26 Ministerul de Interne: “La acest moment s-a finalizat intervenția forțelor Ministerului Afacerilor Interne pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiului din zona centrală a Capitalei. Zona este securizată de forțele Ministerului Afacerilor Interne pentru a putea permite procurorilor și echipelor de criminaliști să efectueze cercetarea la fața locului. Până la finalizarea tuturor procedurilor în astfel de situații, continuăm să sprijinim Ministerul Sănătății în gestionarea acestei crize. Toate persoanele care necesitau îngrijiri medicale au fost deja transportate cu ambulanțe și echipaje SMURD la mai multe spitale din București. Precizăm că primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenție au ajuns la fața locului la 22.43. La intervenție au fost mobilizate toate forțele MAI, iar la Guvern este monitorizată întreaga situație de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență care funcționează 24 de ore din 24.”
Vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat că a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru utilizarea Spitalului Militar Central dacă situația o impune.
Ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea împreună cu secretarul de stat Raed Arafat au fost deja la Spitalul de Urgență Floreasca, la Spitalul Municipal și la Spitalul de Arși, unde au fost internate 93 de persoane rănite, pentru a se asigura că există capacitatea de intervenție necesară în astfel de situații de criză.
Vicepremierul a convocat la sediul Guvernului României, sâmbătă, 31 octombrie a.c., la ora 7.00, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde sunt reprezentate toate ministerele și autorități centrale cu competențe în astfel de situații.
La acest moment, 162 de persoane au fost transportate la următoarele spitalele: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Județean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colțea, Budimex și Spitalul Grigore Alexandrescu.
Din păcate, în urma incendiului 27 de persoane au decedat.
Familiile victimelor pot obține informații suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.”
03:15 Prima ipoteză pe care merg anchetatorii este un incendiu și nu o explozie, a declarat procurorul de caz.
A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar astăzi se va face identificarea celor 27 de persoane decedate și vor fi audiați cei care dețin și administrează clubul, a declarat procurorul de caz.
Clubul avea autorizație de funcționare, au declarat reprezentanții primăriei sectorului 4.
Pe de altă parte, clubul a fost amendat în urmă cu câteva săptămâni pentru lipsă de personal calificat.
03:36 Reprezentantul Spitalului Municipal: 25 de pacienți aduși cu ambulanța, pe lângă cei care au venit singuri și au și plecat, pentru că nu erau cazuri grave. Din cei 25, unul este decedat și nouă sunt în stare foarte gravă. Au în principal arsuri ale căilor respiratorii.Nu a fost nevoie de niciun sprijin din punct de vedere al sângelui.
Situațiile medicale se modifică de la o clipă la alta, sunt cazuri de arsuri.
De sâmbata de la ora 8 dimineața punctul de donare de sânge va fi deschis.
Au venit ventilatoare de la alte spitale pentru a asigura și urgențele care vin de mâine încolo. Avem cinci ventilatoare disponibile pentru alte urgențe.
Raed Arafad: 180 de persoane au ajuns la spitale, dar pacienții care nu sunt grav răniți pleacă din spital. Se face o echilibrare a numărului de pacienți în spitale, în funcție de necesități.
Toate spitalele s-au mobilizat exemplar. Până dimineață vedem câți vor rămâne.
Pe de altă parte, patronul clubului este audiat la poliție.
Acesta va trebui să îi lămurească pe anchetatori cum a fost organizat focul de artificii.
Aceasta, în condițiile în care polițiștii spun că a fost un incendiu extrem de violent, iar clubul avea o singură ieșire.
04:05Autoritatile anunta au controlat clubul în urmă cu 10 zile.
Primăria Sectorului 4: „La data de 21.10.2015, inspectorii din cadrul Direcției Inspecție și Control- Serviciul Inspecție Comercială au efectuat un control tematic la operatorul economic sus – menționat care desfășura activitate de alimentație publică, conform Certificatului Constatator eliberat în data de 03.10.2014. În urma verificării documentelor s-a constatat că societatea deține Acord de Funcționare nr.3909/14.01.2015 (valabil până la data de 14.01.2016) și Autorizație de Funcționare nr.369/14.01.2015 (valabilă pe anul în curs).De asemenea, operatorul deține Contract de locațiune nr.124/30.09.2014 cu valabilitate până la data de 01.10.2017. Urmare a controlului efectuat s-a mai constatat că societatea desfășura activitate de alimentație publică cu personal necalificat în domeniul alimentar, faptă ce ccontravine prevederilor O.G. nr. 99/2000, rep., motiv pentru care a fost sancționată contravențional cu amendă Având în vedere dimensiunile tragediei, pentru a veni în sprijinul victimelor, în zorii zilei de 31 octombrie a.c., începând cu orele 08.00, întregul efectiv al Poliției Locale Sector 4 se va deplasa la Centru de Transfuzii Sanguină București, pentru a dona sânge”.
04:10 Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 27, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce 155 de răniţi au fost spitalizaţi, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Ministrul de Interne Gabriel Oprea a anunţat că Parchetul a început o anchetă.
Cei mai mulţi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov. NUMĂR DE URGENŢĂ pentru informaţii: 021.206.92.91
Cei care pot furniza sau au nevoie de informații pot suna la numerele de urgență 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547. Ministerul Sănătății a făcut apel la donare de sânge.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Iași, Silvia Bolohan, șoferul autoturismului a încercat să evite un accident, însă a intrat în gardul din apropierea unui panou publicitar. În acel moment, mașina a luat foc.
Un autoturism marca Volkswagen Golf IV carea venea din Bucium către Iași a luat foc în trafic și s-a izbit de un panou publicitar. La fața locului s-a deplasat un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență precum și o ambulanță.
Șoferul autoturismului a fost rănit ușor și a primit îngrijiri medicale.
Un pompier a fost rănit în timpul unei intervenții pe strada Tabla Buții, din Constanța. Acolo o butelie a explodat, iar angajatul ISU Dobrogea participa la stingerea incendiului.
UPDATE 12.00
Conform primelor informații din anchetă, pompierul a fost mutilat de explozia buteliei, în timp ce el încerca să o răcească, stropind-o cu furtunul. El a murit pe loc. Avea 44 de ani.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.