Firmele din Timiș au cerut de trei ori mai multe clase de învățământ profesional dual
Publicat de adinaiftime, 19 noiembrie 2017, 10:00
Interesul pentru înfiinţarea claselor de învăţământ profesional este pentru anul şcolar 2018 – 2019 de trei ori mai mare decât pentru anul şcolar.
Potrivit inspectorului Şcolar General al judeţului Timiş, Aura Danielescu, firmele au cerut înfiinţarea a 14 clase de învăţământ profesional dual, comparativ cu patru câte au fost în actualul an şcolar.
“Din informațiile pe care le au școlile din interacțiunea cu operatorii economici și din cele care au ajuns spre Inspectoratul Școlar, ne așteptăm să constituit pentru anul școlar viitor în jur de 14 clase pe învățământul dual. Sigur, se poate ca acest număr să fie mai mare sau mai mic, în funcție de modul în care agentul economic a reușit să se adreseze, până la termenul impus de calendar, celor de la Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic. CNIDPT centralizează aceste opțiuni venite din partea operatorilor economici, iar, în cursul săptămânii viitoare potrivit caledarului, se vor adresa inspectoratelor școlare. Noi, la rândul nostru, analizăm oferta pe care o avem și transmitem operatorilor economici acordul nostru sau, dacă există un motiv extrem de întemeiat, dezacordul pentru crearea claselor de învățământ dual”, a explicat Aura Danielescu.
Inspectorul şcolar general a declarat că se aşteaptă ca toate locurile disponibile să fie ocupate. Potrivit Aurei Danielescu, pe lângă cele 14 clase de învăţământ profesional dual sunt şi 16 clase de învăţământ profesional clasic.
Învăţământul profesional dual se organizează după terminarea celor 10 clase obligatorii, faţă de învăţământul profesional de doi sau trei ani, care se organizează la sfârşitul clasei a VIII-a, respectiv a IX-a.