Publicat de gabrielasaksa,
18 septembrie 2023, 16:06
Ciprian Panga (realizator rubrica): Căpitanul Alin Lucian Șerban, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Alin Lucian Șerban: Săptămâna aceasta, am continuat cu admiterea teoretică și practica personalului și, de asemenea, cu verificarea, din punct de vedere operativ, a tehnicii militare în vederea desfășurării exercițiului cu trageri de luptă reale, /…/ ”Gheparzii de fier” 23.5. Scopul principal al acestui exercițiu este de a ne perfecționa din perspectiva coordonării tuturor activităților desfășurate la nivel întrunit și va constitui un punct de plecare pentru activitatea colegilor noștri din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană ”Potaissa” de la Turda, prin prisma executării primelor trageri înturnite din cadrul battle grupului, în momentul dislocării lor aici, în Polonia.
Ciprian Panga (realizator rubrica): Din Europa, ajungem în Asia de Sud, mai exact la granița dintre Pakistan și India, unde doi ofițeri români își desfășoară activitatea în cadrul celei mai vechi misiuni ONU, cea de monitorizare a acordului de încetare a focului dintre cele două state. Misiunile observatorilor români se desfășoară pe durata unui an de zile, iar despre modul de executare a acestora ne vorbește căpitanul Adrian Stoian, observator în cadrul echipei Organizației Națiunilor Unite.
Adrian Stoian: Aici, în primul rând, nu ești înarmat, mergi pur și simplu să evaluezi situația de securitate din zonă și foarte diferit este faptul că iei contact direct cu populația, nu ai, precum în misiunea din Afganistan, securitate întotdeauna cu tine; nu, aici pur și simplu ești în zona de responsabilitate, execuți anumite recunoașteri în zonă, iei contact direct cu oamenii și oamenii pot transmite informații cu privire la securitatea din zonă, cu incidentele sau probleme care au apărut pe parcursul timpului.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România are din această săptămână un acord de cooperare în domeniul apărării cu India. Documentul a fost semnat din partea română de Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, pe timpul vizitei oficiale în țara asiatică.
Este pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale dintre cele două state când se stabilește o înțelegere în acest domeniu.
În contextul semnării acordului, a avut loc o sesiune de consultări politico-militare, în cadrul căreia a fost abordată situația de securitate de la Marea Neagră și din regiunea indo-pacifică.
Au fost discutate și perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale pe subiecte de interes precum apărarea cibernetică, instruire și educație, comunicații și informatică, medicina militară și domeniul tehnico-militar.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): A început numărătoarea inversă pentru militarii detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, care acționează în cadrul grupului de luptă din Polonia, aceştia mai având o lună de pregătire până la întoarcerea în țară.
Această perioadă este una intensă din punct de vedere al instruirii comune, militarii focșăneni fiind angrenați într-o serie de exerciții complexe, cu trageri de luptă.
Obiectivul acestor acțiuni constă în antrenarea militarilor în vederea aplicării procedurilor standard de operare, cât și pentru creșterea nivelului de coeziune între parteneri Alianței.
Locotenent Cornelia Dumitru, ofiţerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians:Am avut un exercițiu tactic cu trageri de luptă ale Complexului Antiaerian Ghepard, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
Pe lângă trageri, exercițiul a cuprins deplasarea tactică a militarilor din raionul de concentrare, ocuparea unui dispozitiv de luptă, descoperirea și nimicirea inamicului aerian.
Perioada următoare va fi foarte încărcată pentru noi. Avem multe activități planificate înainte de întoarcerea în țară.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): La 1.300 de km distanță de baza Bemowo Piskie din Polonia, în Camp Butmir din Sarajevo acționează două structuri românești în cadrul misiunii EUFOR Althea.
Zilele trecute a avut loc rotația efectivelor plutonului românesc de manevră a cărui misiune în teatrul de operații Bosnia și Herţegovina a început în ianuarie 2022.
O companie de infanterie generată de Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” reprezintă cea de-a doua structură românească participantă la operația EUFOR Althea, misiunea militarilor români în acest teatru de operații având drept scop menținerea unui climat stabil de securitate.
Căpitan Aurelian Ghivici, comandant companiei românești din Camp Butmir Sarajevo:Am executat misiunii pe parcursul a cinci zile din șapte, după care am revenit în bază. Am executat activități de mentenanță și refacerea capacității de luptă, după care am executat din nou aceleași tipuri de misiuni în alte locații.
