Publicat de Andrei Cretoiu,
22 octombrie 2021, 12:00 / actualizat: 25 octombrie 2021, 18:35
Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet este un proiect inedit, de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional. O producţie a asociaţiei culturale The Culture Club, cu sprijinul JTI, partener principal Pro Contemporania, proiectul poate fi accesat online începând din 22 octombrie la adresa aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.
Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet se compune dintr-o serie de recitaluri care punctează repere poetice din cultura română. Într-o primă etapă, poezii de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Lucian Blaga, George Bacovia, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu în limba română şi – o parte dintre acestea – în engleză, sunt prezentate în interpretarea actorilor Ion Caramitru, Michael Pennington, Anamaria Marinca, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu, Cătălin Frăsinescu.
Recitalurile, filmate în primăvara şi vara anului 2021, sunt prefațate de o scurtă prezentare scrisă a poetului ales și ilustrate cu fotografii de epocă, fragmente de manuscris şi comentarii bilingve despre arta sa poetică.
Inițiativa este deopotrivă un act de restituție și un demers de susţinere a unui domeniu cultural marginalizat în contemporaneitate, adăugând poeziei arta actorului, rostirea, imaginea. Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet, ce urmează a fi continuat în viitor şi cu alte nume mari, îşi propune să contribuie la o mai bună cunoaştere a celor mai importanţi poeţi români clasici şi moderni, în forma originală, dar şi prin traduceri consacrate, în engleză, totul într-o manieră accesibilă publicului actual, pentru care principalul vehicul cultural este internetul.
Proiectul a fost realizat de o echipă coordonată de Ovidiu Miculescu – producător general şi Oltea Şerban-Pârâu – producător executiv. Filmările s-au desfășurat în spaţii consacrate precum Sala ArCuB, Opera Naţională din Bucureşti sau ICR Londra, producţiile fiind semnate de Virgil Oprina – director de imagine / montaj, Attila Vizauer – regia artistică.
Producător The Culture Club
Cu sprijinul JTI
Partener principal Pro Contemporania
Parteneri culturali ArCuB – Centrul de proiecte culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român, Opera Naţională din Bucureşti.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Regional, România TV, Liternet, Agentiadecarte, Mediatrust, Webcultura
aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro
ahandforthepoet.thecultureclub.ro
JTI este printre primele companii multinaționale care au investit local încă din 1993, fiind recunoscută pentru susținerea celor mai importante evenimente culturale din România: FITS, TIFF, SoNoRo, Turnee de poveste, turnee de muzică clasică în orașe mici. JTI este, de asemenea, sponsor oficial al Gigi Caciuleanu Romania Dance Company. Întâlnirile JTI, devenite un brand cultural național pentru dansul contemporan, au ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediție ”dând consistență vieții noastre artistice”. În eforturile de incluziune ale ultimei perioade, JTI sprijină proiectele COOLsound.ro – on line despre scena independentă românească și A Hand for the Poet / Aplauze pentru poet.
Mulţumiri speciale
Doamnei Gilda Lazăr, Head of Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova & Bulgaria
Domnului prof. univ. dr. Liviu Papadima, Prorector al Universității din București
Doamnei Mihaela Păun, Director al ArCuB, centrul de proiecte culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti
Domnului Mirel Taloş, Preşedinte al Institutului Cultural Român
Domnului Ioan Cristescu, Director al Muzeului Naţional al Literaturii Române
Domnului Daniel Jinga, Director general al Operei Naţionale din Bucureşti
Doamnelor Magda Stroe şi Roxana Dumitrache, Coordonatoare ICR Londra
Muzica Unei Generații Perene – Portrete Muzicale – Loredana Groza – La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
10 iunie 2020, 14:49 / actualizat: 20 iunie 2023, 15:34
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Aici puteți reasculta varianta audio din 10.06.2016 – emis. de arhivă (Bogdan Dragomir – Realizator/Florin Bordeiaşu – Regizor de emisie):
Astăzi, 10 iunie 2020, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, vă invit să aflăm amănunte biografice, să o aniversăm şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale unei interprete foarte apreciată şi îndrăgită în România! La mulţi ani, cu sănătate şi cu cele mai bune gânduri solistei LOREDANA GROZA!
Loredana Groza la Premiile Radio Romania.1100 (foto radioromania.ro)
În această emisiune puteți asculta în interpretarea Loredanei Groza, piesele:
„Mã întreb ce sã fac” (Marius Țeicu/Eugen Rotaru) de pe albumul „The Best Romanian Pop Music – Vol. 4 „(C – UCMR/ADA & P – 2006 Star Media Music), „O Inimă De 16 Ani” (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) de pe albumul „ADRIAN ENESCU si Muzica Sa” (C & P Adrian Enescu), „Buna Seara, Iubite!” (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) de pe albumul „80 de ani de muzică – RADIO ROMÂNIA” (C & P 2008 ROTON) interpretată de Loredana Groza și Ion Caramitru și „Diva Inamorata” (Adrian Enescu, prel. dupa Giacomo Pucini) – C & P Adrian Enescu.
Sursa: Agenția de presă RADOR, www.wikipedia.ro, www.loredana.ro, info și muzică din arhiva personală. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
A început Târgul Gaudeamus Radio România, ediţia a XXVI-a!
Publicat de Andra Radu,
20 noiembrie 2019, 15:00 / actualizat: 20 noiembrie 2019, 17:50
Târgul Gaudeamus Radio România, ediţia a XXVI-a, se desfăşoară în perioada 20-24 noiembrie 2019, în premieră în Pavilionul B2 Romexpo.
