Publicat de Cristina Ion,
18 septembrie 2017, 06:10
Pentru povestea piesei “Amintirile” ne-am întors în urmă cu 18 ani, exact în locul în care s-a născut ea, şi anume, la Năvodari, în studioul de înregistrari al trupei 3 Sud Est. Este cea mai cunoscută piesă a uneia dintre cele mai de succes trupe româneşti. Şi dacă timpul i-a mai estompat din amintiri, l-am provocat pe Laurenţiu Duţă la un dialog despre succes şi emoţii.
Trupa 3 Sud Est s-a format în 1997, când Mihai, Viorel şi Laurenţiu au început să cânte împreună. În decembrie 1999, s-a auzit prima dată melodia “Amintirile”, în studioul de înregistrări al liderului trupei 3 Sud Est, Laurenţiu Duţă. O piesă care a cucerit publicul de la început şi, care, marca totodată şi o premieră: Laurenţiu Duţă: „O poveste foarte interesantă (n.r. cu piesa Amintirile) este că a fost primul instrumental produs de mine, în studioul meu. Pentru că noi până atunci mergeam la Dj Phantom, la Şebeş. Îmi făceam ideile într-o orgă, apoi, acolo schimbam sunetele şi făceam partea de bit. Văzând la el (n.r. Dj Phantom), am început sa fac şi eu asta, şi a fost prima mea clapă profesională. A fost prima piesă produsă în studioul ăsta… aici. Baza studioului a fost piesa Amintirile. Piesa a fost lansată undeva în decembrie sau chiar noiembrie 1999, dar boom-ul a fost în 2000, ianuarie 2000. Şi cred că a fost cel mai mare succes al nostru. Şi acum, când o cântăm la concerte, reacţiile sunt ca şi când piesa ar fi pe val, ca şi când e în plină ascensiune pe radio şi tv, după 17 ani de zile.”
În anul 2000, trupa 3 Sud Est a câştigat, cu piesa „Amintirile”, marele Trofeu al Festivalului de Muzică Uşoară Mamaia. De atunci, cei trei artişti au lansat peste 10 albume, care s-au vândut în mai bine de un milion de exemplare. Privind înapoi, Laurenţiu Duţă spune că 2000 a fost cel mai bun an al trupei. Şi dacă ar fi ca o trupă să se identifice cu o singură piesă, atunci liderul 3 Sud Est spune, fără ezitare, că pentru el aceasta este “Amintirile”. Nu ar schimba nimic la ea nici azi şi recunoaşte că până acum niciun DJ nu i-a cerut să facă un remix.
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare NICO (Nicoleta Matei)
Publicat de Bogdan Dragomir,
1 februarie 2017, 11:32 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:38
Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – vom aniversa cu drag pe una dintre cele mai apreciate soliste din România – LA MULŢI ANI, NICOLETA MATEI – Nico!
În anul 1990 a absolvit „Şcoala Populară De Artă” la clasa profesorului Corneliu Irimia, iar începând cu anul 1996 participă la diverse concursuri naţionale, obţinând numeroase premii. Din anul 1996 este angajată a Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, fiind rapid apreciată prin acordarea Premiului pentru „Cea mai bună solistă vocală a Festivalului Naţional al Teatrelor de Estradă de la Constanţa”, distincţie pe care o obţine 4 ani consecutiv (1996, 1997, 1998, 1999). Prima apariţie în televiziune a avut loc în anul 1998, alături de Horia Brenciu, în cadrul emisiunii “Sarabanda”, unde interpretează diferite piese din repertoriul românesc şi internaţional, emisiunea obţinând audienţe record cu fiecare editie şi datorită aportului său artistic.
„Şi dacă viaţa mea…” Muz. Viorel Gavrilă, text Roxana Popescu, de pe UCMR – Muz. Uşoară Românească (C&P 2006) – Cântaţi cu noi! interpretată de NICO. Lansat: 2006.
În anul 1999 participă la Festivalul “Mamaia”- secţiunea Creaţie cu piesa „Şi Dacă Viaţa Mea”, compusă de Viorel Gavrilă şi obţine Locul II.