În aproape tot teritoriul Bosniei, misiunile de patrulare au avut distanțe de la 30 de km până la 400 de km.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): O altă misiune la care participă militarii români este și cea desfășurată de Organizația Națiunilor Unite în India și Pakistan în vederea monitorizării acordului de încetare a focului dintre cele două țări.
Pe parcursul mandatului de un an de zile, militarii români desfășoară misiuni de recunoaștere și observare a zonelor situate de-a lungul liniei de control.
Căpitan Adrian Stoian, observator ONU în India și Pakistan: Oamenii sunt foarte prietenoși.
Într-adevăr, este o problemă de cultură faptul că de obicei, bărbații sunt foarte deschiși să vorbească cu noi, iar femeile, când ne văd, se presupune că se închid un pic, dar din acest motiv, avem și doamne în staff-ul nostru, pentru a putea discuta cu orice persoană care este deschisă să ne povestească și să împărtășească experiențele trăite pe această graniță dintre India și Pakistan.
Publicat de Gabriel Stan,
28 noiembrie 2022, 15:53 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 17:00
Gabriel Stan (realizator rubrică): 24 de militari români participă în baza Bamako din Africa, Mali, la misiunea Uniunii Europene pentru Instruirea Forțelor Armate Maliene – EUTM Mali.
Rolul misiunii este de a furniza asistență militară forței comune a G5 Sahel, precum și forțelor armate maționale în țările care fac parte din grupare, prin consiliere militară, instruire și mentorat.
Căpitan Roxana Davidovits, consilierul pentru armata maliană:La momentul acesta sunt modificări atât în structura din Mali, cât și în structura celorlalte țări care fac parte din regiune, fiind sub denumirea de G5 Sahel – Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger și Ciad.
Ele s-au unit să se ajute și să se apere mai bine în fața problemelor pe care le au. Se așteaptă anumite decizii, astfel încât să putem continua cu partea de consiliere și lucrurile vor fi mai clare.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Din Africa urcăm în continent asiatic, acolo unde doi militari români participă la cea mai veche misiune a Organizației Națiunilor Unite, cea de monitorizare a acordului de încetare a focului dintre India și Pakistan.
Posturile Field sunt situate pe ambele părți ale liniei de control, cu șapte locații pe teritoriul Pakistanului, respectiv cinci în India. Militarii români au un mandat de un an de zile își desfășoară activitatea în zona Cașmirului.
Căpitanul Adrian Stoian, observator militar:Săptămâna aceasta am desfășurat la sediul Națiunilor Unite din Islamabad o festivitate de acordare a unor medalii pentru militarii participanți la această misiune din India și Pakistan și la o conferință cu privire la evoluția securității din zona și din aria de responsabilitate, precum și politicile Națiunilor Unite.
Gabriel Stan (realizator rubrică): Traversăm Atlanticul și ajungem în Statele Unite ale Americii, acolo unde 61 de cursanți internaționali din 51 state partenere participă la cursul de „Sergeant major”, care are ca scop desăvârșirea ca subofițer de comandă. Acesta se desfășoară în baza militară Fort Bliss din Texas și reprezintă ultima formă de pregătire din cariera militară.
Plutonierul adjutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”: Cursul este structurat pe șase module, începând cu un curs de bază la care toți studenții, atât cei internaționali, cât și cei din Statele Unite participă.
Principalul scop al acestui curs de bază este de a familiariza toți studenții cu cerințele academice ale întregului curs.
Urmează cinci perioade, fiecare a câte șase săptămâni și anume conducere, operații, operații întrunite, management-ul forței și studii profesionale.
Doi ofițeri români își desfășoară pe continentul Asiatic, cea mai lungă misiune a ONU, având drept scop monitorizarea acordului de încetare a focului dintre India și Pakistan. Structura și personalul acestei misiuni constă în 44 de observatori militari ai Națiunilor Unite, având două sedii, la Islamabad în Pkistan și New Delhi în India.
Posturile Field sunt situate pe ambele părți ale liniei de control, cu 7 locații pe teritoriul Pakistanului, respectiv 5 în India.
Locotenent-comandor George Ţarălungă, observator ONU în Pakistan şi India:Retoricele politice de diferite teme din ultima perioadă au creat o stare destul de tensionată și volatilă. Totuși situația de securitate este în general calmă, dar imprevizibilă. Cred că cea mai mare provocare rămâne evoluția situației din Afganistan.
Deocamdată nu există semnale că profilul de securitate din zonă s-ar modifica brusc, dar nu poți să știi niciodată cum evoluează lucrurile.
De pe cel mai întins și cel mai populat continent facem un salt pe continentul american și ne oprim în Statele Unite ale Americii, unde Comandamentul Central totalizează în prezent 47 de națiuni.
