Ascultă Radio România Regional Live

județul Bistrița-Năsăud

Conectivitatea rutieră în centrul ţării se îmbunătățește prin accesarea de fonduri europene

Conectivitatea rutieră în centrul ţării se îmbunătățește prin accesarea de fonduri europene

Publicat de Andrei Cretoiu, 19 mai 2016, 10:30

Comisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, finanţarea unui proiectului care va îmbunătăți legăturile rutiere între județele Mureș și Bistrița-Năsăud.

Proiectul vizează reabilitarea a aproape 25 de km din DN15, între Târgu Mureş şi Reghin, precum şi a aproximativ 47 de km din DN 15A, între municipiul Reghin și localitatea bistrițeană Sărăţel.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 37 de milioane de euro, iar cofinanţarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de peste 31 de milioane de euro.

Prin reabilitarea şoselelor care leagă localităţi importante din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, se asigură o mai bună conectivitate rutieră în centrul ţării, creându-se totodată premisele unui transport mai sigur şi mai rapid, a declarat, cu acest prilej, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.

De altfel, în cursul vizitei pe care a efectuat-o în România, în perioada 5-10 mai, Corina Crețu a menționat că la Bruxelles au fost asigurate toate condițiile pentru ca țara noastră să atragă cât mai mulți bani europeni și totul depinde acum de autoritățile de la București.

Oficialul European a ținut să sublinieze că România se află deja într-o mare întârziere, absorbția în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi și al operațiunilor aprobate este mult prea mic.

Ritmul dezvoltării de proiecte și al absorbției fondurilor trebuie accelerat”, a subliniat Corina Crețu, la cea de a III-a ediție a Forumului Fonduri Europene, organizată la București.

Comisarul european a remarcat că România are 3 probleme pe care trebuie să le rezolve rapid: legislația achiziților publice, Master Planul de Transport și gestionarea deșeurilor.
În chiar ziua în care oficialul european făcea aceste afirmații pachetul de legi privind achizițiile publice era aprobat în Parlament.

În ceea ce privește Master Planul de Transport, Corina Crețu a subliniat: „Master Planul de Transport a fost agreat între Comisia Europeană și Guvern, dar nu a fost încă aprobat de Parlamentul României, de aceea apelul meu este ca toți actorii care sunt angrenați în acest process să realizeze că au un cuvânt de spus și trebuie să-și facă treaba acolo unde sunt, în Parlament, autorități locale.

 De asemenea, pentru că e campanie electorală, apelul meu este de a separa politca de administrație pentru că altfel riscăm ca anul 2016 să fie un an pierdut din punct de vedere al absorbției fondurilor europene.”

Corina Crețu a mai arătat că de la accesul României în UE în anul 2007, în țara noastră s-au realizat cu ajutorul fondurilor europene 124 de km de autostrăzi și peste 1000 de km de drumuri naționale.

Merită reținut că UE sprijină și reabilitarea drumurilor județene.

Spre exemplu Regiunea Centru (cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) are la dispoziție un buget de aproape 110 milioane euro pentru finanțarea a circa 500 de kilometri de drumuri județene.

Fondurile sunt alocate prin axa 6, prioritatea 6.1, și se vor finanța investițiile ce vizează modernizarea sau reabilitarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu rețeaua trans-europeană de transport TEN-T.

Depunerea proiectelor a început în data de 16 mai și va fi deschisã pe o perioadã de 6 luni, respectiv pânã în data de 16 noiembrie.

Generația Z și social media
Actualitate Europeană marți, 31 mai 2022, 14:40

Generația Z și social media

Generaţia Z preferă să interacţioneze pe reţele de socializare, comparativ cu generaţiile precedente care preferă interacţiunea directă....

Generația Z și social media
Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
Actualitate Europeană vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Actualitate Europeană joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 14:59

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European

Marți, 18 ianuarie 2022, eurodeputații au ales-o pe Roberta Metsola (PPE, Malta) în funcția de președinte al Parlamentului European până în...