Debutul pe piaţa muzicală are loc în anul 2001, când baieţii de la B.U.G. Mafia lansează piesa „Cine E Cu Noi”, refrenul acesteia fiind interpretat cu succes de Nico. Până la apariţia primului material discografic nu mai este decât un pas. Astfel, în anul 2003 este lansat albumul Hip-Hop/R&B „Gând Pentru Ei”.
„Gând Pentru Ei feat. Cabron/Thought for Them” – muz. Laurenţiu Matei, text Anamaria Mirică – de pe albumul Gând Pentru Ei/Thought for Them interpretată de Nico (C&P 2003 Intercont Music).
Pentru acest album, Nico a colaborat cu Laurenţiu Matei, Don Baxter, Puya şi Cabron, reuşind să se impună cu succes pe piaţa muzicală românească. „Gând Pentru Ei” s-a vândut în peste 30.000 de exemplare, rămânând până astăzi cel mai bine vândut album semnat Nico. Singurul extras pe single, „Nu Pot Să Mai Suport” rămâne piesa de referinţă din cariera artistei. Urmează numeroase colaborări cu artişti Hip-Hop, printre care Puya şi Trupa “Codu’ Penal”. În toamna anului 2003, Nico reprezintă România în finala Concursului Internaţional „Cerbul De Aur” cu piesele „Heaven Knows” şi „Rămâi Cu Bine”, obţinând locul II. 2004 este anul în care Nico participă la festivaluri internaţionale reuşind să obţină de fiecare dată premii importante. Marele premiu precum şi alte patru distincţii sunt oferite de către organizatorii Festivalului „Discovery Fest” din Varna, Bulgaria. Marele Premiu şi Trofeul „Vocea Asiei” sunt câştigate în Kazahstan, la Alma Ata, iar la Festivalul „Mamaia” obţine locul II la secţiunea Creaţie cu piesa „Spune Da, Spune Nu”, semnată Andrei Tudor. Nico participă alături de Mihai Trăistariu în Finala Eurovision România 2005 cu balada „All The Time” compusă de Andrei Tudor şi ocupă locul III. După succesul înregistrat cu primul album, Nico începe înregistrările pentru un nou material discografic. Albumul „Aşa Cum Vrei” este lansat în anul 2005 şi conţine piese semnate de Laurenţiu Duţă, Alin Radu, Laurenţiu Matei, Silviu Păduraru şi Bogdan Taşcău. Pe lângă piesele R&B, Nico înregistrează câteva piese pop. „Aşa Cum Vrei” este singurul single lansat de pe acest album şi s-a bucurat de un real succes, fiind difuzat de majoritatea posturilor de radio. Nico este la un pas de a reprezenta România la Concursul Eurovision 2006. Se prezintă în Finala Eurovision România alături de Akcent şi interpretează piesa „Jokero”, ocupând locul II. În 2007 este lansat albumul „Cast Away”. Acesta conţine piese pop, dance şi R&B semnate de Laurenţiu Matei, Costi Ioniţă, Puya, Bogdan Dima, Călin Moraru, Radu Alin, Bogdan Popoiag şi Eduard Alexandru. Singurul single lansat de pe acest album este piesa „Cast Away”, astfel Nico reuşind să abordeze inclusiv piese de club. O altă piesa ce s-a bucurat de un real succes este „Dulce Amăruie”, ocupând una din primele poziţii în Selecţia Naţională Eurovision 2007. După ani de perseverenţă, Nico împreună cu Vlad Miriţă reprezintă România în Finala Eurovision 2008 de la Belgrad, Serbia. Piesa „Pe O Margine De Lume” obţine Premiul pentru „Cel Mai Bun Cântec” din concurs, distincţie oferită de membrii juriului de specialitate prezenţi la Belgrad. „Pe O Margine De Lume” primeşte Premiul pentru „Cel Mai Bun Cântec Pop al Anului” la Gala decernării Premiilor Radio România Actualităţi 2009.
„LOVE MAIL” – muz. Laurenţiu Matei, text Loredana Mândrescu, de pe albumul LOVE MAIL interpretat de NICO (C&P 2010 CAT MUSIC).