Acest comandament cu sediul la Tampa, Florida, conduce activităţi şi operaţii militare cu aliaţii şi partenerii, pentru a spori securitatea şi stabilitatea regională din zona de responsabilitate, membrii NATO asigurând echipe de legătură în cadrul comandamentului, care participă la procesele de planificare a operaţiilor.
Colonelul Paul Dumitru, seful echipei de legatura din cadrul Comandamentului Central de la Tampa:Mai devreme sau mai târziu trebuie să înțelegem și toată lumea să fie de acord că armata nu este numai un consumator de resurse este și un producător de securite și securitatea pleacă simplu și prozaic vorbind de la faptul că dimineața când se trezește cetățeanul româniei, dacă primește apă la robinet și mergând cu toate aspectele vieții pe care noi le credem de-a gata, ele sunt produsul muncii tuturor și se datorează în mică măsură și nouă.
De la Tampa, Florida revenim mai aproape de casa, mai precis în Polonia unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a XI-a ,,Gheparzii Transilvani” continuă misiunea în cadrul grupului de luptă pentru asigurarea prezenței consolidate în flancul nord-estic al Alianței.
Exercițiul de debut a fost derulat în zona de instrucție Bemowo Piskie și a aliniat la start pe lângă militarii Grupului de Luptă din Polonia şi militari germani și canadieni din compunerea grupurilor de luptă din Letonia, Estonia şi Lituania precum şi militari polonezi din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate.
Capitanul Liviu Burtică – ofițerul de informare și relații publice al detașamentului:Misiunea noastră a debutat în forță cu executarea unui exercițiu fără trageri reale. Marea majoritate a militarilor se află pentru a doua oară în Polonia, experiența misiunii anterioare fiind un avantaj, ușurând acomodarea celor aflați pentru prima dată la acest tip de misiune sau chiar la prima misiune internațională.
Ultima oprire din această ediție o facem pe Nava Școală „Mircea”. Ambasadorul Onorific în Serviciul României își continuă misiunea începută în urmă cu mai bine de o lună de zile pe mările și oceanele lumii.
La bordul velierului sunt instruiți elevii din anul I de la Școala Militară de Maiștri a Forțelor Navale, „Amiral Ioan Murgescu”. În portul Castello din Spania echipajul a avut timp să se recupereze, instrucția cadeților contiunând la bord.
Pe lângă lucrările de mentenanță obișnuite, cadeții au efectuat cursuri în cazarma 3, pregătind asfel evaluarea finală.
Comandorul Mircea Târhoacă, comandantul navei-școală „Mircea”:Această ultimă etapă înainte de a intra în portul Napoli este o etapă care ne ajută să realiză obiectivele noastre de practică. Vremea este bună, facem tot ceea ce trebuie pentru ca elevii care urmează să participe la rolul de întindere a velelor să le cunoască foarte bine în timp util și cu performanțe maxime.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Prima săptămână a lunii februarie le-a adus militarilor contingentului românesc dislocat în Polonia o vizită din partea Comisiei de Recunoaştere, formată din membri ai Comandamentului Forţelor Întrunite şi ai Comandamentului Componentei Operaţionale Terestre.
„Gheparzii de fier” fac parte din cea de-a X-a rotaţie, care acţionează în Polonia, în vederea asigurării prezenţei înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul summitului de la Varşovia. Locotent Diana Aioanei, ofiţerul de informare şi relaţii publice al contingentului românesc.
Diana Aioanei:Acestă echipă execută recunoaştere în vederea dizlocării următorului detaşament şi verifică modul în care noi ne instruim în Polonia. Membrii Comisiei de Recunoaştere, comandantul Batalionului de Apăre Antiaeriană, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată şi comandantul Bazei de Antrenament „Bemowo Piskie” s-au întâlnit în vederea planificării activităţilor viitoare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Păstrăm fusul orar şi ajungem în Kosovo, acolo unde militarii români acţionează în cadrul misiunii KFOR. Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană şi alţi actori internaţionali continuă să sprijine dezvoltarea unui Kosovo stabil, democratic, multietnic şi paşnic. Plutonierul Alexandru Brutaru, curier în cadrul Comandamentului KFOR, din Kosovo, face parte din cei 51 de militari români participanţi la această misiune:
Alexandru Brutaru:Desfăşor activitatea în Kosovo, livrez corespondenţa, atât între bazele militare, cât şi la sediile instituţiilor locale. Curieratul în sine nu este foarte diferit de o activitate similară din ţară, dar cu mai multă răspundere, prin prisma documentelor pe care le transport.