Directorul de programe, Radio România, Marius Furdui a deschis Târgul international de carte Gaudeamus în prezența celor doi presedinti de onoare – poetul şi jurnalistul Mircea Dinescu şi Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti.
Ediţia din 2019 se derulează sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri care găzduiesc sute de mii de titluri şi aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri îi aşteaptă pe cei care trec pragul târgului.
Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00.
Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor de intrare, în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada, care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente, vor beneficia de acces gratuit preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.
Eveniment organizat de Radio România, Gaudeamus este un proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii.
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete muzicale – ADRIAN ENESCU 70!
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 martie 2018, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:34
“Bună seara, iubite!” (muz. Adrian Enescu; vers. Lucian Avramescu; interpretare Loredana Groza feat. Ion Caramitru), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat în anul 1995 de Radio România & ROTON.
„Bună seara, iubite!“ – a fost ales „Cel mai iubit cîntec“ la aniversarea a 80 de ani de Radio în România.
Bună ziua şi bun găsit la Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Portrete muzicale”, o rubrică alcătuită din informaţii şi muzică despre şi cu artişti aniversaţi sau comemoraţi, creaţii şi interpretări celebre, aici la Radio România Regional!
Astăzi avem o aniversare specială In memoriam ADRIAN ENESCU, un compozitor vizionar, un pionier al muzicii electronice şi electro-acustice din România, sau mai pe scurt…cum au spus specialiştii…un compozitor de geniu!
„Am descoperit muzica de unul singur sau muzica m-a ales pe mine. Tot ce era ritm şi sunet mă fascina. Îmi aduc aminte, stăteam pe Podul Basarab şi ascultam polifonia – cântatul pe mai multe voci – care se compunea din ritmul roţilor de tren, din aburii scoşi de locomotive combinat cu şuieratul grav sau ţiuit, cu murmurul oamenilor, cu zgomotul maşinilor. În scurt timp am devenit dirijorul, solistul şi compozitorul acestui ansamblu. Pentru mine asta înseamnă bucuria sunetelor”. (Adrian Enescu)
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii PORTRETE MUZICALE din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
Adrian Enescu s-a născut în Bucureşti la 31 martie 1948 şi a trecut în nefiinţă la 19 august 2016. În acest an, ar fi împlinit 70 de ani, dar Dumnezeu a avut un alt proiect special cu el, drept pentru care îi aducem un omagiu pentru creaţia sa muzicală extrem de valoroasă! Ca muzician, a fost printre primii artiști de muzică electronică din România, începând cu anii ’70. A urmat cursurile Liceului de Muzică, nr.2 din Bucureşti, apoi pe cele ale Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Compoziţie, pe care l-a absolvit în 1974, având profesori maeştrii compozitori precum Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Ştefan Niculescu, Anatol Vieru, Myriam Marbe. A fost audient al facultăţii de muzică electronică a Universității Stanford- California (1985/1986), dar şi membru din 1977 al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A compus muzică foarte diversă stilistic, de la muzica Electro Acoustica la Muzică simfonică şi Muzică de Jazz. Adrian Enescu a fost un muzician total atipic. A participat foarte rar la festivalurile şi concursurile de muzică pop/uşoară din acei ani (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Festivalul Melodiile Anului, Concursul TV “Şlagăre în devenire”). Cu toate acestea, a compus nişte piese care au revoluţionat muzica pop/uşoară românească.
Pentru început, vă invit să ascultăm din creaţia compozitorului Adrian Enescu, piesele Ninsorile de flori (text Dan V. Dumitriu), interpretă Angela Simileaşi Cip-cirip! (Prel. folcl. Adrian Enescu), interpretă Monica Anghel!
(AUDIO) „Ninsorile de flori” (muz. Adrian Enescu, text Dan V. Dumitriu) de pe albumul „Îţi aminteşti de mine!” (C&P 1994, Radio România ROR CD 001) interpretată de Angela Similea.
(AUDIO) „Cip-cirip! (Prel. folcl. Adrian Enescu) din colecţia personlă a compoz. Adrian Enescu (C&P – Adrian Enescu) interpretată de Monica Anghel.
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Portrete muzicale îl aniversăm In Memoriam 70 pe compozitorul ADRIAN ENESCU!
Încă din anii ’70, Adrian Enescu începuse să scrie şi să orchestreze piese pentru interpreţi precum Aurelian Andreescu, Angela Similea, Aurora Andronache, Ruxandra Ghiaţă, Grupul 5T, Ileana Popovici, Adrian Romcescu, Cezar Tătaru, Corina Chiriac, Nicu Alifantis, Dida Drăgan. După 1980, a mai încredinţat piese interpreţilor Jeanina Matei, Gabriel Cotabiţă, Monica Anghel, Ioan Luchian Mihalea, precum şi Cvintetului vocal “Luchian”.
În anul 1982 începe o colaborare deosebită cu grupul “Stereo”, alcătuit la acea vreme din Crina Mardare şi Elena Perianu dar şi cu marea artistă Aura Urziceanu.
Trebuie să precizăm că toate înregistrările speciale dar şi albumele muzicale produse cu Grupul Stereo, Loredana Groza, Silvia Dumitrescu şi alţi artişti, au fost realizate în apartamentul compozitorului, ce se afla la etajul 9 al unui bloc din Piaţa Romană din Bucureşti, unde acesta îşi făcuse un studio, recunoscut ca fiind, la acel moment, cel mai profesional studio de înregistrări din România! Vă mărturisesc că sunt onorat că am făcut parte dintre puţinii artişti care au trecut pragul acestui studio, în calitate de membru al Cvintetului vocal Luchian, şi recunoscător că am beneficiat de experienţa profesională a unui asemenea muzician.
În continuare, vom difuza încă două piese din creaţia compozitorului Adrian Enescu, intitulate „Fetele de la Căpâlna”(Prelucrare folcl. Adrian Enescu), interpretată de Grupul 5T şi „Ce e dragostea?” (muz. Adrian Enescu, text Eugen Rotaru), interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN.
(AUDIO) „Fetele de la Căpâlna” (prel. folcl. Adrian Enescu) din colecţia pers. a compoz. Adrian Enescu (C&P Adrian Enescu), interpretată de Grupul 5T.
Adrian Enescu la Premiile Radio Romania Cultural.640 (foto Alexandru Cyumpi Dolea)
(AUDIO) „Ce e dragostea?” (muz. Adrian Enescu, text Eugen Rotaru) din colecţia pers. a compoz. Adrian Enescu (C&P Adrian Enescu), interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN.
Astăzi aniversăm 70 de ani de la naşterea compozitorului Adrian Enescuşi omagiem o carieră artistică muzicală de peste 45 de ani! Creaţia sa deosebit de variată stilistic cuprinde compoziţii de muzică clasică electro-acustică, a semnat muzica de scenă la 8 piese de teatru, a scris muzică de balet, muzică ambientală dar si coloana muzicală la peste 65 de filme cinematografice, a compus şi orchestrat peste 20 de albume discografice personale şi a fost distins cu numeroase premii deosebit de importante de-alungul carierei sale artistice, dintre care amintim: 20 de premii oferite de Uniunea Cineaştilor din România, 15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Medalia MERITUL CULTURAL clasa I – oferită de Preşedinţia României, Premiul pentru întreaga activitate oferit la Festivalul de Film TIFF în 2013, Premiul GEORGE ENESCU oferit de Academia Română în 2014 dar şi Premiul Secţiunii Muzicale pentru complexitatea artistică a Proiectului „BachFiles” (în regia lui Alexandru Darie), un spectacol de succes al Teatrului Bulandra, premiu oferit în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural din aprilie 2016. (foto Alexandru Ciumpy Dolea)
Apreciata realizatoare de emisiuni culturale Marina Constantinescu spunea în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, că „Adrian Enescu a fost un univers de sunete, de trări, de sensibilităţi, un spirit liber, european şi un temperament vulcanic, un muzician de rasă rară, un artist neliniştit… un artist inteligent, erudit, cu un pas înaintea timpului său sonor. A fost socotit o întâlnire fundamentală pentru destine şi cariere ale unor mari regizori, actori, compozitori, solişti, interpreţi, prieteni… Complexitatea muzicii lui este o temă de cercetare pentru generaţii de acum încolo… S-a stins pe 19 august 2016 lăsând în urmă bogăţia personajului care a fost.”
La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din creaţia compozitorului Adrian Enescu, piesele „Cred în tine!” (muz. Adrian Enescu, text Angel Grigoriu), de pe albumul “Silvia Dumitrescu – Miracol infinit”, editat în anul 2005 de Radio România – Edit. Casa Radio, interpretată de Silvia Dumitrescu şi „Salut lumina vieţii!” (muz. Adrian Enescu, vers. Lucian Avramescu), de pe albumul “Grupul Stereo”, editat în anul 1985 de Casa de discuri ELECTRECORD, interpretată de Grupul STEREO.
Sunt Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii şi împreună cu colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, vă dorim toate cele bune!
(AUDIO) „Cred în tine!” (muz. Adrian Enescu, text Angel Grigoriu), de pe albumul “Silvia Dumitrescu – Miracol infinit” (C&P 2005, Radio România – Edit. Casa Radio ADD-149), interpretată de Silvia Dumitrescu.
(AUDIO) „Salut lumina vieţii!” (muz. Adrian Enescu, text Lucian Avramescu), de pe albumul “Grupul Stereo” (C&P 1985 ELECTRECORD, ST-EDE 02643, STC 00292), interpretată de Grupul STEREO.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, facebook.com. fotografiiadrianenescu.arh.personala, romania-actualitati.ro, andreipartos.ro, radioromaniacultural.ro, arhiva personala Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Astăzi, reconstituim contextul muzical (şi social) care a făcut posibilă apariţia unui hit cu featuring unic în muzica românească. „Bună seara, iubito” – melodie compusă de Adrian Enescu, pe versurile poetului Lucian Avramescu – a fost lansată în 1987, de Loredana Groza, cu participarea actorului Ion Caramitru.
Iniţial, a fost interzisă preţ de şase luni, „din cauza” versurilor directe, considerate ostentative pentru acele vremuri. Ulterior, piesa a ajuns să fie difuzată la radio, dar numai după ora 24:00, fapt care i-a potenţat valoarea, misterul, mesajul amoros. La sfârşitul anilor ’80 ai secolului al XX-lea, „Electrecord” a lansat LP-ul „Bună seara, iubito” al Loredanei, care conţinea piese compuse de Adrian Enescu. Discul s-a vândut în peste un milion de exemplare, melodia a rămas drept cea mai cunoscută din repertoriul Loredanei Groza (fiind inclusă şi pe alte albume, cântată deopotrivă în concerte).
„Bună seara, iubito” a fost apreciată şi pe plan internaţional: „Asociaţia Posturilor de Radio din Europa”, cu sediul în Olanda, l-a premiat pe compozitorul Adrian Enescu pentru „Cântecul inovativ al anilor ’80-’90”… Succesul nu l-a îmbogăţit pe compozitor; cei implicaţi au dat de necaz atunci când convingerile s-au bătut cap în cap cu impulsurile.
Are o energie de invidiat ”moștenită din neamul său aromânesc”.
Este actor și regizor, conduce de 12 ani Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, este de peste 25 de ani, președinte al Uniunii Teatrale din Romania.
Sub directoratul său, TNB a căpătat o nouă înfățișare, a fost consolidat și renovat în întregime. După redeschidere, în 2015, Ion Caramitru a organizat aici festivalul NETA, inventând conceptul de ”festival sub un singur acoperiș”.
A fost Ambasador Cultural Shakespeare în România, titlu acordat cu ocazia „Shakespeare Lives 2016” de British Council.
Se află printre cei mai buni 10 interpreţi ai lui Hamlet care au existat vreodată. Clasamentul îi aparține directorul artistic de la Royal Shakespeare Company, Michael Boyd. Este vorba despre spectacolul reper al anilor 80, montat de Alexandru Tocilescu la Teatrul Bulandra, cu Ion Caramitru în rolul titular.
Este Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno-britanică, distincție acordată de Regina Elisabeta a-II-a, şi Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa.
Și în România a primit distincții importante: Ordinul pentru Merit în grad de Mare Cruce, în 2000; Premiul Academiei Române „Aristizza Romanescu” pentru rolul „Macbeth”, 2013; „Meritul Academic” acordat de Academia Română, în 2012; Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, acordată de Regele Mihai I al României, în urmă cu cinci ani.
Tot în 2012, Ion Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucuresti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate şi pentru contribuţia la dezvoltarea vieţii cultural-artistice româneşti.
Ion Caramitru a fost director al Teatrului Bulandra, în perioada 1990 – 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000, în trei guverne.
A avut zeci de roluri în teatru și film, teatru radiofonic și de televiziune.
Și dacă, pentru scenă, rolul emblematic pentru Ion Caramitru rămâne Hamlet, în cinematografia românească acesta ar putea fi Ştefan Luchian, din filmul regizat de Nicolae Mărgineanu.
A jucat în 12 filme în străinătate dintre care opt în Anglia. Este unul dintre primii actori români care are un impresar internațional. “Amen”, ”Deep Secrets” şi ”A Question of Guilt” sunt producții ce îl au în distribuție.
A montat spectacole la Opera Naţională din Bucureşti, dar și la Opera Naţională Nord-Irlandeză din Belfast.
Cariera sa de actor de teatru s-a creat pe doi piloni puternici: Shakespeare și Eminescu. Ion Caramitru a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în anul 1964, iar rolul de licență de la Studioul Casandra, a fost ”Hamlet” în regia lui Costache Antoniu. S-a întâlnit de-a lungul timpului cu personajele Marelui Will, în montări de marcă semnnate de regizorii Liviu Ciulei și Alexandru Tocilescu, și a montat ”Othello” și ”Neguţătorul din Veneţia” în Japonia.
În 1964, a debutat pe scena TNB, în piesa ”Eminescu” de Mircea Ştefănescu. De-a lungul întregii cariere a cucerit inimi din colțuri diferite ale lumii, recitând versurile eminesciene. Din 2012, apare pe scenă acompaniat de muzicianul Aurelian Octav-Popa, în spectacolul „Dor de Eminescu”.
În această stagiune îl vedeți la Național în Prospero, din „Furtuna” lui Shakespeare; apare alături de Horaţiu Mălăele în comedia ”Dineu cu proști” şi în dialogul „Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele”; în spectacolul concert ”Magic Național”.
Regizorul Ion Caramitru a deschis anul 2017 la TNB, cu premiera ”Angajare de clovn”, pe textul lui Matei Vișniec.
Pe actor îl cunoașteți cel mai bine prin rolurile sale, pe omul din spatele scenei îl puteți descoperi în volumul: „Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet și mai departe” ce face parte din colecția Galeria Teatrului Românesc, a Fundației Culturale „Camil Petrescu” – revista Teatrul azi, o serie de șapte dialoguri pe care actorul Ion Caramitru și criticul de teatru Mircea Morariu le-au avut în la începutul anului 2009.
Loredana Groza – o interpretă foarte apreciată și îndrăgită
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 iunie 2016, 10:11 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:22
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Aici puteti asculta varianta audio a emisiunii (Bogdan Dragomir – Realizator/Florin Bordeiaşu – Regizor de emisie):
Pentru perioada 6 – 12 iunie 2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale unei interprete foarte apreciată şi îndrăgită în România, pe care o aniversăm în această săptămână! La mulţi ani, cu sănătate şi cu cele mai bune gânduri solistei LOREDANA GROZA!
Loredana Groza s-a născut pe data de 10 iunie 1970 la Onești, în județul Bacău. A început să cânte de la vârsta de 3 ani, dar a fost pasionată şi de actorie, handbal și învățătură, a studiat vioara timp de 8 ani (de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 14 ani) și a urmat cursuri de balet.
