Londra doreşte un control mai strict al imigraţiei europene (presa)
Publicat de adinaiftime, 6 septembrie 2017, 19:59
Marea Britanie doreşte să pună capăt liberei circulaţii a muncitorilor după ieşirea sa din Uniunea Europeană (UE) şi să limiteze imigraţia europenilor slab calificaţi, potrivit unui document de lucru al guvernului de la Londra publicat marţi de cotidianul The Guardian, relatează AFP.
‘Pentru a fi considerată un atu pentru întreaga ţară, imigraţia nu trebuie să aducă beneficii numai imigranţilor, ci şi profit financiar rezidenţilor actuali’, se arată în acest document de 82 de pagini redactat în august de Ministerul de Interne.
Potrivit cotidianului britanic, ministerul avansează în acest proiect o serie de măsuri destinate să reducă sosirea migranţilor europeni slab calificaţi după Brexit, votat în 2016 la finalul unei campanii marcate de chestiunea reducerii imigraţiei.
Aceştia ar obţine un permis de sejur pentru o durată de maxim doi ani, faţă de trei până la cinci ani pentru cei din profesii cu înaltă calificare.
Astfel, ‘pe piaţa muncii li se va acorda preferinţă muncitorilor rezidenţi’ şi se va restrânge posibilitatea pentru europeni să caute de lucru în Marea Britanie, potrivit jurnalului.
Printre alte propuneri, ce ar intra imediat în vigoare la finalul unei perioade de tranziţie de cel puţin doi ani, figurează introducerea progresivă a unui nou sistem migratoriu limitând drastic dreptul cetăţenilor europeni la reîntregirea familiei şi obligaţia de a arăta un paşaport mai repede decât o carte de identitate la intrarea în ţară.
Documentul subliniază că propunerile pe care le conţine trebuie să obţină aprobarea întregului guvern şi că ‘vor fi supuse negocierii cu UE’.
‘Nu comentăm documente de lucru care fac obiectul unei scurgeri de informaţii’, a reacţionat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, contactat de AFP.
‘Vom prezenta în această toamnă primele propuneri pentru un nou sistem migratoriu care să permită reluarea controalelor la graniţele britanice’, a adăugat el.
Chestiunea statutului celor 3,2 milioane de europeni care locuiesc peste Canalul Mânecii şi a milionului de britanici stabiliţi în restul UE se află în centrul negocierilor de separare dintre Londra şi Bruxelles.
În iunie, premierul Theresa May a prezentat un proiect pentru a reglementa statutul post-Brexit al europenilor instalaţi în Regatul Unit.
Ea a promis că nimeni nu va fi expulzat din ţară imediat după pronunţarea divorţului cu UE, prevăzut în martie 2019, şi că Londra va oferi posibilităţi pentru cetăţenii europeni de a-şi regulariza statutul pentru a putea rămâne în Marea Britanie.
(Agerpres/FOTO arhivă economica.net)