Adrian Gîtman (realizator rubrică): 40 de pompieri cu două autospeciale de intervenție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au ajuns în Grecia cu un Hercules C-130 și un Spartan C-27 ale Forțelor Aeriene Române, pentru a sprijini autoritățile elene în limitarea incendiilor de pădure din zona capitalei Atena.
Misiunea de transport aerian a fost solicitată de către Departamentul pentru Situații de Urgență. Este al doilea grup de pompieri pe care țara noastră l-a trimis pentru combaterea incendiilor din regiunea grecească Attica.
România a răspuns astfel solicitării de sprijin transmisă de autoritățile elene prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
Acesta coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul Uniunii, permițând acordarea asistenței coordonate și rapide în sprijinul populațiilor afectate.
Prin același mecanism, alte două aeronave ale Forțelor Aeriene Române au executat misiuni în Albania pentru stingerea incendiilor de pădure cu care se confruntă această țară.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România sprijină în continuare populația civilă din Fâșia Gaza, afectată de conflictul israeliano-palestinian. Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a pus la dispoziție produse alimentare, corturi, saci de dormit și paturi de campanie, care au fost transportate cu două aeronave ale Forțelor Aeriene Române. Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, transportul se realizează pe cale aeriană până în Cipru, cu aeronavele Ministerului Apărării, și terestru cu mijloacele din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, până în Grecia și Turcia. Mai departe, transportul ajutorului umanitar se face cu ajutorul agențiilor specializate ale Organizației Națiunilor Unite.
Cristian Dumitraşcu (realizator): În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în serviciul Poliției aeriene și a notificat, începând cu ora 22:38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați”. Acesta este un fragment din comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale. Îngrijorarea oamenilor care sunt și în acele zone, dar care sunt în toate zonele României, pentru că dronele pot să ajung aproape nedetectate într-o arie foarte mare din teritoriul României. La telefon este șeful Direcției informare și relații publice din Ministerul Apărării Naționale, generalul de brigadă Constantin Spînu. Domnule general, bună dimineața! Bine ați venit la Radio România Actualități! Constantin Spînu:Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație! Cristian Dumitraşcu (realizator): Foarte așteptată vocea dumneavoastră într-o astfel de situație. Înțelegem că este o chestiune fără precedent. Cel puțin până acum, nu știm să se fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat în această noapte.
Constantin Spînu:Nu aș vrea să intrăm într-o logică de panică și de escaladare de informații. Ceea ce ați prezentat dumneavoastră face parte din informațiile pe care le-am transmis în cursul acestei dimineți. În noaptea aceasta a fost o nouă serie de atacuri executate de forțele ruse împotriva unor obiective din Ucraina. Ministerul Apărării Naționale, prin structurile competente, a monitorizat în timp real situația aeriană din proximitatea granițelor noastre. De aceea, la detectarea unor grupuri de drone care se îndreptau către teritoriul ucrainean, au fost aplicate procedurile care sunt deja folosite de foarte multă vreme în această situație, sunt repetate și exersate. S-au aplicat, respectiv s-au alertat structurile aflate în serviciul de poliție aeriană, iar în același timp, a fost notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru instituirea măsurilor de alertare a populației din județele aflate în proximitatea graniței cu Ucraina, Tulcea și Galați. Este adevărat că în contextul acestei situații, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată și aș dori să insist pe acest adjectiv, posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu un semnal respectat pe un traseu către municipiul Galați. Chiar în cursul nopții, la momentul la care a fost indicat acest traseu, acest semnal radar, forțe ale ISU și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele aflate în proximitatea ultimelor coordonate înregistrate de sistemele radar. Nu au fost identificate în cursul nopții. Căutările au fost reluate în această dimineață și vor continua și în cursul acestei zile. Aș dori să spun că la ora 1:41 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.
Noi vom reveni cu informațiile pe măsură ce acestea vor fi disponibile în urma acestor proceduri care se derulează, așa cum spuneam, chiar în acest moment. Vom participa și noi, Ministerul Apărării Naționale, cu forțe și mijloace, la aceste operațiuni de căutare și sperăm să avem situația lămurită în cursul acestei zile. Cristian Dumitraşcu (realizator): Cu siguranță cunoașteți și dvs. care a fost textul acelei alerte extreme. A fost o adevărată isterie pe internet azi-noapte, în care oamenii au confirmat că au auzit drone și aici spune „adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. Durata – 90 de minute” – a fost, cred, un pic mai altfel decât celelalte mesaje care au fost date până acum.
Constantin Spînu:Sigur, dar încă o dată n-aș dori să intru într-o logică, cum ați spus dumneavoastră, a isteriei. Sunt semnale, sunt semnalizări, atenționări transmise prin sistemul RO-ALERT tocmai pentru a reduce riscurile populației. Deci procedurile au fost aplicate așa cum este necesar să fie aplicate. La momentul detectării acestor roiuri de drone care se apropiau de granițele României, îndreptându-se spre Ucraina, au fost aplicate toate procedurile de alertare. Deci aș dori să transmit un semnal de încredere, de liniște. Autoritățile monitorizează situația, luăm toate măsurile care care pot fi luate în aceste situații. Evident, riscurile sunt, nu pot fi reduse la zero, pentru că suntem în proximitatea unei zone de conflict. România este însă o țară în care este pace, o țară în care viața se desfășoară normal, în care autoritățile, iată, a fost nevoie să dăm în cursul acestei nopți semnalele de alertă pentru populația din județele aflate în proximitate, tocmai pentru că am detectat aceste situații. Vom continua să monitorizăm și să revin cu informații pe măsură ce se clarifică această situație. Vă spuneam, forțele din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională se află în la acest moment în teren și încercăm să lămurim această situație. Cristian Dumitraşcu (realizator): Este același mesaj de încredere care ne-am pregătit să-l dăm și noi. Am fost toată săptămâna în zona acestea, avem un reportaj de la Isaccea, de la Poliția de Frontieră, avem un alt reportaj din zona limitrofă Ucrainei, acolo unde avem forțele din flotila fluvială, se monitorizează, cum ați spus, și să sperăm că lucrurile vor veni la normal. Vă mulțumesc, domnule general Constantin Spânu și să ne auzim cu bine și cu altă ocazie aici, la „Jurnal Militar”, la Radio România Actualități! Mulțumesc! Constantin Spînu:Mulțumesc eu pentru invitație!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Două aeronave ale Forțelor Aeriene Române au transportat personal și echipamente de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, într-o misiune de stingere a incendiilor de pădure în insula franceză Corsica.
Țara noastră a participat la această misiune cu 20 de pompieri și trei autospeciale.
Specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în Franța, la solicitarea de sprijin transmisă de autoritățile din Hexagon, ca urmare a extinderii incendiilor de pădure din zilele trecute.
Solicitarea de intervenție s-a făcut prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, prin care se coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om, permițând acordarea asistenței eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate.
Mecanismul include o capacitate europeană de răspuns în situații de urgență, pe baza alocării voluntare în comun a resurselor puse la dispoziție în prealabil de statele membre, în vederea desfășurării imediate în interiorul său în afara Uniunii Europene.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Detașamentul de pompieri români trimiși de țara noastră pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia a fost suplimentat cu încă 30 de militari. Aceștia au fost transportați în localitatea Elefsis cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române.
Specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se află în misiune în Grecia, în urma solicitării de sprijin transmisă de autoritățile elene prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, ca urmare a extinderii incendiilor de pădure din ultimele zile.
Procedura permite coordonarea răspunsului la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul Uniunii și asigură asistența coordonată și rapidă în sprijinul populațiilor afectate.
În peste 2.200 de situaţii de urgenţă au intervenit echipajele ISU în prima zi de Crăciun şi în ajun.