În 1984, la nici 14 ani, la faza națională a concursului „Cântarea României” de la Focșani, a fost remarcată de realizatorul de emisiuni tv Dumitru Moroșanu și de compozitorul Jolt Kerestely, care au chemat-o la București să participe la preselecția concursului „Steaua fără nume”, deși vârsta minimă acceptată prin regulament era de 17 ani. Pentru a putea participa la acest concurs a fost nevoită să nu-și spună vârsta (având la acea dată doar 14 ani). A concurat cu interpretele Ramona Bădescu și Camelia Florescu şi a câștigat concursul „Steaua fără nume” în toate fazele lui, ultima etapă fiind în 1986. La 16 ani, în 1986, participă pentru prima oară la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia (27 – 31 august), unde câștigă „Marele Premiu”, fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: „Mă întreb ce să fac?” (Marius Țeicu/Eugen Rotaru) și „Despre dragoste” (Dan Beizadea/Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu).
„Mã întreb ce sã fac (Marius Teicu/Eugen Rotaru)” de pe albumul „The Best Romanian Pop Music – Vol. 4 „(C – UCMR/ADA & P – 2006 Star Media Music) interpretat de Loredana Groza.
După această participare de succes este invitată în cadrul emisiunilor de la Radio și de la Televiziune şi începe seria înregistrărilor la Radio și Electrecord. Până în 1990 va imprima aproximativ 100 de piese care aparțin unor compozitori precum: Marius Țeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Dani Constantin, Alexandru Simu, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Mihai Grigoriu, Octav Firulescu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ș.a.
Loredana_medium (radioromaniacultural.ro)
Seria turneelor în occident a început în 1987, în Israel, unde a avut alături de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” peste 20 de concerte în săli cu o capacitate de peste cinci mii de locuri. În acelaşi an – 1987, la Concursul de Muzică de dans pentru tineret de la Costinești, unde se clasează pe locul III, este remarcată de celebrul compozitor Adrian Enescu (membru al juriului), care-i încredințează compoziția „O inimă de 16 ani”.
„O Inima De 16 Ani” (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) de pe albumul „ADRIAN ENESCU si Muzica Sa”, interpretat de Loredana Groza (C & P Adrian Enescu).
Aceasta piesă devine, în scurt timp, un șlagăr de mare succes. Adrian Enescu îi propune Loredanei realizarea unui întreg album. Așa s-a născut albumul „Bună seara, iubito!” (cu piese compuse de Adrian Enescu pe versurile lui Lucian Avramescu), înregistrat în 1987 și apărut în 1988 la casa de discuri Elecrecord. Pentru casa de discuri „Electrecord”, albumul de debut al Loredanei „Bună seara, iubito!” a avut un succes fulminant, fiind vândut în peste 1 milion de exemplare, un record absolut de vânzări. La piesa „O inimă de 16 ani” s-a realizat și primul videoclip din cariera Loredanei, regizat și filmat de Cătălin Cățoiu.
„Buna Seara, Iubite!” (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) de pe albumul „80 de ani de muzica – RADIO ROMANIA” (C & P 2008 ROTON) interpretat de Loredana Groza si Ion Caramitru.
După căderea regimului comunist din 22 decembrie 1989, Loredana a hotărât să-și încerce norocul și în alte ţări, Marea Britanie şi Italia, unde susţine peste 100 de concerte, recitaluri şi participă la numeroase emisiuni de televiziune.
Loredana va primi în 1997 premiul Discul de Aur decernat de „Electrecord”, pentru albumul „Tomilio”, apărut la această casă de discuri.
Loredana mic (romania-actualitati.ro)
În 1999, Loredana câștigă Premiul A.P.T.R. (al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România) și al criticilor muzicali. Alte premii importante: “Steaua fara nume” din 1984 pană în 1986,Trofeul Festivalului Mamaia pentru interpretare 1986, Marele Premiu la Festivalul Bucureşti 1991, Trofeul Festivalului Mamaia pentru hitul anului “Ce va fi cu iubirea mea” 1992, Discul de Aur pentru albumul “Tomilio” 1996, Discul de Aur pentru albumul “Jamparalele” – decembrie 2006, Premiul Radio România pentru cel mai bun album “Zig Zagga Extravaganza” – ianuarie 2007, Premiul Radio România pentru “Cea mai buna interpreta a anului 2007” – martie 2008, Premiul Radio România pentru “Artistul anului 2007” – martie 2008.
„Diva Inamorata” (Adrian Enescu, prel. dupa Giacomo Pucini) interpretat de Loredana Groza (C & P Adrian Enescu).
În palmaresul artistic al Loredanei Groza menţionăm, din 1988 şi până în 2015, înregistrarea şi lansarea a 21 de albume de interpret (între care amintim primul album, “Buna seara iubito!” în 1988 şi pe cel mai recent – “Imaginarium”, lansat în 2015), a interpretat melodii în 8 filme cinematografice de lung metraj, a jucat 16 roluri de actriţă şi a realizat 21 de videoclipuri muzicale, peste 500 de piese muzicale înregistrate şi semnează muzica şi versurile la mai mult de 200 de cântece din repertoriul ei şi al altor artişti, a susţinut peste 2000 de concerte live în România, Germania, Israel, SUA, Canada, Coreea de Nord, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franta, Turcia, Austria, Belgia, Mexic, Singapore, Grecia, Finlanda.
La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 6 –12 iunie:
06-06-1939 S-a născut în Jacksonville, Florida, Gary U.S. Bonds (Gary Anderson). Cel mai mare hit al său, No. 1 song a fost Quarter to Three.
06-06-1960 S-a născut Steven Siro Vai, chitarist, care a cântat cu Whitesnake, Frank Zappa, David Lee Roth şi Alcatrazz.
