Grecia a devenit Swaziland în privinţa (ne)libertăţii economice
Publicat de Camelia Teodosiu, 26 septembrie 2018, 14:52
Cândva Alexis Tsipras a exclamat celebrul „măcar de am fi Argentina”. Dacă ar citi însă raportul Institutului Fraser cu privire la libertatea economică a ţărilor, ar putea spune „măcar de am fi România”. Sau Albania, pentru că şi albanezii o duc mai bine. În afară de cazul, desigur, în care limitarea libertăţii economice în Grecia reprezintă un obiectiv strategic al coaliţiei guvernamentale SYRIZA-ANEL şi, drept urmare, premierul Tsipras şi-a îndeplinit pe deplin obiectivul. În studiul de anul acesta „Libertatea Economică în Lume”, publicat de Institutul Fraser din Canada, Grecia se află pe cea mai proastă poziţie între statele europene şi pe locul 108 între 162 de state care au luat parte la studiu.
Pentru a avea un reper, Grecia prezintă performanţe atât de proaste încât împarte locul 108 cu Swaziland. Gradul libertăţii economice se calculează pe baza instituţiilor şi a politicilor pe care fiecare ţară le aplică în cinci domenii: a) dimensiunea statului, b) statul de drept, c) accesul la o monedă puternică, d) libertatea în comerţul internaţional şi e) mediul de reglementare în creditarea bancară, domeniul muncii şi mediului de afaceri. Pentru cei nedumeriţi, Swaziland se află între Africa de Sud şi Zimbabwe, are capitala la Mbabane şi are o populaţie de 1,3 milioane de locuitori.
Primele cinci ţări cu cele mai bune performanţe la nivel mondial au rămas anul acesta aceleaşi ca şi anul trecut: Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia şi Irlanda.
De asemenea relevant – şi tragic – pentru Grecia este faptul că între statele-membre UE, ţara cu performanţa imediat apropiată de Grecia, şi anume Croaţia, se află pe poziţia 75, adică cu 33 de poziţii mai sus. Iar în comparaţie cu ţările din sud-estul Europei care nu sunt membre UE, rezultatul cel mai apropiat de Grecia îl deţine Bosnia-Heţegovina, situată pe locul 98, deci cu 10 poziţii mai sus de Grecia.
De precizat, de asemenea relevant, că România ocupă poziţia 20, Albania poziţia 34, iar Bulgaria poziţia 46. Pe ultima poziţie între cele 162 de ţări se află pentru încă un an Venezuela.
Institutul Fraser elaborează studiul anual cu privire la Libertatea Economică în Lume în colaborare cu cercetători independenţi şi instituţii de învăţământ din aproape 100 de ţări. Nikos Rombapas, director executiv al Centrului de Studii Liberale „Markos Dragoumis”, care se ocupă de studiul cu privire la Grecia a făcut următorul comentariu: „Încă o dată Grecia înregistrează o poziţie dezamăgitoare în privinţa libertăţii economice, având din nou cea mai proastă performanţă între ţările UE, dar şi între ţările balcanice. Este o ironie tragică, în timp ce unii în Grecia continuă să vâneze baubaul neoliberalismului, libertatea economică din ţara noastră este echivalentă cu cea din China şi Swaziland. Cu cât vom înţelege mai repede, ca societate, această contradicţie, cu atât mai repede vom aborda cauzele reale şi profunde ale nenorocirii noastre”.