Următorul single semnat Nico este lansat în primăvara anului 2009, piesa „Love Mail” este compusă de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K). „Love Mail” este difuzată pe posturile de radio şi ocupă poziţii în Top 10 şi în clasamentele acestora. Piesa dă şi titlul celui mai recent material discografic din cariera solistei. Albumul „Love Mail” este lansat în primăvara anului 2010 şi conţine piese semnate de Laurenţiu Matei, Cabron şi Laurenţiu Duţă. Cel de-al doilea single extras de pe albumul „Love Mail” este „Poate Undeva”. Piesa este semnată de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K) şi se bucură de un real succes, devenind una dintre cele mai populare piese din cariera artistei.
Nico reprezintă România la „The International Competition Of Istanbul Songs” în luna mai 2010. Festivalul are loc în Istanbul, Turcia. Nico interpretează în limba turcă piesa „Ah, Istanbul” şi câştigă Trofeul Festivalului. La Premiile Radio România Actualităţi 2011, Nico primeşte 3 nominalizări: „Cel Mai Bun Album Al Anului” pentru „Love Mail”, „Cea Mai Bună Piesa Pop A Anului” pentru „Poate Undeva” şi „Cea Mai Buna Interpreta A Anului”, reuşind să câştige ultima categorie la care a fost nominalizată. În anul 2011 Nico lansează piesa „Mai Dă-mi O Şansă” compusă de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K). Aceasta este rapid apreciată atât de public cât şi de criticii de specialitate. „Mai Dă-mi O Şansă” este votată „Piesa Anului 2011” la Top Românesc Radio România Actualităţi. Nico este invitată pe albumul „Beautiful Jazz Duets” lansat de Direcţia 5. Împreună înregistrează piesa „Îmi Amintesc”. La Gala de decernare a Premiilor Radio România Actualităţi 2012, Nico obţine două nominalizări: „Cea Mai Bună Piesă Pop A Anului” pentru „Mai Dă-mi O Şansă” şi „Cea Mai Bună Interpretă A Anului”, câştigând ambele premii. “Cea mai bună interpretă” la Premiile Muzicale Radio România Actualități 2012 a fost desemnată Nicoleta Matei (Nico). Nico a mai obţinut Trofeul şi la categoria “Cel mai bun cântec pop” pentru melodia „Mai dă-mi o şansă”. Nico lansează în primăvara anului 2012 un nou proiect muzical. Colaborează cu Vanotek şi Kristina (Ex Impact) pentru piesa „Sweetie”. Este un gen muzical diferit faţă de cel abordat până acum, însă cu acesta speră să atragă şi un alt gen de public. (http://www.nicomusic.ro/biografie.html )
Cea mai recentă piesă (2016) interpretată de Nico şi preluată imediat de posturile româneşti de radio este:
„În locul tău (Radio edit)”, Muzica: Adi Cristescu, Text: Chris Mayer, Adi Cristescu (C&P 2016 – Cat Music) interpretat de Nico.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Strălucire, bucurie şi muzică de calitate la Gala Premiilor Muzicale Radio România
Publicat de Andrei Cretoiu,
22 martie 2015, 22:06 / actualizat: 23 martie 2015, 1:49
Duminică, 22 martie, a fost seara muzicii româneşti la Sala Radio – a XIII-a ediţie a Galei Premiilor Muzicale Radio România. Trofee superbe, creaţii originale din cristal cu incrustaţii de argint, purtând semnătura aceluiaşi inspirat artist plastic Ioan Tămâian, au fost înmânate artiştilor premiaţi, pentru performanţele lor din anul 2014.
Covorul roşu, spectacolul de lasere, paparazi, camere şi blitzuri, emoţii şi aplauze, astfel au fost întâmpinate vedetele nominalizate la premii încă de la intrarea în foaierul Sălii Radio.
Au fost acordate 15 premii pe genuri şi categorii pentru cele mai bune performanţe ale anului trecut în muzica pop, folk, pop-dance şi pop-rock, artişti de top ai show bizz-ului românesc şi numeroase hituri ale anului 2014 figurând pe lista nominalizaţilor.
