Ultra High Flamenco la Sala Radio
Publicat de Andrei Cretoiu, 28 mai 2015, 18:30
Un flamenco în care răsună ecourile frumoasei nebunii a lui Pat Metheny sau John McLaughlin, cu o pluralitate de voci şi un regal a comuniunii muzicianului cu instrumentul său, rodul prieteniei a patru muzicieni pe care îi leagă o înţelegere reciprocă demnă de invidiat şi convingerea că muzică flamenco se află în permanentă înnoire şi evoluţie. (Alejandro Amores – extras din Tertuliaandaluza.com)
Ambasada Spaniei în România şi Instituto Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Radio România, organizează joi, 4 iunie, ora 19:00, la Sala Radio, concertul trupei spaniole UHF – Ultra High Flamenco. Prezenţa Ultra High Flamenco la Bucureşti face parte dintr-un turneu internaţional, derulat în oraşe ca Viena, Budapesta, Bucureşti, Sofia, turneu sprijinit de AECID – Agenţia Spaniolă pentru Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare.
Cei patru muzicieni ai trupei: José Quevedo – chitară, Paquito González – percuţie, Alexis Lefevre – vioară şi Pablo Marín – contrabas ne propun o incursiune în noile sonorităţi ale flamenco-ului instrumental. Muzica lor a pornit de la o bază flamenco, pentru a ajunge la un stil propriu care născut din influenţe de tango şi jazz, rezultând astfel ceea ce critica specializată de flamenco din Spania a numit “o utopie a flamenco-ului instrumental”.
Concertul de la Bucureşti ne prezintă atât piese de pe discul UHF 2010, cât şi din albumul Bipolar. Anul acesta, muzicienii spanioli au participat alături de trei mari nume ale jazz-ului olandez la deschiderea Bienalei de Flamenco din Olanda, compunând împreună un repertoriu de jazz flamenco prezentat în 18 ianuarie 2015 la Rotterdam şi, după un turneu prin Olanda, au intrat în circuitul celor mai importante festivaluri de gen din Spania şi din Europa.
Trupa Ultra High Flamenco, prin cele două discuri lansate în anii 2010 şi 2011, s-a impus drept cel mai bun grup de flamenco al decadei 2000-2010 şi fiecare dintre cele două albume a fost distins în Spania cu Premiul pentru cel mai bun disc flamenco al anului respectiv.
În anul 2005, dansatorul Joaquín Grilo din Jérez a reunit un grup de patru muzicieni care evoluau pentru prima dată împreună pe scenă. Chimia dintre cei patru a fost aproape instantanee: s-au decis imediat sa creeze propriul lor proiect muzical UHF – Ultra High Flamenco. Au debutat în această formulă în cadrul Festivalului Flamenco de la Helsinki şi în acelaşi an au înregistrat primul lor disc – UHF.
Începand de atunci au participat la numeroase festivaluri de flamenco şi de jazz precum Les Nuits Flamencas de Chateauvallon, Note di node (Sicilia), Festivalul de la Stans (Elveţia), Festival Jazz Plus Solea (Bulgaria), Festivalul 365 Jazz Bilbao, Bienala de la Sevilla, Festivalul de Flamenco de la Jerez, Festivalul Flamenco de la Berlin, Bienala de Flamenco din Olanda, Festivalul Flamenco de la Helsinki, Festivalul Flamenco de la Tampere, Forward Music (Beirut), Intermezzo Biennale (Olanda), Festivalul Internaţional Cervantes (Mexic), Festivalul de Muzica de la Positano (Italia), Festivalurile de la Edinburg şi Manchester, Festivalul Artelor de la Sinaloa (Mexic).
Cei patru muzicieni propun teme şi idei prin care creează un repertoriu în care flamenco-ul şi improvizaţia muzicală constituie elementele de bază. În anul 2010 a apărut cea de-a doua ediţie a discului UHF, cu o imagine reînnoita şi cu unele variaţiuni în conţinut. Discul a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun disc flamenco de către UFI (Uniunea Fonografică Independentă din Spania).
În martie 2011, în cadrul Festivalului Internaţional de Flamenco de la Jerez, trupa a prezentat cel de-al doilea disc: Bipolar, distribuit atât în Spania, cât şi în Europa, America şi Asia. După concertul lor din festival, presa de specialitate a titrat Un cvartet de multe carate (Flamenco Culture), Un pas înainte în evoluţia muzicii flamenco (Flamenco‐World).
Coproducător: TVR, Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical. Eveniment realizat cu sprijinul Clubului de Sponsori ai Instituto Cervantes din Bucureşti.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.