Campania de informare şi comunicare “Europa, casa noastră” ajunsă la ediția a 5-a
Publicat de Andrei Cretoiu, 25 martie 2015, 07:30
Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Ministerul Educaţiei au lansat a cincea ediţie a campaniei de informare şi comunicare “Europa, casa noastră”, campanie care se va derula pe parcursul întregului an, sub egida Anului European al Dezvoltării. Programul conţine vizite şi dezbateri în şcoli, dar şi concursul de proiecte „Lider European”, competiţie care este deschisă tuturor liceelor din România.
Coordonatorul campaniei, Amelia Dumitru :
Este un concurs dedicat elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul liceal, este un concurs cu premii în valoare de 2.000 de euro. Ce ne propunem prin intermediul acestei competiţii, să-i încurajăm pe elevi şi cadrele didactice să se informeze despre Comisia Europeană, despre instituţii, despre istoria şi priorităţile Comisiei Europene, astfel încât să identifice o problemă din comunitatea lor şi să încerce să o rezolve. Prin intermediul concursului „Lider European” încercăm să-i încurajăm pe elevi să-şi dezvolte capacitatea de leadership şi de vorbit în public, în aşa fel să-i ajute pe mai departe în proiectele lor pentru dezvoltare personală.
Până pe data de 21 iunie pot să încarce acele rapoarte de activităţi. Prima etapă pentru a putea participa la competiţie este înscrierea pe site-ul europacasanoastra.ro, unde invităm în primul rând cadrele didactice să înscrie şcoala, instituţia pe care o reprezintă, urmând să realizeze aceste activităţi.
O echipă trebuie să fie alcătuită din patru elevi şi un profesor coordonator. Echipele care fac cele mai reușite 8 proiecte se vor califica în etapa finală, când vor merge la București și își vor prezenta munca în fața unui juriu. Se vor acorda 3 premii a câte 500 euro fiecare și 5 mențiuni a câte 100 euro fiecare. Profesorii coordonatori ai echipelor finaliste vor primi câte o excursie la Bruxelles la Comisia Europeană.
Şi elevii şi profesorii din învăţământul primar şi gimnazial pot participa la campania “Europa, casa noastră”, trebuie doar să organizeze două activități pe teme europene, la alegere: concursuri, dezbateri, seminarii, prelegeri sau proiecte comunitare.
Cadrele didactice pot înființa şi un club “Europa casa noastră” în școala lor, unde vor organiza activități pe teme europene. Profesorii trebuie să ofere elevilor informații despre Uniunea Europeană și acces la materiale informative, să promoveze campania “Europa casa noastră” și în rândul altor școli din localitate. Profesorii coordonatori ai clubului vor fi numiți „Ambasadori Europa, casa noastră” și câștigătorii vor merge la Bruxelles pentru a vizita Comisia Europeană.