Noi dovezi în cazul celui mai mare jaf de artă din istorie
Publicat de Mihaela Costache, 1 septembrie 2015, 16:10
În ziua de 18 martie 1990, din Muzeul Isabella Stewart Gardner s-au furat mai multe opere de artă, create sub semnătura lui Rembrandt, Manet, Degas şi Vermeer. Acesta este considerat cel mai mare jaf de obiecte de artă al tuturor timpurilor, valoarea estimativă a obiectelor fiind de 500 de milioane de dolari.
Pe data de 18 martie 1990, în jurul prânzului, doi bărbaţi îmbrăcaţi în uniformă de poliţist au bătut la uşa muzeului. Au intrat sub pretextul că au un mandat de arestare pentru cei doi paznici. I-au încătuşat, apoi au dezactivat alarma prin care putea fi anunţată poliţia. Hoţii erau bine documentaţi, au furat cele mai valoroase obiecte din muzeu: patru tablouri ale lui Rembrant, un Vermeer, un Manet, patru tablouri ale lui Degas, un gu ( vas chinezesc, din epoca de bronz) ce aparţinuse dinastiei Shang, şi un obiect de decorat steagurile în formă de vultur, din perioada napoleoniană. Valoarea obiectelor furate este aproximată la 500 de milioane de dolari. Muzeul a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru cel care înapoiază operele în condiţii bune. Opere nu mai valorează nimic pe piaţa neagră, având în vedere faptul că hoţii au tăiat picturile de pe rame.
În august 2015, FBI a confirmat existenţa unei înregistrări video. Intrigant este faptul că scena apariţiei se repetă două zile consecutiv. În prima zi, un bărbat coboară din maşină, sună la uşa muzeului şi este lăsat înăuntru de către paznicul de serviciu, Richard Abath. În ziua următoare, se repetă scena, doar că de data aceasta sunt doi bărbaţi, dar este acelaşi paznic, iar maşina care opreşte în faţa muzeului este aceeaşi în ambele zile. Cu toate acestea, Abath neagă implicarea sa în jaf. Din partea FBI, s-a ocupat de caz agentul Wittman, care a lucrat sub acoperire timp de 4 ani. El spune că înregistrarea este în posesia autorităţilor de mult timp, dar el nu a avut acces la ea pe parcursul investigaţiei.
Cazul a fost atent urmărit şi cercetat de către jurnalistul Stephen Kurkjian, câştigător al premiului Pulitzer. El a lansat recent cartea „Master Thieves: The Boston Gangsters Who Pulled Off the World’s Greatest Art Heist”.
Printre operele furate, se numără şi singurul tablou cu peisaj marin pictat de Rembrandt, „Furtună pe Marea Galileei” (1633)