Credincioşii ortodocşi sărbătoresc ultima zi din Săptămâna Luminată, numită şi Duminica Tomii
Publicat de Andrei Cretoiu, 19 aprilie 2015, 12:30
Este prăznuită ziua în care Apostolul Toma, cunoscut drept Toma Necredinciosul, s-a întâlnit cu Isus, primind dovada Învierii. În calendarul popular, această zi este închinată sufletelor morţilor.
În Banat, femeile împletesc coşuleţe din ramuri de alun sau de salcie, în care aşază ouă roşii şi colaci, şi le dau drumul pe ape curgătoare pentru cei de pe lumea cealaltă.
Duminica Tomii este închinată, în calendarul popular, sufletelor celor morţi, iar în unele zone ale ţării femeile dau pomeni, înroşesc ouă şi sfinţesc colaci în biserică.
În credința populară, în lunea după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au murit, fie ei pregătiți — spovediți, împărtășiți și cu lumânare — sau nepregătiți. Credincioșii depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina și Maramureș.
La Braşov astăzi se va desfăşura Parada Junilor. Un alai de tineri îmbrăcaţi în costume speciale, călare pe cai împodobiţi vor străbate străzile din centrul vechi al oraşului.
Iar mâine, în unele zone se sărbătoreşte Paştele Blajinilor. În folclor blajinii sunt oameni blânzi şi paşnici care ţin post şi spun rugăciuni pentru cei vii. Ei s-ar afla dincolo de lumea văzută pe unde se varsă Apa Sâmbetei. Pentru că blajinii nu ştiu când a sosit Paştele oamenii îi vestesc aruncând coji de ouă roşii în apele curgătoare.