Premiile au fost înmânate de invitaţi speciali, interpreţi şi compozitori, personalităţi ale vieţii muzicale: Mădălin Voicu, Horia Moculescu, Mihai Pocorschi, Adrian Sână, Laurenţiu Duţă, Dan Popi, Marcel Pavel, George Natsis, dar şi de realizatorii de emisiuni de la Radio România: Bogdan Pavlică, Ionuţ Dragu, Daniela Mihai Soare, Mihai Cosmin Popescu şi Gabriel Marica. Premiul Artistul anului a fost oferit de Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România.
Premiul special pentru întreaga carieră a fost înmânat de către compozitorul Laurenţiu Duţă compozitorului Horia Moculescu, care a fost aplaudat îndelung la scenă deschisă.
Pe scena Sălii Radio au urcat rând pe rând şi au cântat live premianţii celei de-a XIII-a ediţii a Galei Premiilor Muzicale Radio România:
Cel mai bun debut:trupa Maxim;
Cel mai bun cântec pop:Emoţii – 3SE;
Cel mai bun cântec pop-dance: Mammamia – Laurenţiu Duţă / Elena Gheorghe feat. Glance;
Cel mai bun cântec pop-rock:De la capăt – Voltaj;
Cel mai bun mesaj: Taxi – What’s Up;
Cel mai bun album: Rock’ n roll baby – Direcţia 5 / Cat Music;
Cel mai bun compozitor: Adrian Sână;
Cel mai bun artist pop-rock: Voltaj;
Omul cu chitara: Mircea Vintilă;
Cea mai bună interpretă: Delia;
Cel mai bun interpret: Cristi Enache;
Cel mai bun duet: Noapte caldă – Bere Gratis & Sore;
Cântecul anului: Pe aripi de vânt – Kazibo / Delia feat. Kaira;
Artistul anului: 3SE.
Premiul special pentru întreaga carieră – compozitorul Horia Moculescu.
Interpreta Alexandra Ungureanu şi realizatorul Matinalului Radio România Actualităţi Eugen Rusu au prezentat cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor Muzicale Radio România – eveniment transmis în direct de Radio România Actualităţi şi de Radio România Internaţional. Veţi putea urmări înregistrarea spectacolului pe 5 aprilie, la TVR 1 – coproducător al evenimentului.
Seara s-a încheiat cu recitalul incendiar susţinut de 3 Sud Est
Va fi mare show duminică, 22 martie, la Sala Radio, începând cu ora 19:00: Gala Premiilor Muzicale Radio România, ediţia a XIII-a.
Cele mai prestigioase distincţii ale muzicii româneşti pop-rock se vor acorda artiştilor cu cele mai importante performanţe obţinute în anul precedent, reflectate şi prin difuzările acestora la posturile Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional precum şi la toate posturile regionale Radio România. Nominalizările, pe genuri şi categorii, pentru Gala Premiilor Radio România, ediţia a XIII-a, sunt următoarele (în ordine alfabetică):
Cel mai bun debut: Alexandra Uşurelu; Lidia Buble; Maxim.
Cel mai bun cântec pop: Emoţii – 3SE; Noi simţim la fel – Lidia Buble ft. Adrian Sână; Pe aripi de vânt – Delia ft. Kaira; Pe barba mea – Marius Moga; Risipitor – Loredana; Sărutări criminale – Maxim; Solo – Paula Seling.
Cel mai bun cântec pop-dance: Aer – DJSava & Raluka ft. Connect-R; Fărăaer – Amna ft ADDA; Colasong – INNA; Mammamia – Elena Gheorghe ft. Glance.
Cel mai bun cântec pop-rock: De la capăt – Voltaj; Din nou – Proconsul; Foreverlove – Direcţia 5 ft. Lidia Buble; Ne facem auziţi – Vunk şi ai noştri; Noapte caldă – Bere Gratis ft. Sore.
Cel mai bun mesaj: De la capăt – Voltaj; Nu plânge, Ana – ADDA; Ne facem auziţi – Vunk şi ai noştri; Pe barba mea – Marius Moga; Taxi – What’s Up; Împotriva lor – Alexandra Ungureanu ft. Andrei Vitan.
Cel mai bun album: 40+ – Horia Brenciu; Fericirea de luni – Alina Manole; La capătul lumii – Alexandra Uşurelu; Rock’ n roll baby – Direcţia 5.
Cel mai bun compozitor: Adrian Sână; Laurenţiu Duţă; Kazibo; Marius Moga.
Cel mai bun artist pop-rock: Bere Gratis; Direcţia 5; Proconsul; Voltaj; Vunk.
Omul cu chitara: Adrian Sărmăşan; Alina Manole; Mircea Vintilă.
Cea mai bună interpretă: Delia; Elena Gheorghe; Loredana; Paula Seling; Nico.
Cel mai bun interpret: Bodo; Călin Goia; Cristi Enache; Horia Brenciu; What’s Up.
Cel mai bun duet: Aşa e dragostea – Andra & Liviu Teodorescu; Ceva se întâmplă cu noi – Alexandra Uşurelu ft. Mircea Vintilă; Forever love – Directia 5 ft. Lidia Buble; Noapte caldă – Bere Gratis ft. Sore.
Cântecul anului: De la capăt – Voltaj; Emoţii – 3 SE; Noi simţim la fel – Lidia Buble ft. Adrian Sână; Pe aripi de vânt – Delia ft. Kaira; Risipitor – Loredana; Sărutări criminale – Maxim.
Societatea Română de Radiodifuziune va decerna, duminică 22 martie 2015, cele mai prestigioase distincţii ale muzicii româneşti pop-rock, în cadrul unui concert de gală ce va avea loc pe scena Sălii Radio.
Premiile se vor acorda artiştilor cu cele mai importante performanţe obţinute în anul precedent, reflectate în difuzările la posturile Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional precum şi la toate posturile regionale ale serviciului public de radio.
Nominalizările, pe genuri şi categorii, pentru Gala Premiilor Radio România, ediţia a XIII-a, sunt următoarele (în ordine alfabetică):
Cel mai bun debut: Alexandra Uşurelu; Lidia Buble; Maxim.
Cel mai bun cântec pop: Emoţii – 3SE; Noi simţim la fel – Lidia Buble ft. Adrian Sână; Pe aripi de vânt – Delia ft. Kaira; Pe barba mea – Marius Moga; Risipitor – Loredana; Sărutări criminale – Maxim; Solo – Paula Seling.
Cel mai bun cântec pop-dance: Aer – DJSava & Raluka ft. Connect-R; Fărăaer – Amna ft ADDA; Colasong – INNA; Mammamia – Elena Gheorghe ft. Glance.
Cel mai bun cântec pop-rock: De la capăt – Voltaj; Din nou – Proconsul; Foreverlove – Direcţia 5 ft. Lidia Buble; Ne facem auziţi – Vunk şi ai noştri; Noapte caldă – Bere Gratis ft Sore.
Cel mai bun mesaj: De la capăt – Voltaj; Nu plânge, Ana – ADDA; Ne facem auziţi – Vunk şi ai nostri; Pe barba mea – Marius Moga; Taxi – What’s Up; Împotriva lor – Alexandra Ungureanu ft. Andrei Vitan.
Cel mai bun album: 40+ – Horia Brenciu; Fericirea de luni – Alina Manole; La capătul lumii – Alexandra Uşurelu; Rock’ n roll baby – Direcţia 5.
Cel mai bun compozitor: Adrian Sână; Laurenţiu Duţă; Kazibo; Marius Moga.
Cel mai bun artist pop-rock: Bere Gratis; Direcţia 5; Proconsul; Voltaj; Vunk.
Omul cu chitara: Adrian Sărmăşan; Alina Manole; Mircea Vintilă.
Cea mai bună interpretă: Delia; Elena Gheorghe; Loredana; Paula Seling; Nico.
Cel mai bun interpret: Bodo; Călin Goia; Cristi Enache; Horia Brenciu; What’s Up.
Cel mai bun duet: Aşa e dragostea – Andra & Liviu Teodorescu; Ceva se întâmplă cu noi – Alexandra Uşurelu ft. Mircea Vintilă; Forever love – Directia 5 ft. Lidia Buble; Noapte caldă – Bere Gratis ft. Sore.
Cântecul anului: De la capăt – Voltaj; Emoţii – 3 SE; Noi simţim la fel – Lidia Buble ft. Adrian Sână; Pe aripi de vânt – Delia ft. Kaira; Risipitor – Loredana; Sărutări criminale – Maxim.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.