Ascultă Radio România Regional Live

Invictus România

Militarii Invictus România se pregătesc intens pentru următoarea ediție a Jocurilor Invictus

Militarii Invictus România se pregătesc intens pentru următoarea ediție a Jocurilor Invictus

Publicat de Gabriel Stan, 6 iunie 2023, 15:23 / actualizat: 6 iunie 2023, 17:14

În această săptămână, la rubrica Inedit vorbim despre Invictus Games cu doi dintre militarii Invictus ce se implică activ în promovarea acestui nou mod de viață al camarazilor răniți în teatrele de operații, care au ales să continue să-și trăiască viață într-un mod activ, participând la competițiile organizate de-a lungul anului.

Veți afla informații de la ultimul eveniment la care au luat parte, semimaratonul Eroilor Invictus, de la Bistrița, dar și despre cum se pregătesc intens înainte de a merge la cea de a 4-a ediție a Jocurilor Invictus organizată în acest an, la Dusseldorf, Germania.

Interviul a fost realizat de Gabriel Stan de la Jurnal Militar, Radio România Actualități.

Florin Boc: Sunt plutonier adjutant (în retragere) Boc Florin şi am participat la cinci misiuni internaționale.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Ați fost acasă, la Bistriţa, la un eveniment important Invictus România, primul semimaraton…

Florin Boc: A fost un eveniment reușit. Prietenii, camarazii de arme din Bistrița au fost foarte entuziasmaţi. Comunitatea bistriţeană a primit foarte bine evenimentul nostru. Deja mă întreabă de ediţia a II-a.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Ce sport practicați în Invictus România?

Florin Boc: Practic tir cu arcul, compound şi la Düsseldorf voi participa atât la individual, cât și la echipă. Dorim să ajungem cât mai sus, dar cel mai important este să ajungem acolo și să învățăm din toate aceste competiții și provocări.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Ce vă motivează?

Florin Boc: Autodepășirea, trecerea peste problemele care au fost și care sunt. Prin proiectul Invictus m-am regăsit și îmi place ceea ce fac și îndrum pe toată lumea să practice sportul, pentru că este sănătate.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Ce spun prietenii, familia?

Florin Boc: Familia mă susține, mă încurajează să fac ceea ce îmi place. Știu că mă regăsesc în lucrul acesta și ei sunt alături de mine în orice moment, indiferent de situație. Mă pregătesc dimineața, după-masa antrenamente, competiții. Este un program foarte încărcat, mai ales că se apropie jocurile Invictus Games de la Düsseldorf şi trebuie să ne pregătim.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Cum sunt competițiile cu ceilalți militari din alte țări? Cum le vedeți? Este o încrâncenare sau pur și simplu este o luptă colegială mai mult?

Florin Boc: Când ajungem la linia de start, toți dăm din noi ce este mai bun. Toţi simțim că reprezentăm țara fiecăruia și vrem să obținem cele mai bune rezultate, dar, după ce se termină, totul devine atât de frumos că parcă ne cunoaştem dintotdeauna și legăm prietenii.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Aveți și alți colegi cu care ați avut pregătiri de-a lungul timpului, înainte de acest incident și cu care aţi ținut legătura și sunt și ei prezenți la Invictus?

Florin Boc: Anul trecut m-am întâlnit cu un fost camarad din Statele Unite ale Americii. L-am cunoscut în Kabul , participa la ciclism și a fost o adevărată surpriză să ne întâlnim acolo, după atâția ani.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Ce emoții vă trec atunci când auziţi imnul României înainte de startul unei probe?

Florin Boc: Suntem mândri că reușim să reprezentăm România și Armata Română și altfel. Ne regăsim prin acest lucru. Jocurile Invictus Games sunt despre militari, despre militari cu probleme, despre militari care încearcă să-și găsească un scop, să se recupereze prin sport.

Ion Gabriel: Sunt maior Ion Gabriel, coordonatorul programului de recuperare fizică prin sport a militarilor răniți.

Sunt foarte multe activități pe care le organizăm și la care participăm, iar una despe Cupa Bujorului, organizată de Marian Ilie, care s-a desfășurat la Comana, a fost vorba, de fapt, despre a sărbători floarea națională a României prin sport, printr-un concurs de ciclism.

E prima ediție a Cupei Bujorului și ne dorim să organizăm cea de-a doua ediție, pentru că a fost, într-adevăr, un real succes.

Gabriel Stan (realizator rubrică): După această Cupă a Bujorului, ați ajuns la Bistrița?

Ion Gabriel: A fost vorba despre Ziua Eroilor, pe care am sărbătorit-o printr-un semimaraton. Florin Boc a fost inițiatorul evenimentului, a ales să le arate tuturor celor din Bistrița cât de important este să faci sport și faptul că pe el sportul l-a ajutat să meargă mai departe.

La Mioveni va mai fi un cros și, chiar săptămâna viitoare, va fi Aiud Maraton. Gabriel Stan: În afara țării urmează un eveniment la Düsseldorf.

Ion Gabriel: După trei ediții, Toronto, Sydney și Haga, urmează Germania, la Düsseldorf, unde o echipă de 20 de militari răniți va reprezenta România pentru a patra oară la aceste jocuri dedicate militarilor răniți din întreaga lume.

