Rezistența la antibiotice ne amenință pe toți
Publicat de adinaiftime, 18 noiembrie 2017, 21:00
Acesta este mesajul pe care l-au transmis oficialii europeni cu ocazia celei de-a 10-a ediții a Zilei europene a informării despre antibiotice.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), alături de Comisia Europeană, a organizat în această săptămână, la Bruxelles, un eveniment la nivel european intitulat ”Menținerea eficacității antibioticelor”.
În plus, ECDC a lansat pe rețelele de socializare o inițiativă, identificată prin hashtag-ul #KeepAntibioticsWorking, prin care se dorește să se evidențieze faptul că fiecare persoană joacă un rol pentru a păstra eficiența acestor medicamente.
Prezent la evenimentul de la Bruxelles, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis, a subliniat că, dacă va continua această tendință de creștere a rezistenței chiar și la antibiotice de ultimă generație,avem în față un viitor înspăimântător în care intervenția chirurgicală, inclusiv cea de rutină, va fi tot mai greu de efectuat fără a pune viața în pericol:
”Din cauza creșterii continue a rezistenței la antibiotice, chiar și la cele de ultimă instanță, ne vom pierde abilitatea de a efectua cele mai multe din intervențiile chirurgicale majore, a oricărui transplant de organ sau a implantării cu succes a unui nou șold sau a unei noi valve cardiace. Nu vom mai putea trata oameni răniți în accidente traumatice sau pacienți cu cancer aflați sub chimioterapie.”
Chiar dacă începem să vedem unele progrese, trebuie să rămânem vigilenți și să lucrăm și mai intens pentru reducerea nivelurilor de rezistență la antibiotice, a arătat, la rândul său, directorul ECDC, Andrea Ammon.
Pentru a pune capăt acestui fenomen, OMS recomandă să nu se ia antibiotic decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotic rămase de la o prescripție predecentă și să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane.
În fiecare an la 18 noiembrie este marcată Ziua europeană a informării despre antibiotic, iar în săptămâna care cuprinde această zi sunt organizate, la nivelul statelor UE campanii naționale privind folosirea corectă a antibioticelor.