Parlamentul European şi Consiliul s-au pus de acord în privinţa bugetului Uniunii pe 2016
Publicat de Monica Slavici, 20 noiembrie 2015, 09:38
Detalii ne oferă Papp-Zakor András, de la Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus.
Bugetul Uniunii Europene reprezintă 1% din venitul național brut însumat al tuturor statelor membre. Bugetele anuale sunt propuse de Comisie, apoi negociate între Parlament și Consiliu.
Cifrele prevăzute pentru anul viitor sunt: 155 de miliarde de euro în angajamente – adică obligaţii contractuale care-şi pot produce efectul pe o durată mai mare de un an – şi 143,8 miliarde în plăţi, cu alte cuvinte: cheltuieli prevăzute pentru cele 12 luni vizate.
„Bugetul pentru anul viitor trebuie să fie un buget al locurilor de muncă, al competitivității și solidarității! Pentru asta a luptat Parlamentul” – a declarat raportorul Parlamentului pentru bugetul general al UE, José Manuel Fernandes, eurodeputat al PPE.
La rândul ei, Kristalina Georgieva, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabilă pentru buget şi resurse umane a ţinut să sublinieze:
„Acest buget, în privinţa conţinutului este definit de un accent deosebit pe priorităţi. Ne întăreşte capacitatea de abordare a crizei refugiaţilor. În mod clar, în anul care vine va trebui să lucrăm şi la soluţionarea unor alte aspecte ale acestei crize, însă pe moment ne-am concentrat asupra ajutorării statelor membre în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor operaţionale pentru primirea refugiaţilor precum şi ajutorarea ţărilor din afara Uniunii, care adăpostesc refugiaţi.
A doua prioritate a bugetului a fost stimularea revenirii şi a creşterii economiei europene, acestui scop i-au fost alocate aproape jumătate din resursele existente.
S-au alocat aproximativ 10 miliarde pentru obiective legate de criza refugiaţilor. În jur de 70 de miliarde sunt destinate în mod direct programelor menite să îmbunătăţească competitivitatea, să sprijine creşterea economică şi crearea a noi locuri de muncă pentru europeni.
Importanţa acordată cercetării se reflectă în angajamentele privind programul Orizont 2020, alocări care depăşesc 9 miliarde şi jumătate de euro.
Kristalina Georgieva:
„Al doilea parametru important al acestui buget – în ciuda faptului că este un buget foarte strâmt – constă în rezervele sale, care ne permit ca la nevoie să ne asumăm noi obligaţii pentru a răspunde unor noi provocări ivite pe parcurs. Am considerat disciplina financiară o prioritate din primul moment şi vom păstra această abordare! Vom utiliza cu maximă eficienţă fiecare euro alocat în aceste timpuri dificile!
Este un buget remarcabil inclusiv din perspectiva faptului că a fost adoptat la timp, cu suportul unanim al celor trei instituţii. Sper ca prin aceasta să punem bazele unei tradiţii!”
Consiliul şi Parlamentul vor trebui să adopte inclusiv în mod formal înţelegerea privind bugetul. Votul în cadrul celor două instituţii se va derula succesiv în 24-25 noiembrie.