Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă face noi verificări în cluburi şi restaurantele unde vor fi organizate petreceri în perioada sărbătorilor de iarnă.
Nu vor putea fi organizate petreceri şi mese festive în unităţile care nu dispun de cel puţin două puncte de acces evacuare, de instalaţie electrică autorizată şi de materiale necesare pentru intervenţia rapidă în caz de incendiu.
Angajaţii ISU din Sălaj au anunţat chiar că acolo unde se va constata că sunt prea mulţi participanţi faţă de capacitatea sălilor, programul va fi întrerupt şi oamenii evacuaţi. Verificările vizează şi bisericile, pompierii atrăgând atenţia asupra necesităţii respectării unor reguli clare pentru prevenirea incendiilor, mai ales în cazul bisericilor din lemn.
Primăria Timişoara nu a primit, până acum, niciun ban de la Guvern pentru a repara stricăciunile provocate de furtuna din 17 septembrie, spune primarul Nicolae Robu.
Edilul Timișoarei susține că în conturile municipalității nu a intrat niciun leu cu toate că Executivul a emis o Hotărâre de Guvern prin care orașului de pe Bega i se alocă peste 2 milioane de lei pentru a acoperi pagubele produse de furtună. Nicolae Robu mai spune că nici banii promiși de Guvern pentru Spitalul de Copii au ajuns la Timişoara.
“Avem de primit vreo 5 milioane de lei, peste 5 milioane de lei pentru Spitalul de Copii. Avem atâta nevoie de bani pentru că ați văzut câte lucrări am făcut în oraș. Toate costă și încasările nu suficiente. Avem de plătit la RATT, avem de plătit la Colterm și, uite, nu ne vin de la Guvern nici măcar cei 5 milioane de lei pentru Spitalul de Copii. Sunt toate documentele depuse la Direcția de Sănătate Publică și ar fi trebuit să ne vină banii”, a subliniat Nicolae Robu.
Primarul a declarat că municipalitatea a transmis valoarea pagubelor către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Constanța, măturată de vântul puternic! Avertismentul Primăriei pentru posesorii de mașini
Publicat de adinaiftime,
29 septembrie 2017, 18:40
Ca urmare a avertizărilor meteo de vânt puternic din ultimele 48 de ore, Serviciul Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța și echipajele de intervenție din teren au preluat permanent toate sesizările transmise de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Serviciul Dispecerat din cadrul Primăriei Municipiului Constanța în vederea degajării terenului din parcuri, zone publice, perimetrul asociațiilor de proprietari precum și a carosabilului de crengi și resturi vegetale rezultate de la arborii tăiați.
Până acum s-a intervenit pentru îndepărtarea a patru copaci ce riscau să se prăbușească din cauza rafalelor puternice de vânt și la ridicarea a patru crengi de dimensiune foarte mare care au căzut din arborii de pe domeniul public.
Reprezentanții Primăriei precizează că Serviciul Administrare Spații Verzi asigură și în continuare intervenția de urgență unde este cazul.
„Rugăm populația, instituțiile publice și agenții economici să EVITE staționarea persoanelor și parcarea autoturismelor în preajma arborilor și să sesizeze Serviciului Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Constanța orice arbore cu pericol de prăbușire în vederea verificării și rezolvării cât mai urgente a situației din teren“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.
Telefoane de contact : 0241 488171 – Serviciul Administrare Spați Verzi și 0241 550055 – Serviciul Dispecerat.
O grenadă de mână defensivă care datează, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită, duminică, pe un drum comunal din satul Buda, comuna Coşula, au declarat surse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
Potrivit acestora, grenada a fost găsită de un localnic în balastul întins recent pe drumul comunal. Se presupune că aceasta a fost adusă dintr-o balastieră.
Muniţia a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă în poligonul Copălău de pirotehnicienii ISU Botoşani.
Grenada era foarte periculoasă la atingere şi la acţiuni mecanice.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiş organizează cursuri de pregătire a populaţiei pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă.
Cursurile vor avea loc duminică,6 august, între orele 10:00 şi 18:00, în parcarea Iulius Mall, în cadrul caravanei “Fii pregătit”. Centrul mobil are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor.
Cei care doresc să participe la cursuri se pot înscrie pe pagina fundatiapentrusmurd.ro, la secţiunea centrul-mobil-de-instruire-smurd.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență primește o macara de intervenții la mare înălțime de la Primăria Timișoara.
Investiția a fost aprobată de Consiliul Local Timișoara, care va achiziționa macaraua și o va pune la dispoziția ISU. Pompierii au mai primit și de la Consiliul Județean o astfel de macara, dar potrivit consilierului Simion Moșiu, pentru un oraș ca Timișoara e nevoie de două astfel de utilaje:
“Una este să ai în partea de sud a orașului un garaj undeva sunt macarele și incendiul să fie în nord și doar să traverseze – o macara din aceasta nu e elicopter, trebuie să meargă prin trafic, iar traficul de la noi vedeți cât de complicat este. Pentru operativitate și pentru a ajunge cât mai repede la incendiu sau la intervenția respectivă s-au gândit, și bine au făcut, să fie două macarale: una dată de Consiliul Județean într-o parte a orașului și alta pe care o va cumpăra Primăria în altă parte a orașului. Dacă este o intervenție rapidă în respectiva zonă să se ajungă mult mai repede decât să traverseze tot orașul”, spune Simion Moșiu.
Investiția în macaraua ce urmează a fi pusă la dispoziția ISU se ridică la aproape patru milioane de euro.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita va organiza fazele zonale ale concursurilor profesionale ale Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă în perioada 20 – 21 iunie, în localitatea Ciceu.
Faza județeană a competiției va avea loc joi, începând cu ora 10.
Potrivit ISU Harghita, echipele câștigătoare la fazele zonale se vor întrece în cadrul etapei județene.
Principalele obiective ale competiţiei sunt:dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi deprinderilor specifice, evaluarea nivelului de pregătire a capacităţii de intervenţie , popularizarea, în rândul cetăţenilor, a unor aspecte din activităţile desfăşurate de către aceste servicii, precum și dezvoltarea şi îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare.
Pompierii civili îşi vor putea arăta iscusinţa în cele trei probe ale concursului: ştafeta 4×100 m, pista cu obstacole, precum şi realizarea dispozitivului de intervenţie.
Eforturile depuse de concurenţi vor fi răsplătite cu premii ce vor consta în cupe şi diplome. Echipa care se va clasa pe prima treaptă a podiumului va reprezenta judeţul Harghita la faza interjudeţeană a concursului, care se va desfășura la începutul lunii iulie, în municipiul Bistrița.
Săptămâna viitoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă , va demara la nivel național, un amplu exerciţiu pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.
Astfel că, în perioada 18-21 aprilie a.c., în mai multe judeţe din ţară vor fi declanşate mecanismele de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.
La nivelul judeţului Tulcea, simularea va avea loc marţi, 18 aprilie a.c., zi în care vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.
În perioada vizată, cetăţenii judeţului şi municipiului Tulcea vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.
La nivel judeţului Tulcea, există 82 de astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat.
Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale şi operatorilor economici sursă de risc, iar reprezentanţii I.S.U. derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren a acestora.
În anul 2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea a organizat 17 antrenamente de înştiinţare, ocazie cu care s-a verificat şi funcţionarea aparaturii de înştiinţare, avertizare, alarmare la nivelul localităţilor, acţiuni derulate în colaborare cu comitetul judeţean şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, instituţiile publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi operatorii economici sursă de risc.
Cei care vor să vadă cum lucrează pompierii, dar și mașinile și echipamentele pe care le au, sunt așteptați între orele 9 și 18.
Vor fi organizate ateliere de lucru, se vor face demonstrații de stingere a incendiilor și vor fi prezentate tehnici de descarcerare în cazul accidentelor rutiere.
În plus, paramedicii îi vor învăța pe copii cum să acorde primul ajutor.
Astăzi, 13 octombrie, este Ziua Informării Preventive, eveniment care încearcă să le arate oamenilor riscurile la care se expun, în cazul în care nu respectă regulile de comportare pe timpul producerii unor situații de urgență.
Ziua nu a fost aleasă întâmplător.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență s-a raliat astfel inițiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de 13 care se suprapune cu ziua de marți, se organizează „Ziua Informării Preventive”.
Superstițioșii consideră că o zi de marți, cu data de 13, poartă ghinion.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au intervenit, în ultimele 48 de ore, pentru stingerea a zece incendii. Patru dintre acestea s-au produs în cursul zilei de sâmbătă, iar şase avut loc duminică.
Cele mai multe s-au înregistrat la vegetaţia uscată.
Pentru prevenirea şi stingerea acestor incendii au fost angrenate 15 autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa – Oraş, Detaşamentului de Pompieri Constanţa – Palas,
Detaşamentului de Pompieri Medgidia, Gărzii 2 Chirnogeni, Staţiei de Pompieri Midia – Năvodari, Staţiei de Pompieri Tuzla şi Staţiei de Pompieri Hârşova.
Fermierii din mai multe localităţi din Botoşani au cerut sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru asigurarea apei pentru animale, pe fondul secetei care afectează judeţul, a declarat, astăzi, inspectorul şef al ISU, colonelul Radu Anton.
Potrivit acestuia, deţinătorii de animale din localităţile Dângeni, Şupitca şi Mihăileni au solicitat intervenţia maşinilor de pompieri pentru transportul apei către fermele zootehnice.
„Avem una-două solicitări pe zi. Noi avem capacitatea să facem faţă tuturor solicitărilor, chiar dacă numărul acestora creşte. Răspundem tuturor cererilor venite din partea populaţiei„, a afirmat Anton.
Înainte de orice intervenţie, conducerea ISU solicită administraţiilor locale să confirme, prin hotărâri ale comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, necesitatea transporturilor de apă pentru animale.
Polițiștii, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” și medicii Serviciului de Ambulanță au fost solicitați să intervină, seara precedentă, în Mangalia, pe Șoseaua Constanței, în cazul unui bărbat care amenința că se sinucide. Câteva ore mai târziu, bărbatul a renunțat la gestul extrem și a fost preluat de oamenii legii pentru a fi audiat.
În oraşul maramureşean Vişeul de Sus, o femeie a murit strivită de un copac, iar o casă lovită de fulger a luat foc.
În satul bistriţean Salva aproximativ zece imobile au rămas fără acoperişuri în urma unei vijelii.
Oamenii le-au spus angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sosiţi la faţa locului că vântul a fost atât de puternic, încât au avut impresia că a fost vorba despre o tornadă.
Şi vestul ţării a fost afectat ieri de furtuni puternice. În judeţul Arad, mai multe gospodării au fost inundate, peste 50 de arbori au fost rupţi de vânt, iar şapte autoturisme au fost avariate.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.