Aproape două mii de intervenţii au fost făcute de SMURD, în special pentru acordarea primului ajutor. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că numărul intervenţiilor a scăzut cu aproximativ 5% faţă de perioada Crăciunului din anul 2016.
Şi salvamontiştii au avut de Crăciun o zi plină. În ultimele 24 de ore au efectuat peste 40 de intervenţii, în special în Gorj, Braşov, Predeal şi Buşteni. Peste 500 de salvamonişti sunt la datorie în peste 80 de baze, posturi şi cabinete medicale, precum şi în zonele de practicare a sporturilor de iarnă.
A alergat sute de kilometri în condiţii extrem de grele pentru a susţine cauza copiilor cu autism. A străbătut cele mai mari deşerturi din lume, purtând steagul României şi simbolurile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Este hotărât, perseverent şi foarte muncitor.
Este vorba de pompierul Iulian Rotariu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, care a participat, în perioada 12-19 noiembrie, la ultra maratonul ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’ din Argentina.
El a intrat în competiţie alături de alţi peste 300 de sportivi din 60 de ţări din întreaga lume şi a terminat cursa pe locul al patrulea în clasamentul general şi pe locul I la categoria sa de vârstă. A alergat peste 250 de kilometri, înfruntând temperaturi şi condiţii extreme, la final primind din partea organizatorilor ‘4 deserts’ trofeul ‘Fair Play’.
A alergat în spirit caritabil 250 de kilometri în şapte zile, pentru a face cunoscută şi a sprijini ‘Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani’, însă, după cum el însuşi mărturiseşte, ‘bănuţi vin, dar vin puţini’.
Cursa ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’, care se numără în primele zece curse din lume ca dificultate, s-a desfăşurat în cea mai faimoasă şi sălbatică regiune din America de Sud, dominată de munţii Anzi. Alergarea s-a desfăşurat într-o zonă exclusiv muntoasă, cu lacuri şi dune de nisip, la o altitudine de 3.000 de metri, unul din locurile din lume unde se poate face insolaţie şi degerături în aceeaşi zi.
‘A fost o cursă foarte grea. A fost o cursă frumoasă. Pentru mine, o cursă frumoasă implică adversari pe măsură, sportivi foarte bine pregătiţi, cert cei mai buni sportivi ai lumii la ora actuală. Neîmblânzita Patagonie îşi merită pe deplin numele de neîmblânzită. Au fost zile când am alergat 80 de kilometri, iar zece minute am prins ninsoare, zece minute am prins o ploaie torenţială, în următoarele 15 minute a fost soare că simţeam că îmi frige şapca, ca în următorul minut să mă arunc în râu cu apa până la piept, să ridic rucsacul deasupra capului, să nu fie udate hainele, medicamentele, alimentele şi să ies în două- trei minute din vâltoarea râului. În momentul în care ieşeam din apă, ningea, ploua, trebuia să merg mai departe. Mă gândeam că, dacă alerg, sigur mă voi încălzi. Am fost cu picioarele umflate, ochii umflaţi, dar a fost o cursă frumoasă’, povesteşte cu satisfacţie Iulian Rotariu.
Plin de credinţă şi optimism, Iulian Rotariu nu s-a gândit niciodată să renunţe la cursele infernale. Din contră, se gândeşte la familia sa şi la copiii cu autism în numele cărora aleargă, primit astfel forţa necesară pentru a străbate deşerturile.
‘Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns sănătos acasă, că am avut o gură de apă şi o bucăţică de pâine. Două candele ard mereu la noi în casă, iar soţia şi copiii au grijă să nu se stingă. Şi la mama acasă candela arde mereu, ca să văd cele două lumini acasă, ca să mă întorc, pentru că tot timpul am spus că acasă e raiul’, a subliniat plutonierul major de la ISU.
El este unul dintre puţinii participanţi la asemenea competiţii care nu dispune de un staff tehnic propriu. Iulian Rotariu merge la ultramaratoane de unul singur, doar cu rucsacul în spate, cu puţină mâncare şi apă, uimindu-şi adversarii.