06-06-1991 Moare bolnav de cancer, în Malibu, California, în vârstă de 64 de ani saxofonistul Stan Getz.
07-06-1940 Se naşte la Pontypridd Tom Jones, pe numele întreg Thomas Jones Woodward. În 1965 primeşte premiul Grammy pentru Best New Artist. 3 milioane de copii vândute ale discului She’s A Lady, numărul 2 în Billboard Hot 100.
07-06-1958 Se naşte în Minneapolis interpretul Prince (Prince Roger Nelson), d. 2016. Cel mai mare hit al său a fost When Doves Cry prezent în fruntea topului Billboard Hot 100 timp de 5 săptămâni, cu o vânzare de peste 2 milioane de copii. La 35 de ani, în 1993 şi-a schimbat numele artistic în Symbol.
08-06-1953 Se naşte în Skewen, Ţara Galilor, Bonnie Taylor (Gaynor Hopkins). Cel mai mare hit al său a fost Total Eclipse of the Heart, în 1983, în fruntea topului Billboard Hot 100 timp de 4 săptămâni.
08-06-1960 Se naşte Mick Hucknall, membru al grupului Simply Red.
08-06-1962 Se naşte Nick Rhodes, membru al grupului Duran Duran.
09-06-1934 Se naşte în Detroit starul R & B Jackie Wilson. A avut 6 melodii în fruntea topului Billboard R & B, cel mai mare hit al său fiind Night, în 1960. Postum, în 1987 a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame.
10-06-1974 S-a născut la Constanţa, Viorel Şipoş din grupul 3rei Sud Est.
10-06-2004 Moare la locuinţa sa din Bevery Hills, în vârstă de 73 de ani, Ray Charles.
11-06-1946 S-a născut John Lawton din grupul Uriah Heep.
11-06-1947 S-a născut Glenn Leonard, vocals, The Temptations, (1971 UK No.8 single ‘Just My Imagination’ şi re-apărut ‘My Girl’ UK No.2 in 1992).
11-06-1949 Se naşte la Frankston, Texas, Frank Beard, membru al formaţiei ZZ Top.
11-06-1951 S-a născut Lynsey De Paul, interpretă şi compozitoare britanică. (1972 UK No.5 single ‘Sugar Me’). Prima femeie câştigătoare a premiului Ivor Novello song-writing award.
12-01-1941 S-a născut interpretul de jazz Armando Anthony „Chick” Corea.
12-06-1966 S-a născut la Galaţi, interpretul Adrian Enache.
*****
Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, loredana.ro şi cu materiale jurnalistice muzicale din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “The Best Romanian Pop Music – CD4”, (C – UCMR/ADA & P – 2006 Star Media Music), “ADRIAN ENESCU si Muzica Sa” (C & P Adrian Enescu), “80 de ani de muzică – RADIO ROMÂNIA” (C & P 2008 – Roton).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, la cea de-a XXIII ediţie a Galei Premiilor UNITER, a fost acordat aseară producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune: Henric al V-lea, de William Shakespare, traducerea de Ion Vinea, adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea, regia artistică: Attila Vizauer.
Henric al V-lea, de William Shakespeare, în regia lui Attila Vizauer, reprezintă un spectacol radiofonic împlinit, armonios, complet, de o diversitate remarcabilă, cuprinzând o mare varietate de idei, stări, atitudini în faţa vieţii, a morţii, a iubirii, a prieteniei, a lui Dumnezeu. Fiindcă piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditaţia filosofică, gândul la moarte, dar şi lirismul, iubirea ori ironia şi spiritul bufon), toate aceste dimensiuni au fost valorificate din plin în montarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, rezultatul fiind un spectacol viu şi percutant, în care fiecare scenă se colorează emoţional şi senzorial în chip diferit, deschizând vaste perspective imaginaţiei.
În distribuţie: Marius Stănescu (în rolul titular), Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, George Ivaşcu, Constantin Dinulescu, Mihai Dinvale, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Gelu Niţu, Pavel Bartoş, Rodica Mandache, Dorina Chiriac, Valeria Ogăşanu, Mircea Constantinescu, Mihai Bisericanu, Ioan Gyuri Pascu, Florin Anton, Petre Nicolae, Ionuţ Kivu, Ion Haiduc, Petre Lupu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Ionuţ Ciocia, Marius Rizea, Attila Vizauer, Orodel Olaru, Viorel Păunescu, Daniel Tudorică, Marin Fagu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.
O producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, noiembrie 2014.
Big Band-ul Radio în direct pe TVR 2, de Ziua Internaţională a Jazz-ului
Publicat de Andrei Cretoiu,
29 aprilie 2015, 07:30 / actualizat: 7 iunie 2015, 16:05
Joi, 30 aprilie, de Ziua Internaţională a Jazz-ului, Big Band-ul Radio – dirijat de Ionel Tudor, este invitat să evolueze în direct pe TVR 2, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii prezentate de Mike Godoroja şi Florian LunguNoapte Indigo – Jazz, Blues and more.
Între orele 20:00 şi 22:00, toţi iubitorii jazz-ului din România se vor bucura de un program variat, alături de o parte dintre cei mai activi reprezentanţi ai genului. Pe lângă Big Band-ul Radio, emisiunea îi va aduce în faţa telespectatorilor pe: Snaco Dixieland Jazz Band – Sibiu, Irina Popa & The Sinners, Jazzappella, Mike Godoroja & Blue Spirit, Rareş Totu & The Midnight Sun – invitaţi George Baicea şi Nicu Patoi, Marcian Petrescu & Trenul de Noapte.
