Letonia a preluat la începutul anului preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
Publicat de Andrei Cretoiu, 3 februarie 2015, 09:47
Letonia a preluat la începutul anului, de la Italia, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Membră a Uniunii Europene din 2004, Letonia deţine pentru prima dată, preşedinţia şi va avea atribuţii în domenii precum economia, protecţia mediului şi agricultura. Până în 30 iunie, vor fi organizate zece reuniuni ale miniştrilor europeni. Ministrul leton al agriculturii, Janis Duklav s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologii săi din celelalte state membre pentru a prezenta prioritătile în fruntea Consiliului Uniunii Europene.
Acesta a fost primul Consiliu European al Agriculturii la care particip şi sunt bucuros că am avut discuţii fructuoase, discuţii pe teme de actualitate cu privire la agricultură. A fost o oportunitate pentru mine să prezint priorităţile preşedenţiei, printre care se numără simplificarea politicii agricole comune. Un rol important îl are agricultura ecologică. Vom continua să luăm măsuri privind sănătatea animalelor şi a plantelor, dar şi a sistemului de control.
Un alt punct de pe agenda de lucru a fost situaţia actuală de pe piaţa produselor alimentare. În general statele membre au probleme cu exportul fructelor, legumelor şi produsele lactate, având în vedere emargoul impus de Rusia asupra produselor agricole din Uniunea Europeană. S-a discutat despre cât de afectate sunt aceste sectoare, dar şi despre măsurile introduce până în prezent pentru a face faţă interdicţiei. Unele state membre sunt de părere că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a atenua consecinţele emargoului. S-a discutat de asemenea şi despre dificultățile întâmpinate de către sectorul cărnii de porc pentru care nu s-au luat încă măsuri.
Jānis Dūklavs a precizat că situația trebuie gestionată la nivel european și nu national. Este inacceptabil ca statele membre să beneficieze de tratamente differentiate, a mai spus acesta.
Nominalizarea agriculturii ecologice ca o prioritate la nivel european este de bun augur, mai ales că piaţa ecologică din Uniunea Europeană s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, cererea este în creștere, la fel şi încrederea europenilor în produsele bio. Fermierii pot accesa subvenţii pentru conversia la agricultura ecologică, dar pot obține şi fonduri europene nerambursabile. Luna aceasta este programată o altă reuniune, având ca temă agricultura ecologică, reducerea distanței în timp și spațiu dintre locul de producție și consumator.