Colectia de Jazz – Mari jazzmeni din Romania: Remember Jancy Körössy
Publicat de Daniela Nicolae, 6 august 2014, 10:30
La Radio Targu-Mures, in cadrul programului „Pasaj Urban”, difuzat in zielele de joi, incepand cu 7 august, va fi prezentat serialul „Colectiei de Jazz” intitulat „Mari jazzmeni din Romania – Remember Jancy Körössy”. Timp de patru editii veti asculta inregistrari din fonoteca de aur a Radiodifuziunii Romane, cu Jancy Körössy in anii `60, inainte de plecarea sa din tara, dar si inregistrari mai noi, aparute in timpul vietii sale.
Jancy Körössy (Cluj, 26 decembrie 1926 – Bucuresti, 21 ianuarie 2013) a fost primul mare muzician roman de jazz. Pianist si compozitor, a fost apreciat pentru tehnica sa remarcabila si pentru rafinamentul armonic deosebit. Mare inovator, Jancy Körössy a fost cel dintai care a compus teme de jazz inspirate din folclorul romanesc, intr-o perioada in care nimeni, chiar la nivel international, nu vorbea despre etno-jazz.
„Mi-e dor de acasa si mi-e dor ca si oamenii din Romania sa fie mai buni unul cu altul, fie mai buni pentru tara lor, fie mai buni si pentru muzica.” – imi spunea Jancy Körössy cu ocazia interviului realizat in 17 februarie 2009, cand l-am vizitat in apartamentul inchiriat intr-un bloc din Piata Amzei (Bucuresti), in apropierea imobilului in care a stat Nichita Stanescu.
Körössy a fost admirat si sustinut de Willis Conover, marele realizator de emisiuni de jazz la postul de radio „Vocea Americii”. Willis Conover l-a invitat pe Korossy in Statele Unite, astfel pianistul roman s-a stabilit in USA in 1970. Un an mai tarziu avea sa cante la prima editie a festivalului de jazz de la Washington, o onoare precum si aceea de a canta in fata presedintelui Jimmy Carter, care l-a felicitat pentru performantele in jazz.
Veti regasi in „Colectia de Jazz” inregistrarile lui Körössy din anii `60 pastrate in fonoteca Radiodifuziunii Romane: benzi din arhiva de la Jilava dar si inregistrarile recente, din ultimii ani ai vietii, imprimari alaturi de saxofonistul Nicolas Simion si de pianista Ramona Horvath. Din pacate multe imprimari ale lui Körössy realizate inainte de plecarea din tara au fost distruse in perioada comunista, cand artistii plecati peste hotare trebuiau sa fie dati uitarii (sigur ca generatia care are acum cel putin 40 de ani isi aduce aminte de acest aspect). Cine ar fi indraznit sa mai vorbeasca atunci de Körössy, dupa plecarea sa din 1968?
Restituiri esentiale pentru colectia noastra de jazz – Jancy Körössy – interviu si muzica – povestea vietii sale: Körössy – plecat din Cluj, la Bucuresti – apoi pe ruta Franta – Germania – Statele Unite, si inapoi in Romania pana in ianuarie 2013…
Muzica lui Körössy continua acum sa spuna povestea unui mare artist – cu siguranta unul dintre cei mai mari pianisti de jazz din Europa.