De Ziua Copilului, la Grădina Zoologică din Brașov, copii se vor putea bucura de ateliere educaționale, jocuri și activități interactive.
Tot pe 1 iunie, copiii sub 14 ani și persoanele instituționalizate vor beneficia de intrare gratuită.
„În intervalul orar 11:00 – 18:00, Zoo Brașov vă invită să veniți alături de cei mici într-o aventură de neuitat în cadrul căreia puteți afla o multitudine de curiozități despre numeroase specii de animale răspândite pe aproape toate continentele planetei.
În cele mai importante zone ale grădinii veți putea primi îndrumări și veți afla răspunsuri la curiozitățile dumneavoastră, în cadrul evenimentului fiind prezenți tineri ambasadori ai Zoo Brașov”, au precizat reprezentanții parcului.
Programul CODE Kids ajunge în opt biblioteci din județul Maramureș. Prin intermediul acestuia, timp de doi ani, copiii vor învăța noțiuni de bază în programare, robotică, realizare de aplicații, jocuri și animații.
Părinții interesați trebuie să contacteze reprezentanții bibliotecii și să-și înscrie copiii la grupa de începători CODE Kids. Cursurile se țin o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de fiecare localitate.
Programul gratuit CODE Kids se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani, care vor să își dezvolte competențele de programare vizuală și STEM, Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică.
Până acum, la nivel național, 85 de biblioteci publice locale, 10 școli, 7 organizații neguvernamentale, 5 licee și 2 primării s-au alăturat inițiativei, iar 4.600 de elevi au participat la cursuri de la lansarea proiectului în 2017.
Județul Dâmbovița deține recordul comunităților rurale care au acces la cursurile de programare, iar Clubul de la Biblioteca Județeană din Constanța este cel mai numeros având 77 de copii.
Evenimentul Street Delivery de la Oradea va oferi timp de trei zile, în perioada 18-20 iunie, un festival cu jocuri, ateliere, reprezentaţii de teatru, muzică live şi demonstraţii acvatice care vor avea loc în trei zone din oraş – parcul Petőfi Sandor, parcul Libertăţii şi malul Crişului Repede, în zona centrală a municipiului.
Artişti, arhitecţi, urbanişti şi voluntari talentaţi vor amplasa instalaţii interactive, vor însufleţi clădiri prin picturi murale, vor transforma copacii în curcubeie, vor anima asfaltul, vor reabilita prin street art colţişoare abandonate.
Programul festivalului va mai cuprinde ieşiri pe „faleza” Crişului Repede, cu plimbări cu barca, demonstraţii de caiac şi canoe pe râu, cu paddleboard, dar şi o dezbatere pentru cei interesaţi amenajarea malurilor, susţinută de arhitecţi şi specialişti de la ABA Crişuri.
Pe un panou mare, orădenii vor putea citi mai multe informaţii despre vegetaţia râului, despre arborii şi arbuştii care contribuie la imaginea unui ecosistem valoros, dezvoltat spontan pe mal.
Mai mulţi speakeri din ţară – profesionişti arhitecţi, designeri, peisagişti – vor prezenta publicului, în cadru exterior, exemple de bună practică din ţară şi străinătate privind amenajarea malurilor de râu din intravilanul şi extravilanul localităţilor.
Recent a văzut lumina tiparului o cărticică de poezii pentru copiii de grădiniță. Volumul a apărut în îngrijirea educatoarei Mihaela Birescu, de la grădinița românească din Bătania, care este și autoarea poezioarelor. Volumul se numește „Carte de poezii mici, texte, jocuri” și a fost editată la Editura Mirador din Arad, cu sprijin de editare din partea sponsorilor.
Cum a luat naștere acest volum și cum poate fi procurat? O să aflăm mai multe din interviul realizat cu doamna educatoare.
– Cum a luat naștere această cărticică? Are o poveste acest volum de poezii?
– Are într-adevăr o poveste chiar foarte lungă. Cu mulți ani în urmă, căutând poezii pentru diverse teme săptămânale de la grădiniță, găseam doar poezii foarte lungi și grele, rar găseam o poezioară scurtă și cu cuvinte simple. Poeziile românești sunt foarte frumoase, însă pentru copiii noștri sunt puțin greoaie. Atunci am văzut că-mi vine ușor să scriu și de multe ori le scriam eu. Le-am adunat și cu încurajări din partea propriilor mei copii și cu multe desene de la copilașii grădiniței am reușit să scoatem o carte.
– Desenele provin numai de la copiii de la grădinița din Bătania?
– Sunt două sau trei desene de la copiii mei, care și ei au fost tot aici la grădiniță, restul desenelor sunt de la copiii grupei de anul trecut.
– Sunt desene foarte frumoase. Copiii știau că desenele lor vor fi pentru o carte?
– Da, și am să-ți mărturisesc cum am făcut. I-am întrebat dacă vor să mă ajute, că tot trebuia să desenăm o zi pe săptămână dimineața, și am luat mai multe astfel de zile. Și i-am întrebat: vreți să mă ajutați? Şi vă și plătesc, și mai mult decât atât vă trec în carte, de autori ai desenelor, bineînțeles. Au fost foarte bucuroși, nu neapărat că au apărut în carte, ci pentru că am plătit în ouă de ciocolată.
– Cartea este foarte îngrijită. Cine a editat această broșură de poezii?
– Am întrebat în stânga, în dreapta, cine ar fi interesat, se pare că aceste cărți pentru copii sunt în topul celor mai căutate, și nu a fost chiar așa de greu să o tipărim. Cartea a fost tipărită la Arad și sperăm să putem să o reedităm, pentru că mai sunt cereri și m-aș bucura să ajungă la toți cei care și-o doresc.
– Cine poate să ajungă la această carte?
– O să-i fac o mică promovare pe Facebook, promovare în sensul că o să explic câteva dintre poezii, o să arăt câteva dintre desene și o să întreb, o să fac un mic sondaj ca să știu cine și-ar mai dori ca să știm câte să mai reedităm.
– Cum a fost primită cartea?
– Chiar mai bine decât mă așteptam. Toată lumea s-a bucurat, copiii mei s-au bucurat foarte tare. Nu este prima mea carte, dar e prima pentru copii, și când am venit la grădiniță, a trebuit să stau de vreo două-trei ori să citesc poeziile și să le explic desenele colegilor lor, care au plecat deja la școală. Acum așteptăm să vedem cum reușim cu pandemia aceasta, cu pericolul ei. Mi-aș dori să ajung cu cartea și cu câțiva copii aici la școală la clasa întâi, pentru că mulți care au realizat desenele sunt școlari.
– Pentru că ai amintit pandemia, să vorbim puțin și despre această problemă. Cum a început anul nou școlar, după vacanța prelungită și în condițiile pe care le cunoaștem?
– Pe de-o parte greu, pentru că sunt multe măsuri de respectat, măsuri pe care adulții nu le înțeleg de multe ori și nu le respectă, d-apoi copiii. Ei vin la tine, te îmbrățișează, tușesc pe tine, nu neapărat cu vreun virus, dar asta este. Pe de altă parte este foarte frumos, pentru că ne-am revăzut după mult timp. Noi ne-am mai revăzut din 25 mai, într-o formulă puțin mai restrânsă, dar ne-a fost dor unii de alții. Este și ușor și greu, dar încercăm să avem grijă. Noi, adulții ne dezinfectăm, pe copii i-am învățat, deja știu să se spele pe mâini tot timpul, folosesc batistuța de hârtie…
– Nu se poate compara educația de la grădiniță și statul acasă?
– Eu zic că nu. Noi am încercat să compensăm un pic lipsa noastră, am avut și pagină specială pentru grupa noastră, dar totuși contactul uman este foarte important pentru socializare. Grădinița, până la grupa mare cel puțin, despre asta este.
– Ce fel de măsuri speciale a trebuit să introduceți la grădiniță?
– Împreună cu directoarele și cu toate colegele am încercat să venim cu idei cât mai simple, dar cât mai utile, și doamnele directoare le-au pus într-un protocol, pe care încercăm să-l respectăm. Acest protocol este făcut după sugestiile ministerului educaţiei, deci încercăm și noi să respectăm ce respectă toată lumea, ca de exemplu: luatul copiilor de la poartă, măsurarea temperaturii, spălarea mâinilor, dezinfectarea lucrurilor și a obiectelor pe care le atingem, cât de des putem, distanța pe cât se poate, că este destul de greu la grădiniță cu distanța, dar încercăm și copii știu cu distanța puțin să aibă grijă.
