Compania „Liviu Rebreanu” prezintă spectacolul-lectură „Dicţionar de emoţii în timp de război“, după textele a cinci dramaturgi ucrainieni. Reprezentaţia unică va avea loc vineri, 10 iunie, ora 19:30, la Teatrul Naţional Târgu Mureş, în Sala Mică.
Spectacolul va fi prezentat în cadrul Campaniei umanitare Artiști români pentru artiști ucraineni. Coordonatorii spectacolului sunt Nicu Mihoc și Laurențiu Blaga.
Din distribuție fac parte actorii: Delia Bălaşa, Steliana Bălăcianu, Claudia-Erika Domokos, Costin Gavază, Roxana Marian, Bianca Fărcaş şi Dana Pancu. Regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu.
Accesul va fi liber în baza biletelor cu valoare 0, care vor putea fi ridicate de la casieria teatrului.
În această săptămână vom zbura cu gândul și vorba alături de pilotul unei aeronave militare ce ne-a oferit un interviu în care ne-a povestit despre carieră, viața de pilot militar, experiențele trăite, amintirile adunate, dar și despre pasiunile pe care le are.
Este vorba despre căpitanul Diana Apostol, pilot militar pe aeronava C-27J Spartan, în cadrul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.
Interviul a fost realizat de Gabriel Stan, de la Radio România Actualități.
În prima parte am discutat despre origini, unde se retrage când lumea devine aglomerată, unde este acasă pentru ea și unde se simte cel mai bine atunci când ajunge de fiecare dată.
Tot aici ne vorbește și despre visul ei și alegerile făcute în viață.
Diana Apostol:În continuare călătoresc cât de mult pot, iar acasă unde este cea mai multă verdeață și cea mai frumoasă este întotdeauna cel mai frumos.
Diana Apostol ne introduce în poveștile ce i-au creionat viața de pilot, de copilărie, de alegerile făcute și despre familia întemeiată alături de soțul ei, pilot de elicopter.
Diana Apostol: Întotdeauna colegii mei s-au putut baza pe mine și cred ca așa mi-am câștigat respectul.
Undeva trebuie să faci sacrificii. Noi încercăm să nu sacrificăm partea de familie, dar câteodată nu se poate altfel. Pentru amândoi meseria de părinte și familia este cea care ocupă locul întâi.
Pandemia de Covid-19 a lasat destule amintiri în sufletul căpitanului Diana Apostol, care ne-a povestit despre experiențele trăite la bordul aeronavei, în acea perioadă neagră din istoria omenirii.
Diana Apostol: Transporți pacienți ce sunt în situație critică și tu îți dorești din toată inima prin contribuția ta să ajuți cumva la starea lor. Este atât de mare fericirea când ajungi cu ei la destinație și sunt încă în viața, că i-ai lăsat bine acolo… te încarcă cumva…
În finalul interviului, Diana Apostol ne-a povestit despre pasiunile ei, despre locurile pe care le vizitează și ce îi place să citească, despre care scrie în blogul realizat de către ea și pe care vă invit să îl accesați.
Diana Apostol: Îmi place foarte mult să citesc, îmi place foarte mult să călătoresc împreună cu soțul și copilul de când este în viața noastră… și-mi place să scriu.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi ISJ Alba dau drumul unui nou proiect educaţional, intitulat „Cuvinte călătoare”, adresat elevilor de gimnaziu.
„Acest proiect se adresează elevilor din cursul gimnazial din judeţ şi îşi propune să îi atragă pe aceştia înspre lectură, subliniind importanţa lecturii în formarea şi dezvoltarea lor umană şi socială, precum şi în dobândirea abilităţilor de lectură conştientă, care să îi ajute în procesul de înţelegere a textului literar (şi nu numai) scris. Cum citim? Cum ascultăm lectura unui text? Care este vocea povestitorului sau a personajului? Importanţa respectării punctuaţiei la citirea unui text. Sunt doar câteva din reperele care stau la baza acestui proiect”, se menţionează în comunicat.
Teatrul de Păpuşi „Prichindel” propune un număr de texte, pentru fiecare vârstă în parte, care să facă obiectul lecturii cu voce tare, susţinută de actorii teatrului.
„Textele sunt alese exclusiv din scriitori români contemporani, din dorinţa de a promova literatura română contemporană, oferind o alternativă de lectură elevilor, în completarea celor şcolare obligatorii”, se precizează în comunicat.
Sesiunile de lectură se vor desfăşura online, în cadrul orelor de limba şi literatura română, respectiv în incinta şcolilor partenere, atunci când vor fi ridicate restricţiile impuse din cauza pandemiei.
Prima întâlnire va avea loc joi, atunci când elevii din clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj, coordonaţi de Claudia Oancea Raica, se vor întâlni cu actriţa Cătălina Mihăilă.
Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 23 aprilie, începând cu anul 1996, la iniţiativa UNESCO.
Această zi marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.
Cărţile digitale oferă noi posibilităţi de acces la cunoştinţe, având costuri reduse şi o accesare pe arii geografice mari. Cărţile tradiţionale dispun însă de o largă apreciere.
Toate formele de cărţi aduc o contribuţie valoroasă educaţiei şi propagării culturii şi informaţiilor. Această diversitate este o bogăţie comună, făcând din cărţi mai mult decât un obiect fizic: unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spaţiului şi timpului.
În fiecare an, UNESCO şi organizaţiile internaţionale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte – editori, librării şi biblioteci – selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, evident din 23 aprilie.
Pentru 2020, a fost aleasă capitala Malaysiei, Kuala Lumpur. Oraşul asiatic a fost selectat datorită faptului că pune un accent puternic pe educaţia incluzivă, dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere şi lectură accesibilă pentru toate segmentele din populaţia din Kuala Lumpur.
Sub sloganul „KL – grijă prin lectură”, programul pentru această zi se concentrează pe patru teme: citirea sub toate formele sale, dezvoltarea infrastructurii industriei de carte, incluziunea şi accesibilitatea digitală şi dezvoltarea de abilităţi ale copiilor prin lectură.
Obiectivul marcării în acest an a Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor este de a încuraja o cultură a lecturii şi a incluziunii: „Un oraş care citeşte este un oraş căruia îi pasă”.
Neurobiologii de la Universitatea din Waterloo, Canada, au descoperit că cititul cu voce tare îmbunătăţeşte memoria. Cercetarea a fost efectuată cu participarea a 95 de voluntari. Ei au încercat să memoreze informaţiile scrise, folosind una dintre cele patru metode propuse – cititul textului pentru ei înşişi, lectura cu voce tare, ascultarea unei înregistrări a propriei voci şi ascultarea lecturii unei voci străine. Rezultatele au arătat că textul a fost mai bine memorat, dacă cititul şi ascultarea au fost declanşate în acelaşi timp. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cuvintele sunt amintite mai bine atunci când se adaugă un „element de producţie” – o anumită acţiune care permite ca informaţiile să fie stocate în memoria pe termen lung. O acţiune similară este copierea textului. Acest lucru poate fi util pentru persoanele în vârstă, cărora li se recomandă să rezolve cuvinte încrucişate şi puzzle-uri.
Este ultima zi a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus – Carte de Învăţătură, eveniment ajuns la ediţia cu numărul 24, iniţiat şi organizat anual de Radio România.
Peste o sută de lansări de volume sunt programate şi astăzi, când vor fi decernate şi trofeele ediţiei. Ieri, mai mult de 40.000 de vizitatori au fost la târg; ei au asistat la zeci de evenimente, sesiuni de autografe, dezbateri şi, bineînţeles, lansări de carte.
Aproximativ 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediţii a manifestării.
Începând cu ora 15.00, RADIO ROMÂNIA vă invită la DECERNAREA PREMIILOR CELEI DE A XXIV-A EDIȚII A TÂRGULUI INTERNAȚIONAL GAUDEAMUS – CARTE DE ÎNVĂȚĂTURĂ. Evenimentul se va transmite în direct pe postul RRA şi pe site-ul http://www.gaudeamus.ro, inclusiv pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/radioromania.gaudeamus/
Nu rataţi principalele evenimente care se vor desfăşura şi azi la Standul Radio România:
12.00 – 13.00 BUCUREȘTI FM
Premierea participanților la concursul „Nouă scriitori din noua generație”
12.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Revista literară radio”
11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
„Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi”
Atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu
Vă reamintim că, în toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune de fiecare dată un maraton în care se înscriu sute de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Editurile invită la lectură şi îndeamnă vizitatorii să răsfoiască ultimele cărţi apărute, unele dintre ele aflate în topul celor mai bune vânzări la nivel internaţional, altele clasice care cuceresc, generaţie după generaţie, milioane de cititori. Cărţi de poveşti, jocuri şi activităţi pentru copii, thrillere, fantasy, romance, cărţi de specialitate pentru adulţi, toate îşi aşteaptă cititorii, toate aşteaptă să ajungă în casa potrivită.
Proiectele speciale marca GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA pe care le propune ediţia cu numărul 24 a Târgului de carte Gaudeamus sunt:
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2017, 5 elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă,25 noiembrie, ora 16:00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Asociaţia Lions Club Millennium, Dacia şi de producătorul de instrumente de scris Schneider.
Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu – Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a 15-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2017 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanţii sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România.
Cărţile se întorc acasă – campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură; donaţiile de carte se primesc în intervalul 22 – 25 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.
În această perioadă, toate posturile Radio România sunt pe frecvenţa Gaudeamus:
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei 9 câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 11:30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România Cultural, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenţii, cu sprijinul Liceului Pedagogic Anastasia Popescu din Bucureşti, organizează recitalul public Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor. Moderator: Dan Mircea Cipariu.
Vor recita câţiva dintre premianţii Concursului naţional Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, din juriul căruia a făcut parte şi poetul Florin Iaru, cel care spune: „Selecţia dă seamă despre felul în care gândesc şi scriu adolescenţii, iar partea cea mai interesantă din toate textele trimise şi selectate, e chiar viaţa lor. Am reacţionat şi la inovaţii şi la sinceritate. Am văzut, i-am văzut, dincolo de cuvinte. Dar ce-i important, e ce spun aceşti adolescenţi, e pariul lor cu literatura”.
Invitaţi speciali: actorii Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă. Parteneri: Editura Litera şi Apidava.
Din studioul special amenajat se vor transmite în direct emisiunile: Vorba de cultură, Ştiinţa în cuvinte potrivite, iClasă, Timpul prezent , Arte frumoase, Revista literară radio.
Principalele evenimente care se vor desfăşura azi la Standul Radio România sunt:
11.00 – 12.00 RADIO ROMÂNIA MUZICAL
Expoziție de desene premiate la concursul național pentru elevi „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, organizat de Radio România Muzical iunie 2016 și 2017
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca Radio“: N. Steinhardt, Jurnal de autor. Tablete radiofonice 1978-1984
Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Monica Pillat, Victoria Dimitriu, Anca Mateescu
13.00 – 14.00 BUCUREȘTI FM
Concurs organizat cu vizitatorii Târgului: Recunoști melodiile și primești boxe wireless
14.00 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Nina Cassian, Dans. Poeme rostite la Radio 1959-2003
Invitaţi: Marius Chivu, Bogdan Ghiu, Dragoş Cojocaru, Tudor Jebeleanu
16.00 – 17.00 AGENȚIA DE PRESĂ RADOR ȘI EDITURA CURTEA VECHE
Lansare carte: „Cum am devenit român”, autor Székely Ervin
Prezintă: Carmen Ionescu, manager RADOR
Invitați: Doina Jela, redactor Editura Curtea Veche și Klein Iosif Medeșan, traducătorul cărții
17.00 – 18.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Prezentare și live drawing „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi, vol. I I. L. Caragiale – O scrisoare perdută, Bubico. Gr. Alexandrescu – Câinele și cățelul”. Benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu
Mădălina Gheorghe – Stări în dragoste – versuri, Emoții în dragoste – versuri, Liza și străinul din noapte – roman; Lili Lazăr – Îngeri și oameni; Mirela Stancu – Contopire
Vineri, 24 noiembrie, a treia zi a Târgului Gaudeamus atrage din ce în ce mai mulţi vizitatori. Elevi, studenţi, părinţi cu copii, pensionari…, public de toate vârstele vin cu “lecţiile făcute” pentru că de la an la an au căpătat experienţa acestui moment special – Gaudeamus. Ştiu unde să se informeze, ce cărţi vor să cumpere, când se lansează titlurile preferate, unde pot bea un ceai “special” sau o “cafea excepţională” răsfoind volumul preferat.
Mass media oferă informaţii pe toate canalele, dar nimeni nu se simte mai în vervă şi mai “acasă” ca jurnaliştii Radio România. Creativitatea şi implicarea sunt la cote maxime, de aceea spicuim câteva tentaţii culturale cu accent, bineînţeles, pe producţia proprie.
Provocarea BeFM continuă şi astăzi, în aceeaşi notă amuzantă ,,Noi îți dăm câte poți duce! Ai multe cărți pe cap, dar te miști cu talent? Le primești pe cele care-ți rămân acolo!”. Între 15.00 – 16.00 și 17.30 – 18.30, BUCUREȘTI FM te aşteaptă la intrarea în pavilion să participi la un concurs inedit conceput pentru toţi vizitatorii Târgului.
Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Din mijlocul vizitatorilor şi de la standurile unde au loc evenimente, jurnaliştii de la Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Bucureşti FM şi de la alte posture Radio România, realizează transmisiuni şi emisiuni în direct.
La fel de important este că la STANDUL RADIO ROMÂNIA (nivelul 4.50:251) mai au loc o serie de evenimente şi emisiuni cu public centralizate, ca în fiecare an, în programul Târgului, de echipa Gaudeamus pentru a putea să participi, în direct, la oricare dintre ele, acolo unde te regăseşti ca cititor, iubitor de cultură, de carte, lider de opinie sau, “pur şi simplu” fidel Radio România.
Aşadar, te aşteptăm la STANDUL RADIO ROMÂNIA cu următoarele tentaţii culturale, frumos ambalate radiofonic:
12.00RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Vorba de cultură”
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Banda desenată, ilustraţia de carte, piesa radiofonică – lecturi pentru copii. 2 noi apariţii de CD box „Noapte bună, copii!”: Poveşti şi povestiri româneşti; Din basmele lumii
Invitaţi: Alexandrina Halic, Alexandru Ciubotariu
13.20 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”
13.30 – 14.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Fonoteca de Aur”, seria „Spectacolul poeziei”: COȘBUCLIVE 1963&1968; G. Topîrceanu, Romanţa gramofonului
Invitaţi: Florin Iaru, Vasile Manta, Iulia Popovici
14.00 – 15.00 BUCUREȘTI FM
Ediție specială a emisiunii „În Comunitate” – Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu scot Așii din cărți (Sportivii de aur ai României)
14.30 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Lecturi pe întuneric“: Șerban Foarță citește din Caragialeta şi Caragialeta bis
Invitaţi: Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Marius Chivu, Emil Buruiană
15.30 – 16.30 BUCUREȘTI FM
Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor – Eu aleg România „100 de povești de aur ale sportului românesc” – un proiect realizat de Radio România Regional și București FM, în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova
Invitați: Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin
16.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „iClasa”
16.30 – 17.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Ana Blandiana, Este liberă floarea? Poeme rostite la Radio 1965-2017
Invitaţi: Ana Blandiana, Mircea Martin, Radu Vancu, Emil Buruiană, Dan Verona
18.30 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Timpul prezent”
La Salonul d eCarte pentru Copii “Ion Creangă”, între 11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL vă propune „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi” – un atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu. Şi tot RADIO ROMÂNIA CULTURAL împreună cu EDITURA TREI vă invită la dezbaterea: „Școala care învață”, organizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Evenimentul va aveea loc la Sala Cupola, de la ora 18.00 până la 20.00,
Moderatori: Mirela Nicolae, realizator RRC, Victor Popescu, editura Trei, prof. dr. Lucian Ciolan
Ca o carte de vizită, reamintim că Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 24, a fost iniţiat şi este organizat anual de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Palmares Gaudeamus · 1.787.000 de vizitatori · 9.386 de evenimente editoriale şi profesionale · 6.200 de expozanţi – palmaresul pe scurt înregistrat în cei peste 20 de ani în care Târgul Internaţional GAUDEAMUS a fost în topul evenimentelor culturale din ţara noastră.
Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, şi-a deschis azi porţile, pentru cea de-a XXIV-a ediţie.
Prima zi a Târgului Gaudeamus marchează atâtdeschiderea oficială, cât şi o serie de evenimente pe care le puteţi trece în agendă, după ce consultaţi programul centralizat de echipa Gaudeamus.
Aproximativ 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori, constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediţii a manifestării.
La festivitatea de deschidere, Preşedintele Director General al SRR, dl. Georgică Severin a subliniat că “este o dovadă că atunci când iubeşti cultura, când iubeşti lectura, când iubeşti cartea şi mai ales nu eşti dispus la compromisuri, acest fenomen poate să continue să existe.”
Preşedinte de onoare al acestei ediţii a Târgului este dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, care a declarat: “De fapt, trebuie să vă spun că nu sunt decât un umil servitor al cuvintelor şi al cărţilor pentru că şi ele m-au format. Îmi dau seama acum că de 50 de ani de fapt eu cred în cuvinte, cred în carte, cred în ferestrele, în uşile pe care cărţile ni le deschid. Faptul că Europa se află, astăzi, în inima acestui târg de carte este un lucru fabulos pe care nu mi-l puteam imagina în urmă cu 30 de ani, cu 40 de ani. Ori, iată că există şi utopii care se realizează! Îmi spun că, de fapt, cărţile mi-au deschis toate căile posibile, chiar atunci când frontierele erau închise; prin cărţi am ajuns la inimile altora, la culturile altora, am înţeles ce este Europa, ce este omul, cine suntem noi. Nimic nu mi-a deschis porţi mai largi şi mai generoase decât lecturile din clasicii noştri, din clasicii literaturii universale, din clasicii generaţiei mele şi văd câţiva membri ai generaţiei ’80 aici. Pentru mine scrisul a fost o formă de libertate şi cred, în continuare, că acolo unde există carte şi educaţie, există libertate! Cum am trăit între două ţări, şi între două limbi şi între două sensibilităţi, mai cred că România este extrem de competitivă în primul rând, pe plan cultural. Mă bucur că mă aflu aici…”
Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, structură reprezentativă, aleasă ca invitata de onoare a celei de-a XXIV-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, a lansat invitaţia la dialog despre “cum să citim sănătos, cum să ne hrănim sănătos, cum să ne bucurăm de viaţă şi mai ales cum să ne bucurăm de present, pentru că pe de-o parte avem o expoziţie despre cei 60 de ani de la semnarea tratatelor constitutive, Tratatul de la Roma al UE, pe de altă parte vom vorbi despre viitorul UE pentru că suntem în plină dezbatere privind scenariul viitorul UE”.
De asemenea, Liliana Ţuroiu, Preşedinte al Institutului Cultural Român speră “să fie o ediţie cu multe dezbateri, cu multe lansări interesante, cu aceeaşi atmosferă relaxată, destinsă şi distinsă”.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, iniţiat şi este organizat anual de Radio România, este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Începând de azi, până pe 26 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo vă puteţi permite cele mai creative şi relaxante abordări culturale.
Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 24, a fost iniţiat şi este organizat anual de Radio România.
În cadrul Conferinţei de lansare a evenimentului, Atila Vizauer, Directorul Centrului Cultural Media Radio România, a precizat că „la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, invitat de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus este Uniunea Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar Preşedinte de onoare al actualei ediţii este scriitorul şi jurnalistul Matei Vişniec”.
„Suntem extrem de onoraţi să fim invitatul de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus. Ne-am dorit să intrăm în parteneriat cu acest târg, aşa după cum ne dorim să fim parteneri ai mass-media în general. La târg vom încerca să prezentăm vizitatorilor rolul cărţii în viaţa fiecăruia dintre noi, iar standul nostru, la care vă aşteptăm, poartă numele Acasă în Europa”, a spus Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România, a declarat: „Vedem prezenţa Comisiei Europene la Gaudeamus ca o încununare a celor 10 ani scurşi de la aderarea României la Uniunea Europeană. Târgul organizat de Radio România a devenit o manifestare de o asemenea amploare încât, sunt sigur, nici iniţiatorii săi nu şi-au imaginat-o în urmă cu 24 de ani. 24 de ediţii înseamnă o experienţă bogată. Toate editurile semnificative din România sunt prezente la această ediţie şi ţin să le mulţumesc tuturor participanţilor. Mulţumesc de asemenea şi echipei de la Radio România, care a lucrat formidabil”.
Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură naţională al Radio România, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti. Palmaresul celor peste două decenii de când Gaudeamus este un reper neegalat în industria evenimentelor dedicate cărţii numără 102 târguri organizate în întreaga ţară, peste 2,8 milioane de vizitatori şi 12.500 de manifestări organizate în acest cadru, ceea ce aduce Radio România în postura de lider naţional şi în acest domeniu.
La standul invitatului de onoare, Acasă, în Europa, vizitatorii târgul vor putea să participe zilnic la numeroase evenimente interactive – dezbateri, întâlniri cu scriitori români premiaţi în Europa, ateliere, adresate atât adulţilor, cât şi celor mai tineri cititori.
Gaudeamus 2017 ne propune:
circa 300 de expozanţi, un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră;
peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor, al invitatului de onoare, ale partenerilor şi în spaţiile special amenajate în incintă (Sălile Cupola şi Mircea Sântimbreanu, Bursa de Contacte, Ceainăria Bernschutz&Co – Gaudeamus şi Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă).
ziarul târgului va fi realizat pentru al patrulea an consecutiv de o echipă redacţională de la publicaţia Caţavencii.
Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00.
Accesul publicului la Târg se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare pentru toată perioada (în valoare de 10 lei), care constituie totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Dar, numeroase categorii de public vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, dar şi grupurile organizate.
Tombola Gaudeamus, derulată pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, va avea şi în acest an premii extrem de atractive:
10 eBook reader, oferite de BRD Groupe Société Générale;
9 vouchere în valoare de 300 de lei, oferite de Optiplaza;
pachete de accesorii pentru echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems;
3 vouchere foto-carte CEWE, în valoare de câte 139 lei.
Premiile Târgului Internaţional Gaudeamus 2017 vor fi decernate duminică, 26 noiembrie, ora 15:00:
– Trofeele Gaudeamus (pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului, premii acordate pe baza votului publicului.
– Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, online şi agenţii de presă – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului.
– Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale.
– Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română.
– Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg.
– Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.
A mai rămas doar o zi până la deschiderea unei noi ediții a Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de Invătătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac.
Ediţia cu numărul 24 a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2017, în Pavilionul Central Romexpo, este cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România
Organizat de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol – Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
În cadrul acestei oferte bogate de evenimente editoriale şi profesionale se înscrie şi București FM cu o mulțime de surprize: concursuri, lansări de carte și premii pe măsură.
Începând de joi, ia-te după noi!, este sloganul București FM, în cadrul Târgului Gaudeamus
Joi, pe 23 noiembrie 2017, îi provocăm pe liceeni cu un concurs literar și încercăm să-i convingem că ,,Proza scurtă merită mai mult”, un concurs organizat de București Fm și Editura Eikon, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar București.
Te așteptăm la o discuție despre scrierea creativă, alături de juriul concursului, scriitori, editori și elevi din liceele bucureștene joi, la ora 12.00 la Ceainăria Gaudeamus.
Și tot joi “BeFM îți dă câte poți duce!”
De la ora 14:00, la intrarea în cupolă, dacă ai noroc, poți fi ales de echipa noastră să participi la concursul cu același nume.
Ce ai de făcut? O scurtă plimbare cu cât mai multe cărți pe cap – cu câte reușești să rămâi, cu atâtea pleci acasă!
Concursul ,,Noi îți dăm câte poți duce!” continuă și vineri. Dacă ești la 15:00 sau 17:30 la intrarea în cupolă s-ar putea să te trezești cu cărțile pe cap și chiar să le iei acasă!
Vineri, pe 24 noiembrie, Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei nouă câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Concursul Naţional al Cercurilor de Lectură desfăşurat la Cluj-Napoca, în perioada 1-5 septembrie, a reunit elevi şi profesori din judeţele Arad, Suceava, Cluj, Iaşi, Gorj, Botoşani. Iniţiat în anul 2004 de către 20 de profesori, acest proiect este un concept al Asociaţiei Profesorilor de Limba şi Literatura Română ”Ioana Em. Petrescu”.
În prima fază a fost un proiect de cercetare şi experimentare realizat pe un număr de aproximativ 2000 de copiii, atât din mediu urban cât şi din mediul rural. Profesorii implicaţi în proiect au dorit să afle de ce nu citesc copiii. După cercetarea realizată profesorii au încercat să elaboreze un concept pe care timp de un an l-au susţinut voluntar fiind vorba de nişte activităţi numite cercuri de lectură, cercuri care se desfăşurau în afara orelor de curs. În timp, acesta a căpătat amploare , devenind un proiect de cercetare didactică.
Proiectul a câştigat tot mai multă încrederea a fost valorizat de fiecare dată de către Ministerul Educaţiei şi iată s-a ajuns la această ediţie dedicată chipurilor şi oamenilor ,spaţiilor reale, spaţiilor exterioare, jurnalismului narativ , dar şi spaţiilor interioare pe care le construim prin lectură în inima noastră şi în imaginarul personal. Suntem împărţiţi anul acesta în două secvenţe care sunt practic organizate în funcţie de cele două fire călăuzitoare ale proiectului, poezia şi jurnalismul narativ, adică spaţiile interioare şi spaţiile exterioare, activitatea desfăşurându-se în cadrul Bibliotecii Judeţene „ Octavian Goga”, unde elevii au posibilitatea să viziteze secţiunile bibliotecii, colecţia de carte rară şi să lucreze într-un spaţiul benefic.(prof. Titiana Zlătior )
Ediţia din acest an a „ Lecturiadei Elevilor” a cuprins şi un atelier de dans. De ce dansul şi în mod special, menuetul apare în programul Lecturiadei am aflat de la profesoara – Corina Dindelegan , coordonatoarea atelierului.
Pentru a afla detaii despre desfășurarea acestui eveniment, vă invităm să ascultați emisiunea România de nota 10 realizată de colega noastră Rodia Tubure, de la Radio România Cluj.
GAUDEAMUS Oradea, cel mai „tânăr” dintre evenimentele organizate de Radio România și România în cadrul Programului LECTURA – GAUDEAMUS, a ajuns în acest an la cea de a patra ediţie, care va avea loc în perioada 10 – 14 mai, în premieră în Piaţa Unirii.
Ediţia orădeană a Caravanei GAUDEAMUS este organizată de Radio România, Radio România Cluj, Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune, într-o formulă unică în seria celor aproape 100 de evenimente dedicate cărţii, derulate sub acest brand de către postul naţional de radio: Oradea este singurul oraş în care autoritățile locale se implică în mod activ în organizarea evenimentului, sub toate aspectele şi în toate etapele.
Oferta ediţiei, pe măsura unui eveniment ajuns deja la maturitate, cuprinde un adevărat festin literar, muzică bună şi o atmosferă cu totul specială, pe care doar la Gaudeamus o mai întâlniţi:
cele mai recente apariţii editoriale din ţară şi de peste hotare, bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă în ultima perioadă, CD-uri şi DVD-uri cu muzică pentru toate gusturile, aduse de cele mai prestigioase edituri şi agenţii de difuzare din ţară;
lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii şi ateliere de creaţie;
serii de autor, pachete, oferte promoţionale şi reduceri, prin care cartea devine mult mai accesibilă;
concursuri pentru public: Tombola GAUDEAMUS, dedicată vizitatorilor cumpărători de carte şi Miss Lectura;
campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă” iniţiată şi derulată de Radio România, prin care vizitatorii sunt încurajaţi să ofere volumele care le prisosesc celor care au din ce în ce mai greu acces la ele;
proiectul „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, derulat în toate oraşele care găzduiesc Programul Lectura – Gaudeamus, care recompensează şi promovează performerii din învăţământul românesc, la diferite discipline.
Program de vizitare: miercuri – sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică între orele 10.00 şi 15.00.
Un eveniment organizat de Radio România (prin Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune
Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale şi Dacia
Parteneri: Avon România, Merlin’s Vitamin Aqua, Asociaţia Club Lions 22 Oradea
Parteneri media: mediaTRUST, InfoOradea.ro, Bihoreanul, eBihoreanul.ro
Pentru detalii suplimentare privind această ediţie a Caravanei GAUDEAMUS Oradea, vă rugăm să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745 109 649, e-mail connie@gaudeamus.ro)
„Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio”,Târgul Internaţional GAUDEAMUS 2015 îşi deschide porţile astăzi, începând cu ora 12:00, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 22, este iniţiat şi organizat de Radio România.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS este principala componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei.
Ce a însemnat Gaudeamus până azi:
90 de târguri în Bucureşti şi în ţară, peste 2.485.000 de vizitatori şi aproape 9.700 de manifestări, organizate în acest cadru, aduc Radio România în postura de lider naţional în industria evenimentelor de acest gen.
Ce va fi la GAUDEAMUS 2015:
– aproape 300 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă, numeroşi participanţi în premieră;
– peste 700 de evenimente editoriale şi profesionale care se vor desfăşura la standurile expozanţilor, ale GADIF, Dacia şi BRD Groupe Société Générale şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Cupola – nivel 0.00, Bursa de Contacte, Ceainăria Bernschutz&Co – Gaudeamus şi Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” – nivelul 3.20, Sala Mircea Sântimbreanu – nivelul 7.70).
Invitatul de onoare al ediţiei este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS 2015 este domnul Victor Ieronim Stoichiţă, reputat cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia.
GADIF, instituţie creată în urma summit-ului Francofoniei de la Montreux din 2010 de către reprezentanții statelor şi guvernelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei în România, are ca obiectiv susținerea și promovarea limbii franceze și a valorilor de diversitate culturală și lingvistică, de pace, democrație și drepturile omului.
Programul extrem de variat al invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate în acest interval în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti (mese rotunde cu tematică francofonă, lansări de carte, o expoziție de fotografii suprarealiste și numeroase alte activităţi, susţinute de scriitori, artişti, profesori de istoria artei şi a literaturii, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan francofon).
Premiile Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2015 vor fi decernate duminică, 22 noiembrie, ora 17.00:
– Trofeele GAUDEAMUS (decernate pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului,
prin Votul Publicului, bazat pe studiul de trafic efectuat în rândul vizitatorilor;
– Trofeul Presei „Mircea Sântimbreanu”, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, agenţii de presă şi
online – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului; pentru secţiunile publicaţii,
radio, TV şi online, trofeele se vor acorda pe baza Votului Publicului. Trofeul Presei pentru
secţiunea agenţii de presă se va acorda pe baza monitorizării realizate de Agenţia de Presă RADOR a
Societăţii Române de Radiodifuziune.
– Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat
finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale;
– Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în şi din limba
română;
– Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg.
– Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.
Accesul publicului în incinta Târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola GAUDEAMUS. Premiile Tombolei vor fi, în acest an, 15 gift-carduri BRD, fiecare în valoare de 200 lei şi 10 vouchere foto-carte CEWE, în valoare de câte 135 lei. Ca şi la ediţiile precedente, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere în numărul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul). Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 şi 20.00.
Clujenii sunt invitaţi din nou la lectură, în Parcul Central ”Simion Bărnuţiu”.
Bibliobusul va poposi acolo în 13, 20, dar şi în 27 august, între orele 14.00 şi 20.00.
Persoanele de toate vârstele vor putea consulta cărţi şi reviste, iar pentru copii se vor organiza lecturi în grup, ateliere de creaţie şi desen sub îndrumarea bibliotecarilor.
Doritorilor li se vor elibera pe loc permise de intrare la bibliotecă. Este necesar un act de identitate, cuponul de pensie sau carnetul de elev.Pensionarii şi şomerii beneficiază de gratuitate.
Adulţii plătesc 14 lei, iar preşcolari, elevi, şi studenţi – 6 lei.
Acţiunea este organizată de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.
„Citește sănătos! Terapie prin lectură intensivă” este îndemnul celei de a VII-a ediții a campaniei „Te așteptăm în librărie!”, inițiată de Editura Herald, care își propune anul acesta să fie un sprijin și un context cultural prietenos pentru a redescoperi cititul și mersul în librărie ca metodă alternativă de îmbunătățire a vieții cotidiene. Și o face prin intermediul a peste 150 de librării din 42 de județe din țară – care au acceptat provocarea unui dialog viu cu cititorii – și cu sprijinul a zeci de parteneri media, care își doresc să contribuie la acest proiect unic în România: cel de a regândi librăria ca spațiu public de dialog cultural și ca sursă de bunăstare pentru minte și suflet.
„Cititul este pentru minte ceea ce exercițiul fizic este pentru trup.”
Joseph Addison
SĂNĂTATE ÎN LIBRĂRIE…cu PILULE DIN HÂRTIE!
Pentru că fiecare carte poate fi o pilulă vindecătoare pentru suflet, cititul nu se face la întâmplare. De aceea, urmează sfatul librarului, care îți va recomanda numai cărțile care îți pot fi de folos, ajutându-te să faci față provocărilor de zi cu zi, fie ele intelectuale sau emoţionale. Citește sănătos și, cu ajutorul cărților Herald, vei intra în contact cu întreaga moștenire pe care ne-au transmis-o culturile și civilizațiile tradiţionale, dar și cu modalități actuale de a investiga trăsăturile psihice și emoționale care ne definesc ca oameni moderni.
Nu ezita să iei o doză forte, fără contraindicații, din cea mai eficientă doctorie
pentru o viață armonioasă!
TERAPIA INTENSIVĂ îți aduce beneficii!
30 de cărți aflate în promoție te așteaptă să le primești compensate 20% în toate librăriile partenere. Pe rafturile librăriilor se vor afla titluri precum „Devino ceea ce ești”, „Anatomia unei boli”, „Corpul își amintește – Psihofiziologia și tratamentul traumei”, „Comunicare terapeutică: Tehnici și modele ale schimbării”, „Doctore, mă doare viaţa!”, „Homeopatie în psihoterapie”, „Eroul cu o mie de chipuri”, „Secretul tinereții eterne”, „O viaţă fără droguri”, „Vâltoarea minții”, „Înțelepciunea nesiguranței”, „Mindfulness zi de zi”, „Elixir de optimism” și multe alte cărți pentru îmbunătăţirea semnificativă a sănătăţii corpului și minții.
Mai mult, dacă prețul cărţilor alese de tine din librărie depășește suma de 100 de lei,
primești cadou un tricou care te reprezintă!
TE AȘTEPTĂM ÎN LIBRĂRIE! – un proiect cu tradiție și viitor
Cu o istorie de 6 ediții desfășurate în sute de librării partenere și susținute de jurnale naționale și locale, reviste de renume, platforme culturale online, radiouri, televiziuni și asociații, mesajul acestui proiect unic în România a ajuns la peste 40.000 de iubitori de carte.
Fenomen cultural care încurajează lectura și orientează cititorul către alegerea cărților valoroase, campania atrage atenția asupra rolului de mediere culturală pe care îl îndeplinesc librarii, sprijină schimbul de idei și experiențe, creează comunități și… vindecă!
Citește sănătos!
Descoperă cărţile şi evenimentele din promoţie precum şi librăriile partenere din oraşul tău accesând site-ul campaniei:www.teasteptaminlibrarie.ro
Caravana Gaudeamus revine anul acesta în Mamaia, pe faleza din faţa studioului Radio Vacanţa!
Radio România organizează, prin Centrul Cultural Media al Radio România şi Radio Constanţa, în perioada 13-17 august, cea de-a şaptea ediţie a Târgului Gaudeamus Litoral. Zilnic, între orele 15:00 şi 23:00, turiştii aflaţi în vacanţă şi constănţenii iubitori de carte sunt aşteptaţi la malul mării, pentru o cură estivală de lectură.
Deschiderea oficială a târgului va avea loc joi, 13 august, la ora 17:00.
Şi în acest an Târgul Gaudeamus Litoral îşi propune să promoveze lectura ca modalitate de reconectare cu sine.
Desprins de agitaţia cotidiană, cititorul modern (re)găseşte în vacanţă unul din tot mai rarele prilejuri de a se dedica lecturii. Amuzante sau incomode, spumoase sau melancolice, incitante sau revelatoare, titlurile oferite de expozanţii Târgului Gaudeamus Litoral îşi caută cititorii în rândul vizitatorilor de toate vârstele.
Bestseller-urile momentului, seriile de autor şi cele mai recente titluri de ficţiune sau nonficţiune sunt pregătite să devină parteneri de vacanţă ai iubitorilor de carte din toate colţurile ţării, aflaţi pe Litoral.
Dintre surprizele pregătite de gazdele de la Radio Constanţa, amintim expoziţia de fotografie EU aleg Romania, un proiect al Studiourilor Regionale Radio România şi seria de proiecţii video reunite sub genericul Dobrogea sentimentală, susţinute de reprezentanţi ai şcolilor de fotografie din Constanţa.
Cu prilejul târgului vor fi reluate şi câteva proiecte tradiţionale, iniţiate şi derulate de Radio România: campania de donaţii Cărţile se întorc acasăşi Poliţia Gaudeamus. Nu vor lipsi nici Tombola Gaudeamusderulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului sau concursul Miss Lectura adresat celor mai frumoase vizitatoare.
Gaudeamus Litoral reprezintă ultima etapă a Caravanei Gaudeamus 2015 (după ediţiile de la Craiova, Cluj-Napoca şi Oradea) şi este evenimentul cu numărul 88 în seria Târgurilor Gaudeamus, iniţiate şi organizate de Radio România din 1994.
„Grădina din Cărţi”, un spaţiu dedicat lecturii şi studiului, un loc unde elevii şi studenţii pot veni să citească, să studieze pentru examene sau să lucreze împreună pentru proiecte în echipă, va fi inaugurat sâmbătă la Grădina Botanică din Bucureşti.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.30, în continuare urmând să fie organizate, de la ora 11.00, workshopuri, dar şi un concurs foto – participanţii îşi vor face un selfie cu o carte în „Grădina din Cărţi” şi apoi o vor posta pe facebook cu tag-ul #GradinaDinCarti. Câştigătorii vor primi unul dintre cele cinci stickere de perete reprezentând un arbore cu spaţii pentru fotografii.
Duminică, între orele 10.00 şi 16.00, vor fi reluate atât workshopurile, cât şi concursul foto. Concursul foto se va desfăşura în perioada 25-29 iulie, anunţarea rezultatelor având loc pe 30 iulie.
„Grădina din Cărţi” este un proiect derulat de Asociaţia Team Work în parteneriat cu Grădina Botanică ‘Dimitrie Brândză’ a Universităţii din Bucureşti.
Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spaţii Verzi, componenta Spaţii Verzi Urbane, precum şi prin contribuţii ale comunităţii bucureştene sub forma donaţiilor directe în Grădina Botanică.
O nouă ediţie a Târgului de carte Gaudeamus se deschide astăzi, la ora 18. Evenimentul, care promovează lectura pe litoral, a ajuns la a 6-a ediţie şi are avea loc între 14 şi 18 august, într-un pavilion expoziţional amplasat lângă mall-ul din Parcul Tăbăcăriei.
Vor fi lansări de carte şi alte evenimente culturale, concursuri zilnice cu premii atractive, inclusiv „Miss Lectura”, iar în deschidere, Fanfara RAJA va susţine concertul intitulat “Muzica Apelor”.
De asemenea, o colecţie de 8 costume de baie de epocă va fi expusă cu acelaşi prilej. Târgul este deschis zilnic între orele 15.00 şi 23.00, iar intrarea este liberă.
Târgul este organizat de Radio România( prin Centrul Cultural Media) şi Radio Constanţa şi închide seria evenimentelor derulate în cadrul Caravanei Gaudeamus în 2014.
Doi tineri din Bucureşti, Ana Runtag şi Adrian Gurlea, promovează lectura pe plajă în cea mai nonconformistă staţiune de pe litoralul românesc, Vama Veche
Ei au instalat pe nisip o bibliotecă atipică ce reuneşte 800 de titluri, în 2.000 de volume, pentru toate vârstele şi gusturile. Cine vrea să împrumute o carte trebuie să completeze o fişă cu numele, prenumele, seria de buletin şi numărul de telefon. Biblioteca pe plajă a funcţionat şi anul trecut şi, chiar dacă cei doi au rămas cu volume în minus, şi-au propus să o ia de la capăt.
De astăzi pana pe 6 august, în parcul Cişmigiu vor fi amplasate şezlonguri pentru lectură si un copac de unde vor putea fi împrumutate cărti.
De asemenea, un DJ va asigura ambianţa sonoră pe toată perioada evenimentului, iar seara vor fi proiectate filme documentare.
Proiectul realizat de Primaria Capitalei are în program şi spectacole de pantomimă, iar copiii se vor putea juca într-o zonă special amenajată pentru ei.
Zona de lectură va fi deschisă de luni până vineri, între orele 17 si 22, iar în weekend în intervalele orare 10-13 şi 17 – 22.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.