Mă simt sigur pe tot ceea ce am de făcut şi mă bucur că prin activitatea mea am oportunitatea de a interacţiona.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Kosovo facem un salt pe continentul contrastelor, mai precis în Asia, unde doi ofiţeri români îşi desfăşorară activitatea în cadrul celei mai vechi misiuni ONU, cea de monitorizare a acordului de încetarea a focului dintre India şi Pakistan. Mandatul observatorilor români este de un an de zile, acesta fiind împărţit 6 luni în Pakistan şi cea de-a doua jumătate a lui în India.
George Ţarălungă, locotenent-comandor, observator ONU în Pakistan şi India:Deocamdată este, cât de cât, linişte. Avem alte misiuni, de monitorizare, de observare a posturilor, atât în partea Pakistanului, cât şi a Indiei, dacă au apărut în plus, dacă sunt schimbări, dacă s-au întărit, trebuiesc raportate.
Pe lângă acestea, mai sunt şi misiuni de recunoaştere, în care avem dialog cu diferiţi reprezentanţi, pentru a afla ceea ce poate duce la o creştere a tensiunii.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Pakistan ne îndreptăm atenţia către Irak, unde doi militari români, care participă în cadrul misiunii NATO, au fost decoraţi de către comandantul misiunii, generalul locotenent Michael Lollesgaard.
NATO Mission Irak reprezină o asistenţă şi consiliere, al cărei obiectiv este consolidarea instituţiilor şi forţelor aparţiând sistemului de securitate al Irakului, astfel încât acestea să fie capabile să lupte împotriva terorismului şi să asigure stabilitatea ţării. Misiunea a fost lansată în cadrul Summitului NATO de la Bruxelles, din 2018.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Marți, 30 noiembrie, conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat o videoconferință, la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor care acționează în mai multe zone de pe glob în misiuni externe. Recent învestit în funcție, ministrul Vasile Dâncu i-a asigurat pe militarii români aflați departe de casă că una dintre prioritățile mandatului său este îmbunătățirea calității vieții personalului Armatei Române.
Vasile Dâncu: Sunteţi cei mai buni ambasadori ai noștri și pentru asta vă mulțumim. Raportați întotdeauna orice nevoi aveți, pentru că noi vom fi alături și vom reacționa prompt. Vă transmit la mulți ani de Ziua Națională, să fiți sănătoși și să vă întoarceți cu bine acasă. Vă așteptăm cu drag!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Primii la raportul de dimineață au fost marinarii de pe Fregata Regina Maria. Din luna octombrie una dintre navele fanion ale forțelor navale române este integrată în gruparea navală permanentă a Nato și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană pentru consolidarea securității aliantei pe flancul sudic. A raportat comandantul navei, comandorul Adrian Gobjilă.
Comandor Adrian Gobjilă: Nava se află în prezent la finalul exerciţiului NIIRIS 2021. Starea moralului şi starea de sănătate sunt foarte bune. Tot echipajul navei este vaccinat. Până în prezent nu am avut simptome, nu am avut cazuri de infectare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Forțele Navale Române participă cu Puitorul de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu și un detașament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat la operația Irini de respectarea embargoului ONU asupra armelor impus Libiei si de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane. Comandantul puitorului de mine și plase, căpitan comandorul Daniel Gheorma
Căpitan Comandor Daniel Gheorma: Puitorul se află în portul Souda, Grecia, în scopul refacerii capacităţii operaţionale alături de alte 12 nave integrate atât în grupări de luptă permanentă ale NATO, cât şi UE. Tot echipajul navei este vaccinat şi carantinat înainte de dislocarea în teatrul de operaţii în Marea Mediterană. Echipajul navei nu părăseşte bordul navei pe perioada de refacere a capacităţii operaţionale şi nu interacţionează cu alte persoane fără a respecta măsurile de protecţie.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situația de securitate din zonele de dislocare. Iată ce le-a transmis șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu:
General Daniel Petrescu: Știți, ca de fiecare dată, că suntem preocupați de ceea ce faceți acolo și știți că urmărim foarte îndeaproape atât situația de securitate, misiunile pe care le executați, ci și modul în care putem să vă sprijinim din țară. Vă rog să vă păstrați în continuare concentrarea în operație și orice nevoie de sprijin aveți, să le raportați la timp.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Aproximativ 600 de militari români se află în prezent în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat în NATO, UE, ONU şi OSCE, iar contingentul dislocat în Kosovo, cu un efectiv de 50 de militari, a transmis echipei de comandă de la București, reprezentată de comandantul Comandamentului forțelor întrunite, generalul maior Dorin Ioniță, situația din ariile de responsabilitate. Îl ascultăm pe locotenent colonelul Alexandru Barbu.
