Gustul si actiunea lui
Publicat de Mihaela Costache, 18 august 2015, 16:30
Simțul gustului este cel mai rudimentar din cele cinci simțuri. Este limitat atât ca aspect, cât și ca sensibilitate și ne furnizează mai puține informații despre lumea înconjurătoare decât oricare alt simț. În fapt, rolul exclusiv al acestui simț este de a selecta și aprecia hrana și băutura, ajutat în mod considerabil de mult mai sensibilul simț al mirosului. Acesta nuanțează cele patru gusturi de bază pe care mugurii gustativi le pot recunoaște. În consecință, pierderea gustului — din orice motiv — reprezintă o problemă mai mică decât pierderea simțului mirosului.
S-a estimat că o persoană are nevoie de o cantitate de 25.000 de ori mai mare de substanță în gură pentru a o gusta decât este nevoie pentru detectarea mirosului de către receptorii olfactivi, Totuși, combinarea celor patru tipuri de muguri gustativi sensibili la gusturile de bază — sărat, acru, dulce, amar — face posibilă o gamă largă de senzații care pot fi detectate atunci când creierul analizează producerea relativă a aromelor principale. Unul din gusturile mai puternice, cum ar fi gustul „iute al mâncării”, apare prin stimularea terminațiilor senzitive dureroase din limbă.