Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Brigada 9 Mecanizată din Constanța a încheiat Exercițiul ‘Mărășești 24’, desfășurat în Centrul Secundar de Instruire prin Luptă Babadag. La exercițiu au participat și parteneri din Republica Moldova, precum și structuri din Jandarmeria Română, Forțele pentru Operații Speciale, Baza 57 Aeriană, regimentul de infanterie marină și spitalul militar. Detalii avem de la generalul de brigadă Adrian Costaru, locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie, în compunerea căreia funcționează Brigada 9 Mecanizată. Adrian Costaru: Exercițiul este un pic mai complex, tocmai datorită caracterului bilateral, interinstituțional și întrunit. Practic, are toate componentele pe care le puteam aduce acestui exercițiu. Exersăm tehnicile, tacticile și procedurile noastre pe care le-am exersat în anii anteriori, dar prezența militarilor de la unitățile de jandarmi, de la forțele pentru operații speciale, de la regimentul de infanterie marină, schimbul ăsta de experiență cu ei, noi îi spunem ‘un exerciţiu de tip cross-training”, ne ajută foarte mult și ei învață de la noi și noi învățăm de la ei.În cadrul Exercițiului ‘Măreșești 24’ a fost evaluată și subunitatea românească pusă la dispoziția Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, SEEBRIG
La rubrica M.A.I. aproape de tine am discutat despre Jandarmeria Română, care s-a născut la Iași pe 4 aprilie 1850.
Cu acest prilej, aceștia au sărbătorit la început de săptămână, 173 de ani de existență marcând momentul printr-o serie de activități desfășurate în grădina Palas, la care a luat parte publicul larg venit să asiste la festivități.
Sonia Raicu a fost prezentă la acest eveniment și a realizat un interviu cu, colonelul Cosmin Chesaru, Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi.
Cosmin Chesaru:173 de ani de tradiție și de istorie pe care în astea două zile am încercat să o arătăm ieșenilor, atât cât am putut noi și cu resursele pe care le avem. Suntem obișnuiți ca lumea să fie aproape de noi.
E adevărat, vremea ne-a pus puțin încurcătură, dar sunt militari și ne adaptăm indiferent de condiții, de vreme și de teren. Am avut și sprijin: partenerii noștri de la Palas ne-au primit în interior, unde am făcut o grămadă de activități.
Când s-a oprit ploaia, am ieșit în exterior, tiroliană, exerciții demonstrative, cai, câini, studenții de la academie, elevii de la școala de subofițeri Fălticeni, camarazii de la Bacău, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, și să nu-i uităm pe colegii noștri de la Brigada 15 Mobilă Mecanizată Podul Înalt.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ce ne puteți spune despre misiuni, despre efortul care revine asupra fiecăruia?
Cosmin Chesaru:Pot să spun că sunt printre cei mai buni din jandarmerie. Și asta nu spun doar eu. O spun cetățenii.
Pentru noi, acesta este baremul, evaluatorul, cetățeanul. Cetățeanul ne spune că suntem buni. Cetățeanul ne spune când greșim, atunci când greșim, ținem cont.
Încercăm să ne remediem greșeala, dar vă spun, oamenii mei sunt printre cei mai buni.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Chiar am realizat un interviu unde mi s-a spus că au primit aprecieri din partea oamenilor atunci când au fost diferite acțiuni unde a trebuit să fie prezentă Jandarmeria.
Cosmin Chesaru:Dincolo de atributul Jandarmeriei de asigurare a măsurilor de ordine, care este principalul nostru atribut, pe lângă cel de pază și protecție a unor obiective, jandarmeria nu este doar o instituție militară.
Este o instituție militară care, spre deosebire de armată, vorbesc în sensul generic, lucrează foarte mult cu cetățeanul. Noi nu putem să ne desfășurăm activitatea altfel decât în parteneriat cu cetățeanul.
Sunt convins că în toată țara cetățenii au înțeles că Jandarmeria atunci când este prezentă la o adunare publică, indiferent de caracterul ei, că este un spectacol, o procesiune religioasă, o manifesta sportivă sau un protest, de ce nu, Jandarmeria este acolo ca să le apere lor și să le garanteze lor dreptul de a se manifesta în condiții normale, fără să fie tulburați de nimeni.
Noi nu ne apărăm pe noi, noi nu atacăm pe nimeni, noi apărăm cețeanul și drepturile lui.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Cum este să aveți în structurile din subordine și acești militari antitero? Aveți aceste detașamente canine.
Cosmin Chesaru:Atribuțiile noastre sunt clar delitatede ale celor la structuri. Structurile de intervenții antiteroriste și acțiuni speciale au atribuțiile lor. Participă foarte frecvent aș putea spune la acțiuni speciale în coordonarea DIICOT-ului, a diferitelor structuri de poliție judiciară. Ultima la care am fost a fost acum trei zile, exact înainte să începem manifestările de Ziua Jandarmeriei.