Locotenent Colonel Alexandru Barbu: Activitatea personalului din cadrul Comandamentului KFOR, cât şi a structurilor de informație, se desfășoară normal. În prezent, mai există un singur militar român aflat în izolare în baza militară Villaggio Italia, confirmat pozitiv cu testul PCR.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Atât reprezentantul național din Kosovo, locotenent colonelul Alexandru Barbu, pe care l-am ascultat mai devreme, cât și maiorul Adam Moronescu, comandantul „Gheparzilor de fier”, care acționează în Polonia, i-au informat pe reprezentanții Ministerului Apărării Naționale despre situația cazurilor de COVID apărute în rândul militarilor din subordine. Secretarul de stat Simona Cojocaru i-a felicitat, la rândul său, pe militarii români pentru modul în care își execută misiunile, mulțumindu-le tuturor pentru curajul și dedicarea cu care își fac datoria departe de țară și de cei dragi.
Simona Cojocaru: Este un prilej extraordinar să ne vedem acum cu toții, în preajma Zilei Naționale. Trupele noastre, dumneavoastră, cei din Kosovo, din Bosnia, din Irini, din Gruparea Permanentă Navală, din Polonia, materializați, practic, deciziile politico-militare pe care noi le luăm aici, la nivel național și o faceți excepțional. Nu evaluăm doar noi acest lucru, ci aliații și partenerii noștri. Eu, cel puțin, în toate formatele în care am participat și la NATO și la UE, am auzit numai cuvinte de laudă. Și pentru acest lucru vă mulțumim!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Chiar dacă observatorii ONU aflați în numeroase țări din Africa, dar și în India și Pakistan nu au participat la videoconferința cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, am reușit să luăm legătura cu locotenent colonelul Adrian Cîrstea. Ofițerul român ne-a împărtășit o parte din secretele specifice care îi ajută pe observatorii ONU să își ducă misiunile la final, în siguranță.
Locotenent Colonel Adrian Cîrstea: Misiunile ONU sunt misiuni individuale. Asta înseamnă că nu prea îți poartă nimeni de grijă. Totul ține, în primul rând, de tine, în al doilea rând, de echipă și, mai departe, inclusiv situația asta de securitate, ține de cât de bine este pregătită echipa, cât de bine planifici, cât de bine te informezi înainte de a pleca într-o patrulă.
UNICEF a expediat Indiei echipamente vitale suplimentare, inclusiv două milioane de viziere și 200.000 de măști chirurgicale.
Grație sprijinului logistic integrat oferit de DP World, echipamentele au fost expediate din depozitul UNICEF din Dubai în direcția New Delhi pentru a ajuta India să facă față valului mortal de COVID-19.
Acest demers este realizat în cadrul parteneriatului global încheiat de DP World și UNICEF, în baza căruia se oferă acces global la servicii logistice, inclusiv la porturi, transport feroviar, transport rutier și depozitare, fără niciun cost.
„Situația tragică din India ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți”, a afirmat Henrietta Fore, Directorul Executiv al UNICEF.
„Dacă lumea nu se implică și nu ajută India acum, vor apărea repercusiuni la nivel regional și mondial sub forma deceselor provocate de virus, a mutațiilor virusului și a întârzierilor în aprovizionare. Sprijinul acordat de DP World și toți ceilalți parteneri ai noștri nu a fost niciodată atât de important”.
Sultan Ahmed bin Sulayem, președintele și directorul executiv al grupului DP World, a declarat: „DP World se implică alături de UNICEF, deoarece combaterea pandemiei de COVID-19 reprezintă cea mai mare provocare logistică din istoria recentă a omenirii. Transportul în regim de urgență al acestor materiale medicale reprezintă doar una dintre numeroasele operațiuni pe care le va susține DP World la nivel mondial. Emiratele Arabe Unite și India au o legătură puternică și suntem alături de India în fața acestei pandemii devastatoare”.
UNICEF și partenerii săi se mobilizează pentru a menține siguranța și sănătatea copiilor și familiilor lor. UNICEF a furnizat concentratoare de oxigen și alte echipamente de urgență atât de necesare pentru a veni în sprijinul unui răspuns prompt, susținând totodată creșterea rezistenței la stresul și șocurile recurente ce afectează sistemul de sănătate și plasează copiii și familiile lor în situație de risc.
UNICEF a furnizat 85 de aparate de testare COVID-19, care sunt esențiale în răspunsul la pandemie al Guvernului Indiei. În plus, UNICEF sprijină achiziționarea și instalarea a 25 de unități de producere a oxigenului pentru spitale în nord-estul țării și în Maharashtra, precum și instalarea a peste 70 de scanere termice în diferite puncte de intrare în țară.
UNICEF colaborează de la debutul pandemiei cu guvernul și cu partenerii din India pentru a contribui la oprirea răspândirii COVID-19, informând peste 660 de milioane de persoane despre modul în care se pot proteja împotriva coronavirusului. UNICEF depune eforturi permanente pentru combaterea informațiilor eronate și promovarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, inclusiv a purtatului măștii, a distanțării fizică și a spălatului pe mâini. În fiecare săptămână, se creează nou conținut multimedia în mai multe limbi pentru a fi difuzat pe canalele și platformele digitale, mai ales la nivel statal.
UNICEF are nevoie de 21 de milioane de USD pentru a livra urgent alte echipamente de testare, materiale și produse de oxigen în India și de peste 50 de milioane de USD pentru intervenții vitale împotriva COVID-19 în diferite sectoare.
Cu trecerea anilor, românii au început să nu mai vadă cât de frumoasă este România, au uitat să o aprecieze. În schimb, turiștii străini preferă țara noastră ca destinație turistică.
Majoritatea turiștilor, care vin în România, ajung să îndrăgească țara, povestindu-le și prietenilor de peste graniță despre experiențelor lor. Cei mai mulți vin încântați de poveștile și legendele despre România, dorindu-și să descopere farmecul locului.
De asemenea, nu putem uita de entuziasmul cu care prințul Charles a promovat România, atrăgând turiști din zone îndepartate.
Turiștii provin din Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, Austria, China, India și Japonia. Unii preferă Bucureștiul pentru petrecerile din Centrul Vechi, alții vin pentru o porție de adrenalină sau sunt atrași de partea culturală.
Sejururile scurte, în orașele românești, sunt pe locul doi în topul motivaţiilor care îi împing pe străini să viziteze România. Țara noastră a început să devină o destinație de city break în urmă cu câțiva ani, când numărul zborurilor low cost a luat amploare în România.
Bucureștiul e, de departe, pe primul loc, urmat de Timișoara, Sibiu, Iași , Cluj , Oradea și Constanța.
Capitala este o surpriză plăcută din punct de vedere gastronomic și al atmosferei, asigurând o mini-vacanță plină contraste.
O primă categorii de turiști, care ajung în România, sunt tinerii până în 35 de ani, care vin să exploreze și li se pare interesant această țară plină de contraste.
A doua categorie sunt cei trecuți de 35 de ani, care vin ca rezultat al unor recomandări primite de la colegi sau prieteni care au mai fost în România cu diverse ocazii, în special de business, sau invitați de o cunoștință din țară.
A treia categorie este formată din turiștii care vin cu un scop anume, de exemplu Untold, iar aceștia stau un weekend prelungit.
Oricare ar fi motivul, nu putem nega că România este din ce în ce mai vizitată de străini. Dacă ei pot vedea cât are de oferit țara noastră, noi de ce am devenit insensibili la frumusețea ei?!
O femeie din India a divorţat pe motiv că la domiciliul soţului nu exista toaletă, informează AFP.
Tribunalul civil Rajasthan s-a pronunţat în favoarea femeii care a susţinut că incapacitatea soţului de a-i pune la dispoziţie toaletă în interiorul casei în cei cinci ani cât au fost căsătoriţi este o dovadă de cruzime.
Judecătorul a subliniat că femeile din zona rurală îndură dureri fizice aşteptând să se lase seara pentru a putea merge la toaletă în afara locuinţei.
Judecătorul a calificat absenţa grupului sanitar drept ruşinoasă.
Divorţul este permis în India numai dacă este dovedit comportamentul crud sau violent sau dacă pretenţiile financiare sunt nejustificate.
Este pentru prima dată când o căsătorie este desfăcută din cauza absenţei toaletei.
Absenţa toaletelor este o problemă majoră în India şi afectează 594 milioane de indieni, potrivit UNICEF. Peste 70% din casele indiene nu au toaletă.
Miercuri, 1 iulie 2015, la Palatul Elisabeta a avut loc, în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, o seară dedicată Conferinţei Internaţionale Media 2020 – Bringing Media to the Future, organizată la Bucureşti de Radio România şi de Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific.