‘Ei nu înţeleg de unde are atâta energie şi un nivel de pregătire atât de ridicat. E important să iei locul patru dintre atâtea sute de concurenţi. Mare parte dintre ei merg cu un staff propriu, respectiv au nutriţionişti, au kinetoterapeut în echipa lor, au toate materialele necesare, iar Iulian se deplasează singur, cu un rucsac’, spune, cu apreciere, şeful ISU Botoşani, colonelul Cristian Amarandei.
Iulian Rotariu, în vârstă de 41 de ani, a alergat în spirit caritabil 250 de kilometri în şapte zile, pentru a face cunoscută şi a sprijini ‘Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani’. Gestul său a atras aprecieri la nivel naţional şi internaţional.
‘În primul rând, încerc să fac cunoscută cauza acestor copii, faptul că ei există, faptul că trebuie ajutaţi şi, în timp ce eu alerg, cine vrea poate să doneze pe un site al Galantom-ului (n.r.- www. galantom.ro comunitatea oamenilor de bine) către această asociaţie. Bănuţi vin, dar vin puţini. În primul rând, faptul că s-a mediatizat şi se ştie de aceşti copilaşi, multe societăţi din Botoşani şi din ţară au reuşit ca cei 2% să îi direcţioneze către ei’, a adăugat Iulian Rotariu.
De altfel, eforturile sale sunt uimitoare. Organizatorii şi participanţii la competiţiile la care participă şi Iulian Rotariu sunt surprinşi de modul în care pompierul botoşănean ştie să îşi valorifice calităţile umane. La finalul ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’, botoşăneanul a primit trofeul ‘Fair play’.
‘Aşteptam cu nerăbdare să văd cine va primi premiul cel mare de fair play şi vroiam să fiu cât mai aproape de scenă ca să pot să fiu printre primii care îl vor felicita pe cel care va primi premiul. În momentul în care am auzit numele meu, nu mi-a venit a crede. Organizatorii au apreciat munca, dăruirea, verticalitatea, colegialitatea şi fair play-ul faţă de ceilalţi concurenţi şi, când am fost strigat la scenă deschisă, toţi au răbufnit în ropot de aplauze’, a adăugat Iulian.
Subofiţerul ISU Botoşani a mai participat, până acum, la ultra maratoanele ‘Gobi March’ (China, iunie 2016), ‘Atacama Crossing’ (Chile, octombrie 2016) şi ‘Sahara Race’ (Namibia, mai 2017), iar următoarea sa ţintă este înscrierea în cursa extrem de dificilă care va avea loc anul viitor în Antarctica.
Performanţa obţinută la ‘Racing The Planet Ultra Patagonia 2017’ l-a determinat pe prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, să îi confere, luni, placheta instituţiei, iar pe preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, să-i dăruiască o diplomă de excelenţă.
‘Iulian Rotariu ne oferă o lecţie a solidarităţii, a dăruirii, a motivării. Pentru asta, noi îţi mulţumim mult Iulian şi îţi dorim succes la ultramaratorul de anul viitor din Antarctica’, a afirmat prefectul Dan Şlincu.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus măsuri de intervenţie în sprijinul populaţiei care ar putea fi afectată de fenomenele meteo periculoase.
La nivelul ISU Bucureşti-Ilfov a fost făcută informarea și formularea de recomandări, prin intermediul rețelelor de socializare şi al panourilor cu afisaj electronic.
Pompierii le recomandă cetăţenilor ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, șoferii sunt sfatuiti să-și parcheze autoturismele în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Capitala şi 11 judeţe din jumătatea de sud se vor afla, de mâine dimineaţă până duminică după-amiază, sub cod portocaliu de ploi și vânt puternic, în timp ce pentru alte 13 judeţe meteorologii au emis avertizare cod galben de ploi și vânt puternic.
