Relaţiile UE cu Republica Moldova
Publicat de Monica Slavici, 11 noiembrie 2014, 09:15
UE dezvoltă relaţii tot mai strânse cu Republica Moldova. Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio
România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”
La mijlocul săptămânii trecute, la invitația Premierului Iurie Leancă, a vizitat Republica Moldova comisarul European pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. Este prima vizită în străinătate a lui Johannes Hahn în calitate de Comisar pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, după preluarea acestui portofoliului.
Cei doi demnitari au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova, reformele interne şi situaţia din regiune.
Cu acest prilej cei doi oficiali au semnat două documente privind extinderea asistenţei Uniunii Europene pentru Republica Moldova.
Astfel a fost semnat Memorandumul de înţelegere privind suportul oferit Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017.
Potrivit acestuia, în următorii trei ani, Republica Moldova va primi un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea UE. Această asistenţă va merge prioritar pentru reforma administraţiei publice, dezvoltarea agricolă şi rurală, reforma poliţiei şi managementul frontierei.
De asemenea, a fost parafat Acordul privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb.
Acordul prevede o asistenţă de 30 de milioane de euro. Acest program va ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să se folosească la maximum de deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești.
Johannes Hahn a arătat că Republica Moldova va primi în continuare tot sprijinul necesar din partea instituțiilor europene pentru realizarea proiectelor de modernizare a societății întrucât Moldova reprezintă un partener important pentru UE:
„Republica Moldova este o ţară europeană. Eforturile sale pentru a pune în aplicare valorile europene o fac un partener important pentru Uniunea Europeană. Moldova este un lider în Parteneriatul Estic.
Cu cât mai mult se apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană, apar mai multe oportunităţi pentru a îmbrăţişa valorile europene.
Moldova va deveni mai vizibilă şi mai tangibilă. Lucrul nostru în comun asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere va contribui semnificativ la modernizarea Republicii Moldova şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor cetăţenilor.
Cred că acesta este cel mai important scop, care ţine de satisfacţia cetăţenilor.”
În opinia oficialului european cooperarea înseamnă nu doar discuţii despre asistenţa financiară sau aspecte legale, aceasta înseamnă creşterea economiei şi îmbunătăţirea oportunităţilor economice.
Johannes Han a mai subliniat că dacă va fi înregistrat un nivel înalt de concurenţă aceasta va aduce beneficii tuturor, inclusiv partenerilor comerciali ai Republicii Moldova.
Comisarul a reconfirmat sprijinul instituţiilor europene pentru implementarea reformelor în Republica Moldova şi a arătat că
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va da rezultate doar după ce autorităţile de la Chişinău vor implementa reforme.
Pentru a atrage investiţii străine, Republica Moldova trebuie să elimine corupţia şi să reformeze sistemul justiţiei, a mai afirmat Johannes Hahn.