Ștefan Crâsta
Interlocutor: Mihaela Birescu, educatoare la Grădinița românească Lucian Magdu din Bătania
Reporter: Ștefan Crâsta, redactor MTVA, Emisiunile în limba română
Foto: Foaia românească
A consemnat: Anca Becan, redactor MTVA, Emisiunile în limba română
“Ever Wing” este poate cel mai concludent exemplu al faptului că jocurile “Instant” încep deja să devină o modă. Sunt peste 15 milioane de utilizatori care îl joacă în fiecare zi, genul de persoane care au doar câteva minute la dispoziție pentru a se juca sau nu au răbdare pentru jocuri în care sistemul de progresie necesită luni sau chiar ani.
Este greu de ales dintre zecile de jocuri pe care le găsiți pe Facebook la această categorie. Interesant este că fiecare dintre ele, inclusiv clasicul “Snake” de care sunt convins că nu ați uitat, are deja cel puțin câteva sute de mii de jucători care se loghează cel puțin o dată pe zi. E un rating foarte bun, ținând cont de faptul că un joc obișnuit de pe Facebook care are o sută de mii de utilizatori se poate lăuda că reprezintă un real success.
“4 Pics 1 Word” este unul dintre jocurile instant pe care vi le recomand. La fiecare nivel nou vă sunt prezentate 4 fotografii, iar voi trebuie să găsiți cuvântul care se potrivește în mod direct cu fiecare dintre acestea. Pe lista mea se mai află de asemenea și “Tribez and Pets”, un joc în care putem să colecționăm tot felul de companioni pe care îi putem de asemenea antrena.
Favoritul meu este însă de departe “Jigsaw Puzzle”. Nu numai al meu, că mai sunt vreo două milioane de oameni care îl joacă în mod constant, dar pe mine cu siguranță m-a cucerit ideea de a stabili numărul de piese din care vrei să fie alcătuită imaginea pe care vrei să o construiești.
Dacă aveți la un moment dat un pic de timp liber la dispoziție, nu ar fi o idee rea să parcurgeți întreaga listă cu jocuri “Instant” de pe Facebook. Sunt absolut sigur că veți găsi cel puțin unul pe care să îl adoptați pentru o perioadă… nedeterminată…
O nouă acţiune caritabilă pentru copiii din familii sărace este organizată de Asociația Sfera Timișoara în apropierea Crăciunului. Timișorenii sunt îndemnați de organizatori să ajute copiii din zonele defavorizate să întâmpine sărbătorile cu un zâmbet pe buze.
Cum se procedează? Așezați într-o cutie de pantofi, aşezaţi jucării sau jocuri educative, dulciuri sigilate și neperisabile, haine sau produse de îngrijire personală, noi, unisex și universale, pentru copii cu vârste între 3 și 16 ani. Împachetaţi cutia în hârtie de cadou, legată cu o panglică și puteţi lăsa chiar un mesaj.
Voluntarii adună cadourile în perioada 4 – 10 decembrie, în Librăria La Două Bufnițe și la târgul Artisans’ Bazaar. Toate darurile vor ajunge apoi la copiii defavorizați din zonele rurale, centre de plasament și de educare incluzivă, școli și grădinițe. Proiectul „Numai fapte bune” se derulează încă din 2013.
Pentru al doilea an consecutiv, Parcul Tractorul se transformă într-un spațiu deschis tuturor copiilor, tinerilor, dar și familiilor acestora.
Organizatorii au pregătit peste 100 de activități diferite grupate în 6 secțiuni.
Open Park Festival se desfășoară începând de astăzi și până pe 27 iulie, în Parcul Tractorul din Brașov, zilnic fiind deschis între orele 10-22. Accesul se face doar cu brățară de eveniment!
Brașovenii sun așteptați la campionate de fotbal și volei, demonstrații de gimnastică, lecții de dans, body painting, family games, jocuri cu apă, face-a-book, întâlnire cu scriitori brașoveni în vogă, ateliere artistice din cultura chineză, persană sau arabă, teatru interactiv și multe alte surprize. Tot aici va fi amenajată și cea mai mare discotecă în aer liber din Brașov.
„Open Park Festival” este un eveniment al Asociației Colors finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brașov și susținut de Primăria Brașov și Agenția Metropolitană Brașov în parteneriat cu mai multe firme și instituții de cultură din oraș.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.