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 12:52

Alegeri pentru președinția Parlamentului European

Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate...

Alegeri pentru președinția Parlamentului European
Actualitate Europeană luni, 17 ianuarie 2022, 18:40

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli, într-o ceremonie care a avut loc luni, 17 ianuarie 2022,...

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Viața femeii la țară

Viața femeii la țară

Publicat de Mihaela Costache, 16 octombrie 2015, 09:00

Când vorbim despre viața din mediul rural, gândul ne duce mai întâi la ceea ce era odată, adică la drumuri desfundate, la case sărăcăcioase, dar mai ales la cât de greu își asigurau traiul de zi cu zi locuitorii de acolo.

Este o imagine ce se regăsește în multe scrieri literare și de care își mai amintesc oamenii bătrâni din sate. Tot ei recunosc că acum viața în sate s-a schimbat foarte mult și că satul a devenit o alternativă bună de locuit, chiar și pentru orășeni.

Rafila Telcean din Taure, un sat mic din comuna Șintereag face peste puțin timp 80 de ani. Viața sa din tinerețe pare un tablou din altă lume:

Am umblat cu o pereche de opinci și pe alea le puneam subsuoară, cu două cârpe. Când ajungeam pă pășune mă încălțam, că până acolo îți rămânea opinca în mol. Mergeam la școală desculță, fără opinci. Și mâncam mălai.

Rafila Telcean a avut doi copii, iar acum are și nepoți și se minunează de cât de bine sunt ei aranjați…la oraș. La țară, chiar dacă viața ei este alta acum, nu a scăpat de griji.

Tăt greu ne este, pentru că ne-au făcut pensia asta și și mie mi-au dat cinci milioane. Un milion îl dau înapoi, la telefon, că-mi sun copiii, să știe, trăiesc sau mor. Mi rămân patru: apoi plătește impozit după care, după terenuri și altele.

Majoritatea satelor din județul Bistrița-Năsăud beneficiază acum de condiții civilizate de trai, cu posibilități de racordare la rețelele de apă-canal, uneori și la cele de gaz metan. Așa stând lucrurile, nu puține sunt familiile care se mută de la oraș la țară, pentru mai multă liniște, chiar dacă este mai mult de lucru în gospodăria de aici.

Așa a făcut și Rodica Buhai, din Orheiul Bistriței:

Viața de la oraș este frumoasă, mai ușoară ca la țară, dar nu ai atâtea satisfacții. Ai într-o grădină legume, ai ouă proaspete și părerea mea este că e mult mai bine.

La țară femeile au mai la îndemână cele trebuincioase pentru gospodărie, dar ceea ce le lipsește mai mult sunt banii. Deși cel mai izbitor lucru legat de mediul rural este îmbătrânirea accentuată a populației de aici, există și familii tinere care aleg să se stabilească la țară.

Ioana are nici treizeci de ani și s-a mutat cu soțul și băiatul lor de la Bistrița la Blăjenii de sus.

Ne-a rămas casa de la bunici și vrem să ne ocupăm de ea și de agricultură. E un pic cam greu, dar ne descurcăm. Vrem să rămânem aici toată viața.

Mariana Pintea locuiește la Bistrița, dar lucrează în mediul rural, în comuna Cetate. Ea spune că deși la țară femeia are mai mult de lucru, o mamă are toate motivele să fie mulțumită de calitatea învățământului și a asistenței sanitare pe care le găsește în mediul rural.

Viața la țară este un pic mai grea din punct de vedere al femeii, că ea are mai multe sarcini de îndeplinit față de femeia de la oraș. Școlile la țară sunt bune, eu nu văd nici o diferență între școala de aici și cele din oraș.

Și totuși, cât de greu este pentru o femeie să se mute de la oraș la țară?

M-am gândit dacă să mă întorc la țară, dar deocamdată răspunsul este nu!.

Așadar, mai este de așteptat până când veșnicia născută la țară să fie cu adevărat o tentație.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc