În România, rata mortalității cauzate de infarct este mult peste media europeană
Publicat de adinaiftime, 11 decembrie 2017, 11:31
În România, rata mortalității cauzate de infarct este mult peste media europeană iar unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an.
La nivel european, 1 din 5 pacienți supraviețuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că pacientul a ales să ignore „sănătatea” cardiovasculară și să revină la stilul de viață anterior infarctului.
Peste 10% din numărul de infarcte de miocard apar la persoane cu vârsta sub 40 și chiar 35 de ani.
Cardiologii trag un nou semnal de alarma – vârsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, hipertensiunea arteriala și diabetul zaharat sunt principalii factori de risc.
Dintre aceștia medicii ne recomandă să evităm fumatul, alimentația excesivă, stresul și sedentarismul. În absența activității fizice, organismul va consuma mai puțină energie, iar „combustibilul” neconsumat va circula în exces în sânge, ceea ce va determina creșterea colesterolului și a glicemiei sau se va depune, fie în țesuturi cauzând obezitate, fie pe peretele vaselor de sânge, distrugându-le.
Pe langă toate acestea trebuie să fim atenți și la alimentație. Medicii mai spun că stresul, un alt factor de risc în cazul bolilor cardiovasculare, ar putea fi combătut zâmbind.
Stresul zilnic poate da dureri de cap sau de spate, tulburări de somn sau depresie.