Sunt pregătiți băieții noștri, chiar s-au antrenat foarte intens. Aceste jocuri îi ajută să se regăsească, să își creeze noi obiective, să-și facă noi prieteni.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Se gândeau vreodată că o să ajungă sportivi de performanță?

Ion Gabriel: Cu siguranță nu se gândeau înainte că vor ajunge campioni europeni sau că vor califica România la Jocurile Paralimpice, cum s-a întâmplat: unul dintre militarii răniți, Eugen Pătru, care a reușit să devină campion european. Poți ajunge oriunde îți dorești, atâta timp cât ești ambițios și îți urmărești țintele cu hotărâre.

Gabriel Stan: Câte țări participă la acest proiect Invictus?

Ion Gabriel: Anul acesta sunt 23 de națiuni care participă la Invictus și, an de an, se mai adaugă alte națiuni.

Probele sunt inspirate din Jocurile Paralimpice, însă ele sunt adaptate problemelor medicale pe care le au militarii răniți ai fiecărei națiuni.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Dacă ar fi să transmitem un mesaj oamenilor, care ar fi acesta?

Ion Gabriel: Să nu renunțe niciodată, oricât ar fi de greu și întotdeauna să-și ia alături prietenii, familia, colegii, pentru că în echipă totul este mult mai ușor. Go Invictus!

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Andrei Ailenei – atlet, militar, campion și recordmen

Andrei Ailenei – atlet, militar, campion și recordmen

Publicat de Gabriel Stan, 8 aprilie 2022, 15:05

Așa cum v-am obișnuit, la secțiunea Inedit vă prezentăm un nou sportiv, un militar maratonist ce deține rezultate excepționale la concursurile la care a participat până la vârsta de 31 de ani, fiind un specialist în alergările de anduranță în care a reușit peste 100 de curse.

Dacă nu aleargă la maratoane unde așază România în topuri, o face pentru cauze nobile, iar despre toate aceste aspecte ne-a povestit câteva aspecte.

La ultima competiție la care a participat, Ultrarunning Barcelona, a bifat cel mai bun timp al cursei parcurgând 237.364 km, în 24 de ore.

Din cei 36 de alergători prezenți la start s-a aflat și Fotios Zisimopoulos, cel mai titrat sportiv, câștigătorul Sparthatlonului din 2021. Acesta din urmă avea ca obiectiv să doboare la Barcelona recordul mondial.

Spartathlon este o cursă istorică de ultradistanță prin alergare, care are loc în luna septembrie a fiecărui an în Grecia. Spartathlon este una dintre cele mai dificile și incitante curse de ultradistanță din lume datorită istoriei și poveștilor unice.

Spartathlonul reînvie pe urmele lui Pheidippides, un străvechi alergător de fond atenian, care în 490 î.Hr., înainte de bătălia de la Maraton, a fost trimis la Sparta pentru a căuta ajutor în războiul dintre greci și perși.

Potrivit istoricului grec antic Herodot, Pheidippides a sosit în Sparta a doua zi după plecarea sa din Atena.

Din 1984 a fost fondată Asociația Internațională „Spartathlon”, care de atunci a organizat continuu cursa, în luna septembrie. Alegerea acestei luni se datorează faptului că acesta este timpul raportat de Herodot pentru fuga lui Pheidipides la Sparta.

Andrei Ailenei are puțin peste jumătate de an de când este detașat la Statul Major al Apărării, acesta venind de din cadrul Batalionului 198 Sprijin Logistic din Iași.

A urmat cursurile Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, specialitatea artilerie și rachete, iar acum este căpitan, iar în cadrul Statului Major al Apărării coordonează activitățile de recuperare fizică și psihică prin sport a militarilor care au fost răniți în operațiuni militare, în proiectul Invictus România.

Printre rezultatele remarcabile obținute la competițiile sportive la care a participat, acesta se poate mândri cu faptul că a reușit să urce în 2020 toate cele 14 vârfuri de peste 2500 m din țară, adunând 428 de km în 11 zile într-un proiect caritabil denumit “Urcăm munții pentru cei care nu pot”.

Andrei se implică în multe proiecte de voluntariat pe care le combină cu partea sa activă, sportivă, însă cu toate acestea își face timp și de alte pasiuni, printre care amintim înotul, muzica fotbalul sau cititul.

De origine din Pașcani, județul Iași, Andrei a absolvit Colegiul Național “Mihail Sadoveanu”, profilul matetematică-informatică.

Ștafeta Veteranilor Invictus va ajunge în acest an la ediția a IX-a. Ea însumează aproximativ 3800 de kilometri devenind o tradiție în țară și amintind, în fiecare an, despre spiritul Invictus, acela care trebuie să ne unească pe toți în jurul veteranilor.

Participanții poartă în alergare Drapelul Național, din respect pentru înaintași, din recunoștință pentru veteranii de război, cât și pentru cei plecați dintre noi.

Cei care iau parte la ștefetă se opresc la monumentele ridicate în cinstea celor care au murit pentru pentru a rememora imaginea celor ce s-au jertfit pentru țară.

Moto-ul lor atunci când obosesc este: ”Să te ridici și să lupți în continuare. Pentru eroii noștri, pentru România!”

Ștafeta Veteranilor este un eveniment organizat de voluntari cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, care și-au propus să promoveze memoria eroilor români prin intermediul sportului.

Interviul a fost realizat de Anca Făgăraș, de la Jurnal Militar Târgu Mureș.

Sursa foto: Facebook Andrei Ailenei 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale