În perioada 14-20 octombrie se va desfășura cea de a 24-a ediție a Festivalului Muzicii Românești de la Iaşi. Artiștii Filarmonicii Moldova au pregătit, pentru ediția din acest an, trei concerte.
Atmosfera festivalului, spiritul muzicii româneşti vor fi simţite în locaţiile diverse alese de organizatori: Palatul Culturii, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Sala „Eduard Caudella” şi Studio de Muzică de cameră „Anton Diaconu” ale Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”.
Artiști din București, Timișoara, Iași, cercetători, profesori și studenți ai Universității Naţionale de Arte „George Enescu” vă așteaptă să-i ascultați în cadrul recitalurilor, concertelor, lansărilor de carte sau workshop-urilor susținute.
În perioada 15-18 septembrie, la Cluj, are loc Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Organizatorii au pregătit 4 zile de evenimente, conferinţe, lansări de carte şi întâlniri cu scriitori.
Deschiderea oficială va fi joi, 15 septembrie, de la ora 10:30, marcată cu lansarea volumului „E o toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, poeme alese şi rostite de Horia Bădescu (volumul va apărea cu un audiobook inclus).
Tot joi, de la ora 20:00, are loc conferința despre rolul intelectualului în societatea digitală, la care vor participa Ciprian Mihali, Jeanina Simion, Adrian Costache şi Mihaela Ursa.
Duminică, 18 septembrie, o să aibă loc un dialog liric între Ruxandra Cesereanu şi Adrian Popescu, care se numește 101 poezii: etape lirice şi confesiuni de autor.
Toate cele 40 de evenimente din cadrul festivalului, care au loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, vor fi transmise şi online.
O serie de evenimente culturale (expoziții tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecții de film, reconstituiri istorice) menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării vor avea loc la Alba Iulia în perioada 13-16 octombrie, se menționează într-un comunicat transmis de către organizatori.
„Timp de 4 zile, locuitorii județului Alba, dar și mulți turiști sunt așteptați să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziții tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecții de film, dar și spectaculoase reconstituiri istorice”, se precizează în comunicat.
Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a fost consfințit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi organizează, în perioada 7-9 decembrie 2017, o nouă ediție a Festivalului „Teodorenii”.
Ajuns la cea de a patra ediție, Festivalul „Teodorenii” reprezintă deja un reper cultural de primă mână, prin profesionalismul cu care este organizat, prin relevanța activităților propuse și prin calitatea invitaților săi. Spre deosebire de alte manifestări de profil, Festivalul „Teodorenii” caută, de la ediție la ediție, alte teritorii literare și culturale. Tema din acest an este „Povești cu vânători, pescari și gurmanzi”.
Festivalul va începe joi, 7 decembrie 2017, ora 10.00, la Secția de Împrumut pentru Copii (Sediul central al Bibliotecii, Bd. Ștefan cel Mare, Nr. 8-10, mezanin), unde va avea loc concursul literar „La vânătoare de zmei”. Liceeni de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iași vor vâna zmei din basmele populare românești, culese de nume grele ale literaturii române – Petre Ispirescu și G. Dem. Teodorescu, dar și zmei moderni, descriși de Mircea Cărtărescu, în volumul Enciclopedia Zmeilor.
De la ora 12.30, la Sala de lectură va avea loc ședința extraordinară a Clubului „Junimea-Scriptor”, în cadrul căreia prof. univ. dr. Constantin Dram și scriitorul Liviu Papuc vor prezenta cartea „200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești”, scrisă de M. Kogălniceanu și C. Negruzzi. Moderatorul evenimentului este scriitorul Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea. Programul ca continua cu festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului de desene dedicat scrierilor lui Ionel Teodoreanu și a Concursului de traducere și retroversiune „Ionel Teodoreanu vs. Ally Carter”. La cele două concursuri au participat 172 de elevi (34 la cel de traducere și retroversiune și 138 la cel de desene).
Următoarele evenimente programate în prima zi a Festivalului se vor desfășura la Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola, Nr. 134, etaj 2). Astfel, de la ora 14.00, va fi inaugurat Fondul de documente „Ioan Holban”, donație particulară a scriitorului Ioan Holban, însumând peste 700 de volume, iar de la ora 14.30 am pregătit un eveniment special dedicat scriitorului Valeriu Stancu, fost director adjunct al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”, cu prilejul primirii, la Roma, a prestigiosului „Premio Europeo Capo Circeo – 2017”, la secțiunea „Letteratura e Media Europei e Mediteranei” („Literatură și Media din Europa și Bazinul Mediteranean”). De la ora 17.00, tot aici are loc și Clubul de lectură „Să citim împreună”. Subiectul discuțiilor îl constituie romanele „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu și „Inocenții” de Ioana Pârvulescu. Moderatori: conf. univ. dr. Emanuela Ilie (Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi), prof. Antonina Bliorț (Colegiul Național Iași) și prof. Elena Mănucă (Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași).
Ziua I se va încheia la Galeriile „Pod Pogor” cu o suită de lansări de carte de „sezon”: „Mâncarea și vinul”, prezentată de Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România – OSR 2011, „100 de rețete pentru 100 de ani de la Marea Unire” de Marius Cristian (Costăchel) și o prezentare de cărți de rețete vechi vânătorești din colecțiile particulare ale membrilor Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Iași – AVPS L.R. Hunters. Dănuț Ungureanu, Michael Haulică și Anamaria Ionescu vor închide seara cu ultimele apariții editoriale: „Luna în orașul blestemat”, „Noir de București” și „Crăciunul care nu a mai venit”.
Programul complet poate fi consultat pe site-ul dedicat evenimentului www.teodorenii.ro.
Este ultima zi a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus – Carte de Învăţătură, eveniment ajuns la ediţia cu numărul 24, iniţiat şi organizat anual de Radio România.
Peste o sută de lansări de volume sunt programate şi astăzi, când vor fi decernate şi trofeele ediţiei. Ieri, mai mult de 40.000 de vizitatori au fost la târg; ei au asistat la zeci de evenimente, sesiuni de autografe, dezbateri şi, bineînţeles, lansări de carte.
Aproximativ 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediţii a manifestării.
Începând cu ora 15.00, RADIO ROMÂNIA vă invită la DECERNAREA PREMIILOR CELEI DE A XXIV-A EDIȚII A TÂRGULUI INTERNAȚIONAL GAUDEAMUS – CARTE DE ÎNVĂȚĂTURĂ. Evenimentul se va transmite în direct pe postul RRA şi pe site-ul http://www.gaudeamus.ro, inclusiv pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/radioromania.gaudeamus/
Nu rataţi principalele evenimente care se vor desfăşura şi azi la Standul Radio România:
12.00 – 13.00 BUCUREȘTI FM
Premierea participanților la concursul „Nouă scriitori din noua generație”
12.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Revista literară radio”
11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
„Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi”
Atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu
Vă reamintim că, în toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune de fiecare dată un maraton în care se înscriu sute de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Editurile invită la lectură şi îndeamnă vizitatorii să răsfoiască ultimele cărţi apărute, unele dintre ele aflate în topul celor mai bune vânzări la nivel internaţional, altele clasice care cuceresc, generaţie după generaţie, milioane de cititori. Cărţi de poveşti, jocuri şi activităţi pentru copii, thrillere, fantasy, romance, cărţi de specialitate pentru adulţi, toate îşi aşteaptă cititorii, toate aşteaptă să ajungă în casa potrivită.
Proiectele speciale marca GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA pe care le propune ediţia cu numărul 24 a Târgului de carte Gaudeamus sunt:
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2017, 5 elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă,25 noiembrie, ora 16:00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Asociaţia Lions Club Millennium, Dacia şi de producătorul de instrumente de scris Schneider.
Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu – Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a 15-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2017 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanţii sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România.
Cărţile se întorc acasă – campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură; donaţiile de carte se primesc în intervalul 22 – 25 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.
În această perioadă, toate posturile Radio România sunt pe frecvenţa Gaudeamus:
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei 9 câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 11:30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România Cultural, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenţii, cu sprijinul Liceului Pedagogic Anastasia Popescu din Bucureşti, organizează recitalul public Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor. Moderator: Dan Mircea Cipariu.
Vor recita câţiva dintre premianţii Concursului naţional Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, din juriul căruia a făcut parte şi poetul Florin Iaru, cel care spune: „Selecţia dă seamă despre felul în care gândesc şi scriu adolescenţii, iar partea cea mai interesantă din toate textele trimise şi selectate, e chiar viaţa lor. Am reacţionat şi la inovaţii şi la sinceritate. Am văzut, i-am văzut, dincolo de cuvinte. Dar ce-i important, e ce spun aceşti adolescenţi, e pariul lor cu literatura”.
Invitaţi speciali: actorii Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă. Parteneri: Editura Litera şi Apidava.
Din studioul special amenajat se vor transmite în direct emisiunile: Vorba de cultură, Ştiinţa în cuvinte potrivite, iClasă, Timpul prezent , Arte frumoase, Revista literară radio.
Principalele evenimente care se vor desfăşura azi la Standul Radio România sunt:
11.00 – 12.00 RADIO ROMÂNIA MUZICAL
Expoziție de desene premiate la concursul național pentru elevi „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, organizat de Radio România Muzical iunie 2016 și 2017
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca Radio“: N. Steinhardt, Jurnal de autor. Tablete radiofonice 1978-1984
Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Monica Pillat, Victoria Dimitriu, Anca Mateescu
13.00 – 14.00 BUCUREȘTI FM
Concurs organizat cu vizitatorii Târgului: Recunoști melodiile și primești boxe wireless
14.00 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Nina Cassian, Dans. Poeme rostite la Radio 1959-2003
Invitaţi: Marius Chivu, Bogdan Ghiu, Dragoş Cojocaru, Tudor Jebeleanu
16.00 – 17.00 AGENȚIA DE PRESĂ RADOR ȘI EDITURA CURTEA VECHE
Lansare carte: „Cum am devenit român”, autor Székely Ervin
Prezintă: Carmen Ionescu, manager RADOR
Invitați: Doina Jela, redactor Editura Curtea Veche și Klein Iosif Medeșan, traducătorul cărții
17.00 – 18.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Prezentare și live drawing „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi, vol. I I. L. Caragiale – O scrisoare perdută, Bubico. Gr. Alexandrescu – Câinele și cățelul”. Benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu
Mădălina Gheorghe – Stări în dragoste – versuri, Emoții în dragoste – versuri, Liza și străinul din noapte – roman; Lili Lazăr – Îngeri și oameni; Mirela Stancu – Contopire
Vineri, 24 noiembrie, a treia zi a Târgului Gaudeamus atrage din ce în ce mai mulţi vizitatori. Elevi, studenţi, părinţi cu copii, pensionari…, public de toate vârstele vin cu “lecţiile făcute” pentru că de la an la an au căpătat experienţa acestui moment special – Gaudeamus. Ştiu unde să se informeze, ce cărţi vor să cumpere, când se lansează titlurile preferate, unde pot bea un ceai “special” sau o “cafea excepţională” răsfoind volumul preferat.
Mass media oferă informaţii pe toate canalele, dar nimeni nu se simte mai în vervă şi mai “acasă” ca jurnaliştii Radio România. Creativitatea şi implicarea sunt la cote maxime, de aceea spicuim câteva tentaţii culturale cu accent, bineînţeles, pe producţia proprie.
Provocarea BeFM continuă şi astăzi, în aceeaşi notă amuzantă ,,Noi îți dăm câte poți duce! Ai multe cărți pe cap, dar te miști cu talent? Le primești pe cele care-ți rămân acolo!”. Între 15.00 – 16.00 și 17.30 – 18.30, BUCUREȘTI FM te aşteaptă la intrarea în pavilion să participi la un concurs inedit conceput pentru toţi vizitatorii Târgului.
Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Din mijlocul vizitatorilor şi de la standurile unde au loc evenimente, jurnaliştii de la Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Bucureşti FM şi de la alte posture Radio România, realizează transmisiuni şi emisiuni în direct.
La fel de important este că la STANDUL RADIO ROMÂNIA (nivelul 4.50:251) mai au loc o serie de evenimente şi emisiuni cu public centralizate, ca în fiecare an, în programul Târgului, de echipa Gaudeamus pentru a putea să participi, în direct, la oricare dintre ele, acolo unde te regăseşti ca cititor, iubitor de cultură, de carte, lider de opinie sau, “pur şi simplu” fidel Radio România.
Aşadar, te aşteptăm la STANDUL RADIO ROMÂNIA cu următoarele tentaţii culturale, frumos ambalate radiofonic:
12.00RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Vorba de cultură”
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Banda desenată, ilustraţia de carte, piesa radiofonică – lecturi pentru copii. 2 noi apariţii de CD box „Noapte bună, copii!”: Poveşti şi povestiri româneşti; Din basmele lumii
Invitaţi: Alexandrina Halic, Alexandru Ciubotariu
13.20 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”
13.30 – 14.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Fonoteca de Aur”, seria „Spectacolul poeziei”: COȘBUCLIVE 1963&1968; G. Topîrceanu, Romanţa gramofonului
Invitaţi: Florin Iaru, Vasile Manta, Iulia Popovici
14.00 – 15.00 BUCUREȘTI FM
Ediție specială a emisiunii „În Comunitate” – Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu scot Așii din cărți (Sportivii de aur ai României)
14.30 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Lecturi pe întuneric“: Șerban Foarță citește din Caragialeta şi Caragialeta bis
Invitaţi: Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Marius Chivu, Emil Buruiană
15.30 – 16.30 BUCUREȘTI FM
Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor – Eu aleg România „100 de povești de aur ale sportului românesc” – un proiect realizat de Radio România Regional și București FM, în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova
Invitați: Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin
16.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „iClasa”
16.30 – 17.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Ana Blandiana, Este liberă floarea? Poeme rostite la Radio 1965-2017
Invitaţi: Ana Blandiana, Mircea Martin, Radu Vancu, Emil Buruiană, Dan Verona
18.30 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Timpul prezent”
La Salonul d eCarte pentru Copii “Ion Creangă”, între 11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL vă propune „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi” – un atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu. Şi tot RADIO ROMÂNIA CULTURAL împreună cu EDITURA TREI vă invită la dezbaterea: „Școala care învață”, organizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Evenimentul va aveea loc la Sala Cupola, de la ora 18.00 până la 20.00,
Moderatori: Mirela Nicolae, realizator RRC, Victor Popescu, editura Trei, prof. dr. Lucian Ciolan
Ca o carte de vizită, reamintim că Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 24, a fost iniţiat şi este organizat anual de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Palmares Gaudeamus · 1.787.000 de vizitatori · 9.386 de evenimente editoriale şi profesionale · 6.200 de expozanţi – palmaresul pe scurt înregistrat în cei peste 20 de ani în care Târgul Internaţional GAUDEAMUS a fost în topul evenimentelor culturale din ţara noastră.
Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, şi-a deschis azi porţile, pentru cea de-a XXIV-a ediţie.
Prima zi a Târgului Gaudeamus marchează atâtdeschiderea oficială, cât şi o serie de evenimente pe care le puteţi trece în agendă, după ce consultaţi programul centralizat de echipa Gaudeamus.
Aproximativ 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori, constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediţii a manifestării.
La festivitatea de deschidere, Preşedintele Director General al SRR, dl. Georgică Severin a subliniat că “este o dovadă că atunci când iubeşti cultura, când iubeşti lectura, când iubeşti cartea şi mai ales nu eşti dispus la compromisuri, acest fenomen poate să continue să existe.”
Preşedinte de onoare al acestei ediţii a Târgului este dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, care a declarat: “De fapt, trebuie să vă spun că nu sunt decât un umil servitor al cuvintelor şi al cărţilor pentru că şi ele m-au format. Îmi dau seama acum că de 50 de ani de fapt eu cred în cuvinte, cred în carte, cred în ferestrele, în uşile pe care cărţile ni le deschid. Faptul că Europa se află, astăzi, în inima acestui târg de carte este un lucru fabulos pe care nu mi-l puteam imagina în urmă cu 30 de ani, cu 40 de ani. Ori, iată că există şi utopii care se realizează! Îmi spun că, de fapt, cărţile mi-au deschis toate căile posibile, chiar atunci când frontierele erau închise; prin cărţi am ajuns la inimile altora, la culturile altora, am înţeles ce este Europa, ce este omul, cine suntem noi. Nimic nu mi-a deschis porţi mai largi şi mai generoase decât lecturile din clasicii noştri, din clasicii literaturii universale, din clasicii generaţiei mele şi văd câţiva membri ai generaţiei ’80 aici. Pentru mine scrisul a fost o formă de libertate şi cred, în continuare, că acolo unde există carte şi educaţie, există libertate! Cum am trăit între două ţări, şi între două limbi şi între două sensibilităţi, mai cred că România este extrem de competitivă în primul rând, pe plan cultural. Mă bucur că mă aflu aici…”
Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, structură reprezentativă, aleasă ca invitata de onoare a celei de-a XXIV-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, a lansat invitaţia la dialog despre “cum să citim sănătos, cum să ne hrănim sănătos, cum să ne bucurăm de viaţă şi mai ales cum să ne bucurăm de present, pentru că pe de-o parte avem o expoziţie despre cei 60 de ani de la semnarea tratatelor constitutive, Tratatul de la Roma al UE, pe de altă parte vom vorbi despre viitorul UE pentru că suntem în plină dezbatere privind scenariul viitorul UE”.
De asemenea, Liliana Ţuroiu, Preşedinte al Institutului Cultural Român speră “să fie o ediţie cu multe dezbateri, cu multe lansări interesante, cu aceeaşi atmosferă relaxată, destinsă şi distinsă”.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, iniţiat şi este organizat anual de Radio România, este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Începând de azi, până pe 26 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo vă puteţi permite cele mai creative şi relaxante abordări culturale.
A mai rămas doar o zi până la deschiderea unei noi ediții a Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de Invătătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac.
Ediţia cu numărul 24 a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2017, în Pavilionul Central Romexpo, este cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România
Organizat de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol – Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
În cadrul acestei oferte bogate de evenimente editoriale şi profesionale se înscrie şi București FM cu o mulțime de surprize: concursuri, lansări de carte și premii pe măsură.
Începând de joi, ia-te după noi!, este sloganul București FM, în cadrul Târgului Gaudeamus
Joi, pe 23 noiembrie 2017, îi provocăm pe liceeni cu un concurs literar și încercăm să-i convingem că ,,Proza scurtă merită mai mult”, un concurs organizat de București Fm și Editura Eikon, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar București.
Te așteptăm la o discuție despre scrierea creativă, alături de juriul concursului, scriitori, editori și elevi din liceele bucureștene joi, la ora 12.00 la Ceainăria Gaudeamus.
Și tot joi “BeFM îți dă câte poți duce!”
De la ora 14:00, la intrarea în cupolă, dacă ai noroc, poți fi ales de echipa noastră să participi la concursul cu același nume.
Ce ai de făcut? O scurtă plimbare cu cât mai multe cărți pe cap – cu câte reușești să rămâi, cu atâtea pleci acasă!
Concursul ,,Noi îți dăm câte poți duce!” continuă și vineri. Dacă ești la 15:00 sau 17:30 la intrarea în cupolă s-ar putea să te trezești cu cărțile pe cap și chiar să le iei acasă!
Vineri, pe 24 noiembrie, Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei nouă câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Un număr de 19 spectacole vor fi prezentate de 18 trupe de teatru la cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic Fani Tardini Galaţi, în perioada 7-15 octombrie, a anunţat directorul Dramaticului gălăţean, Florin Toma.
Potrivit sursei citate, cele 19 spectacole de teatru vor fi prezentate în Sala Mare şi Sala Studio, în medie fiind puse în scenă câte două sau trei spectacole pe zi.
La festival şi-au anunţat participarea Teatrul Dramatic Fani Tardini Galaţi, Teatrul Toma Caragiu Ploieşti, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul Maria Filotti Brăila, Teatrul I.D.Sîrbu Petroşani, Teatrul George Ciprian Buzău, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul L.S.Bulandra Bucureşti, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Naţional Mihai Eminescu Chişinău, Teatrul de Comedie Bucureşti, Teatrul Metropolis Bucureşti, Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul de Stat Constanţa, U.N.A.T.C. Bucureşti, Teatrul Naţional I.L.Caragiale Bucureşti, ARCUB Bucureşti, Teatrul Mic Bucureşti.
Festivalul va avea şi o secţiune teoretică, în care sunt organizate colocvii, lansări de carte, workshopuri/ateliere de teatru cu participarea unor cunoscute personalităţi din lumea teatrului precum Virgil Ogăşanu şi regizorul Alexandru Darie.
‘Deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Comedie va avea loc în Sala Mare de Spectacole a Teatrului Dramatic Fani Tardini, sâmbătă, de la ora 18.00. Este ediţia cu numărul 29 şi suntem foarte fericiţi că anul acesta am reuşit să ducem ştacheta mai departe, să continuăm ceea ce este tradiţional şi, în acelaşi timp, să diversificăm în continuare repertoriul festivalului. Sunt spectacole care sunt în concurs, spectacole în afara concursului şi spectacole destinate copiilor şi adolescenţilor. Este şi o parte teoretică a festivalului; sunt două conferinţe, un colocviu este pe tema teatrului de artă, fiind invitat regizorul Alexandru Darie, iar la celălalt colocviu, care pune în discuţie tema actorului de comedie, l-am invitat pe Virgil Ogăşanu. Sunt şi lansări de carte, dar şi două ateliere de specialitate’, a precizat Florin Toma.
Se vor acorda premii pentru cel mai bun spectacol, cele mai bune interpretări, dar şi un premiu al publicului. Preţul biletelor variază între 10,5 lei şi 52,20 lei.
Pentru organizarea festivalului, municipalitatea gălăţeană a alocat un buget de aproximativ 200.000 de lei.
Publicat de adinaiftime,
29 septembrie 2017, 09:00
Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraş-Severin se alătură şi în acest an programului cultural naţional „Nocturna Bibliotecilor”.
Sub genericul „Bucuria lecturii se recâştigă la bibliotecă”, în seara zilei de 29 septembrie, începând cu ora 18.00, cititorii sunt invitați în spaţiile bibliotecii din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa, la etajul 2.
Programul va cuprinde lansări de carte, lecturi, expoziţii, teatru pentru copii, ateliere de face painting, mini recitaluri, proiecţie de film dar şi activităţi specifice de bibliotecă (împrumut de carte până târziu în noapte, înscrieri pentru noi utilizatori).
Evenimentul, ajuns la Reşiţa la cea de-a IV-a ediţie, este iniţiat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi se desfăşoară sincron şi în Republica Moldova, în coordonarea Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM).
Obiectivul principal al acestei campanii este acela de a atrage în spaţiile de bibliotecă un public cât mai divers şi de a crea o mai bună legătură între bibliotecari şi diferitele segmente de public, într-o manieră relaxată şi prietenească.
Universitatea de Medicină din Timişoara lansează un proiect cultural inedit
Publicat de adinaiftime,
28 septembrie 2017, 08:30
Orchestra Simfonică a Medicilor din București va concerta la Timişoara cu ocazia lansării unui proiect cultural.
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timișoara lansează un proiect cultural adresat studenţilor medicinişti şi cadrelor didactice. Proiectul institulat “Medicină şi Cultură” este conceput în colaborare cu Asociaţia “Meoria Culturii” şi se adresează atât lumii medicale, cât şi întregii comunităţi din Timişoara.
Proiectul presupune o serie de evenimente culturale, din diverse domenii, de la concerte de muzică clasică, de jazz, rock, lansări de carte, expoziții de pictură, grafică sau sculptură, simpozioane, dezbateri ori conferințe.
Lansarea Proiectului are loc joi, ora 19:00, la Teatrul Național Timișoara, printr-un concert simfonic extraordinar susținut de Orchestra Simfonică a Medicilor din București. Invitată specială va fi soprana italiană Libuse Santorisova.
Proiectul „Medicină şi Cultură” a fost conceput în contextul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
Cele mai bune filme din țările din regiunea centrală și sud-est europeană din ultimul an vor fi prezentate la Timişoara.
În programul evenimentului Central European Film Festival vor mai fi ateliere de filme, expoziții, dezbateri, lansări de carte, concerte, proiecții de filme studențești și scurt-metraje.
Pe lângă filmele care intră în competiție, anul acesta la Timișoara vor fi prezentate documentare despre orașele care vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2021 – Timișoara, Novi-Sad (Serbia) sau Eleusina (Grecia) dar și filme de ficțiune și documentare care promovează toleranța.
Proiecțiile și evenimentele conexe, la care accesul este liber, vor avea loc, din 3 până în 9 septembrie, în Piața Libertății, la Cinema Timiș, Sala 2 a Teatrului Național, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Casa Artelor și Cărturești.
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret ‘Gr. Vasiliu Birlic’, începe de luni la Fălticeni, unde vor fi şase zile de sărbătoare în memoria lui Birlic, cu zeci de personalităţi invitate.
Astfel, în perioada 21-27 august, peste 30 de nume importante ale culturii din România, Republica Moldova şi Ucraina vor participa la evenimentele organizate în inima Fălticeniului, acasă la cel care a fost marele actor Grigore Vasiliu Birlic, au informat organizatorii într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Printre invitaţii de onoare care vor veni anul acesta la Fălticeni se numără Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici, Dragoş Huluba, Violeta Huluba, Carmen Olaru, Ion Moldovan şi Vlad Rădescu. Intrarea la festival este liberă.
În concurs sunt înscrise zece trupe de teatru din Republica Moldova, Râmnicu Sărat, Piatra Neamţ, Osica de Sus, Galaţi, Paşcani, Focşani, Iaşi şi Sebeş. Printre acestea se numără Teatrul – Studio ‘InVers’ – Chişinău (Basarabia), Trupa ‘Gong cARTe’ – Râmnicu Sărat, Trupa ‘Teen Act’ – Piatra Neamţ, Trupa ‘Inspira(r)t’ – Osica de Sus şi Trupa ‘Katharsis’ – Galaţi. Juriul festivalului este format din: Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Lorette Enache, Gheorghe Balint şi Radmila Popovici.
Din program mai fac parte: concursul pentru trupele de teatru din ţară, spectacolele invitate din teatrele şi instituţiile de cultură din ţară şi străinătate, cinemateca de noapte, lansări şi prezentări de carte, expoziţii, recitaluri artistice şi o excursie culturală.
La Festivalul de la Fălticeni va avea loc şi o Expoziţie Fotografică AGERPRES. În acest an, AGERPRES va întâmpina publicul şi invitaţii cu o expoziţie specială, care face parte din proiectul amplu ‘Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES’.
AGERPRES deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât şi cea de ştiri funcţionează în cadrul redacţiei Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de ştire scrisă şi de imagine. Expoziţia fotografică din cadrul Festivalului de Teatru ‘Gr.V. Birlic’ va putea fi vizitată pe toată durata desfăşurării evenimentului, în incinta Casei de Cultură din Fălticeni.
O ediţie aniversară a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România, începe sâmbătă pe litoralul românesc al Mării Negre. Timp de cinci zile, iubitorii cărţilor găsesc în Piaţeta Perla din Mamaia cele mai noi titluri, la preţuri reduse.
Ca şi în anii trecuţi nu lipsesc lansări de carte, concerte susţinute în premieră pe litoral de Orchestrele Radio, dar şi expoziţii de fotografii şi concursuri. Vor fi reluate şi proiecte tradiţionale, precum cel de donaţii „Cărţile se întorc acasă”, tombola Gaudeamus şi concursul de frumuseţe Miss Lectura.
Coorganizatorii manifestării sunt Radio Constanţa, Centrul Cultural Media Radio România, cu sprijinul Primăriei din Constanţa. Târgul poate fi vizitat între orele 15:00 – 23:00.
Universitatea din Craiova găzduieşte în perioada 19-22 iulie 2017 cea de a 41-a ediţie a Congresului Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA), care se desfăşoară sub genericul „Ştiinţa şi arta în era modernă”. Evenimentul se bucură de participarea a aproximativ 40 de personalităţi ştiinţifice de prestigiu: academicieni, profesori universitari, cercetători din domeniile ştiinţelor şi artelor, atât din diaspora, cât şi din ţară.
La ediţiile anterioare ale Congresului au participat Eugen Ionesco, George Emil Palade, Pr. Virgil Gheorghiu, Mircea Eliade, Octavian Paler şi mulţi alţi reprezentanţi de seamă ai ştiinţei şi culturii româneşti.
Evenimentul cuprinde sesiuni de conferinţe, lansări de carte, expoziţii de pictură, mese rotunde.
Târgul „Carte la nisip” revine la Mangalia pe 25 iulie.
Amatorii de lectură sunt aşteptaţi la Casa de Cultură din localitate, zilnic, până pe 9 august, de dimineaţa până seara.
Pentru ediţia aniversară cu numărul 25, organizatorii au pregătit recitaluri de muzică, expoziţii de fotografii şi pictură, degustări de vinuri şi bineînţeles, lansări de carte.
Grigore Leşe, Mircea Cărtărescu şi Adrian Cioroianu se numără printre cei care îşi vor lansa volumele la Mangalia.
PROGRAMUL EVENIMENTULUI
1. Sâmbătă, 25 iulie, ora 19.00
o Deschiderea oficială a Tîrgului Estival de Carte
Participă Gheorghe Todor, Ionel Dumitrescu, Paul Marinescu
o Degustare de vinuri Cramele Vincon Vrancea
o Recital pop-rock – „Freedom”
2. Duminică, 26 iulie, ora 20.30
o Dublă lansare, un singur autor
– Walter Ghicolescu
o Lansare de carte: Pove?tile cavalerului folktrotter
o Lansare de CD: Trecerea lumilor
o Recital folk
3. Luni, 27 iulie, ora 20.30
o Lansare de carte
– Tăbli?ele de la Marathon – Alexandru Rusu
Participă Alexandru Rusu, Ionel Dumitrescu, Gheorghe Todor
4. Mar?i, 28 iulie, ora 20.30
o Lansare de carte
– Kallatida ?i Studii de preistorie în aria Pontică – dr. Sorin Colesniuc
Participă Sorin Colesniuc
o Recital „Cvartetul Passione”
5. Miercuri, 29 iulie, ora 20.30
o Concert extraordinar
– Fanfara ?i Corala For?elor Navale Române
6. Joi, 30 iulie, ora 20.30
o Vernisaj
– Expozi?ie de pictură Constan?a Dănilă
– Expozi?ie de pictură Ferodin Iaia
– Expozi?ie de fotografie veche a Mangaliei din colec?ia Gheorghe Todor
o Lansarea calendarului „Mangalia interbelică”
Participă Constan?a Dănilă, Ferodin Iaia, Gheorghe Todor, Ionel Dumitrescu
o Lansare de carte – Cenaclul SOLTERIS Mangalia
– Ferestre vesele, ferestre triste – Ada Sofineti
– Grani?ele încumetării – Ana Ardeleanu
Participă Ada Sofineti, Ana Ardeleanu, Emilia Dabu, Ionel Dumitrescu
7. Vineri, 31 iulie, ora 20.30
o Lansare de carte
– Confesiunile unui bucătar pervers – Dan-Silviu Boerescu
Participă Dan-Silviu Boerescu, Costel Postolache, Ionel Dumitrescu
8. Sâmbătă, 1 augusţ ora 20.30
o Lansare de carte ?i recital
– Las-o să plece ?i Popor de somnoroase păsărele – Andrei Păunescu
9. Duminică, 2 augusţ ora 20.30
o Lansare de carte Clubul Amiralilor
– Viceamiral Grigore Marte? – 100 de ani de la na?tere – cdor Marian Mo?neagu
– De la memorii afective la submarinul Delfinul – Amiral ing. Ilie ?tefan
– Mangalia – recuno?tin?ă ve?nică armatei române – Dumitru Isac
– Racheti?tii navali, contribu?ii monografice – cdor(r) Nicolae Teodorescu
Participă Viceamiral (r) Dorin Dănilă, cdor Marian Mo?neagu, Dumitru Isac, cdor(r) Nicolae Teodorescu
10. Luni, 3 augusţ ora 20.30
o Lansare de carte
– Toni?a – Doina Păuleanu
Participă dr. Doina Păuleanu, dr. Tatiana Odobescu, Ionel Dumitrescu
11. Mar?i, 4 augusţ ora 20.30
o Lansare de carte
– Maria a României – Adrian Cioroiannu
Participă Adrian Cioroianu, Ionel Dumitrescu, dr. Tatiana Odobescu
12. Miercuri, 5 augusţ ora 20.30
o Lansare de carte ?i recital
– Acum ?tiu cine sunt – Grigore Le?e
13. Joi, 6 augusţ ora 20.30
o Coming back to Nepal 2015 – SEGA
o Lansare de carte
– Namaste – un roman de aventuri spirituale în Nepal
Participă Sega, Lidia Bodea, Denisa Comănescu
14. Vineri, 7 augusţ ora 20.30
o Lansare de carte ?i audio CD
– Poezia ?i Fata de la marginea vie?ii – Mircea Cărtărescu
– Audio CD „Levantul”
Participă Mircea Cărtărescu, Lidia Bodea, Denisa Comănescu, Ionel Dumitrescu
15. Sâmbătă, 8 augusţ ora 20.30
o Lansare de carte
– Lomografii – Ioana Nicolaie
Participă Ioana Nicolaie, Lidia Bodea, Ionel Dumitrescu
o Lansarea colec?iei Vara, la Humanitas Fiction
Participă Denisa Comănescu, Lidia Bodea
16. Duminică, 9 augusţ ora 20.00
o Festivitatea de închidere a Tîrgului Estival de Carte carte la nisip 2015
o Respect pentru cei care sprijină cultura
o Concert rock – Tribute to Pink Floyd – The Wall, live in Mangalia cu participarea extraordinară a lui Mircea Cărtărescu
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.