Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
6 iunie 2020, 08:26 / actualizat: 6 iunie 2020, 10:33
Criza cauzată de pandemia de coronavirus a afectat, între multe altele și viața culturală a oamenilor, ceea ce pe unii i-a făcut mai creativi, mai inventivi.
Cum am aflat din Foaia românească, aşa s-a întâmplat şi la Micherechi, unde biblioteca satului, bogată în volume în limba maghiară și română, în loc să fie închisă în aceste vremuri, s-a apropiat mai mult ca oricând de cititori, transformându-se în bibliotecă „ambulantă”, care merge acasă la cititor.
Interlocutorul nostru este bibliotecara Maria Condoroş Petruşan.
A consemnat: Iulia Kaupert, redactor coordonator, MTVA – Emisiunile în limba română
”Mai sunt dator cu ceva”… – de vorbă cu profesorul octogenar dr. Gheorghe Petrușan
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
23 martie 2020, 14:06 / actualizat: 23 martie 2020, 15:33
Scrieri storice și literare – culegere de articole, studii și cuvântări este titlul celui mai nou volum, bilingv, semnat de profesorul dr. Gheorghe Petrușan, apărut în 2019 la editura Tisza Press Nyomda.
Este vorba despre un volum consistent, care denotă o muncă laborioasă de o viață de om… de peste 500 de pagini, ce includ articole, studii și cuvântări – cuprinzând o perioadă mare de timp, cu scrieri – între altele – despre cele mai importante momente istorice care au marcat viața românilor din Ungaria, dar și chestiuni legate de politica față de minorități ale diferitelor guverne din Ungaria, de asemenea articole referitoare la învățământ, presă, cultură, confesiuni… ș.a.m.d.
Dar oare pe ce criterii a făcut selecția acestor scrieri și ce proiecte mai are profeosrul în vârstă de 81 de ani?
Invitatul emisiunii ”O voce românească” a Radiodifuziunii Ungare a fost dl. prof. Gheorghe Petrușan.
Reporter:Iulia Kaupert, redactor coordonator, MTVA – Emisiunile în limba română
Prof. Dr. GheorghePetruşanşi-a dedicat întreaga viaţă predării literaturii şi culturii române, la Catedra de română a Univestităţii din Seghedin. S-a născut într-o familie românească din Micherechi, a făcut liceul românesc din Jula, a studiat româna la Universitatea din Budapesta. A ajuns la Catedra din Seghedinîn 1963. De aici a ieşit la pensie, ca șef de catedră, după patru decenii, după ce a pregătit zeci de generaţii de profesori de română, pentru şcolile româneşti din Ungaria.