Două momente speciale în programul emisiunii vor cele dedicate memoriei lui Johnny Răducanu, momente marcate cu participarea actorului Ion Caramitru (alături de pianistul Dan Ardelean) şi a pianistului Dan Grigore.
Big Band-ul Radio va cânta alături de trei reprezentanţi extrem de cunoscuţi ai jazz-ului românesc: Berti Barbera – Americano / Lucky so and so, Hanno Hofer (de la Nighlosers) – Cadillac Baby şi Early in the Morning şi Mike Godoroja – piesa I’m Ready.
Ziua Internaţională a Jazz-ului (International Jazz Day) se sărbătoreşte anual în 30 aprilie, după ce în noiembrie 2011 UNESCO a ales această zi drept sărbătoare mondială a genului. Bucureştiul se alătură anul acesta manifestării internaţionale, eveniment a cărui „capitală mondială” în 2015 este Parisul. Pe 30 aprilie, la sediul UNESCO din capitala franceză va avea loc un concert de gală cu cele mai mari personalităţi ale jazz-ului mondial, dar se estimează că toate statele membre ale Uniunii Europene vor marca prin diverse evenimente această sărbătoare.
Trei dintre producţiile de teatru radiofonic ale Radio România sunt nominalizate la cea de-a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, pentru anul 2014, ce va avea loc luni, 25 mai, la Sala Mare a Teatrului Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti.
Nominalizările pentru cel mai bun spectacol de Teatru radiofonic sunt:
Fantomele din Canterville, după Oscar Wilde, scenariul şi regia artistică: Ilinca Stihi.
Spectacolul aduce în contemporaneitate un castel din Vechiul Regat, bântuit de fantomele unui cuplu aristocrat – Sir Simon şi Lady Eleonor – şi cumpărat de un scriitor american de succes, aflat într-o pasageră criză de creaţie însoţită (cum altfel?!) şi de una în căsnicie. Aventurile se desfăşoară într-un ritm alert, cuceritor, nu numai în castelul de tristă faimă, dar şi pe domeniul ce-l înconjoară, un sat paşnic al Marii Britanii din zilele noastre, dar cu vajnici cetăţeni apărători ai tradiţiei locului. Conflictul este exploatat în cheie parodică şi generează inepuizabile surse de umor; scriitorul şi răsfăţata sa soţie aduc din Noua Anglie, direct din NY, toate mecanismele şi automatismele globalizării, ele devenind opozante cu modul de viaţă al satului de adopţie, fapt de foarte scurtă durată, de altfel.
În distribuţie: Cristian Iacob, Mădălina Anea, Gelu Niţu, Virginia Rogin, Zoltan Octavian Butuc, Meda Victor, Mădălina Ghiţescu, Alex Vasilache, Rudy Rosenfeld, Irina Mazanitis, Petre Lupu, Eugen Racoţi, Constantin Cojocaru.
Henric al V-lea, de William Shakespare, adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea, regia artistică: Attila Vizauer.
Un spectacol radiofonic împlinit, armonios, complet, de o diversitate remarcabilă, cuprinzând o mare varietate de idei, stări, atitudini în faţa vieţii, a morţii, a iubirii, a prieteniei, a lui Dumnezeu… Fiindcă piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditaţia filosofică, gândul la moarte, dar şi lirismul, iubirea ori ironia şi spiritul bufon), toate aceste dimensiuni au fost valorificate din plin în montarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, rezultatul fiind un spectacol viu şi percutant, în care fiecare scenă se colorează – emoţional şi senzorial – în chip diferit, deschizând vaste perspective imaginaţiei
În distribuţie: Marius Stănescu (în rolul titular), Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, George Ivaşcu, Constantin Dinulescu, Mihai Dinvale, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Gelu Niţu, Pavel Bartoş, Rodica Mandache, Dorina Chiriac, Valeria Ogăşanu, Mircea Constantinescu, Mihai Bisericanu, Ioan Gyuri Pascu, Florin Anton, Petre Nicolae, Ionuţ Kivu, Ion Haiduc, Petre Lupu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Ionuţ Ciocia, Marius Rizea, Attila Vizauer, Orodel Olaru, Viorel Păunescu, Daniel Tudorică, Marin Fagu.
Metamorfoza, după Franz Kafka, scenariul şi regia artistică: Ion Andrei Puican.
Spectacolul aduce în contemporan ideea nuvelei kafkiene: marginalizarea şi izolarea individului într-o societate sociopată, transformarea personalităţii şi a laturii umane în funcţie de cerinţele sistemului şi a scării valorice care guvernează o comunitate şi implicit întreaga lume. Dacă la momentul apariţiei, nuvela a creat controverse prin stranietatea şi utopismul pe care le degaja, astăzi omul, societatea şi relaţionările umane se regăsesc întocmai imaginaţiei autorului.
Metamorfoza ridică un semnal de alarmă asupra societăţii de azi şi alienarea care ne pândeşte pe fiecare într-o asemenea societate.
În distribuţie: Alexandru Potocean, Andreea Grămoşteanu, Costel Caşcaval, Mirela Zeţa, Cătălin Babliuc, Vasile Calofir, Vlad Oancea, George Alexandru, Anca Ghenoside, Rob Pewtress, George Moise, Răzvan Zeţa, Iustina Tărăboanţă.
Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.
