Cercetătorii români revoluționează industria alimentară.
Publicat de Mihaela Costache, 28 septembrie 2015, 08:10
Angajatii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul cărora se pot obţine ouă îmbogăţite cu acizi graşi Omega 3 sau carne de porc cu un conţinut redus de colesterol.
Institutul din Baloteşti este un bun exemplu din punct de vedere al cercetării si are ca principale obiective: găsirea de noi resurse pentru nutriţia animalelor în contextul limitării resurselor convenţionale, menţinerea securităţii siguranţei alimentare si contracararea concurenţei economiilor emergente: China, Brazilia, sau Argentina.
IBNA Baloteşti a creat până în prezent 81 de reţete de nutreţuri combinate, concentrate proteice şi premixuri, elaborate la nivel de laborator, experimentate în ferme, iar cele care au asigurat spor de producţie semnificativ au fost multiplicate la nivelul fabricilor şi puse la dispoziţia beneficiarilor.
Institutul deţine 237 de hectare de teren arabil şi ferme de taurine, porcine şi păsări.
Reprezentanţii institutului au solicitat sprijin Ministerului Agriculturii pentru creşterea capacităţii de preluare a informaţiei, extinderea acesteia la nivelul fermierilor, precum şi pentru desfacerea produselor centrului, care sunt încă necunoscute.
Institutul dispune şi de trei dozatoare de lapte, în trei zone din Bucureşti, obţinut de la bovinele din ferma proprie, comercializând zilnic în jur de 1.200 de litri de lapte pe zi.
În anul 2015 se împlinesc 120 de ani de cercetare zootehnică în România, în condiţiile în care, în 1895, s-a înfiinţat primul, nu doar în România, ci şi în Europa, institut de zootehnie.
Din anul 1981, aria de activitate a institutului a fost extinsă, fiind introdusă, pe lângă tematica de nutriţie, şi componenta de biologie. Acesta este, de fapt, anul în care s-a creat brandul IBNA.