Punerea în funcţiune a sistemului RO Alert, prin care oamenii vor fi avertizaţi, prin mesaje pe telefonul mobil, în timp real, asupra unor fenomene naturale care le-ar putea pune viaţa în pericol, a fost aprobată joi, 5 octombrie, de Executiv, printr-o ordonanţă de urgenţă.
Redactorul RRA Mugur Mihăiţă ne oferă mai multe informaţii despre deciziile luate în şedinţa de guvern de joi, 5 octombrie:
Sistemul Ro Alert va avertiza populaţia în timp real prin mesaje pe telefonul mobil în cazul producerii unor cutremure sau fenomene meteo grave. Aplicaţia va fi gestionată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în coordonarea secretarului de stat, Raed Arafat.
Ministrul de interne, Carmen Dan, a precizat că pentru punerea în funcţiune a sistemului Ro Alert, Guvernul va aloca 30 de milioane de lei din fondul de rezervă.
Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide, prin surse autorizate, adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă şi acest mesaj, acest sistem de alertare este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat. Este necesar, deoarece, din ceea ce spun meteorologii, în perioada următoare ne vom confrunta din ce în ce mai des cu genul de fenomene nowcasting. (Carmen Dan)
200 de familii afectate de calamităţi naturale sau în care există persoane cu probleme grave de sănătate vor primi sprijin financiar de la guvern.
Fondul aprobat pentru aceste ajutoare depăşeşte 500.000 de lei, iar beneficiarii au fost identificaţi în urma unor anchete sociale. De asemenea, aproape 400.000 de mineri din Valea Jiului vor primi ajutoare de şomaj în valoare de aproape 900.000 de lei.
Având în vedere concluziile rezultate în urma desfăşurării exerciţiului naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va organiza şi desfăşura antrenamente/exerciţii pentru verificarea funcţionării sirenelor de alarmare publică, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00-11.00, începând cu luna august 2017.
Exerciţiile vizează testarea şi verificarea sistemului naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. Acţionarea sirenelor se va face centralizat sau local, numai după primirea mesajului de înştiinţare.
Astfel, în cadrul exerciţiului, miercuri, 4 octombrie, vor fi acţionate toate mijloacele de alarmare acustică de pe teritoriul municipiului Craiova.
Semnalele de alarmare a populaţiei şi salariaţilor sunt: prealarma aeriană; alarma aeriană; alarma la dezastre şi încetarea alarmei.
Semnalul “PREALARMA AERIANĂ“ se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul “ALARMA AERIANĂ“ se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
Semnalul “ALARMA LA DEZASTRE” se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI“ se compune dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că autorităţile au ‘alocat fonduri fără precedent pentru sistemul de situaţii de urgenţă’ din România.
El a declarat la Botoşani, că sumele alocate pentru investiţiile din domeniul situaţiilor de urgenţă se ridică la 600 de milioane de euro.
Arafat a precizat că din fondurile totale alocate pentru sectorul de urgenţe, aproximativ 170 de milioane de euro sunt pentru componenta de aviaţie, în special pentru căutare şi salvare montană, iar 430 de milioane de euro merg către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă .
Potrivit oficialului DSU, fondurile alocate IGSU vor fi destinate înlocuirii parcului auto vechi, menţionând că vor fi înlocuite peste 500 de autospeciale vechi de peste 30 de ani.
Home » Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Amenzi pentru cei care deţin contrucţii fără autorizaţie de securitate la incendiu
Publicat de adinaiftime,
30 septembrie 2017, 19:00
Amenzi de până la 50.000 de lei vor primi, începând de mâine, cei care deţin contrucţii fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că, pentru obţinerea documentului, nu se percep taxe.
