În absenţa practicii adecvate, studenţii au mari lacune de înţelegere şi adaptare la lumea în care vor activa după terminarea facultăţii
Publicat de Stefania Grigore, 25 iulie 2014, 19:40
Aceasta este una dintre concluziile conferinţei, organizate la Târgu-Mureş, cu prilejul finalizării proiectului „Practica interdisciplinară – o şansă pentru viitorul tău”.
Unul dintre tutorii de practică a fost directorul Fundaţiei Alpha Transilvană, Andreia Moraru, care a susţinut modulul “Înfiinţare şi funcţionare ONG” cu studenţi de anul IV de la Drept.
Unul dintre cei 140 de studenţi participanţi la proiect, Alexandra Puşcaş de la Facultatea de Drept a Universităţii Dimitrie Cantemir, a recunoscut că, deşi iniţial a fost atrasă de faptul că participarea era plătită, a realizat că practica o îmbogăţeşte nu doar material.
O mare lacună a sistemului de învăţământ superior, compensată de acest proiect, este inexistenţa unei consilieri vocaţionale, prin care studenţii să afle ce aptitudini au şi spre ce anume să se îndrepte.
Coordonatorul de activităţi practice, Liliana Baciu, a arătat cămai mulţi studenţi şi-au găsit de lucru înainte de încheierea proiectului.
Concluziile au fost sintetizate în două cărţi, “Îndrumar de practică studenţească interdisciplinară” şi “Ghid de bune practici în practica interdisciplinară”, în care sunt cuprinse şi sugestii de modificare a legislaţiei învăţământului pentru creşterea numărului de oră de practică pentru studenţi.
De asemenea, sunt prezentate şi modalităţi prin care instituţiile şi administraţiile publice pot prelua ideea practicii studenţeşti interdisciplinare.Specialistul în relaţii publice din partea Asociaţiei Culturale Amphion, Mugur Gorea:
Proiectul „Practica interdisciplinară – o şansă pentru viitorul tău”, în valoare de 2,3 milioane de lei, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, a fost câştigat de Asociaţia Culturale Amphion împreună cu Asociaţia Divers.
În perioada 1 martie 2012-31 iulie 2014, au fost organizate 2 stagii de practică pentru 140 de studenţi mureşeni de la specializările “Comunicare şi relaţii publice”, “Drept” şi “Teatrologie” din Universităţile de Arte, “Petru Maior” şi “Dimitrie Cantemir”.