Am fost la o descindere care a ieșit din raza județului nostru, am intrat în județul Bacău, o acțiune care a fost coordonată de Europol. Cred că a fost primul laborator clandestin de metanfetamie depistat și destructurat la noi în țară. O rețea de 11 persoane.
Toate au primit măsura arestului preventiv, ceea ce înseamnă că în primul rând magistrații, polițiștii, dar și noi făcut treaba așa cum trebuie și a fost totul în regulă. I-ați putut observa la exercițiile demonstrative cât de bine sunt pregătiți aici, referindu-mă la structura de antitero și acțiuni speciale. Acestea există peste tot în jandarmerie, nu doar la noi, în fiecare județ.
În ceea ce privește structurile de animale de serviciu, avem câinii de serviciu foarte bine antrenați. Majoritatea dintre câinii noștri sunt antrenați și pregătiți pentru misiuni de patrulare și intervenție, pentru misiuni de asigurare a ordinii publice, dar avem câini de căutare-salvare, avem câini antirog, avem câini specializați, foarte bine pregătiți.
Nu pot decât să urez tuturor jandarmilor „La mulți ani!”, să dea Dumnezeu să ne întâlnim în fiecare an cât mai mult timp de acum încolo. Și eu sunt convins că urarea asta de la mulți ani va fi eternă pentru jandarmi. Jandarmeria s-a născut la Iași și nu va muri niciodată.
Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmeria Română prin Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Mihail Bravul” Dolj și Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Frații Buzești” Craiova și Ministerul Apărării Naționale prin Brigada Multinațională SE au organizat aniversarea celor două arme în ziua de 30 martie 2017 la Craiova printr-un complex de manifestări pentru a evidenția rolul celor două arme în istoria românilor.
Ziua de 3 aprilie 1850 reprezintă un reper în istoria militară modernă a României, care a pătruns deja în conştiinţa publică. La acea dată, semnând Ofisul domnesc prin care promulga Anaforaua Divanului obştesc al Moldovei, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a reaşezat pe baze noi Corpul slujitorilor dislocat la Iaşi, orientând juridic instituţia nou înfiinţată – Corpul Jandarmilor – spre asigurarea libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat.
Izvorâtă din vâltoarea spiritului european al vremii, reforma Jandarmeriei era doar un pas dintr-un context mai amplu al prefacerilor legislative care au precedat, rând pe rând, Unirea Principatelor, la 1859, obţinerea Independenţei de Stat, la 1877, şi realizarea Marii Uniri, la 01 decembrie 1918.
Astăzi, la 168 de ani de la fondare, putem afirma că Jandarmeria Română a devenit o componentă puternică şi stabilă a Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, eficienţa serviciului public, tot mai bine prestat în folosul comunităţii, constituind piatra de temelie a prestigiului social al acestei Arme.
Brigada Multinațională SE are o istorie de peste 130 de ani, participările la recentele operațiuni în Angola (sub mandate ONU), Afganistan, Irak, Kosovo, adăugându-se emblematic la luptele purtate în Războiul de Independență, în Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial.
Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Mihail Bravul” Dolj și Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Frații Buzești” Craiova au organizat simpozionul științific ”Jandarmeria Română – tradiții, actualitate și perspective la Centenarul Marii Uniri”. Au participat specialiști în științele militare, cadre didactice universitare de la Academia Națională de Informații, Arhivele Naționale București, Universitatea din Craiova, Mitropolia Olteniei.
În același context a fost lansat volumul Comportamentul geopolitic (Ed. Sitech, 2016) realizat de Corneliu Sîrbu, Constantin Florea și Florin Raduslav. Autorii, reputați specialiști în domeniul științelor militare, aduc în prim plan un cadru amplu, globalizarea, și abordări din varii perspective ale geopoliticii. Motorul acestei necesare abordări – creșterea complexității și dinamismului vieții internaționale. De aceea, abordarea paradigmelor geopolitice este făcută din perspectiva praxisului, adică a vieții cotidiene sub imperiul necesității protecției securității. Aceasta este și prima, după opinia noastră, noutate a volumului, devenind astfel o lectură complementară, chiar obligatorie, pentru cercetările viitoare. Sunt cărți care devin ab initio mai mult decât o nouă contribuție în domeniu. Devin repere, atât pentru analize comparative, cât și exhaustive.
Volumul a fost prezentat de mai mulți specialiști, îi amintim în această succintă relatare pe gl. Mr (rz) prof.univ.dr. Ion Pâlșoiu (Academia Forțelor Terestre) și pe conf.univ.dr. Iulian Fota (Academia Națională de Informații). Concluzia intervențiilor a vizat reflecția interogativă asupra realității imediate: comportamentul geopolitic.
De la ora 15.00 pe scena Cercului Militar din Craiova a fost susținut un spectacol realizat de unitățile aniversate, cu participarea Ansamblului folcloric ”Maria Tănase”, a Colegiului Național Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova și a Fanfarei Militare.