Căpitanul Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al IGSU: Punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare sau schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale cu amenzi cuprinse între 20.000-50.000 de lei. În cazul în care este constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, ISU pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu. (Rador/ FOTO evz.ro)
Home » Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Bistriţeanul Cătălin Moldovan, „Salvatorul de onoare al anului 2017”
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 17:34
Paramedicul bistriţean Cătălin Moldovan a fost desemnat „Salvatorul de onoare al anului 2017” de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
El a primit această distincţie pentru că împreună cu colegul său pompier, Ambrozie Acu, a intervenit pentru salvarea a două persoane implicate într-un grav accident rutier, produs la sfârşitul lunii mai a acestui an, pe raza localităţii Bonţida, din judeţul Cluj. Cei doi se întorceau de la un curs de prim ajutor şi au intervenit la faţa locului înaintea echipajelor de salvare.
Potrivit ISU Bistriţa-Năsăud, Cătălin Moldovan este unul dintre cei mai apreciaţi paramedici bistriţeni, el a reuşit să ducă la bun sfârşit sute de intervenţii, de-a lungul celor peste zece ani de activitate.
Peste 10 la sută din cele aproape 27 de mii de şcoli din ţară nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu, la sfârşitul lunii iunie, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Locotenent colonelul Robert Stugariu, de la Serviciul Avizare, Autorizare şi Reglementări din cadrul IGSU a declarat pentru Radio România că, pentru eliberarea autorizaţiei de securitate la incendiu nu se percep taxe, însă autorităţile locale invocă lipsa de fonduri pentru cumpărarea echipamentelor necesare dotării şcolilor.
Potrivit legislaţiei în vigoare, autorizaţia pentru securitate la incendiu se emite atunci când se intervine asupra unei construcţii sau în cazul uneia noi.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte faptul că există obligaţia obtinerii acestui document până pe 30 septembrie.
După această dată, cei care nu vor avea autorizaţia vor primi amenzi cuprinse, între 20 şi 50 de mii de lei.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va face exerciţii pentru verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă. Începând de astăzi, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, între orele 10 şi 11, în toate judeţele ţării vor fi acţionate sirenele de alarmare publică, pentru centralizarea permanentă a datelor privind starea echipamentelor şi pentru pregătirea autorităţilor locale.
IGSU aminteşte într-un comunicat că înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează pentru protejarea populaţiei şi a bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.
În urma desfășurării celei de a VI-a ediții a “Competiției Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat”, pompierii salvatori din Dolj și Vâlcea au fost câștigători.
Astfel, la proba „Acordarea primului ajutor calificat”, locul I a fost ocupat de echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Județului Vâlcea, iar la proba „Descarcerarea din autovehicule”, echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Județului Dolj a ocupat locul al III-lea.
Competiția a fost organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul Fundației pentru SMURD și s-a desfășurat în municipiul București, în perioada 05 – 07 iulie a.c. Întrecerea a cuprins două probe: “Descarcerarea din vehicule” şi “Acordarea Primului Ajutor Calificat” și a urmărit, atât îndemânarea, abilităţile, experienţa şi cunoştinţele profesionale ale concurenților, cât şi reducerea numărului victimelor în urma accidentelor rutiere şi îmbunătățirea tehnicilor de acordare a primului ajutor calificat.
Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc, în concordanță cu prevederile concepției de acțiune aprobată la nivelul MAI. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.
Astfel, pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, în perioada următoare inspectori de prevenire vor participa alături de specialiștii constănțeni la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.
Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 14 județe, peste de 400 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate) va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral.
O atenție deosebită a fost acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.
De asemenea, în zonele intens circulate din municipiul Constanța, inspectoratul judeţean va înființat 15 puncte de lucru temporare, față de cele 9 existente anul trecut.
Gradul de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral va fi consolidat prin suplimentarea celor 10 subunități de intervenție județene, cu personal și tehnică specifică care vor încadra 6 puncte de prim-ajutor, 8 puncte de lucru pentru stingerea incendiilor și un punct de lucru pentru salvarea din mediul acvatic. De asemenea, la intrările principale din municipiul Constanța (Valul lui Traian, Ovidiu și Agigea) vor fi disponibile, pentru intervenția imediată, autospeciale de stingere prevăzute cu module de descarcerare.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.