Cu acest prilej a fost încheiat un protocol de colaborare între Casa Majestăţii Sale Regelui Mihai şi Societatea Română de Radiodifuziune ce prevede recunoaşterea reciprocă a legitimităţii, utilităţii şi notorietăţii, precum şi cooperarea între cele două instituţii.
Documentul a fost semnat, în Sala Regilor, în prezenţa Alteţelor Lor Regale, de către domnul Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune şi domnul Ion Tucă, director al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai.
Cele două părţi vor colabora în continuare pentru desfăşurarea unor evenimente găzduite de cele două instituţii, pentru promovarea acestora şi pentru dezvoltarea unor proiecte comune.
La dineul oferit de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au participat profesionişti mass-media din Statele Unite ale Americii, Australia, Japonia, India, Thailanda, Malaezia, Sri Lanka, Myanmar, Arabia Saudită, Pakistan, Iran, Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia, Vatican, Irlanda, Austria, Ungaria, Turcia şi România, prezenţi la Bucureşti cu prilejul Conferinţei Internaţionale Media 2020 – Bringing Media to the Future.
Conferinţa Internaţională Media 2020 – Bringing Media to the Future a avut loc în zilele de 30 iunie – 1 iulie, fiind primul eveniment de acest gen organizat de Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific în Europa. Conferinţa a abordat modul în care mass-media va evolua în următorii cinci ani. La eveniment au luat parte manageri din industria media, jurnalişti, producători, specialişti în platforme radio digitale şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale media de pe patru continente: Europa, Asia, America şi Australia.
Aproximativ 2 milioane de copii au fost afectaţi de cutremurul mortal de sâmbătă din Nepal, iar impactul acestei calamitaţi încă se resimte. Se estimează că aproximativ 5.000 de școli au fost distruse complet, ceea ce va declanşa efecte devastatoare pe termen lung în vieţile copiilor din zonă. Spre exemplu, numai în Gorkha, numărul şcolilor se ridică la 500, iar numărul de elevi la 75.000.
Copiii din Nepal vor avea nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru a reconstrui 5.000 de școli distruse și repararea celor care au fost deteriorate – în caz contrar, acest dezastru amenință să priveze mii de copii de dreptul lor de bază la educație pentru luni de zile, sau chiar pentru ani ce vor urma. Rutina şcolară este una dintre cele mai bune metode pentru copii de a reveni la un sentiment de normalitate și a vorbi despre experiențele lor cu colegii, ajutându-i să se recupereze din trauma dezastrului.
Save the Children distribuie ajutoare într-unele dintre cele mai afectate zone din Nepal, inclusiv Gorkha și Valea Kathmandu. În ciuda provocărilor de pe teren, echipa aduce provizii pe cale aeriană și rutieră pentru a reface stocurile diminuate. 136 de tone de ajutoare urmează să aterizeze în țară în următoarele zile – printre care se număra apă, săpun sau echipamente medicale dar şi mii de pături şi prelate, ce vor sosi pe cale rutieră, din India.
Cel puţin 11 sate din regiunea Gorkha au fost distruse complet – inclusiv 60% din centrele de sănătate și 80% din gospodării – lăsând în urmă oameni disperați și familii fără adăpost. Save the Children depune eforturi consistente pentru a oferi ajutoare urgente şi un adăpost temporar celor mai vulnerabili. Se estimează că zeci de mii de copii şi-au petrecut ultimele nopţi în aer liber, pentru că nu pot sau pur și simplu le este prea frică să se întoarcă la casele lor. Mulţi au suferit leziuni în urma cutremurului sau au văzut membrii familiilor lor răniţi sau ucişi.
“Lansăm şi noi, Salvaţi Copiii România, un apel de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili din Nepal, care au nevoie de noi. Puteţi să donaţi 2 euro la SMS 8825 şi veţi contribui la distribuirea ajutoarelor vitale. Suntem în legătură strânsă cu colegii noştri de la Save the Children Nepal, iar fondurile strânse vor ajunge la ei în cel mai scurt timp”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.
Mai multe informaţii despre campanie şi despre posibilitatea de a dona online, pe pagina Salvaţi Copiii: http://salvaticopiii.ro/?id2=0001000300030001
Notă pentru editori
Cifra estimativă de școli distruse de cutremur a fost furnizată de către Humanitarian Country Team din Nepal, echipa din care face parte şi Organizaţia Save the Children.
Organizaţia Save the Children este prezentă în Nepal din 1976, activitatea sa concentrându-se pe educație, în special dezvoltarea timpurie și învățământul primar, precum și pe sănătatea de bază, inclusiv sănătatea copilului şi a mamei sau prevenirea şi îngrijirea în cazul unor boli precum HIV sau SIDA. Save the Children activează în 63 de districte din Nepal.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, Copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 au fost implicaţi în campanile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.
Un nou cutremur puternic s-a produs duminică în India şi Nepal, clădirile fiind zdruncinate la New Delhi, relatează Reuters.
Potrivit United States Geological Survey, această replică a avut magnitudinea de 6,7, după primul cutremur de 7,9 ce a lovit sâmbătă regiunea şi în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 2.000 de persoane.
‘Un alt cutremur, este o replică chiar acum’, a declarat telefonic alpinistul indian Arjun Vajpai de la tabăra de bază de pe Muntele Makalu, 20 km de Everest. Potrivit Reuters, în convorbirea telefonică se puteau auzi ţipete şi zgomotul unei avalanşe.
O replică puternică, având magnitudinea de moment 6,7, a avut loc duminică în Nepal. Eforturile de salvare se intensifică în urma seismului, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 1.900 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.
Bilanţul morţilor după cutremurul din Nepal ar putea ajunge la 4.500, de trei ori mai mult decât estimarea actuală, a declarat ministrul nepalez al informaţiilor Minendra Rijal, citat de agenţia DPA.
‘Cele mai mari distrugeri au avut loc în districtul Gorkha, epicentrul seismului’, a precizat el, referindu-se la o zonă la vest de Kathmandu. ‘Armata nepaleză a lansat o operaţiune de salvare folosind elicoptere cu echipamente cu vedere nocturnă’, a adăugat Rijal în faţa reporterilor.
Poliţia nepaleză a anunţat, citată de Kantipur, un site web de ştiri din Nepal, că 45.000
de persoane au fost rănite.
Şeful Societăţii Naţionale de Geologie, Lokbijay Adhikari, a declarat pentru Kantipur că 65 de replici au avut loc în Nepal în opt ore după primul cutremur, adaugă DPA.
MAE face apel la cetăţenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa comunicare.consulara@mae.ro
UPDATE ora 17.25: Opt români se află în zona unde s-a produs cutremurul. Doi dintre ei au fost găsiţi, datorită faptului că erau înregistraţi în evidenţele ambasadei României în India, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Relaţii Consulare din cadrul Ministerului de Externe, Florin Pîrvu.
El a precizat că atât misiunea diplomatică din New Delhi, cât şi Consulatul din Nepal continuă căutarea celorlalţi cetăţeni.
…………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: 758 de oameni au murit în Nepal în urma cutremurului de 7.9 pe Richter, produs sâmbătă dimineaţã, potrivit celui mai recent bilanţ furnizat de autoritãţi. Mai multe clãdiri din capitala Katmandu, dar şi din districtele din apropiere, au fost distruse, numeroase persoane se aflã sub dãrâmãturi, iar spitalele se confruntã cu un numãr mare de rãniţi. Liniile telefonice nu funcţioneazã, singurele informaţii disponibile fiind furnizate prin intermediul reţelelor de socializare. Cutremurul, cel mai puternic înregistrat în Nepal în ultimii 80 de ani, a fost resimţit şi în India şi Pakistan, dar şi în taberele alpiniştilor amplasate în jurul vîrfului Everest, unde au avut loc mai multe avalanşe. Într-una din acestea şi-au pierdut viaţa 10 persoane, potrivit unui responsabil local citat de Reuters.
După cutremurul din Nepal, ambasada României în India a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă printre victime a unor persoane de cetăţenie română şi pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi. Până în prezent, misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime. Atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal, menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizează evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate.
………………………………………………………………………………………………………….
Peste 150 de oameni au murit în capitala Nepalului, Kathmandu, în urma cutremurului de 7,9 pe scara Richter, produs sâmbătă dimineaţă, anunţă oficiali ai guvernului, citaţi de CNN.
Mai multe clădiri din oraş, dar şi din districtele din apropiere au fost distruse şi numeroase persoane sunt prinse sub dărâmături. 50 de persoane sunt blocate numai sub ruinele unui turn istoric prăbuşit la Kathmandu.
Autorităţile se tem că bilanţul ar putea creşte, în condiţiile în care spitalele se confruntă cu un număr mare de răniţi. Liniile telefonice nu funcţionează, iar singurele informaţii disponibile sunt furnizate prin intermediul reţelelor de socializare.
Cutremurul a fost resimţit şi în India şi Pakistan, dar şi în Munţii Everest, unde au avut loc mai multe avalanşe. Alpinistul român Alex Găvan, care se află într-o expediţie în zonă, a anunţat pe Facebook că nu a fost rănit.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.