Oamenii care aprind lumina în comunități
Publicat de Mihaela Costache, 28 martie 2017, 12:30
La cea de-a VIII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice (G3P), eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică au fost anunţate cele 13 premii pentru iniţiative civice şi campanii de advocacy, care au adus schimbări benefice în comunităţi, prin influenţarea unor decizii publice.
La eveniment au participat peste 300 de persoane, iar mesajul acestei ediţii a fost „Primul aprinde lumina”.
Lala Panait, reprezentanta organizației Colectiv A, care a inițiat la Cluj proiectul ”La Terenuri Spațiu Comun în Mănăștur- 4 ani de implicare în cartier” a fost prezentă la ”Gala Premiilor Participării Publice”, care a avut loc la București, joi, 23 martie. Proiectul a obținut premiul ”Am câștigat teren”.
A fost o gală care a vrut să contrazică expresia folosită în comunism ”Cine pleacă ultimul stinge lumina”, cei de la CeRe au folosit această sintagmă în sens opus, dacă suntem mai mulți putem aprinde lumina, nu numai cea de la telefoane, în principal cea din cartiere, inițiative care pentru comunități sunt totul. (Lala Panait)
Acest proiect este început de câțiva ani și a ajuns să fie premiat în 2017. A început în 2012 cu un proiect european Landscape Choreography, cu parteneri din Italia, Germania și România, pentru a activa mai multe spații. O provocare pentru echipă a fost asigurarea continuității activităților, astfel încât efectele proiectului să aibă timp să se producă.
Din punct de vedere logistic spațiul nu avea infrastructura necesară organizării proiectului, astfel încât găsirea unor metode alternative de depozitare, salubrizare sau acces la electricitate au devenit părți integrante ale întregului proces de implemantare.
Proiectul și-a propus să reactiveze practici culturale și urbane existente în zonă, astfel încât să creeze contacte între comunitățile diverse care folosesc această zonă și să propună o metodologie prin care locuitorii să-și apropie spațiul imediat, să-l transforme într-un loc folosit în comun și să-l apere împreună, în caz de pericol.
Grupurile și comunitățile răspund și interacționează între ei devenind mai conștienți de valoarea unui spațiu verde folosit în comun. Impactul proiectului în zonă poate fi urmărirea vandalizării obiectelor care s-au produs de-a lungul proiectului; dacă în primul an au fost vandalizate încă din primele zile, pe măsură ce se îmbunătățea designul și se apela la o comunicare directă cu utilizatorii, implicându-i în conceperea și construcția lor, mobilierul urban a început să fie asumat , folosit și chiar îngrijit de localnici.
Această zonă, ”La terenuri”, este încă complicată juridic, încercăm să ținem cont și de proprietari… dar în acest context nimeni nu făcea nimic, măcar zona să fie curată…
Există încă proprietari care nu își pot lua pământul înapoi, fiindcă nu pot construi, pentru că este foarte complicat și în acel context de înghețare juridică, noi am spus să începem o parte de experimentare asupra unor practici, noi le numim de urbanism participativ, în care am întrebat oamenii ce vor, ce nevoi au în cartier și în zonă și cu acele nevoi am început să construim spații de socializare fizice sau simbolice, am început să promovăm cultura locală, lucru care nu este încurajat în cartiere, ci mai degrabă în centru.
Am adus în această zonă trupe de liceeni, oameni tineri, trupe locale care așteptau o rampă de lansare și am construit o scenă fizică… pe urmă au urmat patru ediții de Zilele Mănășturului. (Lala Panait)
Pentru moment avem un grup de liceeni cu care lucrăm la un spectacol de teatru desprea Mănăștur și despre locurile populare liceenilor, pregătim Zilele Mănășturului, cu inițiative din toată țara, vom difuza filme despre proiectele lor, încercăm să aducem în vedere mănășturenilor că nu sunt singuri…
Prin acest proiect vrem ca Zona ”La Terenuri” să rămână Verde și să fie folosită responsabil de locuitorii săi!
Redacția – Radio Cluj