Au fost intonate Imnul României, Imnul NATO și Imnul UE
Au rostit scurte alocuțiuni comandanții:
Gen. Constantin FLOREA – General de Brigadă, Inspector Șef al Inspectoratului de jandarmi județean ”Mihai Bravul” Dolj, Col. Cristian DAN, Comandantul Brigăzii Multinaționale SE, Lt. Col. Cosmin MIREA, împuternicit comandant al grupării Mobile de Jandarmi ”Frații Buzești” Craiova.
Ansamblul ”Maria Tănase a prezentat un prin tablou istorico – folcloric, aducând în prim plan personalitatea unor mari eroi: Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Iancu Jianu.
Un moment special al spectacolului a fost cel dedicat memoriei eroilor jandarmi și militari morți în misiune. Familiile acestora au fost onorate de către comandanții unităților unde acești eroi și-au dedicat viața.
Finalul tabloului avea să demonstreze că dorința acestora a fost ca viitorul țării să fie continuat spre bunăstarea și siguranța românilor. Simbolic, un grup de copii îmbrăcați în haine militare reprezentând Poliția Română și Jandarmeria Română au purtat cele trei steaguri, al României, al NATO și al UE.
Sărbătoarea s-a încheia cu un tablou folcloric despre spiritul oltenesc, cu melodii de petrecere și cu texte umoristice, gazde fiind cunoscuții interpreți de muzică populară Constantin Enceanu și Niculina Stoican, alături de interpreți ai ansamblului și dansatorii care nu au uitat să aducă în scenă Călușul oltenesc.
Finalul aniversării a fost marcat de gestul de mulțumire al gazdelor, care au înmânat diplome și plachete celor ce au contribuit la realizarea spectacolului.
Distincțiile primate în calitate de scenarist, regizor și prezentator al spectacolului le-am acordat, în gest simbolic col. (r) Grigore Păsărin, Președintele de onoare al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Dolj ”Frații Buzești”, care la cei peste 90 de ani poartă cu mândrie ținuta de ceremonie spre a onora profesia și cariera de militar.
Ziua Jandarmeriei Române și Ziua Brigăzii Multinaționale SE la Craiova au însemnat un moment de celebrare a celor ce au făurit unitatea națională și o aniversare a celor ce astăzi servesc patria. Sunt momente de sărbătoare ce se înscriu și în istoria afectivă a celor ce trăiesc intens clipa, alături de cei ce servesc patria, familiile militarilor, pentru care ziua aniversării este bucurie și încredere în viitor.
Gabriela Rusu-Păsărin, realizator, Departamentul Studiourilor Teritoriale, Sociatatea Română de Radiodifuziune
Caravana Jandarmeriei Române ajunge sâmbătă, 25 noiembrie în judeţul Satu Mare, în cadrul acţiunilor de promovare a ofertei educaţionale, şi în acopul recrutării candidaţilor pentru şcolile postliceale.
Activitatea se desfășoară în contextul organizării, în luna ianuarie 2018, a concursului de ocupare a celor 700 de locuri repartizate Jandarmeriei Române, respectiv 350 de locuri în cadrul Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – județul Vâlcea – şi 350 de locuri în cadrul Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni- județul Suceava.
Prima întâlnire va avea loc în oraşul Ardud, la ora 13:30, în Parcul Central, apoi municipiul Satu Mare, ora 14:30, în Piaţa Libertăţii, şi municipiul Carei, ora 16:00, în Parcul Central.
Personal specializat din cadrul structurii Resurse Umane şi compartimentului Relaţii Publice vor oferi tinerilor dornici să urmeze o carieră militară, informaţii despre condiţiile de participare, înscriere, concurs, perioada de şcolarizare, respectiv drepturile şi obligaţiile jandarmilor.
Sute de voluntari participă sâmbătă, 18 noiembrie 2017, la o acțiune de împădurire în comuna gorjeană Vladimir. Cei 380 de voluntari vor planta 9.000 de puieţi de salcâm şi cer, pe o suprafaţă de 1,8 hectare.
Acţiunea este realizată cu sprijinul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Romsilva, Jandarmeriei Române şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Organizatori locali sunt Asociaţia Team for Next Generation, Primăria şi Consiliul Local Vladimir.
Jandarmeria Română a lansat o campanie națională de recrutare pentru cele 700 de locuri disponibile în cele două școli de subofițeri ale Jandarmeriei. O autospecială inscripționată cu mesajul campaniei va merge, timp de opt zile, prin 15 orașe din țară și va prezenta celor interesați oferta Jandarmeriei, a declarat comandantul Jandarmeriei Române, col. Sebastian Cucoș.
El a arătat că există un deficit de personal de circa 15%, mai ales după ce Jandarmeria a pierdut, în anul 2011, aproximativ 20% din funcțiile pe care le avea, deficit care s-a simțit acut în misiunile desfășurate. Cele 700 de locuri repartizate Jandarmeriei Române sunt la școlile militare de subofițeri jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, județul Vâlcea și “Petru Rareș” Fălticeni, județul Suceava.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.