Atelierul de Bune Eco-Maniere într-o Săptămână Verde ca-n povești
Publicat de Camelia Teodosiu, 12 mai 2023, 10:22 / actualizat: 12 mai 2023, 15:41
Vă invităm să fiți parte din succesul unui program introdus pentru prima oară la nivel național, în structura anului școlar 2022-2023 – Săptămâna Verde.
Așa cum aflăm de pe site-ul Ministerului Educaței, dar și de la invitata emisiunii – Ada Lungu – Președinta Asociației Volens, ”Programul Săptămâna verde se desfășoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, fiecare unitate educațională din mediul preuniversitar având flexibilitatea să își aleagă o săptămână din această perioadă în care acoperă conținut și desfășoară activități legate de schimbări climatice și protecția mediului înăuntru și în afara unității educaționale.
De ce o „Săptămână verde”? Pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar la acestea contribuie și comportamentul nostru! Pământul are nevoie de noi, iar școala este locul în care copiii pot învăța, împreună, să aibă mai multă grijă de el!”
Asociația Volens este o organizație renumită datorită programului de educație de mediu – Patrula de Reciclare care se desfășoară în grădinițe, școli și licee din toată țara, cu avizul Ministerului Educației și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Patrula de Reciclare, în caddrul căreia a fost creat și Ghidul Bunelor Ecomaniere, este un program de educație de mediu înființat de Asociația Română pentru Reciclare, RoRec, în 2011 și preluată din 2019 de Asociația Volens. Acest program, adresat cadrelor didactice, copiilor și elevilor, aduce în discuție teme precum risipa alimentară, colectarea selectivă a deșeurilor, colectarea bateriilor uzate, risipa de energie și apă, politici ecologice, precum și ce presupune educația de mediu.
Ada Lungu, Președinta Asociației Volens a fost invitată, în această Săptămână Verde, la Școala gimnazială nr. 178 din Capitală, unde elevi de clasa a VII-a au fost surprinși de ineditul multor aspecte și informații noi oferite prin abordări interactive și mijloace multimedia în cadrul Atelierului de Bune Eco-Maniere conceput pentru a implementa Ghidul Bunelor Eco-Maniere.
În Ghidul Bunelor Eco-Maniere, distribuit în format electronic, accesibil tuturor, găsim informații și sfaturi practice despre cum se poate face ceva pentru mediul în care trăim – sat, comună, cartier, oraș, dar și despre acțiuni concrete, adaptate la situații reale de viață și la contexte locale diferite.
În acest e-book, oferit gratuit, sunt descrise obiceiuri responsabile, pe 10 teme de mediu, cu exemple concrete oferite de echipele de copii și profesori din program. În baza acestui ghid și pentru implementarea lui, a fost conceput atelierul de Eco-bune maniere prezentat de Ada Lungu, Președinta Asociației Volens:
“Pe baza Ghidului Bunelor Ecomaniere am creat și un workshop practic, interactiv și distractiv – Atelierul de Bune Ecomaniere.
Prima versiune a acestui atelier (pe care intenționăm să-l extindem la mai multe teme și mai multe grupe de vârstă) este o activitate de aprox. 50 minute, dedicată adolescenților cu vârste între 13-15 ani și focusată pe tema reducerii deșeurilor.
Atelierul este menit să le ofere informație, inspirație dar, mai ales motivație să treacă la acțiune.
La finalul atelierului, elevii:
* sunt familiarizați cu concepte precum: mediul înconjurător, schimbări climatice, încălzire globală, poluare, sustenabilitate, ecosisteme, biodiversitate, combustibili fosili, amprenta de carbon, deșeuri, colectare selectivă, compostare, biodegradabil, gropi de gunoi, cei 3R (Redu, Refolosește, Reciclează), upcycling
* cunosc principalele moduri în care sunt gestionate deșeurile și cum afectează mediul înconjurător
* știu principalele categorii de deșeuri și cum se colectează (plastic, metal, hârtie&carton, sticlă, organic, menajer, DEEE, speciale) și de ce unele nu sunt reciclabile
* înțeleg importanța și valoarea unor resurse și elemente de ecosistem (apa, copacul, albina)
* își fac un plan personal de acțiune prin care să reducă cantitatea de deșeuri pe care o produc
* își clarifică percepții greșite, idei preconcepute sau mituri despre deșeuri și reciclare
Obiectivul este să îi responsabilizăm pe copii față de ceea ce există în jurul lor la scară „micro”, pe un spațiu asupra cărora simt că pot avea control. Este și un imbold să nu rămână indiferenți față de ceea ce se petrece în imediata lor proximitate, să simtă că soluția este (și) la ei.”
Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu / Ada Lungu – Asociația Volens