Consiliul Uniunii Europene a votat pentru numirea Laurei-Codruța Kövesi în funcţia de procuror-șef european
Publicat de Camelia Teodosiu,
19 septembrie 2019, 14:49 / actualizat: 19 septembrie 2019, 22:13
Referitor la susţinerea primită de Laura-Codruța Kövesi, din partea de Consiliului pentru ocuparea funcţiei de procuror-șef european, deputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a declarat:
„Laura-Codruța Kövesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică.
A câștigat dreptatea. A câștigat justiția. A câștigat România oamenilor cinstiți.
Laura Codruţa Kövesi, a obţinut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European – EPPO
Andres Ritter din Germania, Jean-Francois Bohnert din Franţa şi Laura Codruţa Kövesi din România au fost audiați, ieri seară, în Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european, poziția de conducere a Parchetului European (EPPO).
Această nouă instituție a Uniunii Europene, creată pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre, inclusiv România, va fi însărcinată cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.
Ordinea audierilor a fost stabilită în urma tragerii la sorți.
Săptămâna trecută, ambasadorii celor 22 de state membre participante la EPPO și-au exprimat preferințele prin vot secret, Jean-Francois Bohnert fiind clasat pe primul loc, iar Laura Codruţa Kövesi și Andres Ritter pe locul al doilea, la egalitate.
Urmează ca, după votul în cele două Comisii – LIBE și CONT, asupra candidatului pe care îl susțin, să fie trimisă o propunere Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui PE, Antonio Tajani. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu, a explicat președintele Comisiei LIBE, eurodeputatul Claude Moraes, după audierile celor trei candidaţi:
”După această audiere urmează o evaluare completă și voi trimite o scrisoare președintelui Tajani în care îi voi spune care este poziția Comisiei CONT și care este poziția Comisiei LIBE.”
Laura Codruţa Kövesi, a obţinut marţi seară cele mai multe voturi, 12, în Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European – EPPO, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, potrivit biroului de presă al Parlamentului European. Votul Comisiei CONT, care a fost unul secret, are rol consultativ.
Procedura prevede ca, în cazul în care membrii celor două Comisii ar fi votat, asemenea ambasadorilor țărilor UE, pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert, atunci competiția ar fi luat sfârșit cu victoria acestuia, decizia urmând a fi votată formal în Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne). În cazul în care, în urma votului din cele două comisii ale Parlamentului European, există un alt candidat care se claseză pe prima poziție, atunci Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene vor intra în etapa de negociere.
În aprilie 2017, 16 state membre, între care și România, au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO), utilizând procedura cooperării consolidate.
Ulterior, și alte țări au decis să se alăture acestor eforturi pentru a proteja bugetul UE împotriva fraudei: în prezent, sunt 22 de state membre participante.
Odată ce va fi funcțional, Parchetul UE va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupția, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA.
România se numără printre țările care au luat parte, încă de la debutul acestei idei, la procesul de lansare a cooperării consolidate la care ulterior au aderat și alte state, iar operaționalizarea EPPO, inclusiv prin numirea unui unui procuror-șef european este un obiectiv al președinției române a Consiliului UE.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a luat o decizie în privinţa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în baza controlului efectuat de Inspecţia Judiciară şi că urmează să formalizeze hotărârea în limitele competenţelor sale legale.
Toader a subliniat însă că nu ministrul Justiţiei face revocarea din funcţie.
Raportul Inspecției Judiciare privind controlul efectuat la Direcția Națională Anticorupție a fost aprobat cu observații de Consiliul Superior al Magistraturii.
Au fost dispuse însă mai multe măsuri a căror îndeplinire va fi verificată tot de Inspecția Judiciară. De exemplu, în termen de șase luni, se va efectua un nou control la DNA, în care va fi verificată situația dosarelor mai vechi de un an și a cauzelor repartizate inițial procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.
Una dintre concluziile inspectorilor, cu privire la păstrarea în funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost aprobată. Per ansamblu, ideea de bază a fost că activitatea managerială a instituției a fost eficientă.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că el este cel care va formula concluzia raportului întocmit după controlul pe care Inspecția Judiciară l-a efectuat la DNA în urma solicitării sale.
„Poziția mea, concluzia mea, pe care o voi comunica public, va fi luată această concluzie pe baza analizei, evaluării coroborate a tuturor stărilor, circumstanțelor, împrejurărilor, adică nu exclusiv pe baza acestui raport. Pentru că raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia raportului eu o voi formula, indiferent de ceea ce pe lanțul decizional se va petrece”, a declarat Tudorel Toader, într-o conferință de presă.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins luni solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la încuviințarea efectuării urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.
S-au înregistrat 14 voturi pentru respingerea solicitării DNA și 9 voturi împotriva respingerii solicitării, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa.
Raportul comisiei urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților în ședința de marți.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
Controlul efectuat de Inspecţia Judiciară la DNA nu a respectat structura din regulament, a declarat, astăzi, în faţa CSM, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Koveşi. Ea a precizat că structura raportului nu a fost respectată, iar membrii echipei de control aveau opinii diferite. Nu există un raport unic, ci trei rapoarte diferite semnate de trei inspectori care au făcut parte din echipa de control. În plus, au fost răsfoite cu atenţie toate registrele din 2014 încoace, a mai spus şefa DNA, ceea ce a făcut-o să creadă că se căutau şi alte lucruri şi nu era doar un control managerial. Amintim că Inspecţia Judiciară a transmis, la 5 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii raportul privind rezultatele controlului desfăşurat la DNA. Coordonatorul echipei de control la DNA, Elena Rădescu, şi-a prezentat ieri, poziţia asupra acestuia, iar luni este aşteptat să-şi spună opinia inspectorul şef adjunct Gheorghe Stan.
Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, este chemată vineri la Secţia pentru procurori a CSM pentru a-şi susţine punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la Direcţie.
De asemenea, şeful adjunct al Inspecţiei Judiciare, precum şi coordonatoarea echipei de control îşi vor putea prezenta concluziile pe 16 octombrie, a precizat purtătorul de cuvânt al CSM, Ştefan Lucaciuc.
Inspecţia Judiciară a transmis CSM săptămâna trecută raportul privind rezultatele controlului managerial efectuat la DNA, la solicitarea ministrului justiţiei, Tudorel Toader.
Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 va sesiza conducerea Minsiterului Justiţiei în legătură cu refuzul procurorului-şef al DNA de a se prezenta la audieri. Laura Codruţa Kovesi a declinat astăzi cea de-a treia invitaţie în acest sens. Cu ce argumente, relatează Iulia Gherman.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizează, în scrisoarea trimisă comisiei parlamentare de anchetă, că ştie care sunt obiectivele acestei comisii, dar nu se prezintă la audieri pentru că nu are cunoştinţă şi nu deţine mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Ca urmare a refuzului şefei DNA de a se prezenta la audieri pentru a treia oară, membrii comisiei au decis prin vot să trimită ministrului justiţiei solicitarea de a lua măsurile care se impun faţă de Laura Codruţa Kovesi. Tot prin vot s-a hotărât ca procurorului-şef al DNA să i se trimită mai multe întrebări legate de alegerile din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial la care aceasta să răspundă în scris.
Totodată, comisia va cere Parchetului General copii după declaraţiile făcute de cei audiaţi în dosarul privind presupusa fraudare a scrutinului. Până la primirea răspunsului, membrii comisiei vor sista audierile, urmând să analizeze documentele trimise de INS, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerele de Interne şi de Externe şi Curtea Constituţională cu privire la alegerile din 2009.
Iulia Gherman mai aminteşte că, recent, Curtea Constituţională a decis că reprezentanţii instituţiilor ce nu se află sub control parlamentar au obligaţia să ia parte la lucrările unor astfel de comisii pe principiul colaborării loiale între autorităţile statului.
Fostul Ministru al Dezvoltării Elena Udrea a declarat joi, 6 iulie, că va face plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva procurorului şef al DNA. Ea consideră că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să fie demisă pentru că ar fi distrus încrederea în justiţia din România. Elena Udrea a făcut această declaraţie la sediul Instanţei Supreme, unde se desfăşoară un nou termen al dosarului privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. În 24 mai, DNA i-a trimis în judecată, în acest dosar pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi pe jurnalistul Dan Andronic. Declaraţiile fostului ministru, judecat şi în alte dosare penale vin pe fondul tensiunilor apărute în interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce în spaţiul public au apărut înregistrări controversate ale şedinţelor conducerii DNA cu procurorii.
Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a semnat miercuri revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat marți aviz pozitiv pentru revocarea din funcție a celor doi procurori DNA — Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga.
„În ședința din data de 4 iulie 2017, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului-șef al DNA privind avizarea revocării domnului procuror Țuluș Doru Florin și a doamnei procuror Iorga Moraru Mihaiela din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție”, informa marți CSM.
Cei doi au fost audiați, marți, în ședință secretă, de Secția pentru procurori a CSM.
Pe 29 iunie, șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis Secției pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a Mihaielei Iorga Moraru, pentru faptul că aceasta nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al secției din care făcea parte.
Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate.
De asemenea, Kovesi a cerut revocarea din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țuluș „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader a sesizat Inspecţia Judiciară, în urma înregistrărilor cu şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Inspecţia va face verificările de rigoare, iar dacă va constata că anumite verificări îi depăşesc competenţele, sigur, vor fi antrenate şi alte autorităţi, în vederea efectuării unei expertize tehnice – a spus Tudorel Toader la sediul Ministerului Justiţiei. La rândul său, Inspecţia Judiciară a anunţat că instituţia s-a sesizat din oficiu, în urma apariţiei înregistrărilor, făcându-se verificări prealabile „pentru stabilirea existenţei unei eventuale abateri disciplinare”. Amintim că postul România TV a prezentat aseară mai multe înregistrări cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, în care aceasta vorbeşte despre diverse dosare în curs.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, urmează să anunţe miercuri, 29 martie, rezultatele evaluării activităţii procurorului general al României şi procurorului şef al DNA.
El a promis că va da detalii despre analiza activităţii celor doi magistraţi, evaluare pe care a iniţiat-o după ce Curtea Constituţională a constatat că DNA şi-a încălcat atribuţiile în cazul anchetei privind Ordonanţa 13.
Tudorel Toader a avut luni, 27 martie, o discuţie, la sediul ministerului, cu Laura Codruţa Kövesi, la finalul căreia şefa DNA a declarat că nu are de ce să demisioneze.
Tot luni, la Ministerul Justiţiei a fost ambasadorul american, Hans Klemm, care l-a asigurat pe ministrul Tudorel Toader de sprijin pentru întărirea statului de drept.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat luni, după întâlnirea cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, că nu i s-a cerut demisia și că nu intenționează să își dea demisia.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a venit astăzi la sediul Ministerului Justiției pentru o discuție cu ministrul Tudorel Toader.
Anterior, ministrul Justiției a anunțat că va prezenta miercuri, 29 martie, concluziile evaluării activității procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.(Agerpres/FOTO arhiva
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.