Trei actori extraordinari, trei voci de aur ale scenei româneşti – Ion Caramitru, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, vor spune la Radio România Cultural, începând de luni, 23 februarie, fermecătoare poveşti pentru copii.
La aniversarea a 86 de ani de existenţă, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă proiectul A fost odată ca niciodată… 2015, 60 de noi producţii cu poveşti în premieră, de luni până vineri, de la ora 17:50.
Tot luni, dar de la ora 11:00, ne vom auzi la Majestic, mai precis la clubul de la hotelul Ramada Majestic (Calea Victoriei, Bucureşti). Mariana Mihuţ, Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc sunt invitaţii speciali ai acestei întâlniri de la Majestic, iar publicul prezent va putea audia în avanpremieră 6 dintre cele 60 de poveşti recent produse de Redacţia Teatrului Naţional Radiofonic, Centrul Cultural Media.
Poveştile pe care le propunem spre ascultare publicului nostru, copiilor în special, dar şi tinerilor, mămicilor, tăticilor şi bunicilor, sunt, în majoritate, încă necunoscute în România.
Multe sunt splendide şi pline de miez poveşti populare româneşti care, paradoxal, au fost traduse din limba engleză. Este vorba despre poveşti pierdute, complet uitate la noi şi regăsite într-o veche colecţie de folclor apărută prin grija Mitei Kremnitz la New York, în 1885. Alte piese de rezistenţă sunt legendele vechi şi puţin vehiculate, apărute prima şi ultima oară acum mai mult de 50-100 de ani în culegerile unor iubitori ai culturii române. Câteva poveşti fac parte din volumele niciodată traduse la noi ale italienilor Luigi Capuana (1839-1915) şi Gianbattista Basile (1566-1632), dar şi ale americanului Frank Baum, autorul Vrăjitorului din Oz. Multe alte poveşti au fost selectate din folclorul internaţional şi sunt inedite (până în prezent) în România.
De ce este nevoie de poveşti, de cât mai multe poveşti? Pentru că ele modelează un univers magic, în care valoarea se desparte net de non-valoare, o lume uluitoare, în care fantezia şi miraculosul intervin fără oprelişti în cotidian şi invers. Poveştile au apărut pe când omenirea de-abia se născuse, sunt şi vor rămâne un tezaur de înţelepciune atâta timp cât vor exista oamenii pe pământ.
Traducerile, prescurtările şi adaptările radiofonice sunt semnate de Sanda Socoliuc. Regia tehnică şi artistică îi aparţine lui Vasile Manta
În anul împlinirii a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră absolută un spectacol-eveniment, care completează Fonoteca de aur a Radioului cu un nou titlu shakespearian: Henric al V-lea, în traducerea lui Ion Vinea şi adaptarea radiofonică realizată de Domnica Ţundrea. Regia artistică: Attila Vizauer.
Spectacolul se va difuza sâmbătă, 29 noiembrie (partea I) şi duminică, 30 noiembrie (partea a II-a), la ora 14:00, la Radio România Cultural.
Henric al V-lea, de William Shakespeare, în regia lui Attila Vizauer, reprezintă un spectacol radiofonic împlinit, armonios, complet. Piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditaţia filosofică, gândul la moarte, dar şi lirismul, iubirea ori ironia şi spiritul bufon), valorificate din plin în această montare radiofonică.
Unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, la momentul actual, întruchipează roluri memorabile în acest spectacol radiofonic. Voci distincte, individualităţi artistice bine conturate, diferite stiluri de joc ori tehnici interpretative s-au armonizat, s-au reunit şi au creat o adevărată simbioză între participanţii la spectacol.
Lumea shakespeariană din Henric al V-lea ne este redată într-o formulă teatrală vie şi dinamică, plină de forţă şi de sensibilitate. Ritmul montării este cel potrivit, în funcţie de specificitatea fiecărei scene, iar sonorităţile sunt adecvate locului unde se petrece acţiunea. Muzica intervine doar atât cât trebuie şi acolo unde trebuie, amplificând emoţia ori solemnitatea momentelor. Vocile actorilor creează ele însele atmosferă, prin inflexiunile lor, prin pauze, prin tăceri. Prezenţa personajului Chorus, interpretat de Ion Caramitru, cel care enunţă prologurile celor cinci acte şi epilogul are rolul unui liant între întâmplările piesei şi învăluie totul într-o aură de-a dreptul magică.
Henric al V-lea de William Shakespeare reprezintă un spectacol de autentică vibraţie, de o energie contaminantă, o producţie în care cuvântul shakespearian se aude cu o intensitate aparte!
Selecţiuni din spectacolul radiofonic Henric al V-lea, de William Shakespeare, în regia lui Attila Vizauer, vor putea fi audiate, în avanpremieră, luni, 24 noiembrie, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.
În distribuţie: Marius Stănescu (în rolul titular), Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, George Ivaşcu, Constantin Dinulescu, Mihai Dinvale, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Gelu Niţu, Pavel Bartoş, Rodica Mandache, Dorina Chiriac, Valeria Ogăşanu, Mircea Constantinescu, Mihai Bisericanu, Ioan Gyuri Pascu, Florin Anton, Petre Nicolae, Ionuţ Kivu, Ion Haiduc, Petre Lupu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Ionuţ Ciocia, Marius Rizea, Attila Vizauer, Orodel Olaru, Viorel Păunescu, Daniel Tudorică, Marin Fagu. Regia de montaj: Dana Lupu, Robert Vasiliţă şi Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea.Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.