Zinaida Bolboceanu – “cântecul românesc păstrat cu sfinţenie peste Prut”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 1 noiembrie 2017, 13:35 / actualizat: 1 noiembrie 2017, 14:50
O voce, în care se simte patosul pentru tradiţiile româneşti, răzbate de dincolo de Prut, amintind lumii că aici, tradiţiile româneşti s-au păstrat cu sfinţenie din vechime. Zinaida Bolboceanu este interpreta de muzică populară care nu a lăsat să se aştearnă uitarea peste cântecele care altădată făceau bucuria clăcilor de unde cei tineri învăţau meşteşugurile populare, cântecele rituale şi bunacuviinţă a ţăranului. Zinaida le-a ascultat, a străbătut uliţele satului în căutarea bătrânilor care ştiau vorbele vechi şi melodiile aproape uitate şi le-a interpretat în felul său, dându-le viaţă pentru mult timp.
Zinaida s-a născut în comuna Opaci, judeţul Căuşeni, Republica Moldova şi a activat în multe ansambluri de o parte şi de alta a Prutului: Ansamblul folcloric Poeniţa din Cojuşna, r. Străşeni, Ansamblul folcloric Mărţişor din Chişinău, Ansamblul folcloric Tărăncuţa de pe lîngă catedra de folclor a Conservatorului de Stat din Moldova, Ansamblul folcloric Busuiocul din Bacău. Timp de un deceniu a activat ca solist-vocal în orchestra Busuioc Moldovenesc, fiind în acelaşi timp şi la Teatrul Etnofolcloric “Ion Creangă” din Chişinău. Dar publicul o ştie, în ciuda trecerii timpului, în ipostaza de fondator şi director artistic (1995-2001) al Grupul folcloric ETHNOS. A făcut cunoscut cântecul popular românesc aşa cum s-a păstrat în Basarabia, în spectacolele susţimute în Moldova, Ucraina, România, Iugoslavia, Germania, Belgia, Rusia, Grecia,
Emiratele Unite, Italia. La fiecare concert al ei spectatorii simţeau fiorul patosului cu care cânta melodiile ce aminteau de satul cu tradiţii româneşti, păstrător al identităţii culturale în orice timp istoric.
Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate, în anul 2010, Preşedintele Republicii Moldova M. Ghimpu i-a conferit Titlul Onorific “Artist al Poporului”.
Cele mai cunoscute melodii interpretate de Zinaida Bolboceanu sunt de regăsit pe CD-urile editate în România , „Ia-mă-n braţe, dorule”,”Ethnos”, „Cine aude gura mea” şi la Chişinău, „Mi-a venit un dor de-acasa”, editat de Etnomuzic, seria Fonoteca de aur.
Câteva dintre aceste melodii le puteţi asculta în cadrul emisiunii “Galeria interpreţilor de muzică populară” la Radio România Regional ori de câte ori doriţi accesând site-ul www.radioromaniaregional.ro, fluxul dedicat vocilor de neuitat ale folclorului românesc, tineri şi vârstnici, pentru că valoarea se afirmă la tinereţe şi se confirmă la senectute.
O emisiune despre datini şi tradiţii româneşti păstrate în Basarabia, despre cariera Zinaidei ca interpret, despre satul românesc de dincolo de Prut, depre paiunea pentru cântecele care fac bucuria fiecărei generaţii:
O emisiune de Gabriela Rusu-Păăsrin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune