Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Actul normativ a fost reexaminat deoarece fusese declarat parțial neconstituțional. Punctul de pensie va crește gradual de la 1 septembrie.
Inițiatoarea proiectului, Lia Olguta Vasilescu, spune că noua lege elimină nedreptăție din sistem, acordă un ajutor în plus pentru soțul supraviețuitor și prevede ca studiile de masterat să fie considerate vechime în muncă.
Fostul ministru al Muncii a dat, din nou, asigurări că există bani pentru creșterea pensiilor.
„S-a tot discutat că nu există bani. În doi ani de guvernare vorbim despre venituri în plus în PIB și, dacă comparăm că în alți 7 ani de guvernare s-au strâns mai puține venituri, putem înțelege că, dacă înregistrăm venituri mai mari la economie, este normal ca ele să ajungă și la populație”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Reprezentantul USR, Cristian Seidler, a susținut însă că noua lege a pensiilor este doar o farsă.
„Aceasta lege este o farsă. Să-ți propui creșterea punctului de pensie cu 40% înaintea alegerilor, evident că se face în scopuri politice. Bani nu există. Lia Olguța Vasilescu arată, în expunerea de motive, că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ați prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiți fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poți pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale”, a afirmat Cristina Seidler.
Noua lege a pensiilor în sistemul public urmează să fie promulgată de șeful statului.
Domeniile în care România are cel mai mare deficit de forță de muncă sunt construcțiile, sectorul IT, agricultura și medicina, a declarat, luni, ministrul de resort, Lia Olguța Vasilescu, într-o conferință pe această temă.
„Deficitul cel mai mare de forță de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcții, IT, agricultură și medicină. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupă unul sau două. În schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs”, a arătat ea, amintind că, potrivit Legii salarizării, salariile medicilor vor ajunge în martie la peste 3.000 de euro.
Vasilescu a arătat că și în sectorul IT există o mare problemă.
„Dacă mâine avem 12.000 de absolvenți în IT în plus, vom vedea că ei sunt absorbiți imediat în piața forței de muncă”, a subliniat ea.
Cele mai problematice sectoare sunt, însă, construcțiile și agricultura.
„Construcțiile și agricultura sunt cele mai problematice. Culmea este că majoritatea persoanelor care au plecat din țară lucrează în aceste domenii în UE. În construcții încă nu simțim foarte mult această pierdere, dar o vom simți de anul viitor, când va intra în funcțiune programul PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală — n. r.) prin care se vor construi, în special în mediul rural, foarte multe școli, grădinițe, canalizare, apă potabilă și altele, peste 30 de miliarde de lei, iar cu acești bani primarii vor trebui să-și realizeze obiectivele, dar firmele vor trebui să-și găsească forța de muncă necesară”, a mai susținut ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, primarii deja încep să aibă acest tip de probleme, adică firmele nu se mai prezintă la licitații pentru că nu au oameni cu care să lucreze.
Ea a amintit că firmele au la dispoziție programe guvernamentale, precum „Prima chirie”, dar și fonduri europene de jumătate de miliard de euro, pentru a angaja forță de muncă din România și să nu fim nevoiți astfel să apelăm la muncitori din afara Uniunii Europene, pe care trebuie să îi plătim cu salariul mediu pe economie.
„Cer mediului de afaceri să ia banii europeni pe care îi are România la dispoziție. Acești bani îi dau pentru acte angajaților, dar ei pot să mai pună o sută, două, trei sute de lei, astfel încât să nu rămână doar la nivelul salariului minim pe economie, ci să fie mai mare, astfel încât să ne păstrăm forța de muncă în România și să nu mai emigreze”, a susținut oficialul guvernamental.
Ea a arătat că rata șomajului este de 4,18%.
„Noi, adică ANOFM, o calculăm diferit față de INS, întrucât INS folosește metoda europeană care se bazează mai mult pe sondaje. Noi lucrăm cu datele pe care le avem la dispoziție la Revisal și la Ministerul Muncii. Deci, data reală a șomajului la ora actuală este 4,18%”, a susținut Vasilescu.
Ministrul a adăugat că în spațiul public circulă informații potrivit cărora în România ar exista 6 milioane de asistați social, însă nu este nici pe departe așa, doar dacă aici ar fi incluși toți copiii care beneficiază de alocații, însă aceștia nu pot fi catalogați drept oameni care ar putea munci și nu vor.
„Pe 416 (Legea privind venitul minim garantat — n. r.) avem la ora actuală 240.000 de familii cu copii. Aceasta este cifra reală. Ne-am dat seama, tot după statistici, că vorbim deja de șomeri la a treia generație. Sigur că aceștia nu sunt șomeri, ci persoane care nu au vrut niciodată să muncească, iar în cadrul familiilor lor niciodată nu s-a pus problema că și copiii lor ar putea să-și găsească un loc de muncă. Avem și astfel de situații, dar și în alte țări din UE există persoane care refuză să muncească, iar în familia lor s-a instalat un cult al nemuncii, din păcate”, afirmă ea.
La nivelul acestor familii, copiii sunt retrași la vârste fragede de la școală și, dacă sunt retrași înainte de clasa a opta, ei vor fi toată viața lor asistați social, pentru că nu vor putea fi nici măcar calificați ca ucenici.
„Începând din luna august a acestui an, este în vigoare o ordonanță de urgență care prevede faptul că, dacă un copil are 10 absențe nemotivate la școală, se va tăia 20% din ajutorul social al familiei respective, iar, dacă are 20 de absențe, se va tăia 50%. Aceasta, pentru că dorim reducerea analfabetismului, iar acei copii să nu fie toată viața lor asistați social în grija statului”, a continuat ministrul.
Vasilescu a mai spus că, în Parlament, există un proiect de lege care prevede că o persoană care a refuzat un loc de muncă nu va mai primi ajutor social sau indemnizație de șomaj. Proiectul a fost inițiat de Opoziție, iar sarcina Ministerului Muncii va fi să vegheze ce se întâmplă cu familia respectivă, întrucât copiii nu au niciun fel de vină dacă tatăl refuză să muncească, a arătat ea.
Executivul va aproba în şedinţa din această săptămână Hotărârea de Guvern prin care salariul minim va fi majorat la 1.900 de lei, a susţinut, luni, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Cu prilejul unor declaraţii de presă, ea a fost întrebată dacă Guvernul va aproba măsura în şedinţa programată săptămâna aceasta.
‘Da, obligatoriu. În acelaşi timp cu bugetul, vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, aşa cum s-a stabilit, pentru că este vorba şi de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparenţă şi s-au efectuat mai multe etape în acest sens. Deci da, va fi’, a susţinut Vasilescu.
În ceea ce priveşte programarea unei dezbateri a bugetului în aceeaşi şedinţă, ea spus că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, este cel care trebuie să răspundă la această întrebare.
‘Chiar nu ştiu mai multe amănunte, ştiu că s-a discutat bugetul cu Ministerul Muncii şi nu avem niciun fel de problemă cu pensiile şi salariile anul viitor’, a dat asigurări Vasilescu.
Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată ar fi trebuit aprobat în şedinţa de Guvern din 8 noiembrie, însă, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru că trebuia discutat în Consiliul Economic şi Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia să stea o anumită perioadă în dezbatere publică.
Ministerul Muncii a postat proiectul privind majorarea salariului minim la 1.900 de lei pe pagina sa de internet în data de 26 octombrie şi a aşteptat propuneri, sugestii şi opinii cu privire la acesta până pe 4 noiembrie.
Conform notei de fundamentare, prin acest proiect de Hotărâre a Guvernului se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 1.900 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creştere de 31,03% faţă de luna decembrie 2017.
‘Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în prezentul proiect de Hotărâre de Guvern constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul Muncii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă’, se precizează în nota de fundamentare.
În ceea ce priveşte impactul macroeconomic, în notă se estimează că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării şi reducerii muncii la negru.
Premierul Mihai Tudose spune că măsurile fiscale adoptate de guvern sunt sustenabile şi vor avea efecte benefice pentru România, inclusiv pensii mai mari.
Într-o postare pe internet, şeful guvernului a spus că sunt bani suficienţi pentru creşterea veniturilor, dar şi pentru investiţii în diverse domenii.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va contribui la reducerea deficitului pe fondul de pensii.
Lia Olguţa Vasilescu a dat din nou asigurări că salariile nete NU vor scădea şi că angajatorul care nu va vira contribuţiile angajatului la bugetul de stat, va suporta consecinţele:
Ce făceau până acum angajatorii, plăteau doar contribuția angajatului, nu o plăteau și pe a firmei lor, de acum înainte nu se mai poate face acest lucru, devine din nou penal, dar nu prin codul fiscal se stabilesc sancțiunile penale ci prin cu totul alte legi iar penalitățile le vor plăti în continuare firmele nu angajații, pentru că ele sunt obligate, de fapt, prin acest cod să vireze banii respectivi.
Organizaţia sindicală Cartel Alfa cere demiterea ministrului muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe care o acuză de dezinformare şi minciună în ceea ce priveşte efectele pe care le va avea asupra salariilor trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. De asemenea, ei solicită preşedintelui României să medieze conflictul apărut între guvern şi partenerii sociali pe tema CAS. Reacţia dură a Confederaţiei Cartel Alfa vine după ce ministrul muncii Olguţa Vasilescu i-a îndemnat ieri pe sindicalişti să înveţe matematică, dând asigurări că noile prevederi fiscale nu vor duce la scăderea salariilor. El a criticat pe liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, despre care a spus că dă alte interpretări decât cele corecte precizărilor venite de la guvern sau patronate. În replică, organizaţia sindicală Cartel Alfa afirmă într-un comunicat că actualul ministru al muncii nu înţelege legislaţia şi nici rolul şi semnificaţia poziţiei publice pe care o ocupă. În document se mai arată că Olguţa Vasilescu a elaborat una dintre cele mai proaste legi ale salarizării publice, care nu numai că nu rezolvă problema inechităţii şi dezechilibrului din sistemul bugetar, ci chiar o adânceşte.
Liviu Dragnea: „Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă”
Publicat de adinaiftime,
21 septembrie 2017, 09:00
Liderul PSD, Liviu Dragnea, dă asigurări că salariile nu vor scădea după trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. El face apel la liderii sindicali să fie responsabili.
„Trebuie să ne lămurim, dacă liderii de sindicat sunt preocupaţi de stabilitatea locurilor de muncă, de creşterea veniturilor în mod constant a celor pe care-i reprezintă sau dacă sunt preocupaţi de jocuri politice sau folosesc orice prilej pentru a-l folosi în campania electorală internă din rândul sindicatelor. Eu fac un apel la responsabilitate celor care pot avea responsabilitate în această perioadă. Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă, absolut niciunul şi ei ştiu lucrul ăsta pentru că au participat la toate discuţiile, cu calcule pe masă”, a declarat liderul PSD.
Premierul Mihai Tudose discută la Palatul Victoria cu reprezentanţii sindicatelor despre salariul profesorilor şi despre intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat.
La întâlnire participă şi ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu şi cel al Finantelor, Ionut Misa. Din partea sindicatelor participă Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi că noua lege a pensiilor va prevedea că femeile cu trei sau mai mulţi copii se vor putea pensiona cu şase ani mai repede.
Lia Olguţa Vasilescu a explicat că această măsură a făcut ca unele persoane să o abordeze şi să-i spună că se gândesc să mai nască pentru a putea beneficia de această prevedere.
“Un principiu pe care îl avem în programul de guvernare este acela că femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă vârsta redusă de pensionare cu şase ani. Vă spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau, OK, de când se aplică? Adică, se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteţi siguri că nu va veni cineva care să modifice legislaţia, pentru că eu am doi copii şi mă gândesc să mai fac un copil tocmai ca să beneficiez de această prevedere”, a spus ea.
Ministrul a precizat că aceste măsuri vor fi “amplu” discutate în ţară cu organizaţiile de pensionari, dar şi cu alte categorii interesate de lege.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, la Antena 3, că au fost finalizate mai multe variante ale noii Legi a pensiilor, care vor fi prezentate coaliţiei de guvernare pentru a fi aleasă cea finală, care va fi apoi prezentată public şi trimisă Parlamentului, estimând că ea ar putea fi adoptată în luna decembrie, dacă nu va fi întoarsă de către preşedintele Klaus Iohannis.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi plafonată la 1.800 de euro, maximum cât există în Europa la ora actuală, iar peste acest nivel nu poate să mai ia nimeni, a declarat, duminică, la un post de televiziune, ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, adăugând că proiectul de ordonanţă va fi gata în două săptămâni.
‘Vom intra cu celeritate şi pe aceste indemnizaţii de creştere a copilului. Rândul trecut când a apărut această poveste nu eram pregătiţi, lucram la Legea salarizării, dar în acest moment s-au lucrat toate variantele şi am ajuns pe varianta finală. Vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro cât are Germania. Peste 1.800 de euro nu poate să mai ia nimeni. (…). Eu zic că în maximum două săptămâni vom avea proiectul de ordonanţă de urgenţă’, a spus ministrul Muncii.
Aceasta a fost întrebată de ce mai există la ora actuală indemnizaţii de creşterea copilului de 159.348 de lei pe lună, respectiv ‘un apartament în fiecare lună indemnizaţie de creştere a copilului’, deşi au mai fost discuţii pe acest subiect şi nu s-a întâmplat nimic. De asemenea, a mai fost dat exemplul unui fotbalist mai puţin cunoscut din Dâmboviţa, care ia lunar o indemnizaţie de 60.549 de lei.
‘Nu cred că s-a gândit cineva că se va ajunge în situaţia să plăteşti mai mult de 1,5 miliarde (lei vechi n.r.) pe lună pentru un copil. Aceste indemnizaţii sunt în plată şi acum. Totul a fost posibil prin lege. Statul este făcut şi pentru unii şi pentru alţii şi pentru ei la ora actuală, dar vom modifica legislaţia, iar astfel de ieşiri din decor nu se vor mai putea produce’, a mai spus ministrul Muncii. (Agerpres/ FOTO targoviste.info.ro)
Proiectul Legii salarizării unitare va fi prezentat joi, în comitetul executiv al PSD, de către Liviu Dragnea, iar apoi va fi semnat de către parlamentarii convocați la Sinaia, a declarat, marți, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.
„Joi, în comitetul executiv al Partidului Social Democrat, la care este așteptat și domnul Călin Popescu Tăriceanu, va fi prezentat proiectul de lege de către domnul președinte Liviu Dragnea și apoi parlamentarii care sunt convocați și ei la Sinaia vor putea să semneze proiectul de lege ca să se transmită Parlamentului României”, a spus Lia Olguța Vasilescu, într-o emisiune la Antena 3.
Potrivit acesteia, deși pare că este o lege care dublează salariile, dacă nu va fi aplicată va fi mai gravă situația pentru că, după deciziile Curții Constituționale și ale instanțelor, care „au legiferat pe legea salarizării”, iar salariile au ajuns să fie uriașe în unele zone, impactul de buget este cu două miliarde de euro mai mare.
În ceea ce privește majorările salariale, ministrul a prezentat în cadrul emisiunii exemple de creșteri salariale. Astfel, în Sănătate, un medic debutant, anul I, în spital clinic, va avea un salariu de 2.621 de lei în 2017, iar în 2018 acesta ar urma să ajungă la 5.700 de lei. Un medic specialist gradul V, cu vechime maximă, din spital clinic, va urca de la 4.413 lei în 2017 și la 12.375 de lei în 2018, iar un medic primar, gradul V, din ATI, cu vechime maximă, va avea în 2017 un salariu de 5.987 de lei și va urca anul viitor la 16.672 de lei.
Un asistent debutant cu studii superioare va ajunge, de la un salariu de 1.704 lei în 2017 la 3.950 lei în 2018, un asistent mediu cu studii medii și vechime maximă, de la 2.290 lei va ajunge la 4.625 lei, iar un asistent principal cu studii superioare și gradație maximă de la 2.986 lei la 4.625 lei.
Potrivit exemplelor date de ministrul Muncii, în Educație, un profesor debutant de liceu va porni de la 1.962 de lei în 2017 și ajunge la 3.520 de lei în 2020 și va urca la 4.098 de lei în 2022. Un profesor de liceu, grad V, va avea anul acesta un salariu de 3.500 de lei, în 2020 va urca la 6.075 de lei și va ajunge în 2022 la 6.900 de lei. Un profesor universitar cu vechime și gradație maximă va avea în 2022 un salariu de 13.600 de lei.
În Armată, solda de bază, fără sporuri, a unui soldat va crește de la 754 lei în prezent la 2.150 lei în 2020 și 2.500 lei în 2022, salariul unui plutonier cu studii medii de la 1.141 lei, la 2.805 lei, respectiv 3.900 lei, iar salariul unui sublocotenent, fără vechime, va crește de la 1.614 lei la 3.340 lei, respectiv 4.259 lei. Un colonel va avea o creștere salarială de la 3.318 lei la 5.910 lei în 2020 și 6.844 lei în 2020, iar un general de la 5.228 lei la 8.358 lei, respectiv 8.874 lei.
În Diplomație, salariul unui atașat, agent consular se va majora de la 4.095 lei în prezent la 5.920 lei în 2020 și 6.721 lei în 2022, iar al unui ambasador de la 8.694 lei la 10.934 lei, respectiv 11.000 lei.
În Justiție, un procuror stagiar va primi în 2020 un salariu de 5.966 lei și un judecător stagiar 6.806 lei, un procuror judecătorie, cu vechime maximă 13.600 lei și un judecător 14.258 lei.
Salariului grefierului debutant va crește de la 1.466 lei la 2.790 lei în 2020 și la 3.750 lei în 2022, iar al unui grefier grad I vechime maximă de la 5.511 lei, la 6.771 în 2020.
La cultură, un actor sau un dirijor grad II, cu studii superioare și vechime maximă va câștiga 5.860 lei în 2020 și 6.910 lei în 2022, un bibliotecar, tot cu studii superioare și vechime maximă 6.367 lei, respectiv 6.643 lei, în timp ce un artist gradul IA va ajunge la 10.090 lei, respectiv 10.093 lei.
De asemenea, ministrul a dat asigurări că atât timp va fi PSD la guvernare această lege de salarizare va fi aplicată.
„Noi ne-am calculat foarte bine programul de guvernare. Acum îl descoperă toți. Au văzut că ce tragedie, cresc salariile. Văd în fiecare zi lideri de sindicat care sunt în chinuri că se măresc salariile. Cred că este prima oară în istorie când văd așa ceva, un lider de sindicat care să ceară demisia ministrului pentru că a dublat salariile. Ce pot să vă asigur este că această lege va intra ăn vigoare de la 1 iulie și va fi aplicată cel puțin până la sfârșitul perioadei în care noi suntem la guvernare”, a mai afirmat Lia Olguța Vasilescu.
Întreaga sumă provine din bani europeni, iar lucrările pentru modernizarea parcului ar trebui să fie gata până la finalul anului 2015. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, susține că parcul ar fi avut nevoie de o sumă mult mai mare pentru ca lucrările să se desfășoare fără constrângeri.
Parcul „Nicolae Romanescu” este inclus de francezi în catalogul celor mai impresionante proiecte peisagistice ale lui Edouard Redont, care a rămas unul dintre cei mai mari arhitecți în Franța.
La cei peste 100 de ani ai săi, parcul din Craiova este dat ca referință pentru faptul că este unul dintre cele mai extinse – se întinde pe o suprafață de 96 de hectare – și este în totalitate natural.
Familia regală, întâmpinată cu pâine și sare în Gara Craiova
Publicat de Andrei Cretoiu,
2 iunie 2014, 14:53 / actualizat: 3 iunie 2014, 12:29
Altețele Lor Regale, Principesa Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae au sosit, ieri după-amiază, în Gara Craiova, aceștia fiind invitații de onoare ai primarului Lia Olguța Vasilescu la „Zilele Craiovei”.
Tractat de o locomotivă Softronic, trenul regal, având cu blazonul Casei Regale imprimat pe fiecare vagon, a tras la linia 1, unde a fost așteptat de autoritățile locale și foarte multa lume. Membrii familiei regale au fost primiți cu urale „Trăiască Regele Mihai!”, ”Principesa Margareta!” și „Monarhia salvează România!”.
Familia regală a fost întâmpinată, pe covorul roșu, cu pâine și sare, purtate pe brațe de tineri în costume populare. În timpul primirii oficiale, s-au intonat Imnul României și „Trăiască Regele” și s-au fluturat steaguri tricolore. De cum a pășit în incinta Gării, Principesa Margareta a salutat zâmbindu-le celor câteva sute de oameni care au venit special să asiste la acest eveniment, mulți dintre ei oferindu-i apoi Principesei Margareta flori.
După o scurtă vizită la Primăria Craiova, familia regală a mers la Centrul multifuncțional unde a participat la evenimentul de promovare a lecturii „Cărțile Copilăriei”, program desfășurat de Curtea Veche Publishing. În cursul serii, Principesa Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae au fost oaspeții de onoare la spectacolul „Carmina Burana”, pus în scenă